Nová slibná FW zvukovka od MOTU do 20.000,-

Interní a externí zvuková rozhraní
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 čer 2006 09:59

tankista: vo winampe ide ovladat volume aj softverovo, mas tam na to zaklikavatko. pozrem presne ako to je...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 14 čer 2006 10:00

Jeste jedna vec mi u MOTU uplne dostala. Mam tu ultralite + microlite midi interface, oba jsou to 1/2U rack. Nejvetsi vychytavka je ze se ty 1/2U krabicky daj k sobe pevne prisroubovat, takze z toho pak je 1U a da se to krasne zamontovat do racku. Takze tet mam zvukovku 10in/12out + 5in/5out midiinterface v 1U. supr

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 14 čer 2006 10:05

No mne to hlavne vyluzoval silenej praskot a sykot akousalo se to, dokonce sly jednou XP do modry smrti (coz se mi jeste nikdy nestalo, a ze jsem s nima delal uz ruzny psi kusy...) Ale pak jsem zjistil, ze je to hodinama, kdyz je nastavim na karte na 96 internal, winamp, televize a podobny aplikace zacaly jet, mam to taky na main out, ale nejak nemuzu vysoupnout z woken jako defaultni ovladani onboard zvukovku na motherboardu... (pozakazovanou uz ji v nastavenich mam.) Taky nechapu, proc mi jede winamp jen na nastaveni zvukovky 96, kdyz sam jede 44.1 ??? Ableton me zase zaskocil tim (jedinej DAW, kterej pouzivam), ze narozdil od vsech stand alone aplikaci nedokazal namapovat vsechny vstupy a pojmenovat je (jako "phones 1/2", "main out 1/2" atd.), trvalo mi nekolik hodin, nez mi doslo, ze se main out prekvapive schovava pod analog out 11/12 ze 14- ti .... :-o :-))) Pak taky nechapu tu konzoli na CueMix, na ni jsem se hodne tesil, pac to mi u FA-66 chybelo, ale nejak mi nebeha. Jestli to dobre chapu pres ni by mely jit softwarove ovladat hlasitosti i na main out, je to tak?

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 14 čer 2006 10:10

Jianak k pripojeni HW masin a vyzkouseni lakaveho primeho monitorovani na 4 nastavitelnejch zapojenich mixu, ktery se uchovavaj primo v pameti karty jsem jeste nestih otestovat, ale uz ted se na to tesim...

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 14 čer 2006 10:13

ekeaze: krome rackovejch uchytu me rozsekal taky dodavany FW kabel, ktery muzu natahnout az k sousedum... Zvysuje ale vahu prevazene karty asi na dvojnasobek, takze si budu muset poridit jeste jeden kratsi :-))))

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 14 čer 2006 10:14

jestli ti tam praskalo tak to muze bejt spatne nastavena latence bufferu.. me to bez problemu chodi 44khz/ 128 buffer a na 96khz/ 256 buffer.
Jinak mi to beha naprosto bez problemu.
CueMIX jak jsem pochopil tak je jen na AUDIO input... a master main ots 1/2...

Mam tez i interni zvukovku a jde mi normalne nastavit jakou chci pouzivat.

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 14 čer 2006 10:27

bufferem to nebylo, to vypada jinak... tohle bylo pulminutovy praskani a sumeni na vysoke urovni, display signalizoval promenlivy signal na vsech vstupech... delalo to pri prepnuti hodin a zapnuti nejake aplikace. Pomaha od toho pouhe otevreni softwarovych ovladacu. Zvlastni... Jeste to dneska vsechno prubnu... Jen by me zajimalo, jde ti nejak softwarove ztlumovat main out a headphones out z toho CueMixu?

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 14 čer 2006 10:46

Me se stalo parkrat ze kdyz jsem mel zapnuty prahravani v abletonu a za chdu jsem prpnul z 44 na 96khz tak mi v tom treba prasklo, ale to je normal... staci kdyz vse stopnu a jde to....
Dobry je prepinat hodiny primo v aplikaci... treba v abletonu v preferencich...... kdyz jsem prenul hodiny tak ze jsem si otevrel ovladac motu audio setup a prapnul tak to delalo tez neplechy treba cela zvukovka vypadla...

CueMIX reaguje jen kdyz ti leze signal do nejakych vstupu a v tom cuemixu jsou vytazeny savle, tak ze je videt prichozi signal, tak main out a headphones v cuemixu funguje... Jakmile do vstupu nic neleze, tak nic nefunguje....

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 čer 2006 10:50

tankista: stiahni do winampu toto:
http://winamp.com/plugins/details.php?id=144826
a prestan to riesit. inak odpoved na tvoju otazku bude najskor ta, ze dsp motu ten 44.1 zvuk z winampu hardverovo resampuje. to je bezna prax profi zvukoviek, ze nemusia byt vsetky zdroje na jednej samplovacke. nepliest s tym, co robi soundblaster audigy ;), je to sice principialne to same, akurat ten sposob ako to robi slusna karta je trosku odlisny. k tej druhej veci, evidentne wdm driver a asio driver maju inak pomenovane vstupy. predpokladam ze niekde v nastaveni wdm driveru ide nastavit ktory par vystupov bude main out. podla mna to moze byt hociktory. v asiu ovsem vidno len realne hw IO, "fake" vystupy tam nie su nanic. sileny sykot a praskot=karta nesyncla hodiny na samplovacku, ktoru si prave pouzival, co je DIVNE, ovsem ak si si nastavil hodiny na internal a dal tam pred tym inu hodnotu, tak to dava zmysel. ako vidis, najlepsie bude pre teba pochopit, jak ten geret funguje na hardverovej aj softverovej urovni, potom bude ovladanie a pouzivanie malina. inak by si musel biflovat manual :(

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 14 čer 2006 13:01

2kexik: za plugin diky, treba nejak pomuze... ale ostatni chyby nebudou asi tak trivialni, o resamplingu neco malo tusim a manual jsem procet tam a zpet uz asi 10x. Spis to bude nakej bordel na mym 3 roky starym systemu, neco malo jsem nasel taky v ruznych diskuzich na Abletonu, rada lidi resila podobne problemy... Jeste by moh pomoct novej firmware update, kterej jsem pred chvili stahnul.

ekeaze: aha, tak to dava smysl, jak uz jsem psal, HW jsem do toho zatim nestacil napichat... jen me prekvapovalo, ze signal na vystupu (at uz si tam na jakymkoliv busu navolim cokoliv) je indikovan i pre prehravani cehokoliv na kompu, nicmene na tu savli vedle nej nereagoval... Prepinani hodin bude asi opravdu lepsi z aplikace, mozna, ze se mi to stavalo dycky taky jen z motu setup konzole, uz si nepamatuju, jeste to dnes vsechno dukladne proverim. To soft ovladani main-out, ktere pouzivas namisto malych knobu (obzvlast sluchatkovy tesne vedle jacku je nemozny otocit...) tedy myslis normalne z kazde aplikace zvlast? To je sice fajn, ale kdyz doma neco nahravam, tak kvuli vazbam a podobnejm nenadalejm situacim vim z vlastni zkusenosti, ze potrebuju mit po ruce jeden snadno dostupny ovladac, kterej vsechno stahne, takze to vyresi az separatmi zesik namisto soucasnych Alesis M1 Active s nedostupnym ovladanim zezadu, ktere mam na stole... Toz pro dnesek koncim, budu jeste dal pokusovat. Jinak zvukove mi subjektivne prijde taky mozna malinko lepsi nez edirol, ale tezko rict, uz ji nemam, takze nemuzu bezprostredne porovnavat.

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 16 čer 2006 08:57

No, takze abych asi podal zpravu, jak na tom po 2 dnech jsem, ne ... ?

