Pomoc s mixom "metal"
Pomoc s mixom "metal"
poradte co je na tom zle, je to cisty mix len na master som dal limiter. http://bandzone.cz/0gramofmastering
Re: Pomoc s mixom "metal"
Zlé ? Asi nic. To snad ani nemůže někdo vědět co jsi chtěl a co ne.
Pod nálepkou metal-experimental ( jak uvádíš svoje počiny ) se toho koukám může dít hodně.
Od muziky po zvuk.
Pod nálepkou metal-experimental ( jak uvádíš svoje počiny ) se toho koukám může dít hodně.
Od muziky po zvuk.
Naposledy upravil(a) jackies dne 08 lis 2009 00:03, celkem upraveno 1 x.
Ja bych rekl, ze tam je zle spousta veci. Je tam vubec nejaka basa? Cinely jdou z preslechu na bubnech nebo co? (pokud je to vubec nahravany, zni to dost umele - samplovane). Kytara hraje hlasiteji z jednoho kanalu a ma dost prebasovany a zahuhlany zvuk. Snare je taky silene zahuhlanej a utopenej, kopak je zas prilis pleskavej, zni skoro az komicky
Ale je fakt, ze v nekterych stylech to takhle byva.

jasne ze tam je basa. "Cinely jdou z preslechu na bubnech nebo co" tomu nerozumiem, z akeho presluchu? bicie su samplovane, ktory kanal gitary hraje hlasnejsie? gitary su basovejsie, nevedel som ci tom mam uz teraz tahat do vysok a rozjasnit zvuk alebo by to bolo lepsie az pri mastri multibandom
Basa, pokud tam je, tak v podstate neni slyset. Kytary NEmaji hrat basove frekvence... A mimochodem basa nehraje jen basy. Cinely zkratka nejsou vubec slyset a mam pocit, ze jdou jen z prostredka panoramy... Zvuk jednotlivych nastroju menit samozrejme pri mixu, multiband nejlepe vubec nepouzivat.
- ECSON WALDES
- Profesionál
Krtko píše:poradte co je na tom zle, je to cisty mix len na master som dal limiter. http://bandzone.cz/0gramofmastering
Kopak
Kopak ma hodne spodku (50-60 Hz) ale nema proti tomu pevnej basovej vrch. Diky tomu zni jako blato. Potom co je neprehlednutelny je tecka, ktera hrozne trci nad celek. Attack / metalovy mlasknuti, by melo plnit funkci akcentu, ale to ty mas nade vse postaveno pred celej mix a celou kapelu. Kopak by potreboval podporit oblast vrchniho basu kolem 100-200 Hz pro jeho chybejici udernost a v LPF lehce zatahnout tecku po 12 kHz aby nebyla tolik tenka a ostra, tecku pak lehce podpor v oblasti kolem 3-4 kHz. V compressoru bych nastavil Attack na dlouhej cas aby kopaku dodal mrdu a projil jeho udernost v celym frekvencnim spektru od basu stredu az po tu vejskovou tecku, cili aby misto „baso pipani“ jak ho mas ted zacal kopat. Predpokladam je to sampl, podle toho jak vubec nerespektuje dynamiku hry bubenika. Trosku mu dodej sensitivitu aby se alespon hlasitostne lehce odrazel ve stylu hry bubenika, staci kousek.
Virbl
Virbl je bez vejsek, to je podle me nejzasadnejsi problem tveho mixu. Potreboval by compressorem udelat poradnou tecku aby stipnul. Pokud mas coz bych rek ze stoprocentne mas v mikrofonu preslech cinelu a hajtky tak pouzij Gate, kterym zavres to co uz tam nema bejt. Tim ze michas metal a ne Jazz, si muzes dovolit hodne agesivni gate kterej bude tvrde zavirat vse bezprostredne po hlavni informaci virblu. Kdyby tam bubenik mel zahrany maly ghosty, tak by se Gate nedal prili pouzit protoze by je to polikalo ale v tyhle primocary hre muze gejt delat bez ohliszeni na hru presne to co umi nejlip - zavirat. Pokud nemas Gate, stahni si balik FREE pluginu od firmy GVST. Je tam Gate a funguje moc hezky. Az bude virbl takhle osetrenej prijde na radu EQ kterym je potreba mu dodat informaci ve vejskach no a na to pak musi plynule navazat Compressor kterej mu doda Snap, akcent, hranu... Ted virbl ti ted zni jako by byl vzadu za kapelou nekde v dalce pod dekou a tim padem kapela nema tah, protoze virbl nese sebou pohyb v pred. Pokud nebude moznost pouzit to co jsi nahral, tak tak jako tak udelej snare s Gatem a tim pak trigruj nejakej vhodnej sampl.
Potom mi pridje ze ty jednotlivy bici zvuky se vubec nepojej do kompaktniho celku. Kopak je zvukove a charakterem uplne jinej od cely sady. Virbl tim jak je zatazenej tak zni taky jako z jinyho mista. Potom pomerove kdyz das min ten prehnanej kopak a vytahnes celkove bici v hlasitosti o kus nahoru bude to znit cely silnejsi - protoze ti to hodne nevyvazene valcuji kytary a bici pod nima nemaj tu spravnou vahu, diky tomu to nezni jak znit ma.
Plechy
Neslysim cinely. Pokud nevytahnes cinely bici nebudou znit uvderitelne protoze kdyz pod kytarama neco jen takhle skryte syci tak to neni vubec presvedcivy. Bici musej mit proporci baseu, stredu a vejsek a to u tebe vubec nefunguje. Z plechu celkouve slysim ze to hajtka cely valcuje, cili predpokladam ze byla takhle uz sejmuta pri zaznamu takhle ve vetsim pomeru nez cinely coz bejva castej problem. S tim se ted uz bude spatne hejbat. Potom Co se plechu tyce, tak ve tvem mixu nenesou v sobe zadnou stero informaci. HHt by mohla bejt trosku na stranu a bylo by dobry vytvorit panoramata jako kdyt bys poslouchal bubenika na zivo. Ja prefereuju delat panoramu bubnu jako bych sedel na miste bubenika - cili HHt nalevo, prechody z levy strany od vysokejch az po kotel uplbe na levy strane. Nekdo dela ale panoramu presne naopak cili ze HHT je napravo a kotel napravo. Zalezi na tobe
Prechody
Prechody jsou uplne utopeny. Bud jsi na ne pri michacce zapomel nebo tam vubec nejsou nahrany a to co hraje je preslech. Bez nich se propada tah, protoze kdyz znej po sobe udery „kopak virbl kopak virbl“ a pak ......nic...... „kopak virbl kopak virbl“ , tak je jasny ze v tom tichu ktery zazni bubenik neco hraje a to jsou prechody ktery ti tam uplne zanikaj. Poku jsi je nenahral muzes to resit samplem, coz ale vyzaduje zrucnost a zkusenost. Neni to tak jednoduchy jako u kopaku pokud prechody maji treba gradovat nebo maji rychlejsi udery zasebou.
Kytary
Zakladni zvuk kytar me bavi. Jsou hutny a plny. Cejtil bych je ostrejsi ale v celku takhle znej s dobry objemem. To je hezky. Krom toho mohla by na nich bejt mala mistnost (kratkej nenapadnej verb bez vejsek a basu) aby ti kytary neznely tak nahze a vytrzene od mokryho zvuku bubnu, ktery jsou nahrany v prostoru mistnosti. Ale ne dlouhej verb, to by pak znelo jako agrometal... Mam rad suchy kytary, ale s maly chytrym mini verbem.
Basa
Tyjo co jsi s ni proved ? .c) jen duni a nema nic z detailu ve stredech ani vejskach. Co se mi ale u ni libi je ze pomaha kytaram aby znely vetsi. Ty ses kytarista, zejo ? prijde mi ze ten mix delal kytarista kterej posloucha sam sebe :C))
Jak jsi ty bici nahraval ? na jaky mirkofony a nad co vse jsi je pouzil ? Prijde mi ze ten naber za moc nestoji cili v michacce by se muselo dohanet neco co uz dost mozna nepujde napravit. Ale tezko rict, kazdopadne verim ze tam je prostor tomu jeste hodne pomoci aby to znelo tak jak to v tomhle ranku znit ma.
Az udelas nejaky zmeny, posli sem upravenou verzi. Mrknu se kam se to posunulo.
Ecson: Dobre ty! Souhlasim, az na jednu vyjimku, a to zvuk kytar - jakmile bude hrat basa tak, jak hrat ma, tak uz to bude moc boomy a celkove to bude zahuhlavat mix, kdyz se to natlaci.
S tim kytaristou souhlasim, taky jsem kdysi delal podobny mixy
S tim kytaristou souhlasim, taky jsem kdysi delal podobny mixy

diky za rady, tak som sa stym par hodin potrapil, este stale tam je vela chyb ale myslim ze je to uz podstatne lepsi mix ako ten predosli, vytiahol som cinely, overheady, snare a prechody, dalej stredy a vysky na base, gitaram ubral z basov a pridal vysky a vyssie stredy, pohral som sa s panoramou. btw, tie bicie su naklikane. mozte porovnat http://bandzone.cz/0gramofmastering
neviem jak berete tu basu, ale ja ju schvalne mam trosku utlmenu, chcem aby len robila spodky gitare.. a jasne ze som gitarista a jasne ze sa chcem pocut
najvacsie problemy mi robi asi snare, neviem z toho dostat normalny zvuk a nejak divne reaguje na hlasitost a dynamiku, na tej istej urovni niekedy plesne a niekdy da len slaby uder, asi budem musiet kompletne presamplovat snare cez nejaky iny vst bici instrument.. chcel by som takyto plny dreveny snare jak maju tito http://www.myspace.com/iondissonance
neviem jak berete tu basu, ale ja ju schvalne mam trosku utlmenu, chcem aby len robila spodky gitare.. a jasne ze som gitarista a jasne ze sa chcem pocut

najvacsie problemy mi robi asi snare, neviem z toho dostat normalny zvuk a nejak divne reaguje na hlasitost a dynamiku, na tej istej urovni niekedy plesne a niekdy da len slaby uder, asi budem musiet kompletne presamplovat snare cez nejaky iny vst bici instrument.. chcel by som takyto plny dreveny snare jak maju tito http://www.myspace.com/iondissonance
Naposledy upravil(a) Krtko dne 08 lis 2009 03:52, celkem upraveno 1 x.
- ECSON WALDES
- Profesionál
heh ty uz tu mas novou verzi ? .. takhle rychle, tak to ses s tim teda moc nemaloval : )))
posloucham ze jsi otevrel panoramy (nedavej je tak tvrde rozevreny ale spis kolem 50% prechody, 15% hht, OV 65%-100 podle charakteru a snimani.
Jinak ale zadnej velkej posun. Neslysim tam praci compressoru ani zkonkretneni pomoci EQ. Dej si s tim vic prace nez to sem opet hodis. Ja bych se teda bejt tebou sakra snazil nez bych mel odvahu neco hodit takhle ven. Jeste ti doporucim, poslechni si tenhle tvuj mix vedle muziky kterou poslouchas a uslysis rovnou ty nejvetsi problemy. Ceka te hodne prace pokud se to ma nekam posunput. Trpelivost preju
Ty michas na sluchatka ze jo ? prijde mi ze jo
posloucham ze jsi otevrel panoramy (nedavej je tak tvrde rozevreny ale spis kolem 50% prechody, 15% hht, OV 65%-100 podle charakteru a snimani.
