Název noty "H" ???

Harmonické postupy, rytmické grify,...
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mnohem více mě zneklidňuje jiná věc: proč je na české klávesnici Y a Z prohozené oproti anglické klávesnici ?? :) A proč jsme se už dávno nepřizpůsobili ? Kdo to má pořád překlepávat ??

(a další věc - a to jistě víte - "od noty H nahoru píšeme nožičky dolů a od noty H dolů píšeme nožičky nahoru ... nebo dolů ? nahoru ..." :lol:

peteness

Příspěvek od peteness »

Mlukas: Tak trošku to tady sleduju i když mi to přijde jako jedna z největších ptákovin na ezone. Zdálo se mi, že se asi nudíš a možná jsi i trošku ujetej.......ledaže bys možná měl stejný trauma jako já kdysi, když jsem poprvé zjistil, že B je H. Jenže tam kde B není B, ale H, je B Hes nebo enharmonické Ais (v temperovanym ladění). Zhruba týden jsem nespal. Furt mě nahlodávala nejistota, že někde narazím na B a ono to nebude B, nýbrž Hes(nebo Bes?). Nebo to bude B, ale já budu vědět hovno............................naštěstí B jako Hes jsem nikdy nikde nepotkal a vždycky se B = H.

mlukas

Příspěvek od mlukas »

Možná to vypadá že jsem trochu ujetej (odvážné by bylo pro každého z nás tvrdit že zrovna on nijak ujetej není), ale já osobně to vidím asi takto. Někdo začal pojmenovávat noty písmeny latinské abeceda pěkně popořádku a začal tónem A. No a někdo jiný (možná ne zrovna hudebně vzdělaný, ale např. zodpovědný za tvorbu standardů) omylem ručně psané "b" považova za "h" a tak to do nějaké normy napsal. Díky byrokratickému aparátu tehdejší doby se to pak již nepodařilo napravit a výsledkem je tento nepřirozený stav. Nijak zvlášť mi to nevadí a věřím že ani pro nikoho jiného to není problém. Jen mě zajímá zda někdo třeba nemůže tuto moji domněnku potvrdit a doložit třeba i nějakým historickým důkazem. (např. jména lidí kteří případnou normu tvořili, název normy, kdy vstoupila v platnost a zda ji někdo zkoušel opravit a pod.) Jsou to spíše záležitosti dějepisné, ale s hudební teorií úzce souvisí). Zřejmě některým lidem připadá celá diskuse zbytečná a naprosto nesmyslná, ale občas každého napadne (nesmyslná) otázka na kterou nezná odpověď a třeba toto fórum nabízí určitou možnost jak najít uspokojující odpověď. Pokud to někomu z Vás vadí, tak se omlouvám a doporučuji mu další odpovědi na toto téma ignorovat. Ostatní z Vás, které téma nějak zaujalo žádám o schovívavost a pokud může někdo věcně přispět k tématu budu mu vděčný.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Bereme-li C-dur jako základní stupnici (bez křížků a béček), proč tedy začíná až od třetího písmene abecedy ? Proč je tón A (první písmeno abecedy) až šestý v pořadí ? :wink:

rastis

Příspěvek od rastis »

preco sa v slovencine v mnoznom cisle pridavnych mien pise na konci makke i a v jednotnom cisle tvrde y ? viem, ze je to tu OT, ale samostatnu temu nezalozim a v skutocnosti ma to ukrutne sere a mam s tym celozivotny problem, ak mam pisat "z listu" :) H / B je mi ukradnute, lebo z listu nehravam...

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Ivo píše:Bereme-li C-dur jako základní stupnici (bez křížků a béček), proč tedy začíná až od třetího písmene abecedy ? Proč je tón A (první písmeno abecedy) až šestý v pořadí ? :wink:
No já myslím, že C-dur bereme jako zálkladní jen proto, že jsme zblblí klapkobřinkostroji :)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

mlukas

Příspěvek od mlukas »

Proč "A" je první nevím, ale běžnou ladičku (takový ten ohnutý drát) jsem viděl vždy naladěnou na 440 Hz (komorní "A") mimochodem běžná klaviatura na standardním klavíru začíná tónem "A" jsou to také náhody ???

