(a další věc - a to jistě víte - "od noty H nahoru píšeme nožičky dolů a od noty H dolů píšeme nožičky nahoru ... nebo dolů ? nahoru ..."

No já myslím, že C-dur bereme jako zálkladní jen proto, že jsme zblblí klapkobřinkostrojiIvo píše:Bereme-li C-dur jako základní stupnici (bez křížků a béček), proč tedy začíná až od třetího písmene abecedy ? Proč je tón A (první písmeno abecedy) až šestý v pořadí ?
Ono v notách je to jednoznačné ... Málokdo hraje z textového dokumentu. A při hraní se též jména tónů málokdy současně vyslovují nahlas. Takže k výslovnému pojmenování tónů dochází jen velice zřídkakdy.rastis píše: H / B je mi ukradnute, lebo z listu nehravam...
"Za prohození Z a Y nemohou Češi, ale asi Němci, protože ti to mají také tak prohozené a my jsme to po nich převzali. V němčině se nepoužívá Y, a tak ho Němci odsunuli na méně čestnou pozici."Ivo píše: Ale jak jsem už OT poznamenal, 100x více mě trápí fakt, že na CZ a ENG klávesnici je prohozené Y a Z. Chtěl bych znát jméno toho, kdo to vymyslel a vyříkat si to s ním)))