Otazky na cubase

Sekvencery Steinberg Cubase a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3478
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od MDudas »

chlodva píše: ... když dám příkaz Dissolve Part/Separate channels, tak se mi to „rozmixuje“, ale tracky(midikanály) jsou různě zpřeházené.
Predpokladam, ze rozdiel track-kanal chapes - MIDI kanalov mame 16 (v jednom MIDI okruhu), trackov v skladbe kludne aj 100+. T.j. viacere tracky sa mozu delit o rovnaky kanal a z tohto vyplyva ista neurcitost radenia partov.

Pravdepodobne Ti to Cubase zoradi tak, ako boli v skladbe povodne zapisane tracky. A to je korektne. Radenie podla kanalov by nezachovalo autorovu strukturu.

Ak nemam pravdu, skus dat viac info. A preco to vlastne chces zoradit podla kanalov ?

chlodva
Příspěvky: 4
Registrován: 23 říj 2012 11:25

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od chlodva »

Ahoj, díky za odpověď. Při práci se SMF(.mid) jsem zvyklý na určitý systém, ten jsem převzal od firem jako Midihits, Midiart. Dlouho jsem pracoval v Cubase VST 3.5 a ten mi dělal Dissolve(Remix) automaticky s pořadím midikanálů 1,2,3…16. Hodně lidí takto pracuje a pokud ne, tak si to předělávám na tento systém.
Na 1.midikanálu mám „živé hraní“ tj. PG, CC7aj., na 2.kanálu basu, na 4.melodii zpěvu(mute), na 5.kanálu vokalist, na 10. bicí, na 12. seqv.basu apod.
Stopy si barevně rozlišuji vč. dobrého pojmenování.
Takže z výše uvedeného je patrné, že by mi to Dissolve 1,2,3..16 midikanál ušetřilo vždy pár minut práce než si to sám uspořádám. O stopách jsem neměl vůbec mluvit, těch může být opravdu daleko víc než 16 midikanálů. Pokud mi někdo dokáže poradit, budu rád, díky,Miloš.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3232
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od pavlii »

Hmm - byl by vzorek, zkusil bych to u sebe? Mě přijde, že mi to rozseparuje korektně (aneb jak by to vyhovovalo tobě). Ale kdoví, jak je ten zdrojový MID udělaný...

Díky, P.

chlodva
Příspěvky: 4
Registrován: 23 říj 2012 11:25

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od chlodva »

Ahoj, všem se vám moc omlouvám, teprve včera jsem to pořádně vyzkoušel a Cubase5 funguje jak má.
Když v Preferencích nezaškrtnu políčko Auto Dissolve Format 0, tak se mi naloží SMF0(multistopa) a po příkazu Dissolve se mi midikanály rozmixují neuspořádaně tj. nejdou popořadě 1,2,3…16. To mi dělá u mnou vyráběných či upravovaných midek.
U originál zakoupených midek je to v pořádku tj. 1,2,3,..16.

Když zaškrtnu v Preferencích Auto Dissolve Format 0, tak jsou midikanály seřazeny vždy dobře.
Tady se potvrzuje to co psal MDudas tj. že moje upravované midky jsou ve špatném pořadí, protože je tam autorovo pořadí, které jsem pozměnil.
Na svoji omluvu uvedu jen,že jsem dosud midisoubory dělal v Cubase VST3.5. Má velmi jednoduchý Logical editor a v Toolboxu skvělý nástroj Kick(posun událostí o navolený snap).
Takže ponaučení je: v Preferencích zaškrtnout Auto Dissolve Format 0, dík, Miloš

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3232
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od pavlii »

Zajímavé chování, nicméně já narazil třeba na to, že pokud je tato předvolba zaškrtnutá, tak mám po importu odděleny i SysEx zprávy (ke kterým nepřísluší žádný kanál). Takže například vzniknou stopy dvě - jedna s MIDI daty kanálu použitého pro zvuk nástroje a druhá se SysEx.

Pokud tato předvolba zaškrtnutá není, musím MIDI stopu rozseparovat ručně (výše uvedeným příkazem) - ale SysEx data se mi neoddělí :-D

Zatím se mi nepodařilo přijít na detail, který bych přehlédl, takže to jen vypadá, že Auto Dissolve se chová malinko jinak než Dissolve Part příkaz.

To bylo jen tak postřehově na doplnění.

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3478
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od MDudas »

Zase jedna z veci, na ktoru programatori asi zabudli...
Nechapem, preco tam pri kazdom Importe nedaju jedno blbe dialogove okno s 5-6 zakladnymi volbami.
Import je vec, ktora sa neopakuje velmi casto - tych zopar volieb zakazdym predsa nikoho nezdrzi.
Davat tam nejake "Default Preferences" je uplne zbytocne. By som povedal skor kontraproduktivne -
- najbeznejsie clovek importuje cudzie skladby a to vzdy dopadne vopred neznamym sposobom.
Takze postup Import...dialogove okno... opticka kontrola skladby ... zmazanie ... novy import s inym nastavenim - to je bezny postup.

Ja tento svet niekedy nechapem... :|

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3232
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od pavlii »

Souhlasím - pro akci tohoto typu bych to taky očekával. Nu co ale - zase bychom neměli o čem diskutovat :-D

P.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 421
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Otazky na cubase

Příspěvek od IvanB »

Toto nepochopíte... Je možné, že normálne v projekte sa prehráva midi stopa s NI Trk-01 (Bass) tak, ako to od nôt človek čaká, potom exportnem celý projekt a niektoré noty akoby boli transponované? Všetko viem pochopiť, ale toto už fakt ne...

p.s.: som neurobil absolútne nič a na tretí krát to už exportlo ok. ten Cubase začína byť plný záhad.

Odpovědět