Roland FA-06 a FA-08

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
petermikuláš
Příspěvky: 220
Registrován: 04 led 2014 00:48

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od petermikuláš » 04 pro 2014 21:52

Do kelu, ja už by som konečne chcel počuť tú slávnu XP-30. Už som o nej toľko čítal, ale ešte furt som ju nepočul.
Kurzweil PC3K7+KORE64, Kurzweil K2661, Kurzweil K2600X

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od SoundsFine » 04 pro 2014 23:54

countrymetalman píše:OK, zanechávám tedy rozboru zvukových kvalit na základě poslechových testů, a doporučuji tak, jak tady od některých už taky zaznělo, kupte si nějaký entrylevel, to je jedno, co se komu líbí nejvíc, MOXF, Krome, FA06, nebo podobné starší jako M50, MOX, MO, Juno, TR atd, důkladně se s nima seznamte, naprogramujte si vlastní zvuky, vemte do kapely na placenou produkci, na zkoušku, nahrejte na to ve studiu něco. Pak to prodejte nebo nechte, ale přikupte si při první příležitosti za stejnou nebo dokonce menší cenu než co jste vyhodili za ten čínský entrylevel krám, nějaký top model od téže firmy, tj kdo měl M50 nebo Krome, kupte M3, kdo měl FA nebo Juno tak si kupte plný Fantom, kdo měl MO-X-F tak si sežeňte starší plný Motif. Chvíli si na tom pohrajete s výrobou speciálních zvuků co použvíváte, pak si to vezmete do kapely, do studia a pak tady prosím napište, jak se to jevilo vám a spoluhráčům. Jinak o zvukaři to být nesmí, solidní nástroj včetně kláves by měl znít přijatelně přes cokoliv, od komba přes monitory a aktivní boxy po array festivalové megasestavy, resp. mně se takhle slušné nástroje chovají zvukově, šmejdy nehrajou dobře přes nic :lol:
Udělal jsem to, co doporučuješ. Ne kvůli tobě CMM, ale chtěl jsem ušetřit za MotifXF.
1.
Mám Motif XF a k tomu jsem si půjčil MOXF. Za sebe říkám: zvukově stejné. Dokonce i převodníky mají stejný charakter i úroveň šumu. Nahráno a na grafickém analyzéru porovnáno. Zvukově stejné. Dynamický rozsah také stejný. Nahrál jsem několik presetů z MotifXF a stejné z MOXF (klávesa C3) na velocity 50 a pak na velocity 127. Měřák změřil stejné hodnoty, EQ analyzér nakreslil stejnou křivku. Tedy to co tvrdíš v mnoha příspěvcích není pravda.
Kdyby MOXF nebyla tak příšerně slisovaná a měla lepší klaviaturu, pak bych MotifXF prodal.

2.
Mám rád moduly od Rolandu JV2080, XV5080, Integra7. Pracovat s těmito nástroje je radost!
JV2080 hraje stejně jako XP60,80,30. Ty nástroje mají "svůj" charakter. Někomu se to snad i líbilo.
Když se objevila XV5080 a uslyšel jsem zvuk oblíbených JV presetů přes nové převodníky - okamžitě jsem přestoupil. Nebylo co řešit. Basy pevné, výšky konečně jasné, průzračné, od drsných kovových až po sametově hladké a jemné.
Takovou zvukovou paletu, hloubku řada JV/XV nemá možnost nabídnout.
Basy jsou na JV v porovnání s XV řadou mnohem méně čitelné, méně pevné, nekonkrétní, výšky jakoby lezly přes nějaký levný filtr. Celkový zvuk JV/XP série je oproti XV tak trochu "pod dekou".
Integru7 jsem koupil teprve letos a nahradila po 11 letech XV5080 se 4xSRX. Dynamický rozsah se trošku vylepšil, zvukový charakter je podle mě velmi podobný s XV. Rozhodně se nejedná o dramatický skok - tak jako byl rozdíl ve zvuku u JV2080 a XV5080. Vylepšení Integra doznala hlavně v rozšířeném efektovém procesoru a celé paletě všech SRX boardů.
Než jsem koupil Integru7, tak jsem ji ještě porovnával s FA06. Zvukově mi FA nepřišla horší.
A rozhodně není horší než top modul (ve své době) XV5080.
Integru místo FA jsem nakonec vybral kvůli plné palbě SRX boardů, které jsou pro mě to nejlepší od Rolandu a Spectrasonics - co kdy vytvořili.
Naposledy upravil(a) SoundsFine dne 05 pro 2014 10:31, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
petermikuláš
Příspěvky: 220
Registrován: 04 led 2014 00:48

