Pomoc s výběrem synthu

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Mech

Pomoc s výběrem synthu

Příspěvek od Mech »

Zdravím, potřeboval bych pomoct s výběrem nejspíš asi bazarového syntíku do ceny cca 15k pro živé hraní v kapele (funky, rock takže nějaké e.piana, organy, synthy). Momentálně mám keyboard yamaha psr s750 a do patra by se hodilo něco s lepšími zvuky. Na co je momentálně dobré koukat po bazarech?

jusuf

Re: Pomoc s výběrem synthu

Příspěvek od jusuf »

Kuzweil . Myslím, že modely SP sa vyskytujú v inzercii aj v požadovanej cenovej hladine. Len sa nevyznám v tých typových označeniach, možno poradia miestni znalci.

klingáč

Příspěvek od klingáč »

aj KURZWEIL PC3 LE6 by sa našiel..

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Kurzweil K2000 je za pár švestek a je tam všechno
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Keyboarder
Vybavení

Příspěvek od Keyboarder »

S žádným Kurzweilem chybu neuděláš, ale za zvážení stojí určitě i TS12, která je momentálně na MIDI.cz - http://www.midi.cz/inzerat/149057/prodam-ensoniq-ts12/
Do rockové kapely výborný nástroj a cenově by se měl vejít. To bys pak mohl v klidu i tu Yamahu nechat doma :-)

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Jo jo TS je super.

klingáč

Příspěvek od klingáč »

a Trinity za pár korún by nestálo aspoň za úvahu?

petermikuláš
Vybavení

Příspěvek od petermikuláš »

Rozhodne sa pridávam k predrečníkom, rozhodne Kurzweil na kvalitné zvuky, alebo ten Ensoniq.
Všetci čo Ti to sem napísali predo mnou veľmi dobre vedia prečo to odporúčajú, sami prešli mnohými synťákmi a vedia čo píšu.

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

U toho Ensoniqu mám jenom obavy ze stability a tahání po koncertech. Mám 5 Ensoniqů a z toho: TS10 blikající displej a tak jednou za 1/4 roku se mu nechce kalibrovat klaviatura, ASR10 si žije vlastním životem (občas nadělá chyby v RAM, občas se zresetuje apod.), VFX měl chyby v operačním systému, vyřešeno částečně novým OS (takže už se nerestuje, když se přepne na určité efekty a obálky už nepraskají jak dříví v lese, i když pořád ještě občas trochu jsou slyšet), ESQ1 žere pojistky, Fizmo muselo mít extra dělaný zdroj, jinak by s tím origo vyhořelo). V podstatě nejstabilnější je EPS Classic, ten funguje bez problémů. Takže při nákupu opatrně a chtěj si to pořádně otestovat.

Kurzweily K2000 hořely s tím prvním motherboardem, ale dnes už tyhle všechny jsou dávno mrtvé, takže přeživší exempláře by měly být OK, jenom pozor, chce to mít nainstalovaný ventilátor a nezakrývat ventilační otvor ve spodní části, pokud je uvnitř harddisk (u mě stačila noha od stojanu a resetoval se z přehřátí). Taky mívají vymlácené klaviatury (Fatar standardní nemoc, ale dají se koupit za pár korun gumičky a pak pojede jak nová). Pokud to chceš používat potmě tak asi bude mrzet displej (je to celkem bludička, ale jde ho přepnout na velká písmena). Asi hlavní výhodou je možnost snadného nastavení setupů pro live, to by ti mohlo dost vyhovovat, jde to pak přepínat nohou pedálem. Každopádně bych hledal kus, který má Orchestral a Contemporary board + PRAM (paměť na zvuky ta je u K2000 zásadní, do standardní se vejde tak max 250 zvuků + 200 firemní presety ty ji nežerou). Na sampling option se vykašli, nemá význam, pokud nechceš loadovat samply tak ani Sample RAM není zásadní (dá se tam narvat 64 Mb), ale pak to chce mít ten interní disk. Obecně pokud to chceš tahat po koncertech tak je to taky co se týká hmotnosti docela rozumné (Ensoniqy jsou těžké).

Obecně se dá říct, že většina nástrojů made in USA je dílensky strašné haraburdí ... jenomže ten zvuk za to stojí ;)

Co rozhodně nebrat je některá Yamaha Motif nebo všechny její odvary, hraje to hrozně, debilně se to programuje. Rolandy zase bude nenávidět zvukař, protože mají tendenci vytvářet zvukovou kouli. Pokud chceš nějaká realisticky znějící piana tak asi ani Korg ne, je to podivná chemie. Nicméně ten Triton bych asi viděl taky jako možnou variantu.

Jo a to PSR dej pryč, až to budeš kombinovat s profi nástrojem tak to bude divný. A uslyšíš ten problém okamžitě.

Mech

Příspěvek od Mech »

Díky všem moc za vaše obsáhlé rady.. určitě do něčeho z výše vypsaných někdy začátkem března půjdu. To PSR bych mohl i prodat a koupit něco mnohem lepšího, zase si ho asi nechám na doma na různé blbnutí a taky se tam výborně vymýšlejí nové věci, které se tam dají hned splácat se všema nástrojema a pak to dát třeba kapele co si o tom myslí, ale na živo to chce nějaký ten synth, ač se teda divím že levný synth může hrát lépe než drahý keboard. Kurzweil k2000 vypadá hodně rozumně když k němu připočítám tu cenu. Ještě jednou díky všem za rady

Mech

Příspěvek od Mech »

Na midi.cz jsem nasel inzerát na hw zvukový modul kurzweilu k2000 za 5000. Stačí ho připojit ke klavesam s midi a jede to? Bylo by to pro mě super řešení, zatím bych ho měl připojený ke klavesam s midi výstupem, později bych dokoupil kvalitní midi klaviaturu. Šlo by to?

