natlacenie hlasu pre radio a TV

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
matucha

Příspěvek od matucha »

Dneska sem delal nejakej spotik a zkusil jsem ho trochu naostrit v 3kHz (tam jsem to mel trochu mekci a jemne pridat na hlasitosti (tj pohybuju se nekde okolo -8.5dB RMS, kde uz je to trochu mazec (jednotlivy hlasky uz nemaj moc prirozeny prubehy, ale obdelnikujou) no a da se to, rozhodne to neni potichu a takova mekota.

Jinak predpokladam, ze to do radia taky posilate jako MP3... prestoze to co ste dali na FTP sou wavky. Me to ta 192kbps mp3 vzdycky ohloda a vysledek je asi 75% pevnosti wavky. Na druhou stranu me nekdy prijemne prekvapi, ze to trocu zmekne.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

radio po mne vetsinou chce 256kbps.

matucha: to jo, casto se mi ten zaoblovaci efekt na vejskach libi. a taky to, co dela s basama myspace player, to bych chtel mit jako plugin! v nejhorsim budu resamplovat pres svuj myspace profil. ;]

Poshook

Příspěvek od Poshook »

matucha píše:Dneska sem delal nejakej spotik a zkusil jsem ho trochu naostrit v 3kHz (tam jsem to mel trochu mekci a jemne pridat na hlasitosti (tj pohybuju se nekde okolo -8.5dB RMS, kde uz je to trochu mazec (jednotlivy hlasky uz nemaj moc prirozeny prubehy, ale obdelnikujou) no a da se to, rozhodne to neni potichu a takova mekota.

Jinak predpokladam, ze to do radia taky posilate jako MP3... prestoze to co ste dali na FTP sou wavky. Me to ta 192kbps mp3 vzdycky ohloda a vysledek je asi 75% pevnosti wavky. Na druhou stranu me nekdy prijemne prekvapi, ze to trocu zmekne.
presne, isty cas som barbarsky konvertoval wav na 256 mp3 kvoli "zjemneniu" nahravky a potom zase naspat do wav :wink: vacsinou sa mi vylsedok pacil viac ako original (nejak som musel kamuflovat nekvalitu svojich mixov) :lol:

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Poshook píše:
matucha píše:Dneska sem delal nejakej spotik a zkusil jsem ho trochu naostrit v 3kHz (tam jsem to mel trochu mekci a jemne pridat na hlasitosti (tj pohybuju se nekde okolo -8.5dB RMS, kde uz je to trochu mazec (jednotlivy hlasky uz nemaj moc prirozeny prubehy, ale obdelnikujou) no a da se to, rozhodne to neni potichu a takova mekota.

presne, isty cas som barbarsky konvertoval wav na 256 mp3 kvoli "zjemneniu" nahravky a potom zase naspat do wav :wink: vacsinou sa mi vylsedok pacil viac ako original (nejak som musel kamuflovat nekvalitu svojich mixov) :lol:
spis bych to delal na nejakejch stopach. posledni dobou mam skoro na kazdy stope pripravenej bitcrusher a podle potreby snizuju bitrate/samplerate. cistej mix je snadnej, uplne spinavej taky, ale vkusne zaspinenej je udelat tezky :]

Poshook

Příspěvek od Poshook »

ja mam skusenosti len s TV reklamami a tam som sa dopracoval k dvom zasadnym pravidlam:

1. kvalitne MONO za kazdu cenu
2. netlacit viac ako na -14db RMS

ta nizsia vystupna uroven je dana tym, ze pri reklamnych spotoch sa do muziky primiesava voice over, ktory spravidla hra prve husle a je dobre ak ma zvukar viac miesta na finalnu kompresiu. -14db som dokonca dostal ako odporucenie

matucha

Příspěvek od matucha »

No ale jindy je to trochu frustrujici... zmizej hrebinky, rozblati se to...

256kbps... no tak ja zkusim jestli me s tim nevyhodej, to by pomohlo... naposled kdyz sem to udelal (ale to bylo pred lety), tak sem dostal vynadano, ze to je moc velky a ze uplne staci 128kbps, ze je to jenom reklama ;-)

Poshook

Příspěvek od Poshook »

matucha píše:No ale jindy je to trochu frustrujici... zmizej hrebinky, rozblati se to...

