Zase te Zvuk, tentokrát detajlně

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 09 bře 2005 11:23

Zajímavý, o tom, že se pluginy "zpřesňujou" při offline jsem vůbec nikdy neslyšel...

Já to ale spíš myslel tak, jak to píše Matouš, nehledě na to, že pokud bude Richi dělat pro nějakou cizí produkci, tak to skoro na stopro (pokud to bude k vydání) bude masterovat někdo jinej a tomu člověku dodat natlačený, zalimitovaný a vyekvalizovaný věci je zvěrstvo, protože už s tím pak vlastně nemůže nic udělat... Nehledě na to, že dohánět průzračnost tímhle způsobem vede k tomu převejškovanýmu a chemicky ostrýmu "excitovanýmu" zvuku, kterej mi právě u "labyrintu" trhá uši. Nejsem odpůrce digitálního soundu a nějakej ten goa/psy si poslechnu, takže představu o čistě elektronickým soundu mám, ale "labyrint" má dost mizerně digitální zvuk, takovým tím nepříjemným způsobem... Průzračnost bych řešil spíš lepší separací přímo v mixu. Pokud je cílem takový to Scooter, Novaspace a co já vím, jak se ty všechny věci jmenujou, eurotrance tuc tuc, tak to je zvukově dost jinde. Prosím nechytat za slovo, netřeba mi vysvětlovat, že tohle nemá být jako Scooter, ale spíš jako XYZ, protože to jsou rozdíly hudební a ne zvukový...

Saša

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 09 bře 2005 11:28

jestlipak nema richi problem v tom ze ma zahuhlane tweetre na monitoroch, a aby z doho vytlacil tie prezentne vysky, musi to ohulit harmonizerom?
richi: na jakych bedniach to miesas?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12783
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 09 bře 2005 11:36

jo tiez som uz nad tym rozmyslal ze ten zvuk moze byt skorej dosledok zleho odposluchu...

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 09 bře 2005 12:59

Richi tady nadhodil jednu věc, která mě dost zajímá a to je ořezávání frekvencí ve stopách. Myslím, že to je užitečná věc. Jenom nevím jak to nejlíp technicky zařídit. Používám v Cubase ty ekvalizéry co jsou součástí každé stopy. Když se stáhnou uplně nejnižší a nejvyšší frekvence tak to tomu konkrétnímu nástroji neuškodí a celkový zvuk se docela dost pročistí. Tohle je taková obecně využitelná věc. Jenže každý nástroj má své nosné frekvence, na kterých zní nejvýrazněji ( a bez kterých se neobejde ) někde jinde. No a pokud se má ořezat ten zbytek, tak je otázka kolik se toho má ořezat a kde....a hlavně čím to udělat. Když se do toho řízně hodně, tak původně čistě analogový zvuk začne znít chemicky i když to jinak nešlo přes žádné pluginy. Nevím jestli je řešením dávat do stopy jako insert nějaký lepší EQ nebo rovnou cutoff filtr - v případě cca 25-ti stop se mi to zná neúnosné pro CPU........jestli se v tomhle někdo vyzná, určitě poraďte.
Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že VST pluginy tomu zvuku možná něco přidají, ale taky mu něco vezmou. Je to jako s Jacksonovým nosem. Je docela pěkný, dá se přes něj dýchat a určitě ho dělali nejlepší odborníci. Akorát se nikdo neubrání dojmu, že vypadá divně a nikdo neví kdy se rozpadne 8)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 09 bře 2005 13:06

no, ja davam "lepsi" ekvalizer, ovsem len tam kde treba. spravidla vokal, gytary, basa, kopak. lepsi znamena viac pasem, parametricky. neviem si predstavit, ze by som to nepouzil. mam 1.2 MHz procak a cpu to zvlada dobre.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 09 bře 2005 18:37

presne, proc srat ekvalizer tam kde neni treba. a proc orezavat vejsky? to tak mozna az kdyz je smichano.
ted jsem to poslech: ty vejsky by me fakt zabily. ja neslysim nad sestnact kilo, ale tohle je fakt neprijemny. richi bud neslysi nad deset, nebo ma spatny bedny. jina varianta me nenapada.
2 richi: uvedom si, ze mnohem prijemnejsi je zvuk zlehka zahuhlanej nez takhle nabrousenej. tohle mi pustit na soundsystemu nekde v klubu, tak te bud pujdu poslat do nekam, nebo odchazim (ohledne stylu by platila ta druha varianta :))

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 22 bře 2005 19:47

tyvole, ze jsem tuhle diskuzi otviral, to byla fakt chyba, tak vytočenej není ani můj knob "headphonelevel" na zvukovce, jako já teĎ ... nekde jsem tady cetl hlasku jakoze davat equlajzr na master je blbost, mohli byste mi nekdo objasnit PROC, [a proc se delají master pluginy, které treba obsahují i equalizer, a proc se delají masterovací equalizery (soft i hardware)]....... proc nemuzu mít ve svých skladbách kvalajzry na mastruuuu proooc? Ted vás asi všechny urazím, ale melete neskutečné ****... Vždy přece záleží jenom na uších (taky na monitorech), taky záleží na zpracovávaném signálu, takže když mám nějaký řekněme "sampl", který takřka neexistuje v množině frekvencí (hahaha:) od 30 - 300 hz, tak proč bych ho tam sakra ořezaval....na nic není stejný metr.... ok, ale fakt me zajima PROC je EQ na MASTRU BlBosT.... ?!
Naposledy upravil(a) Fractal dne 22 bře 2005 20:45, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 bře 2005 19:52

fractal: pytas sa vazne, alebo heftujes? ten tvoj prispevok vyzera dost podozrivo

