VU Meter - kalibrace/ maximalizace nahrávky

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jindrix : ked si precitas dokument , ktory som nalinkoval .. tam najdes vsetko o merani ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Jindrix : aha .. ten dokument je uz novsi a neni su v tabulkach hodnoty dBFS .. 0 dB VU zodpoveda -14dBFS .. preto ked mas nahravku do 0 dBFS , tak VU meter je za rohom ..

Jindrix

Příspěvek od Jindrix »

Pytkin píše:Jindrix : aha .. ten dokument je uz novsi a neni su v tabulkach hodnoty dBFS .. 0 dB VU zodpoveda -14dBFS .. preto ked mas nahravku do 0 dBFS , tak VU meter je za rohom ..
8) Četl jsem to.
Proto mě zajímá, jak se to používá v masteringové praxi - jestli se VU sleduje před masteringem (na hotové "míchačce"), nebo (i) při/ po masteringu.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ked robis zvuk do videa .. normalne ho miesas na VU .. jeho spicka nejde vobec do nuly ..

Ked mastrujes audio CD , tak nepouzijes VU .. Pouzijes iny meter ..

Jindrix

Příspěvek od Jindrix »

Pytkin píše:Ked robis zvuk do videa .. normalne ho miesas na VU .. jeho spicka nejde vobec do nuly ..
Ked mastrujes audio CD , tak nepouzijes VU .. Pouzijes iny meter ..
Díky za názor!
Co na to vy ostatní, páni zvukaři? Třeba to už konečně "rozlouskneme" :shock:

kexik

Příspěvek od kexik »

pytkin: ten VUmeter z tvojho obrazka je digital a funkcne totozny s wavelabom. mne slo o princip, analogovy merak s usmernovacom ma proste svoje muchy v tom ako funguje usmernovac. digital proste zintegruje sample a chyba = 0. mat to ako extra masinu je samo fajn, o tom sa neodda diskutovat, ale presne ako pises, je to na doma sprostost
jindrix: nerozumiem tvojej predstave o slove kalibrovat. vst VUmeter kalibrovat netreba, on vie PRESNE v absolutnej hodnote okamzite hodnoty signalu... ako z toho dostat rms, je vseobecne znama matematika

Jindrix

Příspěvek od Jindrix »

Poshook píše: VU Meter je standarne pouzivany v audio pri finalizacii nahravky. podobne VU metre su aj u Vintage Warmera, ktory pouzivam uz niekolko rokov ako maximizer a riadim sa podla jeho VU metrov. kalibracia je pri roznych zanroch hudby odlisna. na vlastne veci pouzivam povacsinou -9dbFS, ale na TV ucely tlacim pri -11dbFS. casovu odozvu mam dost velku cca 1560ms. pri kratsich casoch nemaju sialene lietajuce rucicky prilis velku vypovednu hodnotu
kexik píše: jindrix: nerozumiem tvojej predstave o slove kalibrovat. vst VUmeter kalibrovat netreba, on vie PRESNE v absolutnej hodnote okamzite hodnoty signalu... ako z toho dostat rms, je vseobecne znama matematika
Viz příspěvek od "Poshooka".
Ten můj VU Meter má nastavení, kde se mu v dB "říká", co má považovat za 0VU - a ve výchozím nastavení má ten můj PSP VintageMeter nastaveno -14dB. A jak jsem psal, pokud si v tomto nastavení na něj pustím už hotovou, profi skladbu z CD, VU metr chodí "za roh".
To je celá moje otázka.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Jindrix : nerozumiem o co ti ide .. ved je logicke , ze ked 0VU je -14dB , tak nahravka tlacena do 0dB je zarohom .. to snad chapes ..

Tak co sa nas vlastne pytas ? kde je ta otazka ???

Jindrix

Příspěvek od Jindrix »

Pytkin píše:Jindrix : nerozumiem o co ti ide .. ved je logicke , ze ked 0VU je -14dB , tak nahravka tlacena do 0dB je zarohom .. to snad chapes ..
Tak co sa nas vlastne pytas ? kde je ta otazka ???
Tohle už se vleče od začátku... Pardon.
Tak např. "Poshook" nastavuje VU na -9dB = 0VU, v příručkách o masteringu se píše -14dB = 0VU, v některých dokonce (např. prý u vážné hudby) až -20dB = 0VU. Někdo zase radí nepoužívat VU meter v audiu vůbec a řídit se jen Peak Metery...
Otázka zněla, jak tedy VU meter správně "do nuly" nastavit.
Jak tak koukám, asi udělám průměr ze všech uváděných hodnot :roll:

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

podle zanru... sam sis odpovedel
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Jindrix

Příspěvek od Jindrix »

carloff píše:podle zanru... sam sis odpovedel
Díky, alespoň že mi použití VU nevymlouváš... Tak myslím, že už to nebudeme "rozmatlávat"... Díky za rady i "rady" všem :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no podla mna VU je len jedno .. to ze sa da v softwaroch nula nastavit a posunut inde .. to uz potom neni VU ale daco uplne ine ..

to len tak naokraj ..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Pytkin: jo, podle me taky ;) Citace:
The reading of the volume indicator shall be 0 vu when it is connected to a 600-ohm resistance in which is flowing one milliwatt of sine-wave power at 1000 cycles per second. Rise and fall time is 300ms. The behaviour of VU meters is defined in ANSI C16.5-1942, British Standard BS 6840, and IEC 60268-17

kexik

Příspěvek od kexik »

jindrix: VU ti ukazuje RMS, peak ti ukazuje maximalne hodnoty. pre digital, ktory nema nijaky headroom, je podstatny peak, VU je sledovane len orientacne. vztah peak a VU hodnot ide samozrejme ovplyvnit jedinym sposobom, a to kompresiou pri miesani a masteringu. na bezne moderne cd je optimum rms na -9dB, ako pise poshook, na klasiku menej, na metal snad aj viac ;). podstatne je aby peak nepresiahol 0, alebo este lepsie -0.2dB. podstatna poznamka: hardverovy analogovy meter NEVIE zmerat peak na neharmonickom signale (a ten sa v hudbe dakedy vyskytuje - klasicky priklad je pukanec z vinylu)

Jindrix

Příspěvek od Jindrix »

kexik: Díky, myslím, že jsi mi dal odpověď, kterou jsem se tady snažil celou dobu najít.
Moc děkuji Tobě, i ostatním za snahu a rady.

Odpovědět