256kbps... no tak ja zkusim jestli me s tim nevyhodej, to by pomohlo... naposled kdyz sem to udelal (ale to bylo pred lety), tak sem dostal vynadano, ze to je moc velky a ze uplne staci 128kbps, ze je to jenom reklama ;-)
ked som robil pre predoslu agenturu, tak som posielal 320kbps a no problem. nova agentura vyuzivala sluzby ineho studia a to malo zasadny problem s 320kbps mp3 a vyzadovalo vylucne 16/44.1 wav. nakoniec som si 320kbps mp3 vydupal kvoli dlhsiemu casu pri uploadovani cez mail :wink:

matucha

Příspěvek od matucha »

poshook>
mono je samozrejme zaklad
-14dB RMS? To ale s tim ze uz mas nulu jako -9dBFS nebo kdyz des uplne do 0dBFS? To prvni je zvlastni a to druhy drsny ;-).

Kazdopadne to co je na FTP (aspon odeme) ma -9dB RMS jako hlas samotnej, podklad je vetsinou dost potichu, pokud me nedonutej ho zesilit.

Kdyz si ten tvuj prispevek ctu este jednou, tak mam pocit, ze mluvis o hudbe pro spoty/reklamy. Tam by se to dalo vpoho pochopit... ale my se tu celou dobu bavime o finalnim produktu, kde vetsinou hudba/podklad nehraje takovou roli jako VO (i kdyz blbe smichla muzika nekompatibilni s VO je peklo).

tomyk75

Příspěvek od tomyk75 »

Poshook:
-14dB RMS?to myslis celkoveho mixu alebo len VO?
lebo casto sa stava ze sucastou mixu su napriklad ruchy alebo zo zaciatku je dominantna len hudba a na konci sa nico povie...

Poshook

Příspěvek od Poshook »

matucha píše:poshook>
mono je samozrejme zaklad
-14dB RMS? To ale s tim ze uz mas nulu jako -9dBFS nebo kdyz des uplne do 0dBFS? To prvni je zvlastni a to druhy drsny ;-).

Kazdopadne to co je na FTP (aspon odeme) ma -9dB RMS jako hlas samotnej, podklad je vetsinou dost potichu, pokud me nedonutej ho zesilit.

Kdyz si ten tvuj prispevek ctu este jednou, tak mam pocit, ze mluvis o hudbe pro spoty/reklamy. Tam by se to dalo vpoho pochopit... ale my se tu celou dobu bavime o finalnim produktu, kde vetsinou hudba/podklad nehraje takovou roli jako VO (i kdyz blbe smichla muzika nekompatibilni s VO je peklo).
no ja mam vo WintageWarmeri nastavene -14dbFS a tlacim na nulu :roll:
ked robim beznu popmusic tak to mam nastavene na -9dbFS a tlacim na nulu :roll:

v tomto sa moc nevyznam, proste to tak robim a zda sa mi to vo vysledku OK :wink:

tomyk75

Příspěvek od tomyk75 »

Poshook: skus dat niaky tvoj TV mix na ftp

Poshook

Příspěvek od Poshook »

tomyk75 píše:Poshook:
-14dB RMS?to myslis celkoveho mixu alebo len VO?
lebo casto sa stava ze sucastou mixu su napriklad ruchy alebo zo zaciatku je dominantna len hudba a na konci sa nico povie...
no ja posielam do agentury len hudbu a oni si to v studiu (u Pytkina) daju dohromady. VO nikdy nemam k dispozicii a nikdy nic nefinalizujem

tomyk75

Příspěvek od tomyk75 »

ja pouzivam pri rozhlase 256kbps 48khz a nemam k tomu pripomienky

Poshook

Příspěvek od Poshook »

aka je ta ftp a ake to ma pristupove info?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

poshook :

ftp://ftp.fluidzone.tv

login aj pass = ezone

Odpovědět