Rozdělení dat na discích

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Přemýšlím jestli zálohování na jiný disk v rámci jednoho počítače (mám tam 3) je stejně ještě pořád trochu riskantní a je lepší zálohovat na externí disk anebo pravděpodobnost že by naráz odešly všechny disky v rámci jednoho počítači (selháním hardwaru nebo systému) je nepatrná ? Anebo odejde vždy jen jeden ?

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Ivo: To uz tu nekde bylo... Urcite nejlepsi je zalohovat na externi RAID diskove pole. Plus treba DVD.

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Ivo. Když se stane něco s deskou, můžou odejít klidně všechny naráz. Ale to je malá pravděpodobnost. Já teda zálohuju data z jednoho disku na druhý a obráceně. To řešení jak tady ukazoval jednou Pytkin pomocí externích SATA disků se Sata rámečkem mi ale přijde nejvíc elegantní...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ale pak stačí obyčejný externí disk, že ? Já co cokoliv dokončím, hned okopíruju tam každý den ...

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Tudy píše:
Pytkin píše:najlepsie by bolo mat 3 disky .. 1. system + swap a softy .. 2. sample .. 3. audio ..
Přesně!
Rozdělení jednoho fyzikého disku na dva a umístění systému do jedné části a dat používaných systémem do druhé, dost zpomaluje.
To už je lepší mít rozdělený jen datový disk (ikdyž pokud by na jedné části měly být zvlášť samply, které využívá sampler, tak to je taky na nic).

Ono to vychází i z principu pohybu hlavičky HD, ale mám to ověřeno i v praxi: v práci jsme měli počítač s jedním HD, který byl rozdělený a na jedné části (C) byly Windows 98SE a Excel a na druhé části (D) soubory pro Excel - bylo to neskutečně pomalý, dokud jsme ty soubory nepřesunuli na C
Tak jsem právě dorozdělil disky. No. Asi to není ideální:

Samsung 320 GB SATA
C: System (Swap),
E: Samples (včetně adresáře DAT, ve kterém jsou knihovny Trilogy, Atmosphere a pod)
S: Sounds (CD disky např Ueberschall a pod)
P: Záloha (sem zálohuju data z druhého disku)

WD 500GB IDE

D: Cubase (projekty) (jediný má 64k, zbytek standard 4K cluster)
F: MP3
G: Graphics
H: Media

A teď chlapi raďte.

Možná bych dokoupil tedy ještě jeden menší SATA.

A ten nerozdělovat, dát ho na systém a na Samples?

Díky za odpovědi...

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Ivo píše:Ale pak stačí obyčejný externí disk, že ? Já co cokoliv dokončím, hned okopíruju tam každý den ...
Jasně, tak si kup nějaký WD MyBook. U některých modelů máš i SW na zálohování, Myslím si, že to je přesně to, co by se ti hodilo...

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Ivo píše:Ale pak stačí obyčejný externí disk, že ? Já co cokoliv dokončím, hned okopíruju tam každý den ...
Dulezity je abys ten externi disk nebo diskove pole fyzicky odpojoval, v pripade nejakeho brutalniho prepeti v siti ti klido shori pc komplet se vsim pripojenym.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ono je otázka jakou ma vlastně reálnou výhodu rozdělit uměle jeden disk na menší oddíly. Nevyjdou nastejno složky ? Když ten disk odejde, odejde stejně všechno ...

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Ivo, to rozdělování má výhodu hlavně kvůli defragmentaci
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ondrash píše:
Jasně, tak si kup nějaký WD MyBook. U některých modelů máš i SW na zálohování, Myslím si, že to je přesně to, co by se ti hodilo...
Hehe ... Mám tady externí: 2x 120GB WD, 2x Maxtor 250GB, 2x WD 500 GB a 1x Coolbox (nebo jak se to jmenuje) 160 GB ... %Cili skoro 2TB externích disků ...
Naposledy upravil(a) Ivo dne 06 led 2008 12:11, celkem upraveno 1 x.

peteness

Příspěvek od peteness »

v dnesni dobe uz je to mozna fuk, ale vim ze bracha mi vzdycky jednou za rok v ramci zrychleni pocitace reinstaloval Windowsy. Kdyz byly dva virtualni disky, nemusely se delat zadny zalohy. Prvni disk s Winama a programama se znovu instaloval a na druhym zustalo to ostatni a zalohy.

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

To Ivo: Přesně jak říká Tudy. A taky mi to přijde přehlednější. Další výhodou je například Disk F: MP3. Všechny MP3 mám přímo na rootu (ne ve složce MP3), to znamená, že když si pak chci něco vypálit na CD. Tak mi fungují i playlisty...

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Ondrash: Jediny zrychleni dosahnes, pokud das cache a data na FYZICKY ruzne disky. Takze mit system na jednom fyzickem disku a stopy projektu, ktere se budou streamovat na druhem, to je dobre. Akorat nemas doreseny, ze pokud pouzivas virtualni instrumenty na bazi Kontaktu, ktere pouzivaji DFD anebo zkratka cokoliv, co streamuje samply z disku, tak bys je mel dat taky na jiny fyzicky disk, nez mas system (resp. kde pracuje DFD extenze).

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Amorph: Díky za info. Takže by to chtělo ještě jeden rychlej disk, na kterém bych měl

E: Samply a S: Sound Librarry. Je to tak?

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Ondrash: presne tak. Idealne bych to videl
Fyzicky disk 1: System a aplikace
Fyzicky disk 2: Projekty
Fyzicky disk 3: Sample libraries

Odpovědět