michaci uzitecnost...
-
Brooklyn / juanita juarez
- Profesionál
michaci uzitecnost...
dlouho jsem mel tenhle prehled na stole, ale radeji ho zdigitalizoval kvuli otiskum od hrnku atp. jde o vec pro me naramne uzitecnou, treba vam taky poslouzi...

ekeaze: já tohle používám k odřezávání subbasů zkreslených kytar - přizpůsobuji podle konkrétního ladění.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz
Jo, to je fajn, díky. Já jsem to takhle sofistikovaně nepoužíval, ale nevím proč jsem si zapamatoval, že tlustý E na baskytaře je 80 Hz a pak se to dá zhruba z hlavy dopočítat.
ekeaze: v kostce to slouží k tomu (aspoň mně), aby sis uvědomil, jestli při ekvalizaci upravuješ fundamentální frekvenci tónu nebo jeho jiný harmonický či neharmonický složky.
ekeaze: v kostce to slouží k tomu (aspoň mně), aby sis uvědomil, jestli při ekvalizaci upravuješ fundamentální frekvenci tónu nebo jeho jiný harmonický či neharmonický složky.
Upravujes proste presne ty frevence, které potrebujes . Treba podle toniny(stupnice) nebo v oktavach, takze nepridavas/neubiras nekde "mezi"/"dulezitych tonech" a neposkodis tak barvu nastroje. Nebo kdyz chces nastroj nekam "naladit" v mixu na urcity dominantni ton. Najdes si v cem se to hraje pak frekvenci tonu a je to tam.hondzykk píše:tak%u17ee ty %u10dísla jsou frekvence ? jako%u17ee ty který by se m%u11bli p%u159i míchání p%u159edn%u11b upravovat? Vidim to poprvé a to co psal Vasek , tak tomu nerozumim, bohuzel. Brooklyn : m%u16f%u17ee%u161 popsat na co je to dobrý, respektive jak to prakticky pou%u17eít, jazykem srozumitelným pro neprofsionály?
Znát frekvence tónů v oblasti basu považuju za nutnost. V mém případě je to asi úchylka, protože často nahrávám kontrabas, a tam je vždycky nějaká boule na určitém tónu. Rychlejší, než ji hledat pomocí EQ, je si uvědomit jaký je to tón, a člověk může jít najisto. Pamatuju si E1=40Hz, A1=55Hz a zbytek odhadnu nebo se kouknu do tabulky.
Ten obrázek je matoucí, klaviatura piána většinou začíná na subkontra A, může se to lišit, ale v každém případě to je někde na rozhraní subkontra a kontra oktávy, tj. kolem 30Hz, takže o oktavu níž, než na obrázku. A kontra oktáva (která na obrázku z větší části chybí) je přítomná ve většině hudby a zrovna tyhle frekvence je potřeba při míchání znát a počítat s nima.
Ten obrázek je matoucí, klaviatura piána většinou začíná na subkontra A, může se to lišit, ale v každém případě to je někde na rozhraní subkontra a kontra oktávy, tj. kolem 30Hz, takže o oktavu níž, než na obrázku. A kontra oktáva (která na obrázku z větší části chybí) je přítomná ve většině hudby a zrovna tyhle frekvence je potřeba při míchání znát a počítat s nima.
80Hz je VELKÉ E, tedy dolní rozsah kytary. Dolní rozsah 4str. baskytary je KONTRA E, tedy 40Hz.vasek píše:Já jsem to takhle sofistikovaně nepoužíval, ale nevím proč jsem si zapamatoval, že tlustý E na baskytaře je 80 Hz a pak se to dá zhruba z hlavy dopočítat.
-
- Profesionál
taky pouzivam analyzer, ale v nem nepoznam, jestli je treba basa trochu nad nebo pod tonem. a podle ucha to jde u basy tezko. u nejakyho divokyho processingu se veci rozladi snadno. nekdy to taky pouzivam treba v kombinaci s nejakym 'harmonickym' EQ jako eqium. treba lehce podporim 'sympaticky' frekvence u perkusi a tak (ale chce to ne uplne uzky Q, protoze pak to zvoni).
