rad by som sa chcel s vami poradit, precitat si vase nazory, postrehy. Viem, ze tu bolo o limiteroch uz co - to popisane, ale predsa, som sa rozhodol, ze zalozim tento topic, lebo si myslim, ze je pre mna podstatne dozvediet sa fakty/zavery, ktore su pre mna prinosnejsie. Robim na (nazvime to jednoducho projekt) projekte, som v zaverecnej faze, cize sa snazim o domaci "mastering", konkretne "faza limitingu".
Mixaz nebola robena sposobom "do limitera" ale mozno uz na dnes staromodne klasicky (aby mi to neklipovalo

S mixom som spokojny, ekvalizacia je ok, kompresia je ok. Na master buse nemam kompresor ziadny, len kratky chain z 3 pluginov a to:
1. Brainworx bx_control V2 **** kde su nastavene len 2 parametre a to od 55hz mono, stereo width 128%; ziadny gain, nic ine

2. SPL Pass EQ **** jemne max 1db korekcie

no a 3. tu je bod, u ktoreho sa mi moje predstavy o pre mna vyhovujucom zvuku uplne rozpadaju.
rozhodol som sa pouzit viac typov sw limitera, aby som si pri rovnakych nastaveniach mohol vybrat ten pre mna spravny "rukopis" tohto pluginu. Ozone 4 limiter, Sonnox Oxford Limiter, T-Racks Brickwall limiter, Fabfilter L a Voxengo Elephant.
Vsetky som nastavil na hodnoty, ktore povazujem pre seba prijatelne, vhodne, to jest -0,3db, max. 3-4db tresh.
Napriek trpezlivemu skumaniu/skusaniu vhodneho attack/release a inych roznych "modov" ktore ponukaju som nebol schopny/nedokazal som dostat final, s ktorym by som bol spokojny. Mam na mysli konkretne "rukopis" tychto sw limiterov.
Cielom je dosiahnut (ak sa mam vyjadrit v cislach) 7-8 RMS, co najmenej destruktivne samozrejme.
"masteringujem" 32bit wav, 44.1khz...
Ozone 4 limiter bol na slusnej ceste k tomu spravnemu vyberu avsak, aj po jemnom doladovani typu "limitovania" vzdy ako prisli pasaze s bicimi, bolo z toho blato...
Sonnox limiter bol fajn ale nejak prznil basu, pasaze bez basy boli fajn.
T-Racks limiter brickwall asi najhorsi (subjektivne) vysledok, napriek dlhodobemu a trpezlivemu laborovaniu.
Fabfilter limiter podobne ako Ozone 4
Elephant pekne chlpaty vysledok pri pocuvani a nasledne vysledkom s(M)exoscope, ALE... nejakym sposobom mi stereo obraz zuzoval...
Projekt hra uplne pre moju spokojnost ked tam ziadny limiter nie je... neklipuje, zije. Kedze ide o elektronicku muziku na hranici s tanecnou odnozou, je jasne, ze tam nejake to natlacenie/limiter musi byt.
Napriek tomuto mojmu laickemu popisu a pre mnohych banalnou vecou, chcem sa vas spytat:
1. Kde podla vas robim chybu, prip. nieco prehliadam, unika mi nieco, ked dosahujem takychto vysledkov?
2. Som si vedomy, ze ide o cisto subjektivny dojem z vysledkov, nemusi to byt vecou sw limitera, nejake clue/voditka by mi bodli

Dakujem.