Fotokoutek uživatelů A/E zone
Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone
taky si nekdy hraju. a je to i lofi dokonce 

fotovybaveni porad stejne, jen k tomu https://www.vffoto.com/nd-filtr-1000x-vffoto-gs-82-mm a exponovano na 10s. foceno bez prisvitu a odrazu normalne venku. nepodstatne odmaskovano.
Z mé zkušenosti máš pocit dobrý. Je tam ještě ale i finanční problém, který ti zákazník neakceptuje.delay píše:jackies: NICE. Možná záleží i na samotným technikovi, jestli ti do toho hrábne nebo to jen znuděně vytiskne, mám pocit, že druhej případ je u standardních a menších zakázek jasnej...
Dělám sem tam něco pro jednu reklamku a pohybuji se u výroby na takové tiskárně 540i :
http://www.bitcon.cz/velkoformatove-tis ... -540i-300i
Je ale hodně těžké ( spíše finančně neprůchodné ) dělat nějaké kontrolní tisky když chce zákazník jednu velkou fotku na plátno i s rámem do litru.
A také je docela těžké odhadnout výsledek v případě nějaké korekce.
To je už opravdu velká zkušenost člověka s konkrétní tiskárnou a konkrétním náhledem.
Další je že tiskař neví co je tvůj umělecký záměr, jak jsi to viděl ty doma na svém monitoru ...
Nemůže do toho z podstaty zasahovat bez konzultace s tebou.
Barevné profily pomůžou, pokud je všechno jak má být ( což trochu pochybuji ).
Podle mě je dobré, pokud něco více tiskneš si vybrat svého osobního tiskaře jako máš třeba svého oblíbeného řezníka

Asi to je na delší čas, ale myslím, že jinak to bude pořád nějaké nepříjemné překvapení.
muzikant
To je prdel.
Teď na mě na FB vyskočila reklama na LEICA Q a LEICA M
DOPRAVA ZDARMA
No nekup to.
Teď na mě na FB vyskočila reklama na LEICA Q a LEICA M
DOPRAVA ZDARMA

No nekup to.
muzikant
dekuju, urcite pujdu dal. nevim jestli vylozene pritvrdim, ale experimentovat budu urcite vic. beru to i jako urcitou formu sebevzdelavani. mam rad, kdyz si osvojuju novy postupy. samozrejme ze vseho nejvic je to pro me zabava 

Hosi, ked uz sa tu zaoberate tou tlacou (tiskem)... zdarma vam doplnim trosku exaktnejsie info... Aj vy ma tu audio-vzdelavate zadarmo...jackies píše: Je ale hodně těžké ( spíše finančně neprůchodné ) dělat nějaké kontrolní tisky když chce zákazník jednu velkou fotku na plátno i s rámem do litru. A také je docela těžké odhadnout výsledek v případě nějaké korekce.
To je už opravdu velká zkušenost člověka s konkrétní tiskárnou a konkrétním náhledem.
Další je že tiskař neví co je tvůj umělecký záměr, jak jsi to viděl ty doma na svém monitoru ...
Nemůže do toho z podstaty zasahovat bez konzultace s tebou.
Barevné profily pomůžou, pokud je všechno jak má být ( což trochu pochybuji ).
Podle mě je dobré, pokud něco více tiskneš si vybrat svého osobního tiskaře jako máš třeba svého oblíbeného řezníka
Asi to je na delší čas, ale myslím, že jinak to bude pořád nějaké nepříjemné překvapení.

Samozrejme - normalny uzivatel ma monitor nastaveny asi tak o 20-50% kontrastnejsie, nez ako su kalibrovane pre-press monitory. (pubertaci tak o 100% kontrastnejsie) Neviem, ci ste niekto videli nakalibrovany pre-press monitor (napr. spominane EIZO).... je to hodne tmava biela. Taka posr..a zlta v podstate, pretoze sa ma blizit k papieru - na pre-press monitor sa pri beznom pouzivani PC takmer neda pozerat.

sRGB aj AdobeRGB maju bielu definovanu ako L=100 a ciernu ako L=0 (v priestore Lab)
Kvalitativne velmi slusny, moderny offset-profil ISO Coated v2 ma bielu L=95 a ciernu L=9.
Nepoznam tlacove medium, ktore by malo bielu svetlejsiu ako L=96 (a to sa bavime o Hi-End drahych papieroch Hahnemuhle).
A nepoznam tlacovy proces, ktory by mal maximalnu ciernu tmavsie ako L=6.
Teda na najkontrastnejsich zariadeniach straca tlac (tisk) oproti monitoru nielen ziarivost ... ale este minimalne 10-12% kontrastu.
Platna a podobne veci maju s kontrastom este vacsi problem - v podstate su to extremne matne media s hrubou strukturou - maximalna biela tak L= 85-89. Kvoli strukture sa povrch neda pokryt suvislou ciernou, takze max. cierna tak L=15-25. Teda bezne platno straca oproti obrazovke 20-30% kontrastu !

Z mojich skusenosti stale plati - porovnavat fotolaby / tlacove firmy. Niektore procesy su (odhliadnuc od kalibracie) proste lepsie - vacsia C/B aj farebna dynamika.
Ak tlaciarne (tiskarny), tak potom ucite nie CMYK (ako tu niekto hore uvazdal), ale aspon CMYKOG pripadne idealne CMYKRGB.
Kazdy velky vyrobca robi jeden typ Hi-End pigmentoveho atramentu - HP Vivera, Epson Ultra-Chrome, Canon Lucia. Skuste sa v nejakej tlaciarni popytat na masiny, ktore tlacia takymito atramentami - obvykle su to najkvalitnejsie tlaciarne, media a samozrejme a atramenty.
Posledny, a uplne najdolezitejsi fakt je, ze tato problematika je tak zlozita, ze 99% personalu nema o hlbokych zakutiach color-managementu ani potuchy... V Cesku je to mozno trosku lepsie, ale u nas katastrofa - ti ludia nemaju zaklady prehlad o ICC a farbach. Proste len mackaju tlacitka...
muzikant
ze i na tebe je to hodne, to me teda prekvapilo. ale, kdyz te zena hecuje, jak se ji to libi, tak proc ubirat (jo, na pokusy je nejlepsi ta nejhodnejsi a nejtrpelivejsi
)

biscuit: mě se to líbí, je to zas něco jinýho a ta fotk ami smysl dává, kdyby bylo třeba oblečení alá středověk (fantasy), tak to bude asi ještě lepší, ale i takhle JO!
jackies: mašinka hezká, pěkný barvy i záběr
jackies: mašinka hezká, pěkný barvy i záběr
Je to brané hodně z dálky. Možná z půl kilometru.
Je to opravdu obří jáma ( je to dno povrchového dolu )
To je můj pokus o zobrazení té techniky focení co ve výsledku vypadá jako miniatura.
Původně ta miniaturizace/modelovost byla hodně výrazná, ale trochu jsem pak ubral plyn.
Je to opravdu obří jáma ( je to dno povrchového dolu )
To je můj pokus o zobrazení té techniky focení co ve výsledku vypadá jako miniatura.
Původně ta miniaturizace/modelovost byla hodně výrazná, ale trochu jsem pak ubral plyn.
muzikant
Jackies: já sem myslel, že je to nějaký model.