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od petermikuláš » 05 pro 2014 00:05

Klobúk dolu SoundsFine - ďakujem Ti za Tvoje porovnania, za námahu, ktorú si si s tým dal a za to, že si nám to sem napísal. Díky.
Kurzweil PC3K7+KORE64, Kurzweil K2661, Kurzweil K2600X

Uživatelský avatar
gari
Příspěvky: 154
Registrován: 20 úno 2009 09:37
Vybavení

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od gari » 05 pro 2014 16:28

OK tak dam sem aj moj postreh: Mal som Krome a teraz mam Kronosa. Pri Krome som bol pri vytvarani kombinacii/setupov obmedzeny funkcne, efektovo a aj polyfonia bola mensia, a tak dalej. Charakterisitka tzv. "smradu" v kapele ci inde je u oboch pripadov rovnaka. Presne tak, ako SoundsFine pise o Rolandoch. Dokonca ani nulovy zvukovy rozdiel medzi Motif XF a MOXF ma teda nijak neprekvapuje. Koniec koncov, tak je to aj vyrobcami prezentovane a som rad, ze citam toto od SoundFine. Hrat by to malo rovnako alebo velmi podobne aj ked ide o "odlahcene" verzie vlajkovych lodi. Dramaticky rozdiel prichadza predsa vo funkciach. Tu nie je co riesit. Krome mal napr. prisernu klaviaturu, ktora mi absolutne nevyhovovala a nemala aftertouch. Po prepojeni cez MIDI na Nord Stage alebo Kurzweil som si Kromacke zvuky vyuzivajuce aftertouch mohol kludne vychutnat. Tot moje postrehy. Suma sumarum, ak sa jedna len o tu zvukovu stranku, kaslal by som na nejake superdrahe masiny. Nasiel by som tu, ktora zvukovo vyhovuje a dalej neriesil. Tot moj nazor.

Uživatelský avatar
petermikuláš
Příspěvky: 220
Registrován: 04 led 2014 00:48

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od petermikuláš » 05 pro 2014 17:11

Ďakujem gari aj Tebe za Tvoje porovnania Krome a Kronosa. Toto sú podľa mňa tie cenné skúsenosti, ktoré by mali byť na takomto fóre /aspoň teda podľa mňa/. Díky za názor.
Kurzweil PC3K7+KORE64, Kurzweil K2661, Kurzweil K2600X

anthea_x
Příspěvky: 195
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od anthea_x » 06 pro 2014 08:27

Niektorí si musia hlavu rozbiť o absolútny technický strop, kým pochopia, že problém je v ich nich, nie v technike. Týka sa to síce aj mňa.

leonv
Příspěvky: 26
Registrován: 13 říj 2010 20:38

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od leonv » 24 led 2018 18:02

1. Ahoj koupil jsem fa06 a potřeboval bych poradit. Mam e-80 a u midi songu jsem upravoval MFX(ABC) + EQ libovolně na kazdem kanálu(16). Obdobu zkousim i fa06. Mfx jsem nasel v editaci editaci studia u kazdeho partu(je jich (16) vice nez u e80), ale nevím jak upravit ten EQ. Jediný eQ který vidím je master EQ a ten upravovat jde pouze jednou globálně a já potřebuji pro každý nástroj jiné nastavení. Ví někdo jak na to?
V manuálu je blokové schéma, kde je EQ za MFX a pred master EQ. Ve fa06 je to ale jinak.

2. Existuje nějaký software, který by to uměl upravovat přes PC či MAC. Protože oproti e-80 a dotykáče je ovládání ošizené.
Osobně jsem spíše zatím zklamaný, a to je fa06 nástroj novější o 10 let.
A to na zvuky z banky GM2 nejde aplikovat žádný efekt mfx, to posrali.
3. Jetli někdo fa06 má, mohl bych se s ním spojit ?
Díky

hubert
Příspěvky: 1307
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od hubert » 25 led 2018 07:10

U Fa serie je predsa trojpasmovy EQ na kazdom parte.Mozes ho editovat priamo prepnutim funkcie knobov na poziciu 2, alebo cez menu Part view a potom shift+ šipka v pravo ťa dostane až na jednotlive parametre EQ na prislušnom parte.