Stardust
Vybavení

Příspěvek od Stardust »

Teoreticky jo. Pár let jsem to takhle dělal, ale v zásadě nedoporučuju. Nejlepší je mít to pěkně v kuse. Takhle se furt něco zapojuje na koncertech, když to chceš programovat, tak to doma taky spojuješ, musíš mít extra stojan...

A přidávám se k PC3 le. Hraju vlastně to samé a pokud jde o Korgy, Rolandy a Yamahy (v této kategorii), mám stejné zkušenosti jako a.tom.x.

countrymetalman

Příspěvek od countrymetalman »

Mechovi: samozřejmě se můžeš držet výše uvedených rad, že Kurzweil ano a Yamahu, Rolandy a Korgy raději ne. Já bych ti to ještě rád doplnil, že pokud chceš ten nástroj používat s živou kapelou, kde ve funky bych očekával minimálně obvykle solidně se prosazující živou baskytaru i nějaký žesť - sax, trubku atd, tak zvukově úplně adekvátní k tomu by byl nejlépe nějaký pure analog - klidně starý analog polysynt, nebo e-piano typu Hohner D6, na funky leady nějakýho Mooga nebo jiný zvukově průrazný analog (ARP, CS, MS, DSI..) apod. Jinak asi nejkvalitnější a vcelku i nejméně kompromisní zvuk i provedení ze všech dostupných digitálních imitací, mají podle mne Nordy (Stage, Piano, Lead...) A když už to musí být univerzální imitace, nikdy jsem nezjistil nějaký podstatnější rozdíl v dobře naprogramovaným zvuku na kvalitním Rolandu, Korgu, Yamaze i Kurzweilu. Dokonce na Motifu se dají udělat pro mne určitě expresivnější a přirozenější akustický klavíry i smyčce než co jsem dostal např. z PC3K nebo M3 nebo Fantoma G. Imitace hammondů se mi nejvíc líbily na PC3K. Imitace brass a sólové akustické nástroje různě - akusticky naprosto věrné zvuky mi šly udělat na XP-30, lépe než na novém Fantomu G. Toto na M3 a PC3K nic moc, ale třeba na Motifu taky skvělé, možná až kromě tenor saxofonu - ten je fakt nejlepší na starým XP-30 a vzorkách z boardu Session. Opačně, M3 zase exceluje jako doprovodná background jednotka, podobně jako Tyros nebo PA3X (několik Karma modulů + špičkové panelové i user zvuky bicích, basy i syntu do sequenceru). V této oblasti mi PC3K ve srovnání s M3 neudělala žádnou službu.. A tak dál všelijak... Myslím, že každý gear umí něco lépe a něco hůř než ten druhý, hlavně podle toho, jaký má základní vzorky. U profi gearů ve stejný třídě předpokládám cca stejnou kvalitu DSP, interního zpracování a DAC převodníků i audio preampů apod. Ale jsou to pouhé imitace a zásadní otázka podle mne by měla být, jestli náhodou není lepší než s tím v kapele zapadnout jako plnič a křoví, prosadit se raději v rámci celku jako sólista s nějakým fakt výrazným nástrojem, zvukově rovnocenným všem ostatním akustickým na podiu, třeba s D6 + CX-3 (nebo Nord Stage místo nich) + Moog/ARP. Dnešní top workstationy jsou spíše univerzální produkční nástroje na tvorbu muziky komplexně (zvuky z nich do celé skladby). Na imitaci pár zvuků do živé kapely nemají podle mne význam a bohužel obvykle ani tak dobrý zvuk, jako ty specializované analogové nebo elektromechanické klávesové nástroje (ať už nové modely nebo původní vintage) nebo i některé dobré VA a FM synty. Takže když je v klubu u stěny akustický piáno, určitě bych si před něj nepostavil na hraní klavírových partů ani Motif, M3, XP-30, ani PC3K nebo Fantom G (ty poslední 2 už nemám), ale stojan s mikrofonem na snímání toho piána... Ale jedna věc jsou koncerty a kluby, jiná když jdeš hrát svatbu, zábavu a jinou komerci na bázi výdělečné živnosti, tam je to asi fakt úplně jedno, záleží spíš na tom, jaká se udělá atmosféra celkově a nedělat chyby...

Mech

Příspěvek od Mech »

Tak dekuju moc za kupu užitečných informací. Zatím hrajeme různě po klubech max. tak 1 - 2x do měsíce, takže nic velkého - profesionaliho. I postupem času bych chtěl mít hudbu spíše jako koníček.. Je mi jasny ze na kazdej zvuk je vhodnější něco jiného, ale jak říkám, mam to spíš zatím jako zábavu a než tím trochu vydělám na lepší nástroj. Proto sem koukal na ten bazar syntik za pár korun, třeba ten k2000 by byl do zzačátku zivyho hraní snad vpohode

m4x

Příspěvek od m4x »

Ne snad, ale určitě. K2000 předběhla koncepčně o notný kus dobu a neztratí se ani dnes mezi top workstationy.

Odpovědět