Fender studio free

Trackery, Reason, FL Studio...
biscuit

Re: Fender studio free

Příspěvek od biscuit »

Clip přece nevzniká v analogové části...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jinak - myslel jsem, že ty jako matador to pojmeš, ale budiž. Clip vznikne samozřejmě na straně A/D převodníku, když dostane nezpracovatelný (= příliš silný) signál. Tj. Nevhodně nastaveným preampem. Proto ta indikace (obvykle LED), ze jsi na hraně/za ní. Tohle je ale furt před převodníkem, proto jsem psal o analogové části. Tam se pracuje s nastavením signálu.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 30 kvě 2025 10:42, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pavlii píše:
30 kvě 2025 08:21
No - přebuzení vznikne v analogové části, tj. před A/D.
Tys tady zanesl pojem přebuzení, které já vnímám jako analogovou distorzi - saturování zesilovače např. A pak je zase řeč o přetečení při převodu (clip), což jsou prostě dva různé typy zkreslení signálu - samozřejmě chápu, že ta analogová úroveň má přímý vliv na clip při převodu. Taky chápu, že když z převodníku už jede nějaký signál ve stejné bitové hloubce jako je záznam, že už potom asi žádný vestavěný efekt (vst) před záznamovou stopou přetečení převodníku nezabrání. Nicméně jsem měl z testů pocit, že když se nahrávka při incidentu nedostane přes dig. nulu, že to netrhá uši (jako když se clip zaznamená) - ano, je logické, že když tohle udělám post, bude to 1:1 úplně stejné (prostě limiter jen sebere to přetečení a ten artefakt vzniklý možná trochu umírní). Prostě jak jsem psal už předtím, nechal jsem se unést nějakým placebo pocitem - nepřemýšlel jsem.

Vřazení analogového efektu do cesty nepřichází v úvahu, protože je preamp integrován ve zvukovce.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Asi jsem to termínově zjednodušil moc, nicméně přebuzením jsem zde myslel pochopitelně tohle, tj. důvod ke clipu na straně A/D. Ale správná poznámka; prostě jsem si nějak nepřipustil, že by se tady mohlo něco "zamotat", protože nechtěné zkreslení je prostě špatně. Proto jsem použil "přebuzení", neb mi to nepřišlo (a ani nepřijde) v tomhle kontextu nijak špatně.

Nějak mi ale přijde, že k sobě nepasuje "incident" a "nedostat se přes digitální nulu". Pokud nebudeš přes 0 dBFS, tak nemůže vzniknout incident - nebo se trošku míjíme v pochopení jednoho bodu (což naštěstí nevadí shodě v popisu podstaty zde). 😊

Je otázka, do jaké míry zasáhne zde uvedený limitem do tvaru digi průběhu. Záleží to rozhodně na jeho typu a nastavení, ale jako ano - něco se signálem udělá a asi si umím představit, že "to" pak za uši nebude trhat tolik. Nicméně ten vzniklý artefakt tam už je a bude IMHO tak jako tak slyšet. A to by mělo vést na akci opravy (ideálně přehráním, popřípadě jinak když taková možnost není).

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Kolego :-) čti pozorněji "když se nahrávka při incidentu nedostane přes dig. nulu". Tzn. rozumíme si dokonale myslím ;-) Popsals to přesně - prostě ten limiter asi ten clip nějak přeohýbá, že tolik nebolí do ucha, ale samozřejmě zůstává být artefaktem, i když ne viditelným na měřáku. Víc už by to moje hovínko nerozmazával :mrgreen:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

biscuit píše:
27 kvě 2025 08:08
Copak je Reaper nějak okriplenej? ;-)
Já vlastně jen reflektoval na svou nedávnou zkušenost, kdy jsem měl problém s licencí a potřeboval jsem nainstalovat něco na notebook, co mi umožní nahrát na jeden mikrofon nějakej dlouhej záznam.
Presne na toto pouzivam Reaper uz 15 rokov .. Sice musim pockat 5 sekund na zaciatku a odkliknut, ze to naozaj testujem 15 rokov , ale ide to ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pavlii píše:
28 kvě 2025 21:58
biscuit píše:
27 kvě 2025 08:08
... nastavil a uložil do projektu (včetně limiteru na vstupu proti přebuzení - což byl u většiny free softwarů neřešitelnej úkol) ...
Copak tohle může ohlídat cokoli na straně DAW? Poprosím o vysvětlení.

Dík, P.
Ja to robim tak , ze vstup ide do -20 dbFS a na limiteri dam gain + 20 dB .. Vystup na -1dBFS .. Funguje to dobre ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

To ano, ale nezkoušíš tím ten limiter pokládat do role, že ti ohlídá špičky na vstupu. V tom bylo jádro diskuse.

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

No v principe to spravi .. ja mam proste nulu na -20 .. a ked to prejde , tak to postrazi ten limiter a nedojde k analogovemu klipu .. jedine ze by dosiel vstup nad +20 dBFS ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jako samozřejmě, že v tomhle duchu "to spraví". Ale pomalu mi to začíná zavánět myšlenkou "proč bychom se trápili s nějakým nastavením gainu na vstupu". No nic. Podstata tu už zazněla, nic novějšího nevymyslíme :-)

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nastavení probíhá, ale je trochu rozdíl nahrávat něco předvídatelného (muzikant) a nepředvídatelného (divadlo)...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pavlii píše:
01 čer 2025 09:47
Jako samozřejmě, že v tomhle duchu "to spraví". Ale pomalu mi to začíná zavánět myšlenkou "proč bychom se trápili s nějakým nastavením gainu na vstupu". No nic. Podstata tu už zazněla, nic novějšího nevymyslíme :-)

P.
Tak pri floating pointe uz nemusis nic nastavovat .. Zacina to byt standard ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Pořád nesmíš nastavit moc. Že se to nastaví na málo (byť je to pro takový formát dostačující) je sice pěkné, ale tímhle přístupem se za chvíli vytratí znalost té postaty a tu práci/koníčka budou dělat akorát nýmandi. To už můžeš rovnou argumentovat třeba pořízením Audient zvukovky s autogain funkcí :-D já budu chtít radši věcem, se kterými se setkávám, rozumět a nějaký takovýhle pofidérní vývoj s obskurním převlékáním do "standardu" mě fakt nijak nerozhodí :-D

Ale koneckonců je to každého věc :-)

P.

P.S.: jo a FP rozlišení, stejně jako každé jiné, bude fungovat jen v digitální části. Jak se to musí prohnat převodníkem, musí se dodržet nějaké technologické limity.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pavlii: Chlape, ty dědkovatíš víc než mi s Pytkinem, zdá se mi :-)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

:-D no jestli je detailní znalost nastavení gainu na preampu v souvislosti s možným překročením amplitudové kapacity A/D převodníku známkou dědkovštění, tak máš asi pravdu :-D

Ale fakticky si takhle v nemálo situacích připadám......nojo, je to se mnou těžký ;-)

P.

Odpovědět