Akustika podomacky: merania na kolene

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 12 pro 2006 12:56

ak ma rockwool skuzit ako len ako basovy absorber, igelit je uplne ok. ak ma absorbovat aj vysky, tak asi skor latka. ale na vysky je lepsie urobit ramiky s tvrdym rockwoolom prekrytym latkou a poriesit to az nakoniec, ked uz mas nainstalovane bedne? proste das tie panely kam treba

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 12 pro 2006 13:00

jo tak to budu delat, ted mam vycpany rohy, od podlahy ke stropu, ted je zakreju a pak maluju a davam koberec, pak budu resit zbytek tak ze budu ruzne zavesovat dreveny ramy s vyplni vatou a asi by nebylo spatny to prubezne promerovat... napis postup pliis 8)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 12 pro 2006 13:03

pocitam ze kdyz mam mistnost pomerne malou (po oblozeni cca 3,6m / 4,1m vyska 2,6m, tak asi nebdou uplne v pohode spodni pasma, da se teoreticky rict ze kdyz si pak trochu pomuzu vystupnim EQ na pultu za prubezneho promerovani, bude to mit nejakej efekt ? ono ty spodni pasma sou dost na prd ze treba 80Hz hraje, 100 Hz uz ne ale 120 uz zas jo atd., no uvidim az to zmerim

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

:-)

Příspěvek od pavlii » 13 led 2007 12:54

Aktuálně v průběhu výstavby...:

RMAA test
Charka majku kulová

P.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 13 led 2007 13:08

Neural_I píše:pocitam ze kdyz mam mistnost pomerne malou (po oblozeni cca 3,6m / 4,1m vyska 2,6m, tak asi nebdou uplne v pohode spodni pasma, da se teoreticky rict ze kdyz si pak trochu pomuzu vystupnim EQ na pultu za prubezneho promerovani, bude to mit nejakej efekt ? ono ty spodni pasma sou dost na prd ze treba 80Hz hraje, 100 Hz uz ne ale 120 uz zas jo atd., no uvidim az to zmerim
Ta mistnost je mala, ale uz ne supermala, pomery mas pomerne dobry mi pride, zadny nasobky, takze pokud dobre umistis bedny a misto poslechu, tak bys mel dostat rozumne rovnomerny basy (ie. tak do pasma 9dB bez vyraznych rezonanci a der). Samozrejme pokud mas zaplacany rohy rockwoolem plus este nejaky dalsi absorbce...

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 13 led 2007 22:54

Pánové, vypněte si testování THD, ať tam nestraší ta zelená křivka.

Jinak jsem to zkusil taky testnout za pomoci dvou B5 s kulovou kapslí a výsledek je dost špatný. Od 500Hz dolů to vypada spíš jako kardiogram. Je to dané částečně tím, že za provizorním stolkem s bednama je nezatlumený radiátor a vpravo od nich nezatlumené dveře (zbytek místnosti včetně stropu je zarockwoolovaný), ale jinak jsem to čekal trošku rovněješí.

Zajímavé, ale vcelku logické zjištění je, že i při výraznějším natočení beden se mění jenom charektiristika nejvyšších výšek a dole to zůstává naprosto identické. Naopak při posunutí stojanu s mikrofonem o metr dál se výrazně změní poměry na spodku spektra.

Zkusil jsem ale ještě otestovat samotné bedny. Vyměnil jsem kapsle za kardiody a dal to cca 40 cm od bedny do výšky, kde by měla být referenční osa. Výsledek mě velmi překvapil. Velmi vyrovnaná charakteristika od 20kHz do 60Hz ( kde protíná 0dB), odkud to začne jít plynule dolů. Nikde žádný lavórek, pouze 3dB peak na cca 15kHz, který ovšem připisuju spíš tomu B5 (alespoň mám-li věřit tomu, co udává Uli v manuálu). Zdá se, že u Xavianu (Suona Primissima) odvedli před deseti lety slušnou práci i na těch nejlevnějších bednách.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 14 led 2007 03:46

strasne zalezi na tom, kde mas postaveny bedny a kde poslouchas, vedle basovejch pasti a kontroly prvnich odrazu musis zapracovat taky na rozmisteni repraku a pozice poslechu. Kazdej posun beden o 10cm znamena uplne jinej poslech na basech.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 14 led 2007 10:53

Jasně. Dělal jsem to hlavně pro zajímavost, protože ty úpravy nejsou konečné ani to umístění ne a koneckonců i ty repráky budou nakonec skutečný monitory namísto hifi beden.

Mám ale ještě jednu sousedící místnot s rozměry 2,8x2m s výškou 2,3m, kde bych chtěl udělat nějakou režijku. Jsem blázen?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 14 led 2007 13:47

to je tak mistnost pro nahravani voiceoveru, pokud ji poradne vytlumis nebo vydifuznis (to je narocnejsi technicky)

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 15 led 2007 01:06

matucha píše:to je tak mistnost pro nahravani voiceoveru, pokud ji poradne vytlumis nebo vydifuznis (to je narocnejsi technicky)
Náhrávat tam nic neplánuju, na to mám tu druhou místnost. Je to opravdu neřešitelnej průšvih nebo by se s tím dalo při přimhouření všech tělních otvorů něco dělat? Nároky na prostor jsou minimální. Stačí, když se tam vejdu já, počítač a budu si mít kam odkládat hrnek případně jiné pitivo ;)

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 15 led 2007 08:09

no tak si vyzkousej, jak to tam hraje ;-)... ale vsadim se, ze jinak nez na sluchatka to nepude

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 15 led 2007 10:39

Zkoušet to nebudu, bo teď jsou tam navíc ještě dlaždičky, vana a brutar (stará prádelna). Leda tak na vytváření nějakýho úchylnýho lo-fi verbu ;)

Ale nějak smysluplně využít bych to chtěl. WC z toho můžu udělat vždycky.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 15 led 2007 12:11

machine room

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 15 led 2007 13:57

Prosím o radu, jaký mám použít na testování zvuk. Kexik tu zpochybnil normální sinusovku, ale pořád nevím, co mám teda použít.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 led 2007 14:40

normalna sinusk je ok, ak mas moznost vyrobit fakt korektny sweep, na 10Hz-20kHz by nemal mat viac ako 10s, inak hrozia zazneje. skusal som biely sum, ale ten ma zasa ine zadrhely (kalibracia). napokon som zacal skusat specializovane softvery a toto

http://www.ymec.com/products/dssf3e/

je uplne super, akurat licencia ktora by mi vyhovovala stoji 250 eur; na druhej strane, za 30 dni dema si kazdy maly kutil nameria co potrebuje, vratane casu na "naucenie" softveru. apropos prestahoval som sa do noveho bytu a mam od 50Hz nahor posluch rovny ako bic, snad s 3dB zvyraznenim celeho pasma 50-200Hz, ale ziadne uzkopasmove jamy/peaky

Odpovědět