Jak vyřešit akustiku malého domácího studia

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
kysl

Re: Jak vyřešit akustiku malého domácího studia

Příspěvek od kysl »

Díky moc za rady, myslel jsem si to, přesně jak píšeš. Jenom jsem si to potřeboval potvrdit :)
Jenom si nejsem jistý okolo těch 2 stoupaček vlevo. Mám tam ty basti vyřezat a nandat na ně, nebo dát mimo (tzn. více doprava)? Nebude to dělat potom nějaký problém? Ještě předpokládám, že basové pasti mají být od podlahy po strop, pokud nebudou, ztrácí se jejich účinost (jsou docela drahé a nevím zdali bude budget na celou stěnu).
A ještě by mě zajímalo zda se tímto zásahem zbavím nepříjemného basu při 120-125Hz.
Děkuji

delay

Příspěvek od delay »

No jo, stoupačky, to máš fakt jak já, musel jsem to vyřešit round bassama.
Ty máš nevýhodu, že tak jako tak budeš muset lepit, protože místa máš fakt málo na to, abys dělal kvůli stoupačkám něco přenosnýho.
Asi bych to udělal tak, jak tě to asi napdlo - že bych se snažil vybrat trojúhelníkovou past, jejíž přední strana by byla dostatečně dlouhá, abys od stěny ke steně ty stoupačky shoval (a past zevnitř vyřízl), z fotky přesně nevidím, jestli je to možné... Pasti nemusí být od podlahy po strop, ono teda podle nějakejch výpočtů, pokud bys chtěl nulovou rezonanci, tak by past o základně 30 cm musela mít délku asi 6 m :), tohle se v takto malých místnostech prostě řešit nedá, i z tohodle důvodu jsou menší místnosti větším problémem. Co se týče toho basu, řekl bych že je to problém spíše v oblasti 100 - 200 Hz, základem je dobrá izolace monitoru od desky stolu (typicky rezonance okolo 160 Hz), umístění monitoru v blízkosti rohů samozřejmě basy ještě umocňuje. Raději bych nečekal zázrak na první poslech, nevím, zda-li tě to uklidní, ale já mám na jedné frekvenci v basech či hlubokých středech stále malou bouličku (nevim, jestli by to vyřešily další pasti třeba dozadu nebo jiné umístění monitorů, zkoušel jsem kde co a pomáhá v podstatě pouze korekce pomocí hejblátek přímo na monitoru, ale to se mi moc nelíbí, lepší je se naučit s tím žít).

Instalací basstrapů se basy určitě zpevní (rezonance se asi uplně nezbavíš) a odrazy ve středech a výškách můžeš téměř vyrušit, takže začneš lépe číst stereo obraz a měl bys možná mít pocit, že ti někdo na bednách přidal výšky - to by měl mít důkaz, že spodek se pročistil, alespoň takto jsme to vnímal já. Další změny už souvisí spíše s tím, co máš naposlouchané, díky minimu odrazů budeš mít taky lepší přehled o dozvuku.

PS: Osobně bych taky zvážil změnu monitorů, pokud zde plánuješ být na neurčito, tak bych volil asi něco menšího a zároveň kvalitního, ve finále to může být jediná možnost pro "rovný" poslech, tohle vypdá na Rokit G2 6.5" ???
Naposledy upravil(a) delay dne 19 črc 2013 13:57, celkem upraveno 1 x.

kysl

Příspěvek od kysl »

Ufff, díky za vyčerpávající odpověď. Utvrdilo mě to představu jak na to, a ještě jsi mě něčemu novému naučil.
O předimenzování monitorů jsem věděl, předtím jsem měl, mnohem větší pokoj. Přemýšilím, že přejdu z KRK RP6 (jak jsi správně odhalil) na KRK VXT4. To by mělo pro tuto místnost být akorát.
Zatám děkuji za rady a až se vrátím z dovolené se do toho pustím.
PS. jak funguje Boss RE-20 :) Doufám, že jsi s pokojený.

delay

Příspěvek od delay »

RE-20 je fajn, docela mě baví, ze začátku to tak nevypadalo, třeba TC Flashback umí pěkný tape delaye, ale až někdy dokoupím exp pedál tak to bude dobrý, zatím sem spokojenej, uvidíme časem.

c9000

Příspěvek od c9000 »

kysl : asi takhle velkou místnost jsem jeden čas taky měl byla teda delší a to jsem tam měl narvaný rhodese :), udál jsem tam největší pecky :) Nicméně mi to akusticky vadilo mín než velká místnost v který jsem ted, ty odrazy šly dozadu a jak to bylo dlouhý a už se nevrátily:) Ted se vracej a je to nahouby. Btw, tu stěnu za bednama bych klidně celou vycpal roskwoolem a dal přez to nějaký latky a udál tak falešnou zed, když tam dáš 20tku nebo 15tku s mezerou 5 cm, to bude lepší bude to spolehlivě pohlacovat basy a hučení.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Mátě někdo chuť na další výzvu v tomhle tématu? Hodil bych sem svou budoucí komůrku, která se mi uvolní.. nutno podotknout, že je to docela blbej prostor,
ale zatím to jinak nejde..