leonv
Příspěvky: 26
Registrován: 13 říj 2010 20:38

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od leonv » 25 led 2018 12:18

Aha díky, zmátlo mě, že to není v kartě s efekty MFX, protože v blokovém schéma to tak značí. Ještě ohledně nějakého softu, je něco na ovladání fa06? Myslím kompletně, MFX studio, Sound....
Ještě ohledně bicích
U e-80 jsem mohl vyměnit lehce nějaký buben za úplně jiný v sadě bez zásahu do midi microscope a provádět s ním třeba pitch tune, velocity, volume, reverb atd pro jednotlivé bubínky. Zpravidla jsme měnil kopáky podle ucha při poslechu skladby( bylo jich tam asi 10 ruznych.
Je možné u fa06 editovat ty bubny? jak jsem psal hlavně pitch velocity volume reverb u jednoho bubnu ze sady. jako že na šrot dám reverb, naladím si ho a na ostatní bubny třeba ne.

hubert
Příspěvky: 1307
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od hubert » 25 led 2018 12:47

Samozrejme jednoducho sa nastavis na biciu sadu, ktoru mas pouzitu v aranzi a ides do tone edit, okamzite sa dostanes do editacie jendotlivych zvukov sady pricom vidis nazov pouziteho samplu a na ktorej klavese lezi. Pri SN sade ma moznost editovat Ladenie, Attack Decay, Level, Pan, Chorus send, Rev send, Brilliance, Variation, Danamic range a stero width a nakoniec smerovanie do FX BUS teda ci ides cez COMP a EQ, ktore su urcene specialen pre jednotlive bicie zvuky zo sady, alebo ides priamo na vystup partu, teda celej sady.

leonv
Příspěvky: 26
Registrován: 13 říj 2010 20:38

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od leonv » 25 led 2018 22:02

Díky za odpověď, je vidět že to máš v ruce. Jestě mám dotaz ohledně nastavení toho studia. Když importuji midi a nastavím všechny mfx a ty echa jak jsi psal a song uložím, uloží se i nastavení těch efektů studia? Nebo musím uložit i to zvlášť? Doporučuješ pro každý song vytvořit nové nastavrní studia s novým názvem?
Než songy upravím, bude chvilku trvat, uvažuji o přehrávání wav pořízených z e-80. Asi pomocí padů. Rozumím tomu dobře, že pro každý song je k dispozici 4x16 padů na které umístím audia? Ty se pak přehrají z SDHC? Pro tedy asi 200 audio songů musím vytvořit více songů ve fa06 a pak na pady umístit jednotlivé audia? Půjde to? Nebo se budou audia načítat do nějaké interní paměti? Jak dlouho se bude načítat ten song fa06 ?


Nechceš natočit nějaký tutoriál? Ty reklamní jsou v AJ a nejsou specifikované na konkrétní věci.
Díky

hubert
Příspěvky: 1307
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od hubert » 25 led 2018 22:16

Princip je taký, že na každý song si vytváraš jeden Studio Set, ten si pre lepšiu orientaciu poenuješ rovno názvom songu. 4Okolvek čo edituješ na úrovni Studio set tak ukladáš do studioset. Teda všetko čo vidíš keď otvoríš Menu a Part View. Pokiaľ edituješ aj niečo na úrovni Tone (Tone Edit) tak uložiš najprv tento Tdo User Tone. Štandardne ti FA ponúkne nakprv USER s číslom zvuku toto žným s tým čo edituješ (len v User banke) AK je tento už obsadený ponúkne najbližší volný. Keď máš uložené všetky editované zvuky, potom uložíš celý Studio set a nakoniec Song. Čo sa týka prehrávania Samplov tieto sú k dispozícii v bankách 4x16. Tie môžeš používať globálne, teda jedna banka ktorá je defaultne natiahnutá v nástroji po zapnutí. To je môj prípad, lebo ja nepoužívam FA ako workstation, ale ako nástroj na živé hranie a samply využívam len málo. Pokiaľ sample používaš v Songoch, je treba ukladať používanú banku spolu so songom a potom tak aj spätne naťahovať do seq song, teda (Song data + samples). Songy sa načítavajú relatívne rýchlo. Pokiaľ máš vela veľkých samplov tak tá banka sa bude naťahovať trochu dlhšie než samotný song, ale nie je to nič dramatické nakoľko keď už je banka vytvorená, tak sa vlastne so Studio Setom naťahuje len info kde v banke ktorý sampel leží. Dlhšie to trvá keď sa banka vytvára.