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 22 bře 2005 20:41

nevim, kde to vaz-ne? Já chci jen vědět reason proč nedávat eq na master šavli, připadá mi to trochu přitažené za pačesy... když mi to někdo rozume explejne tak to zkrátka přestanu dělat, zní to jako by měl eq zkurvit celou tvoji práci neboco...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 bře 2005 20:58

skurvit je prisilne. proste viaceri mame skusenost, ze ked sa miesa s nicim na mastri tak je mix lepsi. ten eq, pripadne zurivejsie nastaveny comp. maskuje chyby v mixe, neurobis spravne pomery, cutoffy, atd.
mozes ho tam mat nahodeny a obcas si ho zapnut a prehodnotit ako ASI bude vyzerat track po masteringu ale neradno ho tam mat nafurt.
mixdown je opat lepsie spravit bez neho a nahodit ho na track az pri masteringu. vysledok je proste relativne lepsi. nik tu nehovori ze miesat do eq automaticky vylucuje dobry sound, len ze bez neho je sound este lepsi. komprende?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 22 bře 2005 21:08

delas mix:
Mas tam vsechny ty veci, nastavis jim urovne a dostelujes je EQckama, aby se moc nemlatily a aby kdyztak hraly vic na zpravnejch mistech. Kompresi pouzijes tam, kde z neceho couhaj jenom spicky a tichy neni slyset, nebo proste kde potrebujes neco zahustit. Ten kompresor takhle obcas funguje trochu jako ekvalizer, protoze vylezou urcity veci podobne jako kdybys je ekvalizoval.
No a tohle cely muzes takhle doladit vlastne temer k dokonalosti.

Kdyz si to poslechnes a reknes, malo vejsek, tak sice muzes dat EQ na master savli a asi te to muze dostat kam potrebujes (pravidla proste neexistujou), ale daleko pravdepodobnejsi je, ze staci poresit pomery nebo vejsky pridat jenom u 2-3 veci a ses tam, kde potrebujes byt. EQ na mastrsavli ovlivnuje vsechno a to nemusi byt idealni. Sou proste situace, kdy staci trochu stahnout basu, nebo presunout basovou energii ze subbasu vic nahoru a razem sou poreseny problemy s vejskama... a pritom kdyz pouzijes ten master EQ a budes jenom pridavat vejsky, tak muzes dojit k osklivymu vysledku vostrejch vejsek a propadlejch stredu. Jiste i na master EQ muzes poresit ty basy a vyresis tim i ty vejsky. Neni to ale reseni pricin ale az nasledku, jestli mi rozumis.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 22 bře 2005 21:08

Joóó tak to je jásné, jakože když děláš a mícháš skladbu, tak je nejlepší mít jen surový zvuk (čili NIC mastru) s tím plně souhlasím a zároveň se omlouvám, že jsem tady zbyečně zaplácal místo, pochopil jsem to tak, že je špatné při masteringu nechat zvuk protáhnou eq, což se mi zdálo hodně prapodivné a proto jsem se cítil vytočený jak cutoff na virusu:) Taky to bude tím, že mixáž i mastering jsem zvyklý dělat v jednom programu, kdysi jsem to dělal, tak že až mixdown jsem mastroval třeba ve wavelabu, ale myslím, že to vyjde nastejno....

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 22 bře 2005 21:15

a ke kompresoru na master savli

Tahle vec dava smysl, je to fungujici princip, ale chce to hodne sebediscipliny, protoze ucelem to neni do toho kompresoru natlacit, ale nechat ho pracovat nejak rozumne (-2 az -4dB redukce). Vyslednej zvuk se docela blizi zvuku moderne zmasakrovanyho (ehm, zmastrovanyho) CDcka, ale s tim rozdilem, ze od zacatku delate mix s tim, ze presne slysite, co ten kompresor dela a ovlivnujete tak zpusob michani, tak aby to po ty kompresi znelo dobre.

Ale jak rikam, neni to moc legrace, protoze podle myho nazoru musite hodne dobre vedet, co ten kompresor presne dela a jak funguje. Nezda se to, ale neni to jen tak.

Jak ted delam radiospoty, tak ty veci micham do 2 kompresoru za sebou (sonalksis) a za nima je L3. Ve spechu se to da dost pos***t. Obcas clovek ty kompresory nehlida a zjisti, ze tam neco tlaci moc, a ze jedina cesta jak ven je vsechno postlumovat a pak se to teprv probere k zivotu.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 22 bře 2005 21:21

Matucha: jo, to je jasné,logicke,má řeč:) to je hotová věc... já se rozčiloval, kvůli něčemu jinému... Před jistou dobou, jsem taky vše zvučil jen v mixu a na mastru jsem použil jen kompresi a limitaci, ale poslední dobou zjiš?uju, že díky jistým jemným zabarvením, které produkují některé equalizery, dostavaji skladby o něco jednolitější a "teplejší" zvuk, dokonce jsem na poměrně dobře zmixovanou skladbu použil asi 6 (jo sest) ruzných ekvalaizru (equium,RQ4,tla,lineq,psp,nomad) a vysledek byl překvapivy, i když musim říct že trochu moc "plastický", přesto líbivý:) proto tuhle verzi tracku používám jenom na akcích s velkým soundem...

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 22 bře 2005 21:27

Matucha: ad kompresory: Jo no, onehda jsem trochu prekompresoroval djmix jednomu psydjovi... no... spěch je na ***... Musí se to poslechnout den nebo dva poté a hned ti dojde kde je to moc, a kde by přidat abi neškodilo... ty sonalksis vubec neznám a slyším na ně samou chválu... kolik přibližně stojí?

Odpovědět