Rada s mixem - basy
Re: Rada s mixem - basy
Tak to asi nikdo netvrdí, že to dělá bezmyšlenkovitě a náhodně. Prostě máš pěkný kick z živých bicí, ale chybí mu něco. Přidáš k němu analogový sample anebo jakýkoliv jiný sample, který ti k němu logicky sedí. Ale ještě mu třeba chybí sub, přidáš k němu sub, a proč ho nespojit ještě s nějakým saturovaným zvukem. Osobně často spojuji i více loopů. Běžně se i vrství více bicích souprav. Dělali to už Beatles, že spojovali vícero bicích, které hrály unisono, vrstvily kopáky a virbly přes sebe. Jeden virbl nahráli do zrychlené verze a druhý do zpomalené atd 

"virbl" je snare ? to je ina kapitola.. tam mozes vrstvit kolko chces, je to vyslovene ziaduce a ziadne problemy tam nehrozia .. kopak je ale prave koli subbasom a problemu s fazovanim citliva vec .. preto hovorim tam opatrne s vrstvenim, rozhodne vo velkom ekvalizovat jednotlive layery a nizsie bassy a subbasy (zhruba 100 - 120 hz a nizsie) zasadne brat len z 1 z tych layerov, na ostatnych to useknut strmym HP filtrom ...
Jo, virbl je snare
no jasně, že je kick citlivější a opatrnost vždy na místě, zvláště nemá-li člověk citlivé uši.. pakliže to zní dobře, není problém.. jinak v popu, rocku, míchat živý kopák spolu se subbasem je podle mýho vcelku běžná procedura, nebo ne?

dendy: omyl, u virblu problemy s fazi hrozi taky, stejne jako u cekhokoliv daliho. Ale imho to neni nic strasne vedeckeho. Proste pokud ti to nezni dobre (resp. deje se pri layeringu nebo nasledne ekvalizacineco divneho), tak potom posouvas/otacis fazi podle potreby dokud to nezni ok. Dulezite je jen vedet, ze to tim fazovym posunem muze byt zpusobeno/vyreseno.
hudba http://www.martinlinda.cz, práce http://www.cinemax.cz
Mně příjde ten první sample nejlepší, ano - rytmika prostě žije.. Nicméně bych, velmi lehce, zkomprimoval kopák, možná by stačilo pouze pomocí transient designeru ubrat attack, a určitě bych přidal basu. U té bych začal, dodá tracku onu hutnost. Třeba na ní stačí jen nasadit nějakou decentní saturaci. Ale je mi jasné, že lehce se to říká a o to hůř kolikrát dělá. Jinak to celkově zní dobře. V každém případě se stavím k prvotnímu názoru Amorpha, kdy vyzdvihoval živost.. (U posledního samplu se zpěvem mi u zpěvu chyběl nějaký dozvuk. Ale to je věc vkusu..)
dendy: tak triezvo to opisal amorph. nastavujes 2 parametre - zaciatok amplitudy na cas osi a fazu. napr moj rmx pre teba ma problem s nesfazovanim spodneho pasma
ucil som sa ale.
no a co sa tyka laborovanias kopakom - najlepsie vysledky mam ked pouzivam jeden a ten isty v 2,3och vrstvach , kazdu eqckujem a miesam v roznom pomere. spravis si tecku jaku stes, teloaj subbass, mas to vo fazi a neriesis rozsypany utvar, kt sa snazis stmelit kompresorom
a aj tak nedrzi 

no a co sa tyka laborovanias kopakom - najlepsie vysledky mam ked pouzivam jeden a ten isty v 2,3och vrstvach , kazdu eqckujem a miesam v roznom pomere. spravis si tecku jaku stes, teloaj subbass, mas to vo fazi a neriesis rozsypany utvar, kt sa snazis stmelit kompresorom

dajte tam ANALogovy a bude to sediet.. co necitate mudre rady? 

Tak nakonec jsem to udělal maličko jinak. Cítil jsem, že to chce sice výrazný kopák, ale měkčí, "soulovej" zvuk. Nakonec jsem s tím spokojenej. Brzy bude klip, tak to sem hodím 

Je to fajn, jen kdybych moh neco vypichnout, tak vokal je na muj vkus malo doxichtu - mam pocit, ze je trochu vykradenej ve stredech a mozna mu i trosicku chybi takovej ten popovej vyskovej hrebinek nad 10K - peak ma nekde pod tim kde jsou sykavky. Ale on celej mix je celkem dost svetlej s min spodnimi stredy a basy. Ono to vsechno plyne celkem hezky, ale tak nejak trochu vyzehlene:) Ale sorry, nechci to urcite nejak shazovat, je to rozhodne na urovni. Vzpomnel jsem si na tenhle soundtrack
je to trochu neco jineho, ale hned v prvni skladbe je ten vokal myslim posazenej docela hezky.
hudba http://www.martinlinda.cz, práce http://www.cinemax.cz
Jo souhlasím Amorphe. Možná by vokálu slušelo ho víc naostřit. Míchal jsem to na nový sluchátka (odešly mi 16 let starý sluchátka) nový sluchátka (K701) jsou pro mě nezvykle čisté a navýškované, že mám tendenci neustále ubírat vejšky, ale už si na to pomalu zvykám
Nelíbí se mi zvuk mojí místnosti, tak kromě kontroly basů, dělám vše na sluchátka. Hihi..za což by mě nejeden zvukový mistr upálil
PS: jinak ta ukázka není moc v dobrý kvalitě. Navíc jsem trochu alergický na Pritama (indický filmový skladatel) Ale chápu, co jsi chtěl říct. Bollywood má hodně zpěv vepředu a zvýrazněný výšky. Když už Bollywood tak AR Rahman nebo Amit Trivedi.

PS: jinak ta ukázka není moc v dobrý kvalitě. Navíc jsem trochu alergický na Pritama (indický filmový skladatel) Ale chápu, co jsi chtěl říct. Bollywood má hodně zpěv vepředu a zvýrazněný výšky. Když už Bollywood tak AR Rahman nebo Amit Trivedi.
je to fajn.. v tedailoch sa nemam potrebu hrabat, ako celok (hudba, klip, celkovy dojem) to na mna posobi ako vyborne odvedena praca , palce hore klobuk dole, respekt