Musim rict, ze zatim jsem to stale nerozchodil, ale uz jsem si to osahal celkem dost myslim a nacet jsem taky vsechny diskuze po webu... Ma se to tak, MOTU udajne umi napsat lepe ovladace pro Jabka, a to obecne, maj tam mensi zatez na CPU, tedy potazmo mohou jet i s mensi latenci... V zatezi na CPU na PC Motu nijak neprekonava jine, mene profi znacky, nekdy dokonce i naopak... Nicmene, kdyz se to dopre poladi, tak je to slusny, a rozhoduje zvuk, no a to nam jde, tam je to samozrejme jiny kafe nez M-audia a spol...

Co mi je to ale platny, kdyz mi to jede jen v 96 kHz, coz vede k takove zatezi na procak, ze je to v podstate nepouzitelne na mem Athlonu XP2800+ ...

Jak jsem zjistil, nejsem zdaleka sam, tento problem ma po svete rada lidi s PCckama... (Jabka jsou uplne bezproblemovy s touto kartou.) Navic se mi objevuje i nahodne praskani po nejake chvili provozu (to popisuje taky vic lidi...) Reseni se nabizi mnoho, nekdo popisuje, ze stacilo povolit i onboard kartu a nezaskrtavat v nastaveni windows Motu jako jedinou, ktera se ma pouzivat (zvlastni, ale v mem pripade nezabralo).

Nebo nekomu pomohlo nechat ovladace Motu nainstalovat pres windowsi utilitu, ktera na cloveka vybehne, kdyz pripoji kartu. Je to sice zvlastni, protoze Motu v manuale naopak durazne doporucuje nejdrive nainstalovat jejich ovladace, jeste nez clovek poprve pripojui kartu k PC, ale sou veci mezi nebem a zemi... (To mi taky nezabralo...)

Dale je obecne problem s pouzivanim Motu FW karet na Win XP SP, resenim je nekdy doinstalovani patche od Microsoftu : http://support.microsoft.com/kb/885222 (mne nepomohlo), anebo odinstalovat SP2 (doporucuje Motu ve forech, ale nejak se s tim moc nechlubi... To je sice dost pruda, pac pokud clovek nema zvlastni komp na hudbu - coz by sice bylo idealni, ale neco to stoji ... - , a to nas bude asi vetsina, tak je to o hubu. Vzheldem k tomu, ze nejsem napojen na Inet, tak jsem do toho sel, ale nezabralo.)

Takze jsem ted docela nastvanej, travit pekne dny rozbehanim ovladacu u takove celkem dra´he karty od zavedene firmy cloveku k nalade neprida... Zbyva jeste prozkoumat, jestli mi nekde nekolidujou IRQ (poprehazovat karty ve slotech anebo je prenastavit v BIOSu...).

Nejvice sanci ale upinam k rade jednoho amika, kterej popisoval problemy nejpodobneji tomu, co se deje mne, a dusoval se, ze je vyresil zakoupenim FW karty s cipsetem Texas Instruments, ktere Motu jako jedine doporucuje (trosku zvlastni a neprijemne, pac jsem tu kartu chtel nosit taky ke spoluhracum na jejich kompy, a takhle bychom asi museli sroubovat dycky bednu...).

Takze si davam jeste vikend na to tu kartu rozbehat, a pokud to nezabere, nezbyde mi nez ji vratit. Je to pro mezatim dost zklamani, protoze jinak se mi VELMI libi.

