ucme se od profiku!!!

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
panLUPO

Příspěvek od panLUPO » 17 úno 2004 22:27

DUDY: tak nestacim zirat. jen sem to natahl a ted si jdu jeste poslechnout tu tvou verzi. nevim jestli tam mam neco spatne ale basa je prvni pulku songu spis jako industrialni nastroj a bici se mi rozjizdeji, ale docela teda dost. slapak i virbl mi prijdou desne suchy, nez bych s timhle neco delal asi by bylo jednodussi cely ty bici udelat znovu, s lepsima zvukama. kytary sou o mnoho tvarnejsi....ale osobne se priznavam u basy a tech bicich bych to asi bud nahral znova nebo vymenil zvuky

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 17 úno 2004 22:57

pockej jak se rozjíždějí bicí - není to nahrávaný do kliku
když naimportuješ tracky do sekvencru a jsou na začátku zarovnaný tak to musí jet spolu - sem to pro jistotu zkoušel bmp v cubase sem měl 120, ale jak řikam není to točený do kliku, tak by nastavení rychlosti v sekvencru nemělo mít vliv.

no já vym že matroš je bídnej hlavně bicí :-( , je to daný mikrofonama a absencí dynamickejch procesoru při záznamu.

no basa tím jak je podladěná tak moc nehraje, a ten basák taky neni zázračnej - je to hraný palcem -vono se to ale takhle docela používá - to drnčení toho drátu

kytary a zpěv už jdou no to ja vym - na nic jinýho momentálně nemám miožnosti

každopádně dík za snahu :-)

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 17 úno 2004 23:06

je fakt, že sem musel použít na ty bicí drastickou kompresi a hlavně šlapák hodně upravit Ekvalizerem a přidat subbas a na celý bicí prostor z SpinAudio RoomVerb M2 komresil sem jak jednotlivý tak jeste celou grupu bicich - basa je taky hodně kompesovaná

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 17 úno 2004 23:29

je mi jasný, že tak jak to dělam je jen odstraňování chyb při záznamu a že vynaložený úsylí a čas nejsou adekvátní výsledku - bohužel zatím je to jediný co do toho mužu investovat - naštěstí je to pro mě koníček - takže vo nic nejde :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 17 úno 2004 23:37

Dudy : Nemyslim si ze dynamicke procesory by absentovali pri nahravani.. mozes ich pouzit predsa aj potom .. stahujem to a skusim sa tiez na to pozriet ..

kexik

Příspěvek od kexik » 18 úno 2004 10:48

no, tak som si to odvliekol domov do nory a vypocul.
ako vec to neni rozhodne zla, trebars vokaly mi prisli velmi nadstandardne na cesku scenu, ale ten zvuk mi nesedel.
hlavne prve co mi vadilo, je snare. ten zvuk je podla mna zly, mal by byt rozhodne hluchsi, znie moc vysoko a zneje (to je zvuk skor do jazzovej veci); celkovo ma dost "lacny" zvuk, zvazil by som ho namapovat a nahradit samplom, alebo sa hodne pohrat s ekvalizerom.
kopak skutocne postrada spodky, ale neriesil by som to ekvalizerom, ale ako vravi pv, podmiesanim nejakym hlbsim samplom; ze je trochu prehuleny mikrofon, nie je taka tragedia
tie hutne gitary su takisto "tenke" a ziadaju pridat vyssi bas (cca 200Hz ?)
mne osobne ta basa az tak nevadila, ale mozno by pomohlo ju trocha zaspinit, je dost sucha
spev mi takisto pripada v pohode, co sa tyka hlasitosti
tolko zatial

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 18 úno 2004 12:00

Ten lupanec na "kytara 1" se da v pohode najit a odstranit. Mne osobne v mixu vadil. Je na cca 1:49. Je tam v tom miste navic nejake bouchnuti.
Dalsi prusvih jsou prechody. Je za nimi lupanec, kterej je nutne zamutovat. Dela to binec.
Basa zni v poho.
Uvazuju ten kopak namapovat a pustit ze sampleru.
Snare se mi vcelku libi, ale chce to trochu EQ.

LeLUPO

Příspěvek od LeLUPO » 18 úno 2004 15:32

ja sem se rozhodl zkusit dnes vecer vymenit uplne bici a basu. uvidime co z toho bude. :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 18 úno 2004 22:47

ja som si to vcera vecer vypocul .. a samotne stopy su dost peklo .. tie gitary su podla mna fakt tenke ... aj ostatne veci su dost biedne .. i ked mozno moj vkus je iny od toho kam to ma smerovat .. ale v kazdom pripade ten mix neni zly .. ked som si vypocul tie stopy ako su nahrate , tak myslim ze si z toho vytlacil dost ..
dnes musis skontrolovat jeden disk , ci je vadny , takze nemozem na komputri nic robit .. pripojil som sa zo zeninho komputru...

