Fyzika, kozmologia, biologia a ine vedecke temy

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
dendy

Re: Fyzika, kozmologia, biologia a ine vedecke temy

Příspěvek od dendy »

tak ono pravda moze byt aj oboje :-)) ze nie sme vyslovene cielene "stvoreni" ale nas vznik v ramci kodu vesmiru nieje uplna nahoda.. ono to tak vyzera ze uvodne parametre vesmiru boli proste tak brutalne precizne nastavene (konstanty v standardnom modeli, kozmologicka konstanta) ze vznik nejakej vyssej formy zivota je vlastne uplne nevyhnutny... ten kto tu simulaciu spustil, vyzera ze chcel aby v nom "nieco" inteligentne vzniklo...

matucha

Příspěvek od matucha »

Tohle neni uplne fyzika, ale tak nejak mi to sem sedi:

MDudas

Příspěvek od MDudas »

"Vedci z Googlu tvrdia, že umelá inteligencia si vďaka ich systému GNMT (Google Neural Machine Translation) dokonca sama vytvorila vlastný univerzálny jazyk."

Jeden "univerzalny" jazyk, ktory ma taku morfologiu, syntax a semantiku, ze je lahko a dobre prelozitelna do inych jazykov? Ked vidim, ake divnosti su schopni prelozit skuseni prekladatelia - zivi ludia pri preklade z A do B, tazko sa tomu verit.

Edit: Aha, tak asi takto to bude: "Systém sa naučil robiť primerané preklady medzi kórejčinou a japončinou...." Cize zhruba rozanalyzuje vyznam a potom tam "tak nejako" nalepi slova, aby to davalo skoro rovnaky vyznam. Ja si pockam na verziu 2.0. :oops:

dendy

Příspěvek od dendy »

velmi zaujimave rozpravanie vynalezcu EmDrive... doporucujem cele ale specialne je zaujimava cast cca od 9:45 kde vysvetluje ako to cele funguje a ze to vladtne ziadne zakony neporusuje... ked ho takto pocuvam, aj vo scetle toho najnovsie potvrdenia od NASA , toto je hotova vec... za 10 rokov letime k Proxima Centauri :-)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Este prekonat ten "malicky" skok medzi gigawatmi potrebnymi na vystup na orbit a miliwatmi, ktore vyuzijeme na non-stop zrychlovanie... a je to v suchu.
Inak sranda sledovat, ako sa tieto medialne prezentacie vyvijaju. Predpokladam, ze za par mesiacov nam nadavkuju "novinku", ze pri takom sposobe pohonu sice usetria more paliva na akceleraciu, ale to iste more budu potom potrebovat na brzdenie... Cize realne budu musiet celu trasu rozdelit 50:50 akceleracia-brzdenie, co je este stale celkom fajn. Potom pride dalsi dolezity detail... a dalsi a dalsi... A pritom to zrejme vsetko uz davno maju dobre spocitane.

dendy

Příspěvek od dendy »

velmi pekne zhrnute do par minut preco nas caka najzasadnejsich 20-30 rokov v dejinach ludstva... napriklad o tom ako vela ludi ktori dnes ziju maju realnu sancu ze uz nezomru. Nikdy :-)

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

alebo ASI dojde na to čo je po smrti a trendom sa stanú superrýchle samovraždy hned po 18-ke :)
btw ten Moores law platí ? nesledujem vývoj procesorov a pod. ale nezdá sa mi že to celkom sedí .. resp v tomto prípade asi nejde o spotrebnú IT ale skor o ten top a pochybujem že za 18 mesiacov bude niekde počitač s dvojitym vykonom toho činskeho superkompu.

dendy

Příspěvek od dendy »

co sa tyka moorovho zakona respetive obecne exponencionalneho rastu vykonnosti, tu to dobre vysvetluje Kurzweil ... ano, pomal sa blizime k limitu 2D kremikovych cipov - ale v laboratoriach uz sa experimentalne skusaju 3D chipy .. takze este dlho je kde rast :) Nehovoriac o technologiach ako je D-Wave ktore su ina imho ako engine pre (s)AI ovela vhodnejsie, kedze z podstatey su ovela blizsie mozgu ..

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

članok dost akčne napísaný..
neni žiadny "versus" medzi klasickym horizontom udalosti a firewallom a ani relativita tým nedostava na frak.. si myslim
skor by som povedal že zas o kusok lepšie to zapada.. v každom pripade verim že LIGO bude prispievat aj nadalej..
...

matucha

Příspěvek od matucha »

Pekne vizualizovany pro lamy jako jsem treba ja:

dendy

Příspěvek od dendy »

hah, prave mi to youtube tiez ponukol :-)) ok, tak teda idem pozret :-)

dendy

Příspěvek od dendy »

https://tech.sme.sk/c/20486069/vedci-ob ... citac.html

toto je asi dost dobra sprava pre panov Penrose & Hameroff, krok blizie k tomu aby sa ich teoria kvantoveho vedomia stala mainstreamovou ...
Naposledy upravil(a) dendy dne 14 dub 2017 17:51, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět