natlacenie hlasu pre radio a TV
Dneska sem delal nejakej spotik a zkusil jsem ho trochu naostrit v 3kHz (tam jsem to mel trochu mekci a jemne pridat na hlasitosti (tj pohybuju se nekde okolo -8.5dB RMS, kde uz je to trochu mazec (jednotlivy hlasky uz nemaj moc prirozeny prubehy, ale obdelnikujou) no a da se to, rozhodne to neni potichu a takova mekota.
Jinak predpokladam, ze to do radia taky posilate jako MP3... prestoze to co ste dali na FTP sou wavky. Me to ta 192kbps mp3 vzdycky ohloda a vysledek je asi 75% pevnosti wavky. Na druhou stranu me nekdy prijemne prekvapi, ze to trocu zmekne.
Jinak predpokladam, ze to do radia taky posilate jako MP3... prestoze to co ste dali na FTP sou wavky. Me to ta 192kbps mp3 vzdycky ohloda a vysledek je asi 75% pevnosti wavky. Na druhou stranu me nekdy prijemne prekvapi, ze to trocu zmekne.
-
- Profesionál
presne, isty cas som barbarsky konvertoval wav na 256 mp3 kvoli "zjemneniu" nahravky a potom zase naspat do wavmatucha píše:Dneska sem delal nejakej spotik a zkusil jsem ho trochu naostrit v 3kHz (tam jsem to mel trochu mekci a jemne pridat na hlasitosti (tj pohybuju se nekde okolo -8.5dB RMS, kde uz je to trochu mazec (jednotlivy hlasky uz nemaj moc prirozeny prubehy, ale obdelnikujou) no a da se to, rozhodne to neni potichu a takova mekota.

-
- Profesionál
spis bych to delal na nejakejch stopach. posledni dobou mam skoro na kazdy stope pripravenej bitcrusher a podle potreby snizuju bitrate/samplerate. cistej mix je snadnej, uplne spinavej taky, ale vkusne zaspinenej je udelat tezky :]Poshook píše:presne, isty cas som barbarsky konvertoval wav na 256 mp3 kvoli "zjemneniu" nahravky a potom zase naspat do wavmatucha píše:Dneska sem delal nejakej spotik a zkusil jsem ho trochu naostrit v 3kHz (tam jsem to mel trochu mekci a jemne pridat na hlasitosti (tj pohybuju se nekde okolo -8.5dB RMS, kde uz je to trochu mazec (jednotlivy hlasky uz nemaj moc prirozeny prubehy, ale obdelnikujou) no a da se to, rozhodne to neni potichu a takova mekota.
Jinak predpokladam, ze to do radia taky posilate jako MP3... prestoze to co ste dali na FTP sou wavky. Me to ta 192kbps mp3 vzdycky ohloda a vysledek je asi 75% pevnosti wavky. Na druhou stranu me nekdy prijemne prekvapi, ze to trocu zmekne.vacsinou sa mi vylsedok pacil viac ako original (nejak som musel kamuflovat nekvalitu svojich mixov)
ja mam skusenosti len s TV reklamami a tam som sa dopracoval k dvom zasadnym pravidlam:
1. kvalitne MONO za kazdu cenu
2. netlacit viac ako na -14db RMS
ta nizsia vystupna uroven je dana tym, ze pri reklamnych spotoch sa do muziky primiesava voice over, ktory spravidla hra prve husle a je dobre ak ma zvukar viac miesta na finalnu kompresiu. -14db som dokonca dostal ako odporucenie
1. kvalitne MONO za kazdu cenu
2. netlacit viac ako na -14db RMS
ta nizsia vystupna uroven je dana tym, ze pri reklamnych spotoch sa do muziky primiesava voice over, ktory spravidla hra prve husle a je dobre ak ma zvukar viac miesta na finalnu kompresiu. -14db som dokonca dostal ako odporucenie
ked som robil pre predoslu agenturu, tak som posielal 320kbps a no problem. nova agentura vyuzivala sluzby ineho studia a to malo zasadny problem s 320kbps mp3 a vyzadovalo vylucne 16/44.1 wav. nakoniec som si 320kbps mp3 vydupal kvoli dlhsiemu casu pri uploadovani cez mailmatucha píše:No ale jindy je to trochu frustrujici... zmizej hrebinky, rozblati se to...
256kbps... no tak ja zkusim jestli me s tim nevyhodej, to by pomohlo... naposled kdyz sem to udelal (ale to bylo pred lety), tak sem dostal vynadano, ze to je moc velky a ze uplne staci 128kbps, ze je to jenom reklama

poshook>
mono je samozrejme zaklad
-14dB RMS? To ale s tim ze uz mas nulu jako -9dBFS nebo kdyz des uplne do 0dBFS? To prvni je zvlastni a to druhy drsny
.
Kazdopadne to co je na FTP (aspon odeme) ma -9dB RMS jako hlas samotnej, podklad je vetsinou dost potichu, pokud me nedonutej ho zesilit.
Kdyz si ten tvuj prispevek ctu este jednou, tak mam pocit, ze mluvis o hudbe pro spoty/reklamy. Tam by se to dalo vpoho pochopit... ale my se tu celou dobu bavime o finalnim produktu, kde vetsinou hudba/podklad nehraje takovou roli jako VO (i kdyz blbe smichla muzika nekompatibilni s VO je peklo).
-14dB RMS? To ale s tim ze uz mas nulu jako -9dBFS nebo kdyz des uplne do 0dBFS? To prvni je zvlastni a to druhy drsny

Kazdopadne to co je na FTP (aspon odeme) ma -9dB RMS jako hlas samotnej, podklad je vetsinou dost potichu, pokud me nedonutej ho zesilit.
Kdyz si ten tvuj prispevek ctu este jednou, tak mam pocit, ze mluvis o hudbe pro spoty/reklamy. Tam by se to dalo vpoho pochopit... ale my se tu celou dobu bavime o finalnim produktu, kde vetsinou hudba/podklad nehraje takovou roli jako VO (i kdyz blbe smichla muzika nekompatibilni s VO je peklo).
no ja mam vo WintageWarmeri nastavene -14dbFS a tlacim na nulumatucha píše:poshook>
-14dB RMS? To ale s tim ze uz mas nulu jako -9dBFS nebo kdyz des uplne do 0dBFS? To prvni je zvlastni a to druhy drsny.

ked robim beznu popmusic tak to mam nastavene na -9dbFS a tlacim na nulu

v tomto sa moc nevyznam, proste to tak robim a zda sa mi to vo vysledku OK

no ja posielam do agentury len hudbu a oni si to v studiu (u Pytkina) daju dohromady. VO nikdy nemam k dispozicii a nikdy nic nefinalizujemtomyk75 píše:Poshook:
-14dB RMS?to myslis celkoveho mixu alebo len VO?
lebo casto sa stava ze sucastou mixu su napriklad ruchy alebo zo zaciatku je dominantna len hudba a na konci sa nico povie...