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

rastis píše: H / B je mi ukradnute, lebo z listu nehravam...
Ono v notách je to jednoznačné ... Málokdo hraje z textového dokumentu. A při hraní se též jména tónů málokdy současně vyslovují nahlas. Takže k výslovnému pojmenování tónů dochází jen velice zřídkakdy.

Že jsou kovové ladičky naladěny do A, je myslím relativně jedno, klidně by mohly být třeba do C. Ale A je praktické, protože smyčcové nástroje mají prázdnou strunu A (každý sice v trochu jiném pořadí strun), čili od ní mohou začít ladění.

Ale opět - to co nazýváme tónem A dnes, bylo Ais (nebo Hes :) před cca 300 lety. A před tím byly úplně jiné systémy. Hudba však zněla tak jako tak, nezávisle na písmenkovém označené tónů. Takže tyhle technické názvy jsou jen dočasné, časově a prostorově omezené pomocné nálepky, nic víc. A ve vztahu k samotné hudbě je to úplně jedno.

Ale jak jsem už OT poznamenal, 100x více mě trápí fakt, že na CZ a ENG klávesnici je prohozené Y a Z. Chtěl bych znát jméno toho, kdo to vymyslel a vyříkat si to s ním :) )))

elektri

Příspěvek od elektri »

Ivo píše: Ale jak jsem už OT poznamenal, 100x více mě trápí fakt, že na CZ a ENG klávesnici je prohozené Y a Z. Chtěl bych znát jméno toho, kdo to vymyslel a vyříkat si to s ním :) )))
"Za prohození Z a Y nemohou Češi, ale asi Němci, protože ti to mají také tak prohozené a my jsme to po nich převzali. V němčině se nepoužívá Y, a tak ho Němci odsunuli na méně čestnou pozici."

nevím co je na tom pravdy, ale možné to je, jinak si můžeš nainstalovat českou qwerty klávesnici, která je sice česká, ale Y má na "čestnější" pozici :)

Tomu H vs. B bych taky rád přišel na kloub, jsou prostě takoví lidé, co místo studia něčeho užitečného šťourají do blbostí, jo to jsme my (čti: já a mlukas)

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja mam keymapu na ktorej je Y hore (Slovak QWERTY)

mne sa zda ze uz v tom ma jasnejsie, aspon tak som to mal ja:

nasa stupnica je CDEFGAHC

pouziva sa ais a aj hes, najma pri vytvarani transpozic, tzv. znizeny alebo zvyseny polton, lahsie sa od toho odvodzuje; stupnica je ale definovana ako B (dur/moll). takze ak mam byt uplny tak ideme: c, cis (des), d, dis (es), e, f, fis (ges), g, gis (as), a, b (ais/hes), h, c (his).

http://sk.wikipedia.org/wiki/Durov%C3%A1_stupnica
Naposledy upravil(a) demsky dne 23 zář 2007 15:54, celkem upraveno 3 x.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no .. nie som moc teoretik .. ale mal som taky pocit , ze v studpnici su vzdy vsetky tony , niektore mozu byt znizene , ine zvysene .. Ais aj Hes je rovnsky ton .. akurat aby boli vsetky tony , tak nebude A a A# ake A a Hb .. Zase niekto iny mi hovoril ze Ais a Hes je iny ton .. podla techniky hry .. neviem uz na akom nastroji to bolo ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

demsky : kukam tu wiki .. to je dost chore , ze Hb sa oznacuje ako B ..

rastis

Příspěvek od rastis »

Ais a Hes je iba akoze ten isty ton v temperovanom ladeni. V prirodzenom ladeni su Ais a Hes iny ton.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

rastis : jasne . tam to bude , o com som pisal .. mozno mi to hovoril huslista daky ..

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja som chodil na akordeon a klavir, ucil som sa takto, zdrbani komunisti :)

dalsie teorie
http://www.iskra.sk/duurko/ruozne/gitara/hteoria.htm

Odpovědět