Vincente, toto téma najdeš spolehlivě kdekoliv na netu (a jistě i tady), pakliže zadáš "mix in the box", "summing" apod. Souhlasím s kexikem a dodal bych, že pokud někdo neumí udělat mix v DAW (a začínal s DAW...), tak to o mnoho lepší s externím mixákem nebude - samozřejmě je jiná situace, kdy old-school master se vůbec nezajímá o computery a v DAW nedělá, nicméně mix udělat umí-což je dnes spíš hypotetická situace
Je slyšitelný rozdíl mezi sumací v softwaru a v analogové konzoli SSL či Neve, to určitě.
Na druhou stranu i pokud nemáš takový "dělo" a přesto se Ti líbí mix skrze externí mixák více, tak to tak prováděj. Tvoje uši by to měly posoudit líp než dogma na papíře (ehm, webovym papíře...).
Možná je fígl taky v tom, že díky externímu mixáku provádíš ne offline mixdown, nýbrž vlastně nahráváš realtime zpět do Cubase. Pamatuju si, že před pár lety, když jsem s Cubase dělal víc, nacházel jsem spoustu debat na téma zda je lepší zvuk při realtime exportu nebo offline - a to aniž by byl zvuk veden ze softu "ven" (ostatně tyhle debaty se vedou i o Pro toolech). I tohle může mít svůj podíl ... (?)
No a konečně např. JÁ (

) ) vůbec nepoužívám realtime export mixu a interní softwarový mixáky používám tak "napůl" : jednotlivé tracky pustím do BUSů (těch mívám cca 14-30) a ty potom vedu firewire kabelem do digi Yamahy mixáku , kde mám za účelem "externí sumace" vyčleněno 16 kanálů který používám čistě jako sumační zařízení (automatizace je plně v DAW) a smíchanou stero stopu (nebo víc-dle druhu mixu) vedu zpět po firewire do DAW. Jak patrno, nejedná se v mém případě o čisté externí (a analogové už vůbec ne) sumaci, přesto míchám takhle. Snad i proto, že jsem si dal dost práce to takhle "vymyslet" , tak abych neměl pocit promarněnýho času strávenýho přemejšlenim nad blbostma
PS- a pokud se jedná o analogovou sumaci, tak je třeba vzít v úvahu dvojnásobnou konverzi (A/D a D/A), tedy dvojnásobnou pravděpodobnost degradace zvuku převodníkem, potom taky kabely a konektory hrají svoji roli ...
Na Gearslutz jsem nedávno četl obsáhlý příspěvek o testu rozdílu mezi mixem v Pro tools a mixu s použitím externího Neve 8816. Rozdíl prý nebyl slyšet....
zde odkaz na několik externích summing boxů:
http://www.mercenary.com/2buscom.html