Roland XP-30

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
ZFarkas
Vybavení

Re: Roland XP-30

Příspěvek od ZFarkas »

markuc píše:
11 pro 2017 01:28
Nechci se do toho nijak zvlášť vměšovat, jen jsem si poslechnul tu ukázku s použitím sustain pedálu .. to fakt nemyslíte vážně, to klavír ani nepřipomíná, někdo tu psal, že v kontextu doby možná atd., ale dnešní standarty jsou fakt úplně jinde .. pokud chcete zůstat u značky, poslechněte cokoli z řady RD za posledních pár let -- Kurzweil bude na piánu a nejen na něm vždy lepší, ale i ty současný RD modely jsou o pět generací jinde .. pro mě naprosto zbytečná diskuze.
Ta ukázka je nahraná na 100 let starý pianino Steinway v New Yorku... Není moje, dej si na ytube “Brooklyn Organ Synth Orchestra” a skladbu Tubular Bells - jak se tento samotný dle nejen tebe, ale mně se taky nelíbí, zvuk nádherně pojí s tuctem dalších vintage analog syntů a keyboardů. V USA to asi standard je, tyhle akustický a přirozený syrový zvuky. V česku jsme tedy napřed nebo pozadu, když etalon je zde spíše digitální highend zvuk a strojově přesná rytmika a automaty místo feelingu a hudby jakožto především výrazového prostředku k předávání a navození pocitů?
Na mnoha koncertech jsem slyšel RD různě staré modely. Do jednoho to byl slitý nečitelný zvuk kde nejen, že to nepřipomínalo klavír, ale nebyl jsem schopen ani rozpoznat kategorii zvuku, zda mělo jít o varhany, pad nebo piano.. obvykle přeefektovaná guča co jednoduše řečeno dělala v kapele akorát zcela zbytečné křoví pod kytaru nebo pod dechy a analogové synťáky.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

To by ma zaujimalo ze na ktorom koncerte to bolo. RD seria od rolandu je zvukovo fajn.
Inak Steinway ako co na tom ze ma 100 rokov. Je nahrany na ho..o. A moze byt aj novy.

anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Hm .... Vyskúšané všetky klávesy, vypočuté X koncertov s daným nástrojom o ktorom sa hovorí. .... mám čo doháňať. :-(

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

anthea : vidis .. kazdy si tu na fