Reaper - propojení s externím hardwarem

Vše o programu Reaper
Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 09:03

Máš pravdu, jsem to blbě napsal.. Myslel jsem "full comercial licence". Ale když tak nad tím uvažuju, tak je vlastně jednou jakou kdo má licenci... Zkrátka by to mělo být v pořádku.

Třeba až vyjde verze 5, anebo 6? :shock:
Naposledy upravil(a) marylin dne 03 črc 2014 11:57, celkem upraveno 2 x.
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od Fillippos » 03 črc 2014 09:04

K tomu softu co jsem zde postnul - Podium - z manuálu jsem vyčetl:

3.1. Hardware Devices

External hardware devices can be fully integrated into the Podium engine. If you hook up both the MIDI and audio connections of a device to your PC interfaces then you can control and route the audio through the device on a single track in an arrangement. You use the same approach whether you are working with hardware devices or with software plugins. This makes it possible to route hardware and plugins interchangeably in effect chains. Podium also supports full MIDI and audio latency compensation with hardware devices as well as with plugins.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od dendy » 03 črc 2014 09:16

este ma napada.. Logic by mohol mat toto dost vychytane.. niekto kto ma viac vstupovu zvukovku a nejaky outboard FX a Logic by to mohol vyskusat...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od delay » 03 črc 2014 09:25

marylin píše:No mám nejnovější verzi Reaperu. O Reainsertu vím a doufal jsem, že bude vše ok, nicméně nebylo. Když chci paralelně komprimovat HW kompem bicí grupu, tak výsledek není v lajně s ostatními stopami v projektu, je tam jakoby slapecho, navíc i problémy s fází... Nepomohlo manuální nastavení, ani autokompenzace delaye, ani rady ze zahraničních for typu nastavit I/O v Reainsert defaultně na "none", nastavovat Ping při bypasu HW, atd. atd. atd. Týden se tím pokouším prokousat. Je to způsobeno bugem Reainsertu. Má s tím problém vícero uživatelů...
Tu fázi ti "upravuje" nejspíš ten HW efekt, stejně jako ti jí rozhodí nějaký non lin pluginy, jen o tom nevíš... Pracuju s Cubase a občas efektuju outboard a skoro nikdy efektovaná stopa nesedí stejně jako original, je potřeba jí manuálně posunout. Vím, že DAW kompenzuje vstupní latenci, ale nevím, jak je to s výstupní (+nějaká minimální latence bude v rámci I/O HW efektu - zvlášť pokud by to byl digital) a proto vždycky, když o tomhle začnu teoreticky uvažovat, skončím u to, že bude potřeba udělat nějakej test...

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 09:32

No podle mě to dělá ten reainsert... Když jsem to zapojil v DAW primo, tak tam fazove problémy nebyly, jen to hrálo opožděně a zdvojovalo to udery bicích...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od dendy » 03 črc 2014 11:41

a este ma napadlo - ked si to mal napriamo, hovoris ze ti len zdvojovalo udery bicich - cize ty pouzivas externy outboard na paralelne efektovanie ? ze ti naraz hra povodna neefektovana stopa s tou zefektovanou ? no podla mna to budes velmi tazko zladovat aby to presne sedelo, ale skusal si sa este v reaperovi pohrat s tymto nastavenim ?

screenshot: https://www.dropbox.com/s/rn8gvgd5dxztm ... .39.02.png

upne dole to output/input manual offset .. tam to vies az na urovni samplov doladit ..

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 11:56

Asi 8 stop s bicími jsem si poslal do jedné společné sběrnice. "Master parent sent" jsem měl u každé jednotlivé stopy vypnutý... Pak jsem na společnou sběrnici pověsil Reainsert. Už si to přesně nepamatuju, je možné, že jsem to pak nastavil jinak a porovnável neefektovaný s efektovaným... Jinak mým cílem je používat samozřejmě jen zefektovaný signál.... (ten byl opožděný oproti zbytku), a k tomu by měl sloužit právě reainsert... Nebo mi něco uniká?

Na to mrknu díky za tip...

Jinak někomu pomohlo taky vypnutí tzv. "anticipative FX procesing" v preferencích, mě se to po vypnutí tohoto lehce zlepšilo, problém to ovšem nevyřešilo...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od nixx » 03 črc 2014 12:25

dendy: ten manual offset mu rozhodí všechno, to bych nedělal...
marylin: asi bych doporučil tu stopu prostě manuálně posunout - stejně jako když rovnáš fáze mezi jednotlivýma stopama bicích, srovnáš efektovanou stopu se suchou. Není to zas tolik práce... v mých očích rozhodně lepší, než hledat jiný DAW.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od dendy » 03 črc 2014 12:41

on ale pisal ze mu 'zdvojovalo' biciet - ked nepouzival reainsert, ked proste natvrdo spravil routing cez 2 stopy tak ako som popisoval.. z toho mi pripada ze proste niekde sa mu tam mixovala dokopy povodna s topa s tou efektovanou takze to skorej len nieco nebolo v poriadku s tym routingom .. nerozumiem co by sa tam mohlo zdvojovat ked ten signal by siel do main mixu reaperu len 1x (vysledny po zefektovani HW ktory sa vratil do tej druhej stopy)

treba este raz skontrolovat ci stopa s povodnym audiom naozaj ide LEN do fyzickeho OUT zvukovky z ktoreho to ide DO efektu .. ze to nejde este paralelne do mixu reaperu .. a potom skontrolovat ci na tej dalsej stope ktora ma zase nastavene prijimat IN zo zvukovky tak OUT tej stopy ide DO mixu ..

a este 1 vec - ci nahodou zvukovka samotna nema zapnute DIRECT motinoring - cize obchadza cely DAW (cely komp) a primiesava do vystupu priamo vsetko co jej lezie do vstupov .. to by potom bolo vsetko jasne.. pretoze okrem routovania cez reaper by si este v out zvukovky pocul napriamo to co sa ti vracia z efektu do nej..

