Jak na bezpečné platby na internetu

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Diogenes

Re: Jak na bezpečné platby na internetu

Příspěvek od Diogenes »

PayPal asi funguje standartně. Mě jde spíš o to, proč chce obchodník 2 informace (viz. PayPal + BU s hesly a PINy).

Chápu nějaké ověření třeba Paypal účtu (zda fyzicky existuji a zda mám nějakou platební historii).

Možná úplně nechápu ten princip plateb - mám za to, že když mi pošlou na PayPal fakturu, tak jim ji musím schválit a bez mého souhlasu nikdo nemůže žádné peníze nikam posílat ...

A taky mne zajímá, zda je standart, aby obchodník požadoval informace o PayPalu a platební kartě současně. :wink:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

to som nikdy nezazil .. ani nechcel obchodnik nikdy heslo .. ani by som ho nikomu nedal ..

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Protože jsem tohle vlákno založil, tak pokládám za svou povinnost poskytnout správnou informaci.

Tady je: http://www.penize.cz/nakupy/293651-payp ... -internetu

Z ní vyplývá, že při nákupu sdělujete heslo vždycky a obchodník si díky tomu strhne požadovanou částku.

Podobné je to při placení platební kartou. Mám zkušenost s iTunes, kde jim do systému naťukáte informace o kartě a pak jenom koukáte jak si Apple automaticky ukusuje z vašeho účtu.

Vzhedem k poplatkům, bude asi nejlepší si založit druhý bankovní účet, na kterém bude pouze potřebná částka. Díky biscuit! :)

Moje poznámka: Pokud obchodník chce informace o PayPalu i Platební kartě současně, určitě minimálně zpozorněte! :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

taky neni na skodu mit moznost potvrzovat transakce bezpecnostnim kodem, kterej ti prijde na mobil. ani nevim, jestli to u fio ted takhle mam (jinde nez u internet bankingu), ale drive u ge mi prisla sms i pri platbe kartou na webu.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Diogenes píše: Z ní vyplývá, že při nákupu sdělujete heslo vždycky a obchodník si díky tomu strhne požadovanou částku.
NIKDY nedavam heslo do stranky .. vzdy zadavam heslo az na stranke paypal .. a potvrdzujem danu transakciu .. necital som ten clanok .. ale to co pises je hlupost ..
Diogenes píše: Podobné je to při placení platební kartou. Mám zkušenost s iTunes, kde jim do systému naťukáte informace o kartě a pak jenom koukáte jak si Apple automaticky ukusuje z vašeho účtu.
ano to je ine .. tam si zadavas priamo kartu do itunes accountu a oni si to strhavaju .. ale opat natukacas heslo len v itunes .. nie na inej stranke ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Diogenes píše:Protože jsem tohle vlákno založil, tak pokládám za svou povinnost poskytnout správnou informaci.

Tady je: http://www.penize.cz/nakupy/293651-payp ... -internetu

Z ní vyplývá, že při nákupu sdělujete heslo vždycky a obchodník si díky tomu strhne požadovanou částku.

Podobné je to při placení platební kartou. Mám zkušenost s iTunes, kde jim do systému naťukáte informace o kartě a pak jenom koukáte jak si Apple automaticky ukusuje z vašeho účtu.

Vzhedem k poplatkům, bude asi nejlepší si založit druhý bankovní účet, na kterém bude pouze potřebná částka. Díky biscuit! :)

Moje poznámka: Pokud obchodník chce informace o PayPalu i Platební kartě současně, určitě minimálně zpozorněte! :wink:
Mhm - sice je to krásně tučně, ale informativní hodnota nic moc. Heslo se pochopitelně nikomu nesděluje 8) heslo se zadává, ale do stránek PayPal - takže třetí strana má jediný kontakt: e-mailová adresa toho kterého PayPal účtu.

Jinými slovy je to úplně stejně bezpečné, jako kterýkoli jiný způsob platby (pokud k němu není použit externí HW pro posilnění zabezpečení). Automatické strhávání z PayPal probíhá pouze s vědomím uživatele (bez ohledu na to, že už za ta léta zapomněl, že takové povolení kdysi dávno udělal).

P.

EDIT: Pytkin byl rychlejší ;-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

automaticky mi strhava Spotify cez paypal kazdy mesiac 6 evris .. ci som im daval heslo to uz si nepamatam ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pytkin dal... ale zase jen do presmerovanyho okna

Kód: Vybrat vše

https://www.paypal.com
tu adresu se vyplati si nahore v adresnim radku dobre zkontrolovat. "obchodnik" vas muze presmerovat i na podvodnou stranku, s podobnym nazvem a ma vase heslo...

obecne - staci premyslet a vedet co a proc delam a temer nic se nemuze stat ;-)

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

OP: zaroven paypal a karta je urcite nestandardni a nedelal bych. nevidim duvod. paypal existuje (mimo jine) prave protoze obchazi nutnost davat udaje o karte obchodnikovi.

ivo ohledne operaci na paypalu: urcite jde o nejaky preapproved payments. tohle ma paypal dost nesikovne schovany pres asi tri prokliknuti... staci se zaregistrovat na par sluzeb typu 'prvni mesic zdarma' (treba soundcloud), ktery zacnou po mesici cerpat. (ivo: "Profile" / "My Money" / "My Preapproved Payments" / "Manage the automatic payments, subscriptions, and installment plan payments I send to merchants".)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

stejne tak to maji ve zvyku i nejake share servery a data hostingy... ale vsude je na to upozorneni a ve vypisu transakci je evidentni kam platba jde a proc. paypal neni zadna podradna luza, ale skvele fungujici sluzba. a samozrejme, chteji a potrebuji profitovat (jsou jednicka na svete a v tehle oblasti nevis dne ani hodiny...)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Zkusím .... standardně to u mě vypadá takto (nic z toho není moje):

Obrázek

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

to je fakt nejaky naboreny. ivo, napis svoje heslo, my zhodnotime, jestli je dostatecne robustni.

:)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jak říkám, měl jsem ten problém na přelomu roku, po konzultaci s paypal jsem změnil heslo (za takové, na na které nemůže nikdo přijít) a najednou zase :)

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Tak je vše vyřešeno a transakce proběhla. :)

Paypal si nechám pro případ, kdy nebude jiná možnost platby a naopak si u FIO zdarma zřídím další účet, který budu mít pro případ těchto nákupů. Nemám co tajit, na tom účtě bude stejně většinu času jenom 100 kč a tu chvilku rizika mezi převedením peněz ze druhého účtu a následnou platbou klidně risknu. :wink:

charonme

Příspěvek od charonme »

Diogenes píše:Z ní vyplývá, že při nákupu sdělujete heslo vždycky a obchodník si díky tomu strhne požadovanou částku.
mozes prosim ta konkretizovat kde ten clanok tvrdi ze ciastku si strhava obchodnik?
při nákupu jste přesměrováni na PayPal, zadáte e-mail a heslo, potvrdíte částku a nákup je hotový.
heslo zadavas IBA NA WEBE PAYPALU nikdy nie nikde inde a zvlast nie na stranke obchodnika!!!
obchodnik ti nestrhava z uctu, ale paypal ti strhne z uctu a posle to obchodnikovi

Odpovědět