Digitální zrcadlovka do 20.000.-

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět

Pytkin
Moderátor

Re: Digitální zrcadlovka do 20.000.-

Příspěvek od Pytkin »

zablesky ale asi moc nepouzije na video ..

xxman

Příspěvek od xxman »

Jaj, tak na video záblesky asi ne, tento způsob využití mi nějak unikl ... ale před použitím na produktovky jsem varoval :)

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

No já mám ze zrcadlovkou, konkrétně s D7000 špatné zkušenosti s fotografováním produktových foto, a to kvůli malé hlobce ostrosti, ta je vždy malá i když se hodně zacloní, nejlépe mě fungovalo ohnisko kolem 25mm a clona tak 11 , i tak není produkt ostrý v celé své ploše, a běžné objektivy na vysokých clonách už moc dobře nekreslí. Někde jsem narazil na článek o produktové fotografii a tam popisovaly to, že se produktová foto fotí na Hasselblady na opravdu vysoké clony f22 atd.
Samozřejmě na nějaké ty efektní fotky s malou hloubkou ostrosti na 35mm 1.8 na plnou díru je to zajímavé ale vyfotit kompletně ostrý celý objekt je už ale problém.
Vždy jsem raději šáhnul po Canon S100 a tam se mi dařilo ,díky malému čipu a tím větší hloubce ostrosti daleko lépe.Pokud se dobře nasvítí ,fotí se do RAW a na iso 100 tak ten kompakt byl výborný.
Nikon D7000 vystřídal kvůli videu NEX 5N ,ale přesto při produktové fotografii ve stanu raději šáhnu po Canon S100 :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No já jsem už nějakou dobu spokojeným uživatelem Canonu 60D (na základě mnoha recenzí a feedbacků jsem mu dal přednost před Nikonem)+ objektivů Sigma 17-70 mm a Canon 50mm + 2 difuzní denní světla a produkty už mám z větší části nafocené ... (samozřejmě neaspiruju na focení do exkluzivních tištěných katalogů :) ted se chystám na videa ...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Docela mě to chytlo (od focení nástrojů, ted celý týden na konferenci v Alpách atd.). Protože nerad dělám v něčem kompromisy, začal jsem uvažovat o hodně dobré objektivové sestavě (též i vzhledem k nadcházejícím podzimním cestám - Finsko, Indie, UK, Irsko, Itálie atd.) Do Alp jsem si půjčil od kamaráda objektiv Canon 17 40 L a rozdíl proti mojí Sigma 17-70 byl docela podstatný (až na světelnost). Dnes jsem si půjčil další objektivy a dělal spoustu srovnání různých objektů venlu i uvnitř na stativu.

Srovnávané objektivy:

moje:

Sigma 17-70
Canon 50 1,8
Tamron 70-300

půjčené od kamaráda skoro profíka:
Canon 17-40 L
Canon 24 70 L
Canon 300 L

Už srovnání Canon 17-40 - Sigma 17-70ve Švýcarsku ukázalo že jsou to trochu jiné kategorie. Byl jsem už skoro napevno rozhodnutý pořídit si pořádný základní objektiv Canon 24-70 L, i když je pěkně drahý (když už tak už). Při zkoušení a srovnání všech těchto objektivů mě ale kupodivu nijak neohromil ani nezaujal na to, abych se pro něj doopravdy velmi nadchnul (i když jsem se snažil). Podstatně levnější 17-40 byl ve výsledcích podobný, Sigma trošinku nažloutlá a malounko menší rozlišení jemných detailů.

Velmi mě nadchnul mohutný Canon 300 (krásné detailní fotky objektů s rozostřeným pozadí), ale ještě více mě nadchnul můj Tamron 70-300, protože (at jsem dělal co jsem dělal) přinášel z 95% stejné výsledky jako tento čtyřnásobně dražší Canon (takže koupě tohoto Tamronu se ukázala být jako skvělá trefa - recenze i zkušenosti uživatelů nelhaly). Při ohnisku 70 mm se mi líbil víc než Canon 24 70 ve stejném ohnisku. Velmi příjemný objektiv je Canon 50 1,8 (na to že stojí 2k) - obrázky s ním mají náladu.

Hodně jsem procházel všechny možné recenze a srovnání těchto a podobných objektivů a na základě toho a i přímého vyzkoušení a srovnání jsem dospěl k závěru že jako k základnímu špičkovému objektivu nepůjdu do Canon 24-70, ale do Tamron 24-70 2,8 (se stabilizátorem), který stojí méně než polovic a v mnoha přímých srovnáních s Canonem 24-70 vychází stejně nebo lépe (a kvality ještě levnějšího Tamronu jsem si ted jasně ověřil). A rád bych tuto sestavu doplnil dalším velmi chváleným objektivem Tokina 11-16 pro širokoúhlé záběry krajin i interiérů.

Takže jako moje finální sestava se rýsuje: Tokina 11-16 2,8, Tamron 24-70 2,8, Canon 50 1,8 a Tamron 70-300 :) A další uvidíme :) (možná ještě nějaké pěkné pevné sklo a skvěle vypadá i Tamron 200-500 :)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

delay

Příspěvek od delay »

Nejsem si uplně jistej, ale jeslti máš zrcadlo s 3/4 čipem a dáváš na to full-frame objektivy, tak to asi není uplně košer. Ne že by to nefungovalo, ale je to podobný třeba jako si koupit 42" LCD a sledovat potom obraz pouze na ploše 32"...

