dobrea to povedl... chybny je system lebo dava vsetkym rovnake volebne pravo - ludia s iq hupacieho kona aj ludia inteligentni, primitivi co "citaju" len obrazky v bulvari vs scitani ludia, chudobni vs majetni.. kazdni vnima svet inak, ma ine hodnoty (alebo nema ziadne)... ludia si ROZHODNE nie su rovni a nemala by ani platit rovnost volebneho prava - ovsem je mi jasne ze by bolo nekonecne zlozite rozhodnut to koho hlas je relevantnejsi a koho nie...biscuit píše: MDudas: sorry, ale my meli primou volbu prezidenta - tudiz problem bych nehledal ve volebnim systemu, nybrz ve volicich.
ved pozri realne, kym ste nemali priamu volbu akyh ste mali peidentov - havel, klaus - ok, kazdy moze mat k nim vyhrdy, kazdy aj robi chyby - ale odhliadnuc od chyb ako politikov to boli ludia s vicmenej kultivovanym prejavom a spravanim, ktori vedeli "zachovat dekorum"...
prisla priama volba - a ejhla, reprezentativna zorka naroda, opilec co sa sprava ako hovado... nic v zlom ale v tomto si cesi a slovaci mozu podat ruku, nezaprieme ze sme dlhe roky boli 1 stat...
vohubuzial v CR aj SR state prevladaju jednoduchsi ludia zo sklonom k stadovitemu spravaniu sa, lahko manipulovatelni - to je dane z velkej casti ale nizkymi prijmami, clovek co je na hranici existencnych problemov, alebo jednoducho s velmi limitovanimi zdrojmi, ktori vidi okolo seba uspesnejsi, ma tendenciu vinit ich zo svojho neuspechu - to je klasika - a potom je lahko ovladatelny, je jednoduche v nom vyvolat pocity zavisti a nenavisti k tym uspesnejsim - na tom funguje cela ta slavna takvana "socialna demokracia"
...btw navrhujem tuto diskusiu, este nez sa to zvrhne, preniest do threadu o politike...