SW Limiter pluginy a ich "rukopis"

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
tomy45

SW Limiter pluginy a ich "rukopis"

Příspěvek od tomy45 »

Ahojte,

rad by som sa chcel s vami poradit, precitat si vase nazory, postrehy. Viem, ze tu bolo o limiteroch uz co - to popisane, ale predsa, som sa rozhodol, ze zalozim tento topic, lebo si myslim, ze je pre mna podstatne dozvediet sa fakty/zavery, ktore su pre mna prinosnejsie. Robim na (nazvime to jednoducho projekt) projekte, som v zaverecnej faze, cize sa snazim o domaci "mastering", konkretne "faza limitingu".
Mixaz nebola robena sposobom "do limitera" ale mozno uz na dnes staromodne klasicky (aby mi to neklipovalo :)) mix v mono, mix v stereo...

S mixom som spokojny, ekvalizacia je ok, kompresia je ok. Na master buse nemam kompresor ziadny, len kratky chain z 3 pluginov a to:

1. Brainworx bx_control V2 **** kde su nastavene len 2 parametre a to od 55hz mono, stereo width 128%; ziadny gain, nic ine
Obrázek

2. SPL Pass EQ **** jemne max 1db korekcie
Obrázek

no a 3. tu je bod, u ktoreho sa mi moje predstavy o pre mna vyhovujucom zvuku uplne rozpadaju.
rozhodol som sa pouzit viac typov sw limitera, aby som si pri rovnakych nastaveniach mohol vybrat ten pre mna spravny "rukopis" tohto pluginu. Ozone 4 limiter, Sonnox Oxford Limiter, T-Racks Brickwall limiter, Fabfilter L a Voxengo Elephant.
Vsetky som nastavil na hodnoty, ktore povazujem pre seba prijatelne, vhodne, to jest -0,3db, max. 3-4db tresh.
Napriek trpezlivemu skumaniu/skusaniu vhodneho attack/release a inych roznych "modov" ktore ponukaju som nebol schopny/nedokazal som dostat final, s ktorym by som bol spokojny. Mam na mysli konkretne "rukopis" tychto sw limiterov.
Cielom je dosiahnut (ak sa mam vyjadrit v cislach) 7-8 RMS, co najmenej destruktivne samozrejme.

"masteringujem" 32bit wav, 44.1khz...
Ozone 4 limiter bol na slusnej ceste k tomu spravnemu vyberu avsak, aj po jemnom doladovani typu "limitovania" vzdy ako prisli pasaze s bicimi, bolo z toho blato...
Sonnox limiter bol fajn ale nejak prznil basu, pasaze bez basy boli fajn.
T-Racks limiter brickwall asi najhorsi (subjektivne) vysledok, napriek dlhodobemu a trpezlivemu laborovaniu.
Fabfilter limiter podobne ako Ozone 4
Elephant pekne chlpaty vysledok pri pocuvani a nasledne vysledkom s(M)exoscope, ALE... nejakym sposobom mi stereo obraz zuzoval...

Projekt hra uplne pre moju spokojnost ked tam ziadny limiter nie je... neklipuje, zije. Kedze ide o elektronicku muziku na hranici s tanecnou odnozou, je jasne, ze tam nejake to natlacenie/limiter musi byt.

Napriek tomuto mojmu laickemu popisu a pre mnohych banalnou vecou, chcem sa vas spytat:

1. Kde podla vas robim chybu, prip. nieco prehliadam, unika mi nieco, ked dosahujem takychto vysledkov?
2. Som si vedomy, ze ide o cisto subjektivny dojem z vysledkov, nemusi to byt vecou sw limitera, nejake clue/voditka by mi bodli :-) od skusenejsich.

Dakujem.