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

Nejsem si uplně jistej, ale jeslti máš zrcadlo s 3/4 čipem a dáváš na to full-frame objektivy, tak to asi není uplně košer. Ne že by to nefungovalo, ale je to podobný třeba jako si koupit 42" LCD a sledovat potom obraz pouze na ploše 32"...
:lol: když si nejsi jistý tak raději neodpovídej , je to totiž přesně naopak ,pokud dáš na full frame, APS-C objektiv, tak bude vinětovat, otázka je kolik a to bude každý objektiv jinak.Ale tohle není Ivův případ.

Ivo za prvé nemá 3/4 čip , má APS-C a pokud dá na APS-C fullframe objektiv má daleko větší díru v objektivu než jeho čip potřebuje, tudíž naprosto bez problémů.

IVO :
Krásné fotky.
Co se týče širokáče měl jsem Tokinu 12-24 (f4) i 11-16 (f2,8) a lépe mi seděla ta 12-24 je to lehce univerzálnější objektiv. ta 16tka je pořád hodně široká.
Jěště bych zvážil jestli nejít na APS-C čipu raději do 35mm(f1,8) než do té 50tky.
35mm je daleko univerzálnější ohnisko. Já jej z foťáku pomalu nesundával .APS-C čip + 35mm(f1,8) mi příjde jako hodně fajn univerzální kombinace.
Naposledy upravil(a) Tonysss dne 26 srp 2013 09:38, celkem upraveno 2 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Je to tak, dát full frame objektiv na APS-C je naprosto bez problémů. Jediná věc je že se trochu posune ohnisková vzdálenost: 24 mm = 38 mm apod.

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

Ohnisko se neposune, jenom nesedí popisy na těle objektivu :-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ano je tam crop faktor

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Prostě to trochu víc přiblíží :) Ale kvalita obrazu by měla zůstat naprosto identická. Stejně kvalitní základní objektiv jako je Canon 24-70 2,8 nebo Tamron 24-70 2,8 nějak nemůžu najít ve variantě APS

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Tyhle rozsahy mi taky prijdou na APS-C nevhodny, zvlast 24-70 Ti imho k nicemu nebude, na APS-C to bude takovej kockopes, dole malo sirokej, nahore zbytecne dlouhej (zvlast kdyz tam mas 70-300). Ja mel na APS-C tokinu 12-24 jako sirokac (ktery jsem pak stejne nepouzival), 17-40/4L jako zakladak (i kdyz dneska bych asi na APS-C uvazoval spis o Canonu 17-55/2.8 IS, je lepsi a tim nemyslim svetelnost, ale i kresbu, ma stabilizator, ...), pevnou 50ku 1.4 na portrety (jakozto 85mm na FF) a pak 70-200/4 IS.
Pokud chces to pevny sklo jako univerzalni, taky bych sel na APS-C spis do 35mm, jak pise tonysss (ja teda preferuju 35mm i na FF jako univerzalni sklo ;). Pripadne si lidi docela chvali tu pancake 40ku.
BTW taky ted planuju obmenu, zatim to vidim na 35/1.4L (i kdyz vazne zvazim tu novou Sigmu 35mm, vypada skvele, ac jsem se zarekl, ze ne-Canon skla uz nikdy ;), 85mm/1.8 a 70-200/2.8IS. Juchu! :]

EDIT: Ivo, Canoni 24-70 neni zadnej zazrak, navic u ni dost plati ze kazdej kus je jinej, byt tebou se podivam na ten Canon17-55/2.8IS. Nova 24-70 II je jiny kafe, ale tam zas imho prestrelili s cenou, ten objektiv podle me za tyhle penize nestoji. Hlavni vyhoda 24-70 (stary) je jeji relativni odolnost, je to otloukanek, kterej hodne vydrzi, proto ho maji radi profici reporteri, u kterych moc nejde o obrazovou kvalitu.

YMMV

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Díky moc za tyhle praktické poznámky .. Tápu, hledám, čtu všechno co je o tom k dispozici, ale chtěl bych aspon v rámci standarních možností to nejlepší. Ano, o Canonu 17-55 jsem taky uvažoval, trošku mě od něj ale odrazuje malá ochrana proti prachu, počasí atd., o které se dost v uživatelských zkušenostech píše - je to "sběrač prachu" (což v Indii apod. může být problém) Ten 17-40L co ještě mám půjčený je moc dobrý, ale na focení s méně světlem není uplně ideální. Pro ten 17-55 mluví jednak fajn cena, jednak 2,8 světelnost + je ok pro APS.

Tady máme ale 3 hlavní adepty a ted bábo raď :) (canon 17-55, sigma 17-50, tamron 17-50). Pevné sklo je fajn, ale asi ne jako univerzální základní objektiv za pochodu

http://darwinwiggett.wordpress.com/2011 ... 50mm-f2-8/

Jinak máš pravdu že Canon 24-70 I. není žádný zázrak, dost mě to zklamalo (už 2 dny to tady dokola porovnávám se vším a spíše nic moc ... za ty prachy ...) A nová 24-70, podle ukázek i recenzí, obrazový rozdíl je malý, ale ta cena je trochu bláznivá. Asi zkusím ten 17-55

delay

Příspěvek od delay »

Tonyss: Ok, jsem si jistej, výborně jsi to překroutil z FF objektivu na FF tělo. Proč?
Prostě FF sklo na APS-C nevyužiješ efektivně na spodním rozsahu. Zkoušel jsem tři ruzný a nakonec skončil u zlatoproužkatýho Canon17-55/2.8 s konstantní světelností, kterej se mi k tomu foťáku hodí nejvíc, ostatně to už psal Kermitak. Jen potvrzuju, že je moc fajn.
Naposledy upravil(a) delay dne 26 srp 2013 10:10, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět