SW Limiter pluginy a ich "rukopis"

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
pavlii
Moderátor

Re: SW Limiter pluginy a ich "rukopis"

Příspěvek od pavlii »

Jo - já vím. Já to jen podotknul; je to jen můj přístup :-) pohoda!

P.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Ziadny OT tu nie je, cim viac info tu bude, tym vacsi prinos pre mna ;-)

delay: jo, XL limiter a mnozstva inych nastaveni (okrem tych podstatnych) rusia aj mna. Zdielam tvoj kvazi minimalisticky pristup. ;-)

no hosi, zatial to vyzera tak, ze sa znova pustim do mixu aj s limiterom. Za pokus to stoji, termin ma netlaci, cize casovo je to ok.

vasek

Příspěvek od vasek »

Jsem absolutní amatér, ale myslím si, že je logické toto:
- je dobré, když mastering dělá někdo jiný než mix nebo nedejbože i kompozici. Pak je to jasné, na masteru při mixu může být kontrolní limiter, ale render je bez něj
- pokud ale dělá jeden člověk všechno, tak mi přijde lepší naprat master efekty v rámci míchacího projektu. Nikdy jsem nepochopil, v čem je výhodné renderovat master a pak ho zase někde otevírat. Pokud je to celé dílo jednoho člověka, tak mi přijde jako úžasný mít možnost ladit master limiter a přitom třeba ekvalizovat kopák, kterej se přestal kvůli kompresi prosazovat.

rastis

Příspěvek od rastis »

vasek píše:.... Nikdy jsem nepochopil, v čem je výhodné renderovat master a pak ho zase někde otevírat. ...
pokial sa masteringom rozumie nahadzanie mastrovacich efektov na vysledny mix, je jedno, ci sa to spravi v DAW alebo inde... ale pokial sa mastering rozumie sirsie, cize priprava audio materialu na album, trebars na nosic, tam mastering softy tam maju funkcie, ktore v multitracku nie su...

... no a samozrejme pokial ma niekto chciply komp, tak je rad, ze vyrenderuje a zvysok nahadze v dalsom kroku :)

delay

Příspěvek od delay »

vasek píše:Jsem absolutní amatér, ale myslím si, že je logické toto:
- je dobré, když mastering dělá někdo jiný než mix nebo nedejbože i kompozici. Pak je to jasné, na masteru při mixu může být kontrolní limiter, ale render je bez něj
- pokud ale dělá jeden člověk všechno, tak mi přijde lepší naprat master efekty v rámci míchacího projektu. Nikdy jsem nepochopil, v čem je výhodné renderovat master a pak ho zase někde otevírat. Pokud je to celé dílo jednoho člověka, tak mi přijde jako úžasný mít možnost ladit master limiter a přitom třeba ekvalizovat kopák, kterej se přestal kvůli kompresi prosazovat.
V podstatě smýšlím stejně.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

jeste koukni na limiter od steven slate.

limitery od waves uz jsou dnes skutecne dost obsolentni, ale porad pro ne nachazim vyuziti na jednotlivejch stopach, na masteru nikdy.

elephant je dobrej chameleon, ma hodne modu a kazdy zni jinak. obecne kdyz jde ciste o hlasitost, (bohuzel) nic netrumfne klasicky clipping algoritmus - treba v tom elephantovi (idealne v kombinaci s nekolikerym upsamplingem). limiting proti tomu vzdycky vic otupi transienty. ale potom jsou algoritmy (jako ten steven slate), ktery na to jdou chytre tak, ze sice limitujou, ale paralelne umi pracovat s transientama a dodatecne je tam 'dotlacit', aby se nahravka neztupila. neco podobnyho maji i ozone, jmenuje se ta savle 'peak restoration' nebo tak nejak... otazka je, jestli je takova extremni hlasitost nutna, to uz je na jinou debatu. jinak lehky predlimitovani na groupach muze hodne pomoct, stejne jako kombinace treba dvou i tri mensich limitaci za sebou.

delay

Příspěvek od delay »

rastis píše:pokial sa masteringom rozumie nahadzanie mastrovacich efektov na vysledny mix, je jedno, ci sa to spravi v DAW alebo inde... ale pokial sa mastering rozumie sirsie, cize priprava audio materialu na album, trebars na nosic, tam mastering softy tam maju funkcie, ktore v multitracku nie su...

... no a samozrejme pokial ma niekto chciply komp, tak je rad, ze vyrenderuje a zvysok nahadze v dalsom kroku :)
No, tak pro nás amatéry je asi bezpečnější používat termín finalizace nebo domácí mastering, nicméně v tom bych tady problém nehledal, nikdo s tím nemachruje, jde jen o informace ne...? :wink:

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

tomy: jeste jsem pozorneji cetl tvuj prispevek -- pokud uz mas silne modulujici skladbu a nemel jsi na ni predtim limiter -- a s limiterem se zuzuje stereo sirka... zkus v elephantovi jeden z tech novejsich algoritmu a hlavne tlacitko 'edit', kde si muzes krome miry zachovani transientu nastavit i jako moc 'stereo linked' bude plugin pracovat. tim muzes ovlivnit sirku sterea.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

brooklyn: ok, super, vyskusam. Dik za radu. Dnes vecer vyskusam, dam echo ;)

delay, vasek: vsetko je to o pristupe a filozofii, to rozhodne. V tom sa nase vytvory ci uz profi alebo amaterske odlisuju a kazda ma stipku feelingu toho tvorcu/autora.

rastis

Příspěvek od rastis »

delay píše:...
No, tak pro nás amatéry je asi bezpečnější používat termín finalizace nebo domácí mastering, nicméně v tom bych tady problém nehledal, nikdo s tím nemachruje, jde jen o informace ne...? :wink:
teraz nerozumiem... napisal som, k debate, ze v com je rozdiel nahadzat efekty v multitracku alebo v inom mast. softe. ci blbost som napisal ?

elektrabel

Příspěvek od elektrabel »

Můj finální řetězec:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Limitery nastavuji tak, aby nezabíraly víc jak 3 dB. Výsledek např. zde: http://elektrabel.bandcamp.com/album/missing

delay

Příspěvek od delay »

rastis píše:
delay píše:...
teraz nerozumiem... napisal som, k debate, ze v com je rozdiel nahadzat efekty v multitracku alebo v inom mast. softe. ci blbost som napisal ?
Ne, sorry, to jsem asi v rychlosti pochopil trochu jinak. Ať tak nebo tak, nic zlého se neděje :wink:

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

elektrabel: vypocul som si ukazku. je to na mna moc "do xychtu", narvane hodne. Viac "velvet sound"/nadych, tak jemny a pritom mocny :-) by som si vedel predstavit, urcite je to aj o style muziky.

elektrabel

Příspěvek od elektrabel »

tomy45: to ano, ale jsou tam i "klidnější" pasáže. :) je to o hlavně o stylu a i "konkurenci". já osobně se snažím držet RMS kolem -8dB. jak vizualizace toho salámu není chlupatá, tak ubírám. je to o kompromisech a nekonečném boji.

c9000

Příspěvek od c9000 »

Slate digital, povesim na zmixnutou skladbu, pred to nejkej peknej eq a neco na spraseni. Ale veskerou limitaci provadim v tom slate Fgx. Z vysezminenych jsem zkousel skoro vse a skoncil u tohoto.

Odpovědět