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 16 čer 2006 09:07

Jeste kdyby nekdo o jeji koupi uvazoval anebo ji uz mel a resil naky problemy, tak by se mu mohlo hodit, kde jsem o ni co nasel, aby to nemusel pracne hledat... Takze par odkazu:

http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic ... =ultralite

http://s15.invisionfree.com/MOTUXP

http://www.rme-audio.com/english/techinfo/fw800sp2.htm (na tehle strankach RME je dobre vysvetlenej problem FW v SP2)

http://www.unicornation.com/phpBB2/index.php

http://utenzil.blogspot.com/ (hodne zajimava storka z blogu jednoho uzivatele, kterej se snazil to rozchodit, popravde si myslim ze se mu to moc nepovedlo, s latenci 45 ms bych zit nedoved a nechapu, ze to nevratil...)

http://www.ableton.com/forum/viewtopic. ... =ultralite (tady popisujou lidi to zvlastni mapovani vystupu v Abletonu, to uz jsem zde taky zminoval, ale v tomto pripade pujde zrejme o nedokonalost ci neohrabanost Abletonu... Je to jen matouci, funkcne to nicemu nevadi)

http://www.ableton.com/forum/viewtopic. ... =ultralite

http://www.ableton.com/forum/viewtopic. ... =ultralite

Tech diskuzi je samozrejme jeste vic, ale tyhle mi prisly nejzajimavejsi, v ostatnich se to uz opakuje...

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 16 čer 2006 09:13

Jeste jedna zajimavost, tad jsem nasel fotky vnitrku karty, od jednoho borce, co ji rozdelal. Takze kdyby vas nekoho zajimalo, jak vypada uvnitr a nechcete prijit o zaruku :-)) : http://www.bobdbob.com/~deneb/ftp/ultralite/

Taky jsem narazil na firmu BlacklionAudio, ktera dela zasahy do motu karet a jeste tak vyrazne dle nekterych uzivatelu vylepsi jejich zvukove vlastnosti (udajne pry naplno nevyuzivaji potencial svych prevodniku, ci co...), takze pokud jste nekdo dobrodruznejsi povahy :-)) : http://www.blacklionaudio.com/motu_firewire_mod.html
Naposledy upravil(a) tankista dne 16 čer 2006 09:29, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 16 čer 2006 09:15

tankista píše: Nejvice sanci ale upinam k rade jednoho amika, kterej popisoval problemy nejpodobneji tomu, co se deje mne, a dusoval se, ze je vyresil zakoupenim FW karty s cipsetem Texas Instruments, ktere Motu jako jedine doporucuje...
No, tak přesně tohle jsem již několikrát četl i u jiných FW karet. Že se výhradně doporučuje řadič Texas Instruments. Typuji, že tohle by rozhodně zabralo... Takže je asi na tobě buď kartu zkusit vrátit, nebo investovat něco málo do FW řadiče s chipsetem TI. Ovšem pokud je nutnost MOTU nosit i jinam... Těžká volba. Chápu.

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista » 16 čer 2006 09:24

2ekeaze: tak uz jsem do toho napichal i HW a musim rict, ze parada, hlavne nastrojovej preamp se mi moc libi. Na my predesly FA-66 byl hodne dobrej, to byla nejvetsi prednost ty karty, ale tenhle je jeste cistsi rekl bych... Basa zni opravdu realne, temer jak bych ji nahraval lajnou z apara...

Jen mi neni jasne, jak monitorujes prebuzeni na vstupu. Podle fotek jsem se tesil, ze uvidim prebuzeni na kazde savli zvlast na tom displeji, ale on prebuzeni nijak nesignalizuje, z nej poznam jen, ze tam jde signal. NA FA-66 mi vadilo, ze ma jednu kontrolku pro vsechny vstupy a nevedel jsem, kdo to prebudil, ale tady neni kontrolka dokonce ani jedna :-( Je to sice videt na ty CueMix konzoli, ale kdyz nemam 2 monitory a budu v terenu nahravat na notas, tak potrebuju cumet do aplikace do ktere nahravam (Ableton, Cubase...), tudiz neuvidim konzoli a ty prebuzeni... Anebo jsou snad indikace vstupu v DAW sladeny se vstupy na karte natolik, ze staci sledovat DAW? Kdyz jsem totiz naposled nahraval, zdalo se mi, ze muzou nastat situace, kdy FA-66 ukazovala prebuzeni a Ableton ne anebo naopak. Mylim se?

Odpovědět