Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Ivo »

Zrychlili mi internet (separátní wifi linka), napřímo to běží cca 70 MBps, ale když to zapojím přes router tak max. 20 MBps. Bylo mi řečeno že to je obvyklý problém routerů a že je třeba velice kvalitní router (ani běžný gigový tomu nemusí pomoct). Bud prý Cisco nebo Microtic apod. Máte s tím nějakou zkušenost co by mohlo při této rychlosti opravdu naplno fungovat ?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Pytkin »

ja uz zo dva roky pouzivam mikrotik a velka pohoda ..

lacna varianta je tento http://www.alza.cz/mikrotik-rb750gl-d249623.htm

vykonejsia varianta je tento http://www.alza.cz/mikrotik-rb450g-d184217.htm + krabicka + zdroj ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Ivo »

Já jsem si ted na doporučení donesl linksys e2500. Tak uvidíme

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Pytkin »

linksys je v poriadku firma .. to je taka "lacna" divizia CISCO ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Ivo »

Tak napřímo je to 60-70 MPBs, přes ten linksys 40-50 MBPs, je to ok a bude to tak u každého nomrálního lepšího routeru a neměl bych to dál řešit anebo zkusit lepší router ?

biscuit
Příspěvky: 9624
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od biscuit »

http://www.czc.cz/zyxel-nbg-418n/116483 ... gin2vuke12
sam funguju na obyc. tplink(u) cca tri roky starym, mam 60Mbps pripojeni a pres kabel z routeru jedu plnou rychlosti, pres wifi nevim.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Pytkin »

ivo : ono zavisi aj co je tam pozapinane .. firewally a podobne veci .. kukni ci je tam firewall , ak ano , tak ho vypni ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Ivo »

Myslíš firewall v počítači nebo na tom routeru ?

biscuit
Příspěvky: 9624
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od biscuit »

v routeru samozrejme

redswift
Příspěvky: 35
Registrován: 26 kvě 2004 10:33

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od redswift »

biscuit píše:http://www.czc.cz/zyxel-nbg-418n/116483 ... gin2vuke12
sam funguju na obyc. tplink(u) cca tri roky starym, mam 60Mbps pripojeni a pres kabel z routeru jedu plnou rychlosti, pres wifi nevim.
mám tu samou kombinaci - několik let starý tp-link (WR340GD, tehdá <500 Kč včetně DPH) a 60 Mbps a přes kabel bez problému plná rychlost

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6604
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Kermitak »

Pytkin píše:ja uz zo dva roky pouzivam mikrotik a velka pohoda ..
+1

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Ivo »

Přes ten Linksys to běží v pohodě naplno jak může těch 40-60 MBPs ... Zvláštní jenom je, že skoro všude mám rychlost downloadu 5-6 MB/s (upload až 7MB/s), ale jenom na mém vlastním ftp u savana.cz (které používám stále k přesunu velkých souborů) je download max. 1,9 MB/s /upload 7 MB/s). Oni to testovali na různých umístěních a běželo jim to bleskově, u nich se nic neomezuje. Čili že by ke smůle to tady mezi Jabloncem- Prahou (serverovna Casablanca) to speciálně po cestě něco brzdilo ? Všechny ty share-rapidy, rapidshary a spol. běží přitom maximální rychlostí, též i všechny testy rychlosti

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6604
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Kermitak »

Pockej, tak 40-60MBps, nebo 5-6 MBps? Nepletes si bity a bajty? Neni to 40-60Mbps?
Co znamena "u nich"? Ono hodne zalezi kudy se to routuje, provideri (zvlast tihle mensi) linky vselijak agreguji pro vice zakazniku (maji treba par tisic zakazniku, tem nabizeji pripojeni 1Gbps a sami maji 1Gbps nebo i pomalejsi uplink), nasazuji ruzne QoS (prioritizace provozu podle ruznych parametru), atd.

Kdyz mi na tom ftpcku udelas nejaky testovaci ucet, muzu tam zkusit neco nahrat a stahnout po lince, ktera je silne naddimenzovana. Pokud to i tak bude pomale jak pises, pak je problem v pripojeni nebo nastaveni toho ftp serveru. Pokud to bude rychle, pak se musis obratit na sveho providera, at to vyresi.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Pytkin »

zacal by som s tym 40-60Mbps , co je cca 5-6MB/s .. cize by to mohlo byt aj v poriadku ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Kvalitní router pro vysokorychlostní internet ?

Příspěvek od Ivo »

Rychlost je 30-60 MBps (je to bezdrát čili to má sem tam výkyvy). Vypadá že prostě na trase Jablonec Grepa - Praha Casablanca je nějaký zpomalovací server ... s tím ale poskytovatelé ani na jedné ani na druhé straně nic neudělají ... smůla ... asi mrknu na možnost jiného skladovacího prostoru, který poběží maximální rychlostí odtud (když už tady měnili antenu atd, at to má v praxi efekt)

Odpovědět