Biscuit, myslím že veřejnou knihovnu (která sama platí za koupi knih a například videopůjčovna platí více než jsou běžné ceny nosičů a pujčovatelé na několik dní platí též) a warezový server dnešní typické podoby těžko můžeš srovnávat
Při dnešním večerním romantickém lyžování na osamělém svahu mě napadlo pár myšlenek jak by se celá tahle situace dala možná řešit
Výchozí body:
1) stejně jako v reálném prostoru, tak i ve virtuálním prostoru musí platit nějaká jasná odsouhlasená pravidla a musí se dodržovat , jinak nemá nic smysl. Protestovat proti snaze zavést ve virtuálním prostoru jakýsi základní řád a pravidla je nesmyslné a kontraproduktivní
2) provozovatel serveru/stránek je zodpovědný za obsah, pokud je obsah závadný (např. rasismus, pedofilie nebo nelegální a neodsouhlasená autorská díla apod.) bud je povinen to odstranit anebo pokud se skrývá apod. , tak bude stránka odstraněna , pokud odporuje internetovým zákonům (které je třeba nějak ustanovit, at se to někomu líbí nebo ne)
(už slyším ty námitky - ale jak říkal už soudruh Jakeš (a měl pravdu) - demokracie není anarchie

V našem reálném prostoru máme tisíce zákonů a díky nim to tady tak nějak funguje ... víme co si můžeme dovolit a co ne a za co budeme potrestáni.
A ted jak by se mohla řešit otázka online sdílení autorského obsahu (hudba, filmy apod.) - software sem ale nepatří ...
1) (neanonymní) provozovatel stránek nebo specializovaného serveru je zodpovědný za jeho obsah. Tvrdit že já nic je asi totéž jako kdyby mi kamarádi domů nanosili hromadu zbraní a výbušnin, přišla policie a já tvrdil, že to já ne, to jenom tady donesli kamarádi a s tím já nemám nic společného - určitě by to zdůvodnění zabralo ...
a ted ta hlavní myšlenka:
2) Oficiálně se povolí a registrují servery podobné dnešním sdílecím serverům, kam je možno podobně jako dnes uživatelsky uploadovat hudbu, filmy atd. a tyto věci stahovat co hrdlo ráčí - za paušální poplatek odvislý od objemu stažených dat. Část příjmů (např. 20-30% ) si ponechá provozovatel serveru a druhou část poukáže autorům (v zastoupení) Bude evidováno co a kolikrát se stahuje (asi technicky no problem) a podle toho pak budou fondy poukazovány (bud přímo umělcům nebo jejich zastoupení). A jak říkal biscuit - pro "socky" bude možné totéž bez poplatku, ale s příslušně superpomalým připojením - a bude to posvěceno jako legal (takových serverů může vzniknout libovolně mnoho a uživatelé si je asi budou vybírat podle kvality apod.)
3) každý subjekt/umělec bude mít právo veta: pokud někdo zjistí že jeho díla na daném serveru jsou a nebude s tím souhlasit, dát to provozovateli vědět a ten je povinen tento obsah okamžitě odstranit. Je pravděpodobné, že mnoha autorům to naopak bude velmi vyhovovat
4) novinky řekněme do 3 měsíců od vydání bude paušálně zakázáno na těchto serverech zveřejnovat - pokud autor/vydavatel k tomu nedá svůj jednoznačný souhlas
5) S okamžitou platností se zruší veškeré výpalné z nosičů, disků atd OSA a spřízněných organizací ve světě ...
6) Termín "nelegální obsah" v těchto zábavných oblastech (hudba, filmy, případně knihy) přestane existovat a nebude perzekuován,vyhovuje-li bodům výše (a nebude-li se například jednat o kopie filmu před premiérou apod.)
7) je jasné, že ani to by nic 100% neřešilo a vždycky by se našli jedinci co by chtělo něco extra - ale oficiální jasnou a pohodovou možnost by měl každý ... (a moc by se to nelišilo od současné dostupností těchto věcí, ale vše by bylo dohodnuto jako košer za daných podmínek - uživatel by praktický rozdíl skoro ani nepoznal, kromě pocitu, že už nedělá nic "pirátského" (ale je možné že právě z toho důvodu - že už to není "diverze" a pirátění, by se objem těchto downloadů mohl rapidně snížit

))
To jenom pár spontánních myšlenek při jízdách do kopce na vleku