cd-r média made in japan

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
kexik

Příspěvek od kexik »

troska vedy z vikipedie ;)
Cyanine dye CD-Rs were the earliest ones developed, and their formulation is patented by Taiyo Yuden. CD-Rs based on this dye are mostly green in color. The earlier models were very chemically unstable and this made cyanine based discs unsuitable for archival use; they could fade and become unreadable in a few years. Many manufacturers like Taiyo Yuden use proprietary chemical additives to make more stable cyanine discs ("metal stabilized Cyanine", "Super Cyanine"). Older cyanine dye based CD-Rs, as well as all the hybrid dyes based on cyanine, were very sensitive to UV-rays and could have became unreadable after only a few days if they were exposed to direct sunlight and although the additives used have made cyanine more stable, still it is the most sensitive of the dyes in UV rays (shows signs of degradation within a week of direct sunlight exposure). A common mistake users make is to leave the CD-Rs with the "clear" (recording) surface upwards, in order to protect it from scratches, as this lets the sun hit on the recording surface directly.
Phthalocyanine dye CD-Rs are usually silver, gold or light green. The patents on phthalocyanine CD-Rs are held by Mitsui and Ciba Specialty Chemicals. Phthalocyanine is a natively stable dye (has no need for stabilizers) and CD-Rs based on this are often given a rated lifetime of hundreds of years. Unlike cyanine, phthalocyanine is more resistant to UV rays and CD-Rs based on this dye show signs of degradation only after two weeks of direct sunlight exposure.
Azo dye CD-Rs are dark blue in color, and their formulation is patented by Mitsubishi Chemicals. Azo dye is also chemically stable, and Azo CD-Rs are typically rated with a lifetime of decades. Azo is the most resistant dye against UV rays and begins to degrade only after the third or fourth week of direct sunlight exposure. More modern implementations of this kind of dye include Super Azo which is not as deep blue as the earlier Metal Azo. This change of composition was necessary in order to achieve faster writing speeds.
There are many hybrid variations of the dye formulations, such as Formazan by Kodak (a hybrid of cyanine and phthalocyanine).

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: mno, koukni sem - http://www.alza.cz/18848568/zlata.htm

ty první dvě mají záruku 100 let - a všimni si, že to není reklamní nápis od alzy, ale je to i na krabici od těch médií (také pochopitelně reklamní nápis, ale od výrobce - jedinej kdo to může reklamovat je tvůj syn nebo vnuk, ty budeš stejně death)...150 let jsem tam také někde viděl, ale hledat se mi to nechce - jestli 100 let nebo 150 už je docela jedno...

kexik: tyhle věci jsem asi před rokem někde četl, ale v češtině...o tom, že to testují na UV záření a tak...je to zajímavé no...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

nathanael: jo, tak presne tohle jsem cekal :))
"Odrazová vrstva tohoto DVD+R média se skládá z 24 karátového zlata. Protože je zlato stabilní kov s vynikajícími molekulárními vlastnostmi, nabízí EMTEC nepřekonatelnou dobu životnosti až 100 let!"
Takze odrazna vrstva ti vydrzi 100 let a treba i dyl, ale bude ti prd platna, protoze zaznam bude v coudu ;)

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: ale tak to jsou právě kecy od alzy co si tu opsal...na krabici od médií je 100 years guarantee...může to být také jen blábol, ale kdo ví, kdo to odzkouší - třeba mi to prostě v trezoru těch 100 a více let vydrží, třeba ne...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

nathanael: to co tam ma Alza je presne prelozeno to co pise na tech mediich Emtec (podivej se na jejich web). Mluvi pouze o odrazne vrstve, ale o barvivu taktne mlci...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no .. pri CD je bezne (teda byvalo) ze obsah vydrzal 10 rokov .. pri DVD je clovek rad ze tam je obsah aspon ten jeden rok ..

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: no dobře, asi je to tak...vyzkoušíme to jestli to tak dlouho vydrží? :)

jinak já mám doma cd média, která jsou stará asi 13 let a jsou v pohodě...dvd tu mám 6 let stará a jsou také ok...všechno verbatim, tdk, nebo sony...noname shity mi vydržely asi 2 roky maximálně...teď zkusím ty TY a uvidím, jak dlouho vydrží...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Jasne, zkus to ;) BTW i pod znackama Verbatim a TDK se obcas prodavaly pekny hnusy na urovni medii z Tesca ;)

rastika

Příspěvek od rastika »

Zdarec keby som vedel kde u nas zohnat mitsui.
siel by som do nich.
http://www.mam-a.com/ :roll:
http://www.mam-a.com/products/gold/goldarchivejcpkg.jpg

nathanael

Příspěvek od nathanael »

rastika: tak o nich neco povez (jestli prosim muzes), ty vubec neznam...louskat jejich web se mi moc nechce, ale kdyz vidim lifetime test result pro cd-r 329 let, tak to vypada dobre :)

Kermitak: tak media z tesca co jsem zatim jednou a naposled koupil, maji ostre nezacistene okraje, coz je jasna znamka nekvality a to jsem u zadnych tdk ani verbatim nemel - mozna jsem mel stesti, ale nemel jsem s temito dvema znackami + sony zadny problem - a jsem za to rad ;)

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

nathanael: ja myslel spis barvivo, nekvalitni nebo primo oxidujici odraznou vrstvu a tak.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanael : za TDK som daval ruku do ohna .. jedno DVD mi zrazu po mesiace absolutne nevidno co na nom je .. od vtedy som to uzavrel .. DVD je nespolahlive medium ..

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Pytkin: no ma to mnohem hustsi zaznam nez cd...a to asi neco jeste uvidime u blu-ray a hd-dvd, asi to nebude pekne...ja bych teda ale nedal ruku do ohne za nic ;) (ale hodneho nepali zejo) ikdyz rad bych nasel media co jsou proste nejlepsi a kdyz vsichni rikaji TY, tak to asi tak bude...ale teda me se nikdy nestalo, ze by medium bylo uplne necitelne, ani u tech nejvetsich smejdu - vzdycky bylo spis jen par souboru necitelnych a to jak na dvd tak na cd....asi jde o vyrobce a pokud vim, tak tdk media nedela, vzdy to pro ne dela nekdo jiny a ti se muzou menit, tak si treba narazil na nejakou vadnou revizi/vyrobce, nebo buhvi kde to potom konecny prodejce skladuje...mas asi smulu, ja nastesti s dvd nemel jediny problem (krome noname a rw medii)...

freecoolin

Příspěvek od freecoolin »

mě se stává že jedna DVD mechanika nepřečte dvd vypálené druhou mechanikou, je zakopán pes v kvalutě média či v mechanice?

Pavel Vantuch

Příspěvek od Pavel Vantuch »

Začal bych tím, že u té, co to nepřečte, bych aktualizoval firmware

Odpovědět