P.
pokial sa masteringom rozumie nahadzanie mastrovacich efektov na vysledny mix, je jedno, ci sa to spravi v DAW alebo inde... ale pokial sa mastering rozumie sirsie, cize priprava audio materialu na album, trebars na nosic, tam mastering softy tam maju funkcie, ktore v multitracku nie su...vasek píše:.... Nikdy jsem nepochopil, v čem je výhodné renderovat master a pak ho zase někde otevírat. ...
V podstatě smýšlím stejně.vasek píše:Jsem absolutní amatér, ale myslím si, že je logické toto:
- je dobré, když mastering dělá někdo jiný než mix nebo nedejbože i kompozici. Pak je to jasné, na masteru při mixu může být kontrolní limiter, ale render je bez něj
- pokud ale dělá jeden člověk všechno, tak mi přijde lepší naprat master efekty v rámci míchacího projektu. Nikdy jsem nepochopil, v čem je výhodné renderovat master a pak ho zase někde otevírat. Pokud je to celé dílo jednoho člověka, tak mi přijde jako úžasný mít možnost ladit master limiter a přitom třeba ekvalizovat kopák, kterej se přestal kvůli kompresi prosazovat.
No, tak pro nás amatéry je asi bezpečnější používat termín finalizace nebo domácí mastering, nicméně v tom bych tady problém nehledal, nikdo s tím nemachruje, jde jen o informace ne...?rastis píše:pokial sa masteringom rozumie nahadzanie mastrovacich efektov na vysledny mix, je jedno, ci sa to spravi v DAW alebo inde... ale pokial sa mastering rozumie sirsie, cize priprava audio materialu na album, trebars na nosic, tam mastering softy tam maju funkcie, ktore v multitracku nie su...
... no a samozrejme pokial ma niekto chciply komp, tak je rad, ze vyrenderuje a zvysok nahadze v dalsom kroku
teraz nerozumiem... napisal som, k debate, ze v com je rozdiel nahadzat efekty v multitracku alebo v inom mast. softe. ci blbost som napisal ?delay píše:...
No, tak pro nás amatéry je asi bezpečnější používat termín finalizace nebo domácí mastering, nicméně v tom bych tady problém nehledal, nikdo s tím nemachruje, jde jen o informace ne...?
Ne, sorry, to jsem asi v rychlosti pochopil trochu jinak. Ať tak nebo tak, nic zlého se nedějerastis píše:teraz nerozumiem... napisal som, k debate, ze v com je rozdiel nahadzat efekty v multitracku alebo v inom mast. softe. ci blbost som napisal ?delay píše:...
No, tak pro nás amatéry je asi bezpečnější používat termín finalizace nebo domácí mastering, nicméně v tom bych tady problém nehledal, nikdo s tím nemachruje, jde jen o informace ne...?