Reaper - propojení s externím hardwarem

Vše o programu Reaper
Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 02 črc 2014 15:57

Ahoj,

jsem už asi třetím rokem uživatelem Reaperu. Reaper mi sedl, vyhovuje mi jeho workflow, routing... Mám ho zkrátka rád, až na jednu maličkost - zprovoznit ho s HW je tak trochu neřešitelný kumšt. Z těchto důvodů zvažuji vyzkoušet ještě jeden DAW. Otázkou je jaký... Programů je celkem hodně a já nemám praktické zkušenosti ani s jedním, protože jsem začínal na Reaperu.

Cubase mi jaksi intuitivně nesedí. Ani nevím proč vlastně. Graficky se mi hodně líbí Pro Tools. Jsou mi něčím sympatické. Prioritou pro mě je správná funkce delay compensation.

Prosím mohl by mi někdo tak nějak zhruba poradit jakým směrem se ubírat?

Představuji si to tak, že bych nahrával v Reaperu. Taky bych v něm editoval audio. A ten druhý DAW bych využíval asi jen na míchání... I když člověk nikdy neví...

Pracuji v 95 % s audiem. Midi jen velmi, velmi okrajově (sem tam nějaké VSTi bicí). Jedu na Winech.

Díky za rady
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

maredis
Příspěvky: 51
Registrován: 06 pro 2009 20:47

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od maredis » 02 črc 2014 16:00

vyzkoušej trial verze...já doporučuji Sonar

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od nixx » 02 črc 2014 16:13

Jaký máš problém s outboard zařízeními v Reaperu? Zkoušel jsi plugin ReaInsert? Zrovna ve verzi 4.611, která vyšla v dubnu, v něm dělali nějaký úpravy...

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 02 črc 2014 16:20

No mám nejnovější verzi Reaperu. O Reainsertu vím a doufal jsem, že bude vše ok, nicméně nebylo. Když chci paralelně komprimovat HW kompem bicí grupu, tak výsledek není v lajně s ostatními stopami v projektu, je tam jakoby slapecho, navíc i problémy s fází... Nepomohlo manuální nastavení, ani autokompenzace delaye, ani rady ze zahraničních for typu nastavit I/O v Reainsert defaultně na "none", nastavovat Ping při bypasu HW, atd. atd. atd. Týden se tím pokouším prokousat. Je to způsobeno bugem Reainsertu. Má s tím problém vícero uživatelů...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od dendy » 02 črc 2014 16:35

myslim ze fakt dobre vyladene tieto outboard veci ma Cubase .. asi by som v tomto pripade nespekuloval nad nicim inym a siel do Cubase ..

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od jazzym » 02 črc 2014 17:00

ani mne Cubase moc nesedel ..moc zložite po audacity ,.. :lol: .
Ale Cubase aj Nuendo ponuka možnosť pred spustenim stlačiť Remind me later :wink: , tak som sa postupne naučil v nom robiť ..a teraz som už hrdym majitelom dodaneho Cubase LE4 :oops:

použival som aj Reaper istu dobu. a myslim že ktorakolvek verzia Cubase (LE vratane ) natrhne Reperu prdel v spolahlivosti.
uvažujem o kupe karty v podstate len koli dodanemu softwareu od cubase . Vyššiu verziu LE ktora ma menej limitov. Ak raz zoberiem prve prachy za hudbu tak bude aj plna verzia 8)

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od Fillippos » 02 črc 2014 17:45

Dle mě nenatrhne Reaperu prdel ani omylem žádná verze Cubase, ale to je off... :) Nevím bohužel kde to bylo, ale četl jsem, že se týpci vyprdli na Reainsert a jeli to rovnou ven. Zkusím to, nějaký nevyužitý HW doma mám a Reaper taky používám, dám vědět.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od dendy » 02 črc 2014 18:16

no inak to je pravda.. ja bysom sa vykaslal na to len kolu tomuto pouzivat dalsie daw .. ak ti inak reaper sedi.. tak proste posles stopu z reaperu nie do mixu ale rovno do HW OUT zvukovky kde mas pripojeny efekt .. a pridas si dasiu stopu, a na tu si zase ako IN nastavis stup zvukovky kam sa ti vracia vystup z efektu .. a mas vystarane..

mozno koli prehladnosti by som si to vyriesil tak ze by som tie 2 stopy zgrupol dokopy takze by som mal:

HLAVNA STOPA -----> mix
+ SUBSTOPA 1 [IN - return z efektu], out nic, takze ti automaticky vystup zo stopy skonci v tej hlavnej stope
+ SUBSTOPA 2 [IN - nic], [OUT - hw out zvukovky do efektu]

na substpu 2 das to co chces efektovat.. ak chces este pred HW zaradit nejake pluginy, nahadzes ich ako inserty na stopu2, ak chces dat PO HW pluginy, das ich bud na stopu1 alebo na hlavnu stopu .. a mas ..

jasne.. neni to tak luxus ako mat len 1 stopu a na nej rea insert.. ale zase nemusis koli tomu projekt prenasat do druheho daw

