Klávesy v art rockové kapele
Re: Klávesy v art rockové kapele
Podle meho nazoru je na prvnim miste aranze a pak hlavne zvukar ktery umi nastavit nejen zvuk pro posluchace ale hlavne odposlech at uz je podiovy (Stage Wedges) nebo In-ear. Argumentace ze ma nekdo aparat za sebou a proto ho vystavi na max je relevantni pouze pro mistni kapely ktere bud nemaji na poradny odposlech a nebo hraji na mistech kde se odposlech ani nevejde.
Dneska všechny elektronicky nastroje hrajou pomerne dobře... Je to o vhodne volbe zvuku a aranzi. A hlavne si uvědomit, ze nemusi hrat všichni naraz.
Proto maj velky kapely tak dobrej zvuk..hrajou pro skladbu ne za sebe..a hlavne umi "vypnout" a hrat "potichu" (zesileni nechavaj na zvukarovi)
Klasika mistnich kapel jsou nahuleny komba, bubenik mlati do bicich, tak ze se mu lamou palicky a praskaji cinely , zpevak se neslysi, tak rve a do toho klavesak hraje "tlusty" akordy..
Toho si vsimam i v tuzemske elektronice... borci hrajou z abletonu. zvuky maj plny efektu z presetu a vystup je permanentne v cervenym...a furt se divi, ze to nemá "koule"..

Proto maj velky kapely tak dobrej zvuk..hrajou pro skladbu ne za sebe..a hlavne umi "vypnout" a hrat "potichu" (zesileni nechavaj na zvukarovi)
Klasika mistnich kapel jsou nahuleny komba, bubenik mlati do bicich, tak ze se mu lamou palicky a praskaji cinely , zpevak se neslysi, tak rve a do toho klavesak hraje "tlusty" akordy..
Toho si vsimam i v tuzemske elektronice... borci hrajou z abletonu. zvuky maj plny efektu z presetu a vystup je permanentne v cervenym...a furt se divi, ze to nemá "koule"..

Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
Je treba si uvedomit ze na prvom mieste je spev a ostatne nastroje robia len aranz .Ked su dobrí spevaci nikto nebude riesit ze hento je nahlas ci tamto ,spev musi byt hlasnejsi .A vacsina kapiel hra na pleyback dokonca som pocul aj svadobne kapely na pleyback.
ja som videl aj Karla Gotta hrat na pleyback ..
Přátelé, z mého pohledu celá předchozí strana příspěvků jsou spíše spekulace a zbožná přání, aby to tak bylo. Realita je taková, že skutečně 25 let staré mašiny zní v kontextu jakékoli aranže a přes jakýkoli aparát výrazně lépe a sluchu muzikálněji, přirozeněji, hutněji, než ty současné. Proč tomu tak je, defacto proti technologickému pokroku, ať zdůvodní technici a elektroinženýři, z pohledu muzikanta je to ale naprosto poznatelné.MDudas píše:CMM, tie nove "china plastaky" maju stovky MB RAM, takze maju urcite lepsie sample, ako 25-rocne masiny. O prevodnikoch si myslim to same. Samozrejme, ked neporovnavame Low a High End vzajomne....
...
Dobry zvukar vyrobi slusny zvuk aj z priemernych aparatov. Naopak, amater dokaze znicit zvuk na akomkolvek drahom aparate = vzdy je na prvom mieste know-how, az potom vybavenie (trebars aj vintage analogove)
mDudas, až budeš mít cestu na Moravu, rád ti u mne umožním přesvědčit se na vlastní uši, jak např nové Korgy, Rolandy včetně analog engine nebo 4GB sample VST zvuk klavíru přes ty samé aparatury nebo sluchadla znějí jalově a tence v přímém srovnání s top vintage analogy (tak to je tak samozřejmé, že asi není nutno ani předvádět), ale právě ve srovnání s digital romplery ze "zlaté éry" tj. vyobených v 90' letech. Za konec solidního rompler zvuku použitelného v kapele na stejné úrovni jako každý jiný akustický nástroj, považuju rok cca 2002, od té doby to jde dolů zvukově, i když technologicky opačně nahoru. Chápu, že kdo si to osobně neodzkouší, že i např. samohrajka Ketron z roku 1992 bez equalizeru i bez možnosti jakékoli editace zvuku za doslova pár korun v bazarech, zní komplexně v prakticky všech zvukových kategoriích lépe a bez problému a nutnosti nějakého nastavovaní zvukařem, než třeba nový Roland Super Natural i Roland technologicky poslední VA engine, ten tomu těžko uvěří. Testujte prosím ale vždy až naplno v kapele, ne doma přes highend sluchadla. Pak zjistíte, jako já, že vám může být úplně jedno, jak do toho bicmen vedle vás mlátí nebo kytaristův lampáč na podlaze hrne, protože kromě Moogů a podobných vintage analogů tak i třeba se zvuky z rompleru XP30 nebo QS6 nebo SY99 atd jsem prakticky vždy zvukově posazenej nad nimi nebo na stejné rovině a ani to nemusím zesilovat víc než oni, prostě to proleze. Ty nové china krámy ne, neprolezou a říkám, žádnej zvukař s tím nic nenadělá a předělat aranž? Jo to lze, poslat klávesáka na pivo, když stejně nikdo neslyší co tam konkrétně hraje ...
"může být úplně jedno, jak do toho bicmen vedle vás mlátí nebo kytaristův lampáč na podlaze hrne"
A proto to všichni děláme.
A proto to všichni děláme.
XP30 má hodně jednoduchý a přímočarý zvuky, věřím, že prolezou. Ale velká spousta z nich zní už dneska trochu legračně a to je problém.
ZFarkas - mozem sa Ta spytat, ze ako to potom tie svetove kapely na svetovych podiach robia, ze zneju svetovo a pritom ziadnej z nich som nevidel pouzivat stare syntaky z 80-tych alebo 90-tych rokov ? zvacsa tam pouzivaju sucasne stroje. nechapem ako to ide dokopy s Tvojimi skusenostami z Tvojich koncertnych podii ...
Tie svetove kapely robia predsa reklamu - a nejdu na zivo.Vacsina .Kapela na zivo pouziva namiesto korga al. Norda bohuzial realne grand piano nie ze si to mozu dovolit ale vedia ze pri sampleroch by sa zvukar asi utrapil.V kapele tieto nove plastaky to je cista vyhra - potom uz nepocut ozaj nic.
vsetci robia reklamu a svetove kapely idu nazivo. na playback chodia akurat svetove ceskoslovenske hviezdy 80-tych rokov, pripadne svetove bulvarne tinedzeske celebrity.
edit...
Naposledy upravil(a) dedko dne 21 kvě 2016 07:31, celkem upraveno 1 x.
všetky nástroje cenovo dostupne sa stavaju z aktualnych sučiastok , ktore sa viac a viac zmenšuju , maju menšie tepelne straty ktore sposobuju prijemne skreslenie , určite najdete v nejakom sampleri kondenzator aky má aj váš ultratenky iPAD .
ja bojujem prave s tym že nechcem použit analogovu gitarovu krabičku ,ktora sa mi sice páči ale rozdiel lampa vs analog 20-30% tak hladam take lampove alebo to obostavam lampačom ribonom aj s preampom no a bude to aj tak sračka už to vidim
ja bojujem prave s tym že nechcem použit analogovu gitarovu krabičku ,ktora sa mi sice páči ale rozdiel lampa vs analog 20-30% tak hladam take lampove alebo to obostavam lampačom ribonom aj s preampom no a bude to aj tak sračka už to vidim