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 12:53

V saffire mix controlu mám zapnuto Daw tracking, což má za následek, že by mělo automaticky direct monitoring vypnout... Pak jsem manuálně nastavoval jednotlivým outputům Dawko. Daw 3 - output3, Daw 4 - output4, atd... Ale pro jistotu to vše zkontroluju...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od msmucr » 03 črc 2014 14:50

Ahoj všem,

už jsem ReaInsert vícekrát používal a víceméně úspěšně (byť ta automatická detekce nefunguje spolehlivě).. Nejsem teď u počítače, kde bych to mohl vyzkoušet a udělat screenshoty. Postupoval jsem zhruba následujícím způsobem a možná by to stálo za pokus i u Tebe.

- vytvořil jsem dva tracky
- na první jsem dal jakýkoliv audio klip a odstřihl začátek někde v modulaci (ne v tichu nebo zero crossingu), aby se mi následně snadno hledalo zpoždění
- do druhého prázdného tracku jsem poslal send z prvního
- vložil do něj ReaInsert s vypnutou automatickou kompenzací latence a nastavil požadované vstupy a výstupy
- nastavil v druhém tracku nahrávání jeho výstupu (pravé tlačítko na armovací ikoně u TCP) Record: output a zaarmoval jej pro nahrávání
- nahrál si pasáž okolo místa kde začíná klip z první "zdrojové stopy"

- nahrané audio by pak mělo být zpožděné oproti první stopě
- v projektu jsem si přepl na časovou jednotku samples a pomocí time selection našel přesnou vzdálenost mezi prvním samplem s modulací ze zdrojového a nahraného klipu.
- hodnotu jsem pak manuálně napsal do "Additional Latency Compensation" nebo tak nějak v ReaInsertu a pro kontrolu zopakoval nahrávání
- podle mých zkušeností by to mělo vůči sobě sedět (žádné slyšitelné zpoždění, fázový posuv, flanging...). I když do stopy, kde je ReaInsert dám další pluginy se zpožděním (např. nějaké kompresory s look-ahead bufferem)

Hodnota bude řádově 2x latence v ASIO ovladači + zpoždění v DA a AD převodnících.. např. 2x 960 + 10 + 22 = 1952 samplů

Je to sice vopruz, ale tahle hodnota pro konkrétní nastavení latence v ASIO ovladači a vzorkovací frekvenci zůstává konstantní (předpokládám, že nepoužíváš digitální outboard dig. efekty s proměnlivou latencí). Tzn. stačí to změřit jednou a udělat si z toho výchozí preset do ReaInsertu, případně si jich udělat víc pro různé vz. frekvence.

Zkoušel jsem to před nějakou dobou, ale myslím, že by se to nemělo v posledních verzích nějak výrazně lišit.. Až budu někdy ve studiu, tak si to ozkouším.

Pokud se Ti to nepovede srovnat takhle "nahrubo", tak bude asi ještě nějaký další zádrhel v konfiguraci.

Michal

P.S.: Pro to manuální rovnání se dá ještě použít JS plugin - Delay/Time Adjustment, kde se dá za jízdy nastavit kladný i záporný offset v samplech.. Můžeš ho vložit rovnou za ReaInsert

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 15:05

Díky, to zní zajímavě a hlavně nadějně... Reainsert byl nedávno upraven. Snad to bude stejné.

Jinak je super, že je na foru další Reaperista :-)
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od msmucr » 03 črc 2014 16:28

Není vůbec zač.
Jinak ještě jedna technická poznámka (pro úplnost) k těm paralelním efektům a následným fázový problémům.. I přes to, že se podaří vyrovnat zpoždění v ReaInsertu, dál tam můžou být drobné odchylky.
Jde o to, že i ten analogový externí efekt má svou fázovou charakteristku a jeho zpoždění se může měnit s frekvencí.. Nemyslím teď standardní charakteristiku klasických ekvalizérů, co vychází z jejich principu, ale další fázové posuvy, které tam jsou kvůli použitým součástkám a obvodovému řešení. Např. některá step-up trafa, kde jsou odchylky i v desítkách stupňů.
Tzn. pokud se efekt používá jako samostatný insert, ničemu to nevadí a naopak to může přidat k typickému zvuku toho zařízení. Nicméně pokud se to použije jako paralelní efekt a smíchá s původním zvukem v DAW, tak se může stát, že se např. mírně ztenčí basy.. protože se některé frekvence začnou odečítat.
Tak jen, že tohle je technicky možné. Ničemu to nemusí vadit. A nebude to žádná chyba v DAW, kde je vše přesně zkompenzováno.

Michal

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od nixx » 03 črc 2014 16:36

msmucr: +1 :)

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 05 črc 2014 14:38

Tak se mi to vše podařilo rozchodit, ku mojí spokojenosti. Postupoval jsem podle návodu, co postl msmucr. Bicí grupu posílám do dvou HW kompů s rozdílným nastavením a dohromady to pak znělo úplně v pohodě a časově to bylo srovnané se zbytkem stop v projektu. Kompenzaci delaye jsem nastavil ručně. Každý komp to měl trošku jinak...

Chtěl bych Vám všem poděkovat za pomoc! Doufám, že toto téma ještě někdy někomu pomůže...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Odpovědět