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od Fillippos » 02 črc 2014 19:33

Tak musím bohužel konstatovat i k mé lítosti, že nefunguje jak ReaInsert, tak ani Dendym popsaná metoda. Reaper si v tu chvílí neví rady s delay kompenzací. V rámci ITB mixu je vše na jedničku. S HW bude nejspíš problém pracovat. Zkoušel jsem i různá nastavení bufferu, nic nepomáhá. Nějaký dozvuk nainsertovat dejme tomu, tam se ten problém až tolik nemusí projevit, ale u paralelního mixu Reaper s HW pravděpodobně nejde kloudně použít. Lidi už delší dobu volají po opravě, snad se dočkáme. Takže Nejspíš Cubase, poř. Studio ONE. ProTools bych taky nedoporučoval, levnější verze občas taky dělají problémy, nevím jak ty nové jedenáctky, ale s osmičkama LE, MP jsem měl podobný problém.
Naposledy upravil(a) Fillippos dne 02 črc 2014 20:06, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od Fillippos » 02 črc 2014 19:36

Ještě offtopic dodatek - od té doby co jsem pořídil RME, mi Reaper nespadl ani jednou :!: . Předtím padal s M-audiem také míň oproti ProTools..

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 06:24

Dendy: Natvrdo to naroutovat v Reaperu jsem zkoušel, ale taky nefunguje... Jedině, že bych paralelně komprimoval všechny stopy v mixu, ale na to bych potřeboval více kompů... To by zřejmě šlo.

Fillipos: Dík, tak si mi potvrdil to , co jsem si ověřoval celý uplynulý týden... Bohužel. V tomto má Reaper (nejenom on) ještě hodně velké mezery. Na forum.cockos je thread, kde se lobuje za fix Reainsertu, tak se můžeš třeba přidat :-) Je mi podivné, že tento problém developer Reaperu neřeší. Lidi na to upozorňují od roku 2009 a oni na to prdí... Zajímavý přístup... Asi to není pro ně prioritou.

Takže vyzkouším trial Cubase a Pro Tools a Presonus studio one. Doufám, že ta dema nebudou nějak omezená co se týče routingu... No asi se bude těžce zvykat po Reaperu :-)

Mimochodem pochopil jsem to správně, že k tomu, abych rozjel demo Pro Tools 11 musím zakoupit jakýsi iLok2 za jedenáct stovek? Cubase má zase USB e-licencer a v nižších verzích omezený počet stop... Zajímavé...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od Fillippos » 03 črc 2014 08:31

Právě to mi na těchle softech příjde dost nezajímavé :roll: Ještě jsem včera stáhnul tohle - http://zynewave.com/podium-free/, ale neměl jsem už chuť se v tom navečer drbat. Podle některých uživatelů to funguje skvěle. Ale nevím, musím taky odzkoušet.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od dendy » 03 črc 2014 08:43

marylin píše:.cockos je thread, kde se lobuje za fix Reainsertu, tak se můžeš třeba přidat :-) Je mi podivné, že tento problém developer Reaperu neřeší. Lidi na to upozorňují od roku 2009 a oni na to prdí... Zajímavý přístup... Asi to není pro ně prioritou.
nemyslim si ze by na to nejak cielene 'prdeli' ... skorej si myslim ze ide o nejaky hlbsi problem suvisiaci s jadrom samotneho reaperu, keby to bol problem lokalizovany len na ten plugin urcite by to davno fixol a navyse tym ze aj moj koncept s 2 stopami vykazuje podobne znamky problemu - zjavne je to nieco uzko previazane s jadrom .. takze asi to nebude tak lahke fixnut a kedze predpokladam ze drviva vacsina pouzivatelov reaperu riesi mix ITB, je pochpitelne ze riesenie tohoto problemu sa odsuva kedze je hrba inych veci co pozaduje viac ludi ..

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 239
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od marylin » 03 črc 2014 08:50

V tom případě by ale neměli mít na stránkách uvedeno:

"Perfectly at home in a studio, REAPER will use as much hardware as you can throw at it. With no practical limits on hardware I/O, MIDI devices, control surfaces, track counts, or plug-in delay compensation, REAPER is a modern and technologically advanced platform for recording and mixing."

anebo

"Although REAPER is digital and modern, it supports classic analog features such as varispeed playback and recording, enabling legendary production techniques that are often forgotten."

Zdá se mi to tak trošku jako klamavá reklama...

Tím nechci říct, že Reaper je špatný DAW... To v žádném případě. Spoustě lidí to stačí tak jak je. Nicméně v profesionální sféře by to mohl být problém a zajímalo by mě, jak by se k tomu postavili, kdyby měl někdo zakoupenou licenci pro komerční využití...

Jen taková úvaha...
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Reaper - propojení s externím hardwarem

Příspěvek od Fillippos » 03 črc 2014 08:58

Však ta levnější licence je taky pro komerční využití pokud jsem blbě nečetl.

Odpovědět