Jinak ale zadnej velkej posun. Neslysim tam praci compressoru ani zkonkretneni pomoci EQ. Dej si s tim vic prace nez to sem opet hodis. Ja bych se teda bejt tebou sakra snazil nez bych mel odvahu neco hodit takhle ven. Jeste ti doporucim, poslechni si tenhle tvuj mix vedle muziky kterou poslouchas a uslysis rovnou ty nejvetsi problemy. Ceka te hodne prace pokud se to ma nekam posunput. Trpelivost preju
Ty michas na sluchatka ze jo ? prijde mi ze jo
Uz jsem jednou psal nahore ze mas pouzit compressor. To ale pokud startujes s michanim, neni jen tak. Compressory jsou pro bici zasadni. Kazdopadne je dobry zacit se snima naucit zachazet a chapat je - zkouset jaky tvarovani je s jejich pomoci mozny.Krtko píše: asi budem musiet kompletne presamplovat snare cez nejaky iny vst bici instrument.. chcel by som takyto plny dreveny snare jak maju tito http://www.myspace.com/iondissonance
EW- hluboce smekam pred tim jak dokazes pojmenovat veci a prijdes i s tim, jak zlepsit.
Slyšet a pojmenovat to umí hromada lidí odsud, což o to.nunu píše:EW- hluboce smekam pred tim jak dokazes pojmenovat veci a prijdes i s tim, jak zlepsit.
Já hluboce smekám, že je ochotný udělat si ČAS a napsat to.
Zvlášť v tomto případě, kdy je jasné že to bude na dlouhý "článek".
Presne tak jsem to myslel, ale napsal jak idiot, no... Mam ted hlavu jak meloun -))jackies píše:Slyšet a pojmenovat to umí hromada lidí odsud, což o to.nunu píše:EW- hluboce smekam pred tim jak dokazes pojmenovat veci a prijdes i s tim, jak zlepsit.
Já hluboce smekám, že je ochotný udělat si ČAS a napsat to.
Zvlášť v tomto případě, kdy je jasné že to bude na dlouhý "článek".

ten novej mix hraje o 100% lip. Basa ale stalne citelne chybi. Kytary dobry. U bicich podle me staci, kdyz si udelas grupu do ktery das kompresor a do tyhle grupy budes posilat sendem co bude treba - hlavne asi virbl a mozna i lehce plechy. To ti pomuze udelat ty bici pruraznejsi a dat jim tecku, aniz by zabiraly o moc vic prostoru v mixu. Rek bych, ze tady to fakt bude reseni. Ale celkove mam pocit, ze to docela drzi pohromade.
amorph, ecson: na bicich mam kompresory, v instrumente mam na kazdom parte compresor, dalej bicie party posielam outom a este v mixery mam upravovane stopy /limitery, compresor, eq/ a cele bicie mi este idu do jednej grupy kde mam jemny reverb, eq a compresor, takze kompresorov na bicich a je mozno aj viac jak je potrebne len dalsia vec je ta ze su asi nespravne nastavene a kombinovane, len zatial to je u mna vsetko v rovine experimentu a v takomto mixe moze byt kombinacii statisice pricom len par mozu fungovat..
ecson waldes: paci sa mi ze to beres zo svojho meritka ktore bude asi o dost vyssie nez to moje, kedze som este pred rokom aj pol netusil co je multitrack a jak nahrat gitaru do compu a boli sme schopny robit nahravky na kazetak ale vzhladom na moje praubohe skusensti s nahravanim mam aj tak dost vysoke naroky na seba, len proste niektore rady neviem zuzitkovat aj prakticky..
co sa tika basy tak tu uz ozaj nechcem jasnejsiu lebo potom pocut akcenty hrania a znie to punkovo
ecson waldes: paci sa mi ze to beres zo svojho meritka ktore bude asi o dost vyssie nez to moje, kedze som este pred rokom aj pol netusil co je multitrack a jak nahrat gitaru do compu a boli sme schopny robit nahravky na kazetak ale vzhladom na moje praubohe skusensti s nahravanim mam aj tak dost vysoke naroky na seba, len proste niektore rady neviem zuzitkovat aj prakticky..
co sa tika basy tak tu uz ozaj nechcem jasnejsiu lebo potom pocut akcenty hrania a znie to punkovo
Ecsone, smekam pred tebou ze sis dal tu praci.