ReaktoplazmAR píše:monoque píše:Navic v extremni situaci je mnohem pravdepodobnejsi, ze budu mit k dispozici rostliny, nez maso.

ty asi nechodíš moc do prírody čo ?
No aji jo. Vyrost jsem na horach a od mala jsem vetsinu svych prazdnin travil v narodnim parku poddyji, kde jsem mel moznost pohybovat se jeste za totace se strycem, ktery tam delal lesnika a spravce. Tam to byla slusna divocina. Kdyz mi bylo asi 10, tak se prave tento muj stryc dostal do extremni situace a to v CR. Nekdy v lednu obchazel rajon a nedopatrenim spadl z asi 50m srazu. Zlomene zebro, nastipla steheni kost, pohmozdeniny. Navic v oblasti, kde normalni clovek nema pristup(navic v lednu a v pohranici by tam slo jen pako). Po par hodinach ho zacla hledat rodina. Zburcovali vojaky(zadny vrtulnik s termovizi, jen lyze a se psy) a zaclo patrani. Jak na svinu,ale snezilo, takze nasli auto, kde na okraji lesa zaparkoval, ale stopy kudy se vydal uz ne(a to uz byla tma). No abych to zkratil. Trvalo to asi 48 hodin. Po asi dvou hodinach co se stryc vzpamatoval z urazoveho soku, tak se zacal plazit k mistum, kde vedel, ze prochazi pohranicnici(ikdyz v lednu no), coz bylo asi 8km. Nasli ho s dlahou z vetvi, podchlazeneho, ale jinak celkem v poradku. Jidlo proste nemel silu resit, jen pil vodu z dlani z rozpusteneho snehu(clovek ktery to nevi, by se cpal snehem rovnou a ubralo by mu to hodne sil). Podotykam, ze stryc byl velmi fyzicky zdatny, znaly prostredi a odholany se nevzdat a neumrznout, proste si nepripustil, ze by se z toho nedostal. Po tehle prihode, kdy to resila cela rodina, me tyhle veci o preziti zacaly hodne zajimat. Pozdeji jsem nektere veci zkousel sam na sobe a mel i to stesti, ze jsem delsi cas komunikoval s lidmi, ktery pro preziti byli "profesionalne" pripravovani. Teorie na tohle tema je k dispozici dostatek, ale praxe je asi odost jina a i clovek znaly nemusi vubec prezit. A nejde odhadnout jak by se clovek zachoval. Takze pravdepodobnych scenare je spousta:
1. Clovek je ve znamem prostredi, zranen/nezranen a pomerne nedaleko/daleko civilizace
2. Clovek je v nezname prostredi, nezranen/zranen
3. clovek je/neni sam s variantou 1./2.
atd. atd. atd.
Pokud je clovek prumerne fyzicke zdatnosti, nezranen bez minimalnich znalosti preziti, tak se pravde-podobne bude nejdriv snazit zoorientovat a pujde a pujde. Bude resit hlavne vodu, zimu, zvladnuti paniky a bude se motivovat nebo horsi varianta, ze zpanikari, zrani se a proste to nezvladne. Clovek bez jidla vydrzi dlouho, ikdyz za cenu ztraty sil, hmotnosti atd.Je pravdepodobnejsi, ze sni vsechno povedome co najde. Lov a pojidani syroveho masa(rozdelani ohne je vyssi odborna a zalezi na okolnostech,lokaci atd.) je vec, kterou asi zacne resit, az uz bude smireny se situaci, motivovany prezit atd. a jist mysi, brouky, zaby a je nevim co je nebezpecne a zrejme by do toho sel, az po neuspesnem lovu(nevim).
Anebo je jeste jedna varinta, kdy se ztrati prumerny uzivatel audiozone.cz. Hned vecer rozbije tabor. Ulovi jelena a stravi mile chvilky v divocine a za par dni se vrati domu, stastny a odpocaty i kdyz s prujmem ze srnciho a kraliciho ragu a hubou od boruvek.
Je to asi OT, tak to nebudu rozpatlavat.