leonv
Příspěvky: 26
Registrován: 13 říj 2010 20:38

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od leonv » 28 led 2018 22:48

Ještě mě zajímá, pokud je v midi stope program change vícekrát, u mé e-80 se vytvořilo při editaci více partů s těmi nástroji na stejném kanálu, které šly upravit. Každý nástroj se zobrazil pod svým názvem ale na stejném kanálu, Je to Fa 06 stejné? Nebo je potřeba další kontroléry smazat a stopy rozkopírovat, či nechat jen jeden zvuk?

hubert
Příspěvky: 1307
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od hubert » 29 led 2018 13:07

Popravde neviem čo si myslel pod tým viacej partov na rovnakom kanale. a zároveň píšeš že je v MIDI stope PC viacej krát. Takže poporiadku. Pokiaľ sa bavíme o FA sérii, tak tam platí čo Part, to je jedna stopa v SEQ a jeden MIDI kanál. Ano v minulosti mal aj Roland niektoré sekvecery konštruované tak, aby na jednom parte vedeli posielať dáta po viacerých (teoreticky po 16tich kanáloch). Ďalej, ano niektoré nástroje napr. typu arranger robili a robia to, že v prípade živého MIDI záznamu hry vytvoria v každom parte niečo ako "Hlavičku" teda info o hlasitosti, panoráme, MSB, LSB a PC zvuku použitého na danom parte, A túto informáciou zaznamenali zakaždým, keď sa udiala nejaké zmena na parte alebo sa zastavilo a znovu naštartovalo nahrávanie. V prípade arranger keyboardov aj vtedy keď sa zmenilo čokolvek v sekcii doprovodu. Toto je ale veľmi individuálne správanie a každý nástroj to má inak. Neviem teda či si toto myslel tým viacnásobným výskytom PC v jednej stope. Ano z E-80 môže záznam sekvenceru takto vyzerať. Sekvencer FA rovnako zaznamenáva všetky zmeny , ktoré sa počas záznamu udejú, ale myslím, že do stopy umiestni na dané miesto len ten parameter , ktorý sa v tom momente zmenil. Či už je to PC, CC atd..V prípade, že sa do seq FA inportuje song z nástroja, ktorý takto povytváral v stope kopec CC a PC, odporúčam na začiatku hneď po prvom otvorení takéhoto SMF, tieto hneď vymazať. K songu prideliť ako som už pred tým spomínal jeden čistý Studio Set, ten pomenovať názvom songu a v ňom dosadiť potrebné zvuky na každý part a potom uložiť. Uloží sa so všetkými zvukmi a s ich počiatočným nastavením všetkých parametrov, tak ako ich vidíš v PartView. V prípade, že chceš počas songu robiť zmeny , tieto môžeš robiť staticky zápisom v každej stope na príslušnom mieste, alebo jednoducho pomocou záznamu v reálnom čase a zmenou požadovaného parametru.

leonv
Příspěvky: 26
Registrován: 13 říj 2010 20:38

Re: Roland FA-06 a FA-08

Příspěvek od leonv » 29 led 2018 13:38

Rozumím nastavení midi a chápu přepínání PC CC v pruběhu skladby na jednom kanále, ale psal jsem to v souvislosti s nastavením efektů a eq v rámci studia. Vytvořím si upravený zvuk na 1 stopě studia a v průběhu skladby mi PC změní tento zvuk za jiný. tento jiný zvuk taky uvidím ve studiu a mohu ho upravit? EQ+ další... uvidím ho až v dané pozici skladby? Nebo už na začátku? E80 mi právě načetl všechny zvuky na začátku a já je mohl upravit.Např. byly tam dva různé zvuky na jednom kanále na dvou editačních kartách(stránkách). To znamená skladba s 16 kanály a dvěma zvuky na jen jednom z nich měla karet 17, z toho byly 2 karty(každá s jiným zvukem) pro jeden kanál, kde se nastavovalo EQ + .... nebylo to v seq. tam se přehodily až po přejetí PC a le v tom post editu( něco jako to studio, eq + mfx)

Odpovědět