VU Meter - kalibrace/ maximalizace nahrávky
Pytkin píše:Jindrix : aha .. ten dokument je uz novsi a neni su v tabulkach hodnoty dBFS .. 0 dB VU zodpoveda -14dBFS .. preto ked mas nahravku do 0 dBFS , tak VU meter je za rohom ..

Proto mě zajímá, jak se to používá v masteringové praxi - jestli se VU sleduje před masteringem (na hotové "míchačce"), nebo (i) při/ po masteringu.
pytkin: ten VUmeter z tvojho obrazka je digital a funkcne totozny s wavelabom. mne slo o princip, analogovy merak s usmernovacom ma proste svoje muchy v tom ako funguje usmernovac. digital proste zintegruje sample a chyba = 0. mat to ako extra masinu je samo fajn, o tom sa neodda diskutovat, ale presne ako pises, je to na doma sprostost
jindrix: nerozumiem tvojej predstave o slove kalibrovat. vst VUmeter kalibrovat netreba, on vie PRESNE v absolutnej hodnote okamzite hodnoty signalu... ako z toho dostat rms, je vseobecne znama matematika
jindrix: nerozumiem tvojej predstave o slove kalibrovat. vst VUmeter kalibrovat netreba, on vie PRESNE v absolutnej hodnote okamzite hodnoty signalu... ako z toho dostat rms, je vseobecne znama matematika
Poshook píše: VU Meter je standarne pouzivany v audio pri finalizacii nahravky. podobne VU metre su aj u Vintage Warmera, ktory pouzivam uz niekolko rokov ako maximizer a riadim sa podla jeho VU metrov. kalibracia je pri roznych zanroch hudby odlisna. na vlastne veci pouzivam povacsinou -9dbFS, ale na TV ucely tlacim pri -11dbFS. casovu odozvu mam dost velku cca 1560ms. pri kratsich casoch nemaju sialene lietajuce rucicky prilis velku vypovednu hodnotu
Viz příspěvek od "Poshooka".kexik píše: jindrix: nerozumiem tvojej predstave o slove kalibrovat. vst VUmeter kalibrovat netreba, on vie PRESNE v absolutnej hodnote okamzite hodnoty signalu... ako z toho dostat rms, je vseobecne znama matematika
Ten můj VU Meter má nastavení, kde se mu v dB "říká", co má považovat za 0VU - a ve výchozím nastavení má ten můj PSP VintageMeter nastaveno -14dB. A jak jsem psal, pokud si v tomto nastavení na něj pustím už hotovou, profi skladbu z CD, VU metr chodí "za roh".
To je celá moje otázka.
Tohle už se vleče od začátku... Pardon.Pytkin píše:Jindrix : nerozumiem o co ti ide .. ved je logicke , ze ked 0VU je -14dB , tak nahravka tlacena do 0dB je zarohom .. to snad chapes ..
Tak co sa nas vlastne pytas ? kde je ta otazka ???
Tak např. "Poshook" nastavuje VU na -9dB = 0VU, v příručkách o masteringu se píše -14dB = 0VU, v některých dokonce (např. prý u vážné hudby) až -20dB = 0VU. Někdo zase radí nepoužívat VU meter v audiu vůbec a řídit se jen Peak Metery...
Otázka zněla, jak tedy VU meter správně "do nuly" nastavit.
Jak tak koukám, asi udělám průměr ze všech uváděných hodnot

podle zanru... sam sis odpovedel
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz
Pytkin: jo, podle me taky
Citace:
The reading of the volume indicator shall be 0 vu when it is connected to a 600-ohm resistance in which is flowing one milliwatt of sine-wave power at 1000 cycles per second. Rise and fall time is 300ms. The behaviour of VU meters is defined in ANSI C16.5-1942, British Standard BS 6840, and IEC 60268-17

The reading of the volume indicator shall be 0 vu when it is connected to a 600-ohm resistance in which is flowing one milliwatt of sine-wave power at 1000 cycles per second. Rise and fall time is 300ms. The behaviour of VU meters is defined in ANSI C16.5-1942, British Standard BS 6840, and IEC 60268-17
jindrix: VU ti ukazuje RMS, peak ti ukazuje maximalne hodnoty. pre digital, ktory nema nijaky headroom, je podstatny peak, VU je sledovane len orientacne. vztah peak a VU hodnot ide samozrejme ovplyvnit jedinym sposobom, a to kompresiou pri miesani a masteringu. na bezne moderne cd je optimum rms na -9dB, ako pise poshook, na klasiku menej, na metal snad aj viac
. podstatne je aby peak nepresiahol 0, alebo este lepsie -0.2dB. podstatna poznamka: hardverovy analogovy meter NEVIE zmerat peak na neharmonickom signale (a ten sa v hudbe dakedy vyskytuje - klasicky priklad je pukanec z vinylu)