Analog summing

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
gambler

Analog summing

Příspěvek od gambler »

Mate niekto skusenosti napriklad s dangerous Boxom alebo inym analogovim summing boxom? Je pocut nejaky rozdiel oproti digitalnemu summingu?Pripadne ak mate skusenost so sumaciou cez nejaky lacny mixak,dokonca uz existuju cisto len kable s nejakymi odpormi co by vraj mali simulovat sumaciu cez analog konzolu?Alebo rozne pasivne summing krabicky..
Videl som nejake videa na youtube a porovnania a mne to teda pride akoze tam nie je ziaden rozdiel medzi analogom a digitalom..No boli to videa kde sumacia prebiehala cez 8 alebo 16 kanalov co je mozno malo aby bol pocutelny rozdiel?Alebo som nepocul rozdiel kvoli youtube kompresii?
Je to cele len hype a marketing?Pripadne cital som aj nazory ze treba cez to priamo mixovat nie len urobit sumaciu na zaver..Vraj cloveka to nuti k inym rozhodnutiam pocas mixu ako ked mixuje cisto len v digital svete..
Budem vdacny za akekolvek postrehy so skusenosti co mate s analog sumingom.

jammix

Re: Analog summing

Příspěvek od jammix »

čerstvý vanok ,správne zmýšlajuceho človeka :D
ja vo svojich začiatkoch nahravania skutočných bicích som nahraval najprv 8 kanalov . V DAW to pekne vieš upraviť odšumiť separatne každy mikrofon , ale prišlo mi zbytočné nahravať 3 tomy samostatne ked za celu skladbu som na ne buchol raz dvakrat .Tak som spravil pokus s lacnym mixom čo sa u mna vyskytol a začal som nahravať čiastočne zmixovane do sterea snare kick a tomy a extra OH .To čo ma prekvapilo že to nebolo horšie, dokonca nejak kompaktnejšie , tak som postupne prešiel na komplet mix do sterea s gate branou a predkomprimmaciou jednotlivych mikrofonov .. Extra davam už len kick s dovodov , že ten nepotrebujem mať kompaktne s bicimi ale kludne može vyliezať.
Takisto uvažujem aj o finalnom analog summingu kompresii . to je predo mnou ,., obecne myslim že by mohol tromfnuť digital aj lacný analogový mix. Doležite je skor mať tu equalizaciu parametrickú aspon na stredoch. Odporučam equalizovať analogovo , Zatial použivam Soundcraft EPM 12 ale okukavam už aj po lepších.

jammix

Příspěvek od jammix »

joj a zabudol som že ten povodny menší mix použivam na real time analog mix do sterea pre moje analogove syntezatorove pokusy :mrgreen: v efektovej slučke mam pravý BBD analog delay a pravý spring reverb 8)

gambler

Příspěvek od gambler »

Jammix-a mixoval si to do sterea ci dual mono?Je ten analog viac open sound ako sa hovori?
Som tak uvazoval ci nema zmysel analog summing lhlavne v pripadoch ak ideme urobit "downsampling"..Cize prevod napr. zo sample rate 96Khz na 44Khz?
Pouzivam zvukovku Audient ID22 a teda pocujem rodiel medzi 44 a 96 dost zretelne..A teda ci nie je lepsie ako digital transport z 96Khz na 44Khz urobit analog summing z 96 do 44?

Stan

Příspěvek od Stan »

ja mam Neve 8816 s Faderama 8804 a muzu potvrdit ze je to vice open jak bylo zmineno, ale zavisi na stylu u EDM by jsem analog summingu az takovou vahu nedaval.

