rastis píše:rozmyslaj a nenadchynaj sa do kazdou dobre znejucej blbostou.
tento nazor mam uz dlhe roky ..
rastis píše:
predstav si situaciu. vladne badna neschopakov, ktora vygeneruje hovadsku nezamestnanost. clovek sa dostane do divnej spiraly, kedy dlhodobo neplati dane, lebo skratka nema moznost generovat zdanitelny prijem. takemu treba odobrat pravo volit ? ako potom moze ovplyvnit svoju socialnu situaciu ?
to je ale cisto hypoteticka situacia .. v praxi prave nizko az vobec prijmove skupiny volia populistov a ludi ktori len slubuju ale realne nic nerobia ci dokonca rozkradaju zdaleka najviac .. z casti je to ovlyvnene zavistou voci tym uspesnym (populisticky politici a strany casto operuju hlavnym argumentom - "zdanime viac bohatych", co je klasicka hra na najnizsie pudy - zavist) .. Bohuzial je holy fakt ze ludia ktori ziju na hranici biedy su najviac manipulovatelni a toho vyuzivaju prave ti politici ktori im v konecnom dosledku nepomahaju, naopak zariaduju aby sa ich rady rozrastali - lebo vedia ze to je vrstva obyvatelstva ktra ich bude nadalej drzat pri moci ..
plus je samozrejme priamym zaujmom kazdej vlady nezamestnanost v ramci ich moznosti minimalizovat - vysoka nezamestnanost == nizke prijmy do rozpoctu v prvom rade, a hrozba socialnych nepokojov v druhom rade ..
v tretom rade - ked zarabam, je v mojom zaujme zvolit rozumne tak, aby mi vladli ludia u ktorych je predpoklad ze budem moct nadalej zarabat ..
Takyto system by jednoducho ovela efektivnejsie udrziaval sam seba nez ten sucasny, do ktoreho chodu zasahuju ludia ktori z neho defakto len beru.
Este raz - aby nedoslo k omyu - ja som VELMI socialne citiaci a nielen v reciach - prispievam na charitu, pomaham ludom ktori z objektivnych pricin si nemozu pomoct sami - solidarita v ramci statu je EXTREMNE dolezita. Ale nema nic spolocne s tym kto by mal a kto nemal mat pravo zasahovat do riadenia a chodu statu.