Fender studio free

Trackery, Reason, FL Studio...
Kelley

Fender studio free

Příspěvek od Kelley »

Ahoj. Fender vydává nový free DAW(?) "Fender studio" https://eu.fender.com/pages/fender-stud ... 0a637848e9. Ještě jsem ho nezkoušel, žhavá novinka. Je na něm vidět, že pochází od vývojářů z Presonusu, logicky, protože Studio One patří pod Fender.

vasek

Re: Fender studio free

Příspěvek od vasek »

Díky, zajímavé.
Že by to bylo myšleno jako podpora k produktu Fender Link I/O?
https://eu.fender.com/products/fender-link-i-o

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Jo, vypadá to tak. Ale asi bude fungovat i s normální zvukovkou.

vasek

Příspěvek od vasek »

Tak až jednou zpoplatní Cakewalk, tak tohle třeba bude nová free možnost. I když... ono to bude asi dost jednoduché, ale teď bohužel nemám čas to zkoušet.

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Taky mě to napadlo (P.S. ještě je tu například free DAW Luna od Universal Audio).
U Cakewalku to vypadá, že už přestaly vycházet aktualizace pro CW by Bandlab, ale pořád je tahle verze zdarma k dispozici.

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Tak jsem to honem nainstaloval. Je to spíš moderní verze Kristal Audio Engine (kdo pamatuje, mimochodem, taky prapředek Studio One), takže jen audio, žádné VST. Jen to, co je tam vestavěno, což jsou simulace kytarových aparátů a pár efektů a nějaké smyčky. A pak zase odinstaloval... Ale někomu se to může hodit, je to fakt jednoduché.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Nezabudajte na Reaper..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Že se takový starý páky maj čas a chuť patlat v těhle většinou nedomrdlejch, nebo záměrně okriplenejch softech...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

biscuit : Dufam ze si nemyslel Reaper .. Lebo to je jeden z najlepsich softwarov aktualne ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Copak je Reaper nějak okriplenej? ;-)
Já vlastně jen reflektoval na svou nedávnou zkušenost, kdy jsem měl problém s licencí a potřeboval jsem nainstalovat něco na notebook, co mi umožní nahrát na jeden mikrofon nějakej dlouhej záznam. Vyzkoušel jsem pár horších i lepších free variant a nakonec (protože se ještě před termínem povedlo dořešit můj licenční problém) s obrovskou úlevou a radostí nainstaloval Cubase, všechno si v mžiku předem nastavil a uložil do projektu (včetně limiteru na vstupu proti přebuzení - což byl u většiny free softwarů neřešitelnej úkol) a nahrávání bezstarostně provedl.
Při tom hledání dočasné alternativy jsem ale zjistil, že na některé věci už fakt nemám čas ani vůli a na to jsem právě narážel...

vasek

Příspěvek od vasek »

Mimochodem relativně plnotučný DAW Cakewalk by Bandlab je stále k dispozici... Už oznámili, že ho nebudou dál rozvíjet, ale podpora stále je. A je to super program, já v tom dělám všechno.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ten jsem měl na disku taky, při tom zkoušení všeho možného, a zdál se mi jako jeden z mála "že bych si na něj možná zvyknul". Ale prostředí to pro mě stejně nebylo vyloženě intuitivní a vlídné, ačkoliv byl Cakewalk můj první DAW, vedle všech těch tehdejších trackerů a jinejch dřevních záležitostí...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

biscuit píše:
27 kvě 2025 08:08
... nastavil a uložil do projektu (včetně limiteru na vstupu proti přebuzení - což byl u většiny free softwarů neřešitelnej úkol) ...
Copak tohle může ohlídat cokoli na straně DAW? Poprosím o vysvětlení.

Dík, P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ha, to je dobrá otázka. Já vlastně nevím. Dost možná ne, převodník dané zvukovky je 24, stejně jako byl i záznam. Nicméně z předešlých zkušeností a praktického testování (zkušebních záznamů) se mi vždycky zdálo, že když mám limiter na vstupu, že to zní při přebuzení líp. Ale dost možná jsem obětí nějakého placeba, protože to logicky vlastně nedává žádnej smysl :-D
Nicméně, nahrávka se povedla (samozřejmě jsem to stejně držel pod -6 dB a šlupek bylo minimum) :-)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No - přebuzení vznikne v analogové části, tj. před A/D. Takže jediné, co na tohle funguje, je Gain (popřípadě vřazený kompresor do signálové cesty, když je třeba součástí preampu). Na úrovni DAW se v rámci nahrávání nedá nic moc ošetřit; výjimkou jsou (v Cubase) FX ve vstupním kanálu, ale i tak je potřeba mít ošetřený signál na úrovni preampu.

Takže ve své podstatě: dávat v daném případě SW limiter na vstup je nesmysl, protože se signálem nic kvalitativně lepšího neudělá.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 30 kvě 2025 10:42, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Oprava překlepu.

Odpovědět