Jo, tiez si to neviem nejak predstavit v praxi....Kazda nota nastroja ma inu zakladnu frekvenciu a tym padom aj ine harmonicke, cize ak sa upravi podla tej frekvencie z tabulky napr. nota C, tak sa daju spravne poltacovat/zvyraznovat harmonicke iba pre tu konkretnu notu...to by sa pre kazdu notu musela aj menit potom hodnota frekvencie EQ, aby to malo spravny efekt, alebo ...?onehalph píše:Je mi jasny, ze kazda nota odpovida nejake frekvenci - jen u toho michani - kdyz nastavim EQ treba podle noty E a nastroj zahraje A, tak je stejne vsechno najednou jinak, nebo?
-
- Profesionál
to je dobra pripominka.onehalph píše:Je mi jasny, ze kazda nota odpovida nejake frekvenci - jen u toho michani - kdyz nastavim EQ treba podle noty E a nastroj zahraje A, tak je stejne vsechno najednou jinak, nebo?
ale to pouziti je pro me jiny..
mas treba sampl, a i kdyz by mel ladit, nejak ti neladi se zbytkem. podivas se na analyzer a zjistis, podle tabulky, ze basa je o nejaky centy flat nebo sharp - tak to doladit pitch shifterem. treba...
anebo jak sem psal, v necem, co ladi, chces treba zduraznit harmonicky nasobky nejaky noty. k tomu, ze je to staticke - to je fakt. ale kdybyste opravdu chteli, EQ muzete automatizovat! nebo v sampleru toho stejneho docilit keytrackingem. (keytracking je podle me dost podcenovany obecne!)
kdyz tohle potrebuju tak pouzivam programek Frequency2.0, krom toho počítá i delaye v ms podel tempa apod...
onealph - ale nic neni jinak, ton E obsahuje i nektere vyssi harmonicke frekvence tonu A, a pokud je neobsahuje primo tak obsahuje frekvence jim velmi blizke a kazdy eq ma nějaké okolí (strmost - Q) které zvedá společně s tou zvolenou frekvencí... jen si musíš dát pozor aby ten tón E díky tomu nebyl mnohem slyšitelně hlasitější než ton A (a nebo musíš zautomatizovat EQ)
tady tohle co tu pastoval juanita je zvlaste dobre pro zvyraznovani fundamentalnich frekvenci treba u basy, nebo u perkusí které obsahují tón
ale podle mě se na to nedá moc spoléhat, někdy hraješ uplně v jiných rozsazích, podladíš.. resp. se celá kapela naladí o ctvrton dolu a uz je to rozporuplně pouzitelne takova tabulka...
ona zrovna tahle je použitelná pouze pro default (ted jsem zapomel jak se mu odborne rika) ladění, které má většina programů a vst plugz stejné... nakonec to tady používá 99,999% lidí co dělá elektronickou taneční hudbu (myslim to ladění)
onealph - ale nic neni jinak, ton E obsahuje i nektere vyssi harmonicke frekvence tonu A, a pokud je neobsahuje primo tak obsahuje frekvence jim velmi blizke a kazdy eq ma nějaké okolí (strmost - Q) které zvedá společně s tou zvolenou frekvencí... jen si musíš dát pozor aby ten tón E díky tomu nebyl mnohem slyšitelně hlasitější než ton A (a nebo musíš zautomatizovat EQ)
tady tohle co tu pastoval juanita je zvlaste dobre pro zvyraznovani fundamentalnich frekvenci treba u basy, nebo u perkusí které obsahují tón
ale podle mě se na to nedá moc spoléhat, někdy hraješ uplně v jiných rozsazích, podladíš.. resp. se celá kapela naladí o ctvrton dolu a uz je to rozporuplně pouzitelne takova tabulka...
ona zrovna tahle je použitelná pouze pro default (ted jsem zapomel jak se mu odborne rika) ladění, které má většina programů a vst plugz stejné... nakonec to tady používá 99,999% lidí co dělá elektronickou taneční hudbu (myslim to ladění)