pani neviem, mam pocit ze ste trosku nepochopili zameranie a cielovu skupinu filmov tohto typu:) ak hladate nejaky vysoko intelektualny a komplikovany dej, ktory cloveka dojme, dozenie k slzam a donuti zamyslie sa nad zmyslom zivota a vobec vsetkeho;)... tak doporucujem filmovy klub a nejaku nezavislu tvorbu, nie holywoodsky megatrhak

)
nic v zlom a nic osobne proti vam pani:) ale tieto kritiky mi pridu ako ked si niekto stazuje ze pizza s chilli a feferonkami moc stipe alebo ze maslo sa maze alebo ze voda tecie a nesype sa ... proste avatar je nadherne vyzerajuci holywoodsky blockbuster.. nic viac ani nic menej.. mne sa teda pacil a necitim sa preto menejcenny - mam rad aj nezavisle filmy pre "narocnejsich" ale proste ked idem do kina na megatrhak ktory zarobil 2 MLD $ tak preboha nebudem potom frflat ze mi v nom chybalo nieco, co v nom ani omylom nahodou nemohlo byt ... "kulturne menej hodnotny film" - z tohto oznacenia sa mi obracia zaludok.. preco by preboha kazdy film mal mat nejake hyperhlboke megaposolstva a superkomplikovane dejove linie ??? Avatar je proste presne to co mal byt - krasne vyzerajuca rozpravka s urcitou davkou kvazi-enviromentalneho poucenia zo sucasnosti (nenazranost ludi zniciacich vsetko co im pride do cesty pokial ide o tazbu surovin) .. nic viac.. jasne, predvidatelny dej - no a ? 99% rozpravok ma previdatelny dej... kazdy vie ze princ nakoniec draka zmasakruje, alebo ze horar rozpara vlka co zozral karkulku, pripadne ze baba jaga skonci v peci a janko a marienka po tom co jej zozeru strechu sa veselo vratia domov... nechapem v com je problem... Avatar je ROZPRAVKA. nieje to ani drama ani psychologicky thriller ..
btw. pokial niekto nesfilmuje (a minimalne ako trilogiu 3-4 hodinovych filmov) sagu endymion/hyperion od simmonsa tak sa brutalneho cistokrveno sci-fi eposu s mega dejovymi linianim a necakanymi rozuzleniami ani nedockame