Lahi

Příspěvek od Lahi »

mám otázočku, dalo by sa to spraviť tak, že namiesto látky na vrch toho rámu s výplňou nobasilu namontujem koberec? myslím, čo sa týka hlavne pohltenia výšok, alebo to bude skôr tak, že koberec je natoľko pevný a neprievzdušný, že ich to aj odrazí?

delay

Příspěvek od delay »

Určitě záleží na typu koberce, neviděl bych v tom moc problém a rozdíl oproti tenoučké designové látce, která by jinak nijak akusticky nefungovala.

Lahi

Příspěvek od Lahi »

je to klasický koberec s perzským vzorom na podlahu, neni ultra hrubý, proste klasika.

delay

Příspěvek od delay »

Nejsem odborník, ale myslím, že OK. Bude jen trochu víc chytat prach.

markuc

Příspěvek od markuc »

Fova : moc pěknej článek ! Akorát s tím umístěním compu do jiné místnosti bude v bytových podmínkách trochu problém. Myslím, že velmi tichý počítač se dá postavit za docela rozumnej peníz. Ten můj se podařil, mám ho tak půl metru od hlavy a fakt nevím, jestli jede nebo ne.

Johannes

Příspěvek od Johannes »

Zdravím, rád bych se zeptal,
chci si na půdě udělat místnost asi 2x3 metry na zpěv (stěny z asi 1-2 cm dřevotřísky). Zevnitř to plánuju obložit Rockwoolem. Ale je to místnost jen na nahrávání zpěvu, popř. akustické kytary - kolik % plochy mám tedy utlumit, a jakou vrstvou rockwoolu? Resp. tlumit to netřeba, chci to jen akusticky upravit jen na ten zpěv. Děkuji moc.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Uz som Ti to napisal v tvojom druhom vlakne - zamysli sa, ci na amaterske ucely vobec chces stavat "budku".
Ak mas hore dostatok miesta, tak sikma strecha a viac priestoru je potencialne lepsie riesenie, ako budka 2x3m. Mozno by bolo lacnejsie a elegantnejsie, vyrobit len zopar vlnenych panelov a pozavesovat/porozkladat ich v priestore. A nieco aj na podlahu....

Johannes

Příspěvek od Johannes »

To vím ;-). A taky jsem si myslel, že mi to tu napíšeš :D . Ale napsal jsem, že je to tam prostorově dost blbě řešené - buď bych musel ten materiál zavěsit na prostoru asi 10x10m (a to by fotr asi nerad viděl), a nebo to udělat v rohu, tam je právě místo asi 2x3 metry, mohl bych jen na trámy přidělat nějaké desky, ten prostor mezi trámy pak vyplnil rockwoolem a bylo by to hotovo :-). Ale v tomhle prostoru je šikmá střecha a to tak, že u kraje je vysoko střecha asi 2 a půl metru, a o dva metry dál (tedy na druhé straně té delší "zdi") je asi metr nad zemí. Nebude to dělat nějaký humbuk s akustikou?
Jo a na zemi jsou cihly. Potáhnout, nechat? A pokud tam teda budu dělat ty výplně, mám třeba nechat místy mezery na únik toho zvuku do prostorů půdy ?

MDudas

Příspěvek od MDudas »

No ja som teda zopar takych priestorov videl (dedina/stary dom/cihly) a zdalo sa mi to akusticky super. Urcite omnoho lepsie, nez nejaka pracovna alebo bouda z desky 2x3m.
A aj bez uprav 100x lespie nez byt v panelaku! Ta "spousta harampadi" neni na skodu - aj to rozbija odrazy.
Pokial nechces vyslovene amaterske studio, tak hlavne porebujes vytlmit vsetky - blizke plochy, rovne plochy a plochy z tvrdych materialov. Cihly na zemi asi lezia na maltovom lozku a ten asi na drevenych doskach (ak sa nemylim). Teda podlaha je ciastocne pruzna - akusticky to bude stacit. Riesit musis jedine hluk z naslapov. Pokial strop neni odizolovany (vidiet tasky alebo desky), tak daj rockwool na tu sikmu strechu (jak pises). Bocne strany - tam ti staci nejaky panel (ram s vyplnou). Mozno aj zavesit. A na tu stranu smerom do stredu priestoru bych len zavesil nejaky textilny zaves ako "dvere". Ende....

Odpovědět