Na zkompresovanym YT se vubec nedivim ze tam zadny rozdil neni, I pres summing mix na monitorech neni ten rozdil az tak markantni a je to vice o detailech, ale asi zavisi na modelu a porovnani ti dat nemuzu protoze jsem se zmohl jen na jeden. :wink:

gambler

Příspěvek od gambler »

Stan-a mixujes priamo do toho?Ci cez to prezenies mix az na zaver?Aku pouzivas zvukovku?Aku sample rate v DAWku?Pouzivas len pluginy ktore funguju (by mali fungovat) najlepsie v urcitej sample rate?

jammix

Příspěvek od jammix »

Moje poznatky s analog mixom vs digital mix sú skôr o akejsi lepšej zlepenosti, kompaktnosti , dynamičnosti , ako ked boxuješ do pytla miesto do vzduchu .. možno ziskaš niečo zaujmave s analog sum ale tá prava podstata analogu sa začina od začiatku retazca a to su nastroje .Inak to bude len upratanie špiny pod koberec .. Je to trochu aj otázka filozofie, odhodlanosti pridať analogovú príchuť svojmu zvuku ,. radšej mám muziku nahranu a zmixovanu do digitalu, ale tie nastroje a zdroje zvuku by nemali byť sample alebo vymyšlaniny zo software-u . Potom nastupuje otazka vyššieho rozlišenia , ktorá dnes stoji len na velkosti miesta na HDdisku a až potom by som pokladal za zaujmave aj mixovať analogovo ,.
uznavam ale recall , tak ako to nahraš preženieš analogovymi upravami , mixom masteringom a urobiš len print do digitalu , z ktoreho potom robiš nižšie rozlišenia .

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Vysoke sample rate neni len otazkou viac miesta na disku ale aj vacsie vytazenie CPU , pripadne akceleracnych kariet .. proste na dvojnasobnej SR pouzijes len polovicu efektov ..

jammix

Příspěvek od jammix »

pytkin , ano ja uvažujem v malom ked mam 5-6 mono trackov je pre mna dôležitejšia otazka miesta na HDD , tak som myslel že nasobenim trackov to može byť násobený problem, ale od určiteho množstva sa určite začne zápasiť aj s výkonom .
mimochodom , ja nahravam vačšinou 30 - 40 minutove projekty , nie 5 minutový hit :D

Stan

Příspěvek od Stan »

@gambler: prohanel jsem pres nej stemy, Nekdy jsem pouzival desk (Tascam 4800) a nekdy Apogee Ensemble vse v 96-ce, nekdy pluginy tape simulace na konci. Ted je to vse zabaleny v krabicich bo na to nemam misto. :(

gambler

Příspěvek od gambler »

Jammix-moje poznatky ohladne analogu su veskere ziadne.Doteraz som nemal moznost pocut-vyskusat analog summing tak ma to laka no..:)Druha vec su uz tie mega ceny za analog..
Stan-No ja som prave cital ze clovek dosiahne najlepsie vysledky ak to priamo mixuje do toho analog boxu..Kurnik Neve??Ty si nejaky milionar ci:)

Stan

Příspěvek od Stan »

Nejsem milionar pouze umim setrit, tedy jen kdyz chci :)

MIxovat do sumu by me moc asi nebavilo protoze to je dalsi stage signalovy cesty co musis hlidat, ale jako vse je to o workflow jak je clovek zvyklej. Moje je udelat mix, vyrenderovat potrebny stemy, vytvorit novou session, nahazet tam stemy, dodelat automatizace a ruzny picovinky ( kdyz neco proste nesedi tak se vratit do mix session, udelat potebne upravy, znova vyrenderovat potrebny stem ) a nakonec to hodit pres sum a vyrenderovat stereo track.

gambler

Příspěvek od gambler »

A da sa cez to aj dual mono track?Aky je vlastne rozdiel v dual mono a stereo?A keby si mal odporucit cloveku co nema ziaden hardware..Co kupit ako prve?Nejaky bus kompresor,alebo summing box?

gambler

Příspěvek od gambler »

No ja neviem z toho clanku mi to stale nejak nevyplyva..Dual mono je ze komplet lava strana aj prava strana idu uplne zvlast,dokazem upravovat napr.pravy kanal bez toho aby to nemalo vplyv na lavy..A zasa pri stereu nejde ovladat len jeden kanal bez toho aby to nejak neovplyvnilo aj pravy.Vraj pri dual mone moze dojst k jemnym posunom (stredu "mona") co sa nestane pri stereu.Preto som sa pytal ako robis summing.

Odpovědět