Amorph
Moderátor

Re: SW Limiter pluginy a ich "rukopis"

Příspěvek od Amorph »

Ja bych si za cil daval tak -9RMS. Na jemnejsi veci pouzivam Ozone4 mod Intelligent II, character cca 2. Na ostrejsi veci pak TLs Maximizer - ten dokaze dobre zachovat transienty. Ozone transienty zacina zrat driv, ale zase zachova lip nezkreslene basy. V obou pripadech se snazim, aby redukce nelezla pres 5 dB. Pokud je limiter ok a jen pozere transienty, tak se to da nekdy jeste kompenzovat v mixu napr. transient designerem nebo jednoduse zhlasitenim tech uderu. Vzdycky je to boj o kompromis, neexistuje limiter, kterej by nic nekazil. Jde casto o to najit ruzne nastaveni, ktere funguji s ruznym materialem.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

tyhle limitery jsou ty z nejlepších jaké jsou v sw dostupné, já sem bral vždycky jako "referenčí limiter" waves L2, ale po Elephantovi, Oxfordu a Fabfilteru, které jsou imho ještě o chlup lepší už není co řešit

- to haprování s bicíma nebo basou může být způsobeno nějakou velice nízkou basovou frekvencí, která zbytečně krmí limiter, ale zas počítám že si lowcut na 30hz urobil

- záleží jak máš nastavený release, ale v tvém případě kdy ti limiter bere 3dB a snažíš se o 8dB RMS se nejedná o žádné kyberpsycho, navíc většina limiterů má adaptive release na výběr

- limitery mají svoje barvy ano, ale není to zase tak zásadní

- obecně si myslím, že se kolem limiterů dělá zbytečný humbuk, za mě je nejlepší Fabfilter s nastavení transparency a nejvyšším oversamplingem, ale to už sem ti psal

ten TLs Maximizer je fakt kouzelná free věc, asi můj nejpoužívanější z dřívějška, akorát na Macu nefachá

zkus limiter DDMF NoLimits http://www.ddmf.eu/product.php?id=6 hodně kámošům vyřešil otázku, který limiter používat

dost by mě zajímaly limitery od brainworx

rastis

Příspěvek od rastis »

starodavny Timeworks Mastering Compressor ? tiez ma svoje muchy, ale v zasade sa mne osobne celkom pozdava, napriklad Waves L2 uz davno nema rytmicaky a tento este furt drzi pomery mixu a to aj pri ozaj velkom tlaceni (-7 - -6dB RMS)...

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Pri vsetkych limiteroch mi redukcia neliezla cez 6db, ale tie trasienty su vazne u Ozone 4 zatlcene viac, ako som spomenul je to vsetko OK pokial nepridu bicie.
Mozno by predsalen bodlo robit mix do limitera, zvazim a pripadne vyskusam aj tento sposob.

ano, 30hz cut bol robeny.
limiter od brainworx mam, ale to je fakt desne kladivo :-) taky L2 s m/s limitingom, rozsirovanim sterea, zmonovanim od zelanej frekvencie.

Ako je u limitera podstatne/dolezite/uzitocne/vyuzitelne, ze ma oversampling? To same ma aj elephant ale rozdiely som nijak nepostrehol.

delay

Příspěvek od delay »

tomy45 píše:Mozno by predsalen bodlo robit mix do limitera, zvazim a pripadne vyskusam aj tento sposob.
Ako je u limitera podstatne/dolezite/uzitocne/vyuzitelne, ze ma oversampling? To same ma aj elephant ale rozdiely som nijak nepostrehol.
Takhle teď míchám právě z důvodu, že při samotné finalizaci, kdy jsem míchal do čistýho masteru se mi pak nepatrně rozhazovaly poměry mixu a výsledkem je, ž epak musím znovu-otevřít projekt smixem, načítání, ukládání, vopruz...
Určitě to asi není spása, často se divím, co mám namíchaný, když vypnu pluginy na masteru, ale určitě je důležitej jen celkovej výsledek. Souhlasím, že limiter od T-Racks není mnohokrát dobrej, ale tím jak rozmazává se někdy může hodit na specifickej materiál, já teď používám TC Master X3 v kombinaci se Sonnox Limit z Powercore, přijde mi že tak nějak nejméně škodí, ikdyž už jsem nachytal X3 jak neskutečně przní jedinou stopu akustické kytary. Ještě se mi na masteru líbí Fairchild s velmi jemným nastavením do -2dB, kolikrát do srovná některý místa tak, že limiter už pak nemá tolik práce. Ale já s tímhle spíš pomalu začínám, pač sem se finalizaci nikdy moc nevěnoval.

delay

Příspěvek od delay »

Mě by třeba zajímalo, (protože to teď budu řešit), zda-li nastane nějaký rozdíl ve zpracování a následně ve zvuku mezi finalizací přímo v mixu a aplikací stejného master řetězce na suchej mix vyrenderovanej (s bypass master insert) do WAV (např. pro účely masteringu více skladeb EP, LP).

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Priznam sa ze kompresor na master davat je pre mna veda, vzdy ked som to skusal, vinou vlastnej necitlivosti k tomu zlepsovatku/kurvitku bol vysledok vzdy horsi ako lepsi. takze som od toho uplne upustil.

delay: no ak by si vsetky skladby identicky mixnul, potom by ten rovnaky master chain bol OK. Ale univerzalne nastavenie podla mna neexistuje :-)

delay

Příspěvek od delay »

Ne ne, já myslel rozdíl kdy MASTER FADER zpracovává celej mix a zároveň na něm máš finalizační pluginy oproti variantě, kdy dáš na MASTERU bypass, vyrenderuješ suchej mixdown a ten pak už jen jako stereo masteruješ (např. v případch kdy potřebuješ dělat master více skladeb, samozřejmě nastavení na každé skladbě bude nepatrně jiné).

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No logicky tam rozdíl nemůže být.

Jinak mi přijde, že pokud po rozumné finalizaci (čti: nezprasené špatně nastaveným liumiterem apod.) jsou rozhozené poměry, tak bych hledal buď chybu v mixu nebo na straně toho, kdo dělá ten master. Pokud by ale stejně rozhozený výsledek byl od víc lidí, tak bych jednoznačně viděl problém na straně mixu.

Ale je asi fakt, že ty problémy odhalíš, respektive je nemáš, když si "pseudomasterřetězec" pověsíš na master šavli a mícháš do něj. Ale zase na druhou stranu mi přijde, že bez téhle berličky bude potom daný člověk mít dost problémy míchat bez toho....

P.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

no a label po tobě může chtít verzi s prázdným master kanálem (pak se ti může vymstít že si míchal už do nějakého chainu masterpluginů), imho je fakt nejlepší míchat do nuly, bez ničeho

delay

Příspěvek od delay »

pavlii píše: Ale je asi fakt, že ty problémy odhalíš, respektive je nemáš, když si "pseudomasterřetězec" pověsíš na master šavli a mícháš do něj. Ale zase na druhou stranu mi přijde, že bez téhle berličky bude potom daný člověk mít dost problémy míchat bez toho....

P.
Určitě jsou možné obě varianty, pokud vím, že ten materiál už nikam dál nepude, tak jde jen o ten koncový výsledek (vlastní tvorba atd.), samozřejmě v momentě, kdy budu vědět, že master bude dělat někdo jinej je situace úplně jiná. Myslím, že je to taky o tom, jak moc je člověk zvyklej používat rozšíření sterea a další master techniky, který do značné míry hejbou s poměry mixu - jako jeden příklad takového komplexního pluginu uvedu Brainworx XL. Testoval jsem ho v době, kdy jsem míchal striktně do ničeho a XL-kem jsem to popravdě vždy spíše doprasil, přišlo mi že potřebuju něco jedoduššího, a to spíše proto, že jsem si s tím moc hrál, až nakonec člověk už neslyší a ztrácí soudnost, ale jsou tam minimálně fajn ty metery monitorující vyvážení center a side kanálů... To jediný bych si z toho rád vzal.
Naposledy upravil(a) delay dne 12 zář 2012 13:25, celkem upraveno 2 x.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Mhm..... jak by mi někdo v mastering fázi hejbal s poměrama v mixu, tak by teda šel :-D tenhle způsob masteringu by pro mě jako autora skladby teda vůbec nebyl....nic proti ;-)

P.

delay

Příspěvek od delay »

Však já souhlasím, pouze jsem poukazoval na fakt, že ty zmiňované změny poměrů v mixu při masteringu nemá na svědomí jen pouhá limitace :)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

pavlii: Nekdy je pri nedotazenym mixu fajn stredni cesta - mix-master s nekolika grupama. Ale to uz je ot.

Odpovědět