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 18 úno 2004 23:14

all

kdybych teda použi na kopak jinej mikrofon mam dojem, že třeba z těch levnějších je doporučovanej AKG D-112 byl by zvuk vo hodně lepší než prez toho Shura SM58 ? myslim kdyby to šlo mikrofon - mix - zvukovka takhle na sucho,
a nebo by to bylo vo hodně lepší mikrofon - kompresor/limiter - mix zvukovka ? že bych přece jen investoval a koupil nákej levnej dynamickej procesor vod zatracovanýho behringera :-)

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 18 úno 2004 23:42

kexik
kopak skutocne postrada spodky, ale neriesil by som to ekvalizerom, ale ako vravi pv, podmiesanim nejakym hlbsim samplom
nojo ale jak? - dalo by se to takhle: audio stopu s kopákem vyexportuju z cubase , v sound forgy pomocí pluginu waves gate vygejtuju přeslechy
pak to vyřežu Ekvalizerem aby mi tam zustal hlavně atak toho velkýho bubnu, pak z toho udelam midi - v Recykle , midi natahnu do cubase a spouštim s nima zvuk třeba z Battery a ten podmícham pod původní stopu kopáku ? uff to je úkonů :-)

no ale takhle bych to mohl zkusit - nebo to jde nějak jednodušejc? čiste v kompjůtu

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 19 úno 2004 08:56

Tohle jsem udelal v Logicu. Je tam na to funkce.
Mam tady prvni preview.
Vymenenej kopak a neco s tim udelany.
Doufam, ze mi to moc neshodite :oops:
Nejsem si jistej, jestli ty kytary nejdou moc do nizsich stredu.

Na kopak jsem vzdy pouzival Betu52.
Ted budu mit pujcenyho na zkousku Sennheisera, tak jsem zvedav.

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 19 úno 2004 10:30

tak sem to stahnul

kopák je určitě hutnější než v tom mym mixu, trochu se mi nelíbí prostor na rytmičáku, ale to je možná monitorama , ta kytara na začátku - to je asi taky lepší jak je roztažená - ale - tys to celý komresoval? - mně príjde, že jak najedou ty hustější kytary tak to začne dost pumpovat no nevym možná je to jen muj pocit ? jsou to jen moje postřehy a dojmy - v žádnym případě to není kritika :oops: :-)
jo kytary zní hutnějš - zvedals to kolem 200hz ? - abych to moh vokopčit :-)

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 19 úno 2004 11:04

Vis, jak to je. Vse je subjektivni.
Ten virbl se urcite da udelat jinak.
Ja na tom delal vcera cca 2 hodiny, mozna si nejsem jeste jistej celkovym zvukem.
Kytary - pouzil jsem low cut, kterej reze pryc vse od 150 Hz dolu, jsou tam nahoru potazeny vyssi stredy a vysky (kazda jinak) a kazda je projeta kompresorem.
Kompresor je v podstate na kazde stope i na plechach.
Bici krome plechu jdou do podskupiny, kde je taky kompresor.
Na masteru je EQ, kompresor a Ultramaximizer L1.
Zpev 1 jede pres overdrive, EQ a kompresor.
Zpev dubl pres low cut (970 Hz), kompresor a sample delay, kterej to roztahuje do sterea.
Ten kopak tam hraje original a je pod nej namapovanej sample, kterej dela ten spodek. A je na nem obracena faze. Pro sichr.
Temer na kazde stope jsem pridaval na EQ cca 12 kHz, aby se to rozjasnilo.
Mj. ta stopa s virblem pekne sumi :wink:

xdudy
Příspěvky: 262
Registrován: 12 led 2003 23:50

Příspěvek od xdudy » 19 úno 2004 12:04

ok :-) ja vym, že zvuk je hodně subjektivní záležitost - a sem moc rád, že se mejma dotazama vubec zabejváš. já taky zduraznil, že jsou to jen moje pocity :-) mně právje ty subjektivní názory přijdou docela přínosný, mám z čeho vybírat a pak si to přežvejkat po svym :-)

akorát bych tě poprosil - jestli bys mi nemohl přiblížit pojem sampledelay
co je delay samozřejmě chápu ale nevym jestly tedy sample delay nepracuje nejak specificky?

a ještě mi není jasný to otočení fáze na tom podmazu toho bass drum - jak a proč. V cubase sx2 mam za to je na mixu tlačítko na otočení fáze - ja myslel, že se to používá třeba když máš přefázovaný mikrofony aby se ti signál nevodčítal.

jinak tohle forum se mi moc líbí - díky všem za zápal :-)

Odpovědět