VST Theremin kontrolovaný webkamerou

Ostatní audio software, obecná diskuse
Dante
Příspěvky: 160
Registrován: 29 lis 2006 17:28

VST Theremin kontrolovaný webkamerou

Příspěvek od Dante » 04 pro 2006 10:04

Ahoj. Můj druhý dotaz na zdejším skvělém fóru je zase dost specifický. Chtěl bych využít svojí webkameru ke kontrole thereminu, který by byl schopen dodávat nějakým způsobem midi data do dalšího VST pluginu, například do nějakého syntetizéru. Viděl jsem jednou na netu takový theremin, byl to ale samostatný program který vydával pouze monofonní pískání, velmi zvukově nepříjemné a navíc neměl žádný midi výstup - takže nebylo možné změnit zvuky které vydává. Máte někdo prosím tip na nějaký slušný theremin ovládaný přes webkameru?

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 04 pro 2006 10:32

A jak by sis to predstavoval ? Neni mi moc jasne, jak chces ze vstupniho zarizeni udelat vystupni ;) nebo chces tu kameru napojit na nej, vrazit tam nejakej D/A prevodnik a ovladat zvuk Theremina podle toho, co se deje pred kamerou ?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 04 pro 2006 10:40

nemyslim ze nieco take existuje... su vstcka, ktore pouzivaju bitmapovu grafiku ako akusi formu wavetable, ale ako ladovat taky vst obrazkami z webkamery, netusim...

Dante
Příspěvky: 160
Registrován: 29 lis 2006 17:28

Příspěvek od Dante » 04 pro 2006 10:45

Noo, já nevim úplně přesně jak by to mělo fungovat :) Ale prostě takový theremin existuje, který podle polohy rukou generuje tóny (jako Eye toy k PS2), je to podobné jako ta klasická tyč co má třeba Jarre. No a pokud to existuje a funguje jako samostatný program, tak by to mohlo fungovat i jako VST, ale asi jak tak koukám, to nepůjde. Když ale ten program podle polohy rukou před kamerou umí přiřadit tu polohu určitému tónu a ten tón program přehraje pomocí nějakého monotonního vypípávání, tak to je přesně už jen krůček k tomu, to poslat přes midi někam dál...

kexik: jo přeci ve fruity je přímo ten plugin do kterého můžeš dát obrázek a on ti ho přehraje...je to ale dost k ničemu, vždycky z toho leze nějaký mumraj bez hlavy a paty....

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 04 pro 2006 10:49

Neni jednodusi neco takovyho ovladat mysi nebo joystickem? Z kamery taky nedostanes vic, nez dvojslozkovej vektor ne?

Dante
Příspěvky: 160
Registrován: 29 lis 2006 17:28

Příspěvek od Dante » 04 pro 2006 10:51

Amorph: tak asi je, já bych to chtěl jenom vyzkoušet jako takový unikát...to víš, ovládat něco mácháním rukama v prostoru mi příjde jako sci-fi...jasný, že dostaneš akorát souřadnice X-Y....

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 04 pro 2006 10:58

No prave ze realnej theremin je zajimavej tim, ze dostanes x-y-z. Ale to bys potreboval asi MIDI prevodnik pichlej do 3D scanneru:)

elektri
Příspěvky: 686
Registrován: 04 lis 2006 20:05

Příspěvek od elektri » 04 pro 2006 11:07

Amorph: teoreticky by mohly stačit dvě webkamery

Uživatelský avatar
Vey
Příspěvky: 475
Registrován: 19 čer 2003 12:44

Příspěvek od Vey » 04 pro 2006 11:12

To už by chtělo SW MaxMSP + nějaký speciální převodníky ... Ale praktickou zkušenost nemám, abych přesně poradil ..

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 04 pro 2006 11:15

To je pravda. Mam pocit, ze nekdo neco takovyho delal na vypocetce nebo na kybernetice v praze na FELu. Ale o zadnym volnym nebo komercnim programku, kterej by tohle umel nevim.

Sice min elegantni, ale funkcne vlastne stejnej vysledek dostane clovek na masterkeybordu, kterej bude mit nejaky x-y controler. Kdyz k tomu jako dalsi parametry pridame jeste velocity pripadne aftertouch, tak uz se daj delat pekny psi kusy:)

A vlastne me napada, co takovej Kaoss pad? Ten ma x-y plus pritlak?

Dante
Příspěvky: 160
Registrován: 29 lis 2006 17:28

Příspěvek od Dante » 04 pro 2006 11:59

Amorph: já o x-y kontroleru vím, tady na fóru se někde řešil a dořešil...ale tyhle x-y pady mě nějak moc neberou, ikdyž funkci od té webkamery bych asi požadoval pro začátek stejnou...

hehe, 3d scanner, na to si nechám zajít chuť, to je drahé jak prase :)

vim ze theremin dava tri osy no, ale to ani od kamery neocekavam...jedine od tech dvou no, ale stejne na to neznam soft...doufal sem, ze nekdo tu o necem bude vedet, ale je to asi dost nefrekventovane tema...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 04 pro 2006 12:16

delaj se rukavice a dokonce i nejakej postroj nebo cast, co se da napichnout na midi, nekde to nekdo resil ale uz nevim kde, to by resilo ovlaani x-y-z a je to zatim jeste dostatecne scifi 8) na live to muze bejt docela mazec

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 04 pro 2006 12:18

a vem si kolik ti sezere CPU naky dobry VSTcko a jeste k tomu pridej co spotrebuje realtajmovy vyhodnocovani nekolika obrazu z kamer a ses asi mimo dnesni bezny PC, takze si asi chvili jeste pockame na takovyhle kousky, aspon myslim. to ty rukavice mi prijdou zajimavy reseni

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 04 pro 2006 12:20

Ja prave asi nerozumim, k cemu by ti byla ta kamera, kdyz umi jen dve slozky. Teda krome toho, ze by to bylo efektni, ale myslim, ze ne moc efektivni. Neprijde mi, ze pohyb ruky v prostoru je v tomhle pripade velky prinos treba oproti pohybu joystickem. Kdyby to snimalo opravdu 3d, tak jo, to uz by bylo zajimavy, mit ovladani 3 parametru jednim pohybem. Ale jak rikam, nejschudnejsi cesta je koupit nejaky maly kontroler a fungovat by to melo fajn.

No prece jen me to prijde stylove docela zajimavy:), tak jsem trochu stoural na webu a nasel jsem tohle http://www.mediateletipos.net/archives/4792. Nemam kameru, abych to vyzkousel, ale jestli ty ji mas (nebo nekdo jiny), tak budu urcite zvedavej na postrehy a funkcnost tehle veci.

Dante
Příspěvky: 160
Registrován: 29 lis 2006 17:28

Příspěvek od Dante » 04 pro 2006 12:44

Amorph: no to co si našel vypadá nadějně, díkes...samo, že kameru mám, to bych byl blázen abych tu tohle téma bez ní zakládal :) takže to odzkoušim a napíšu report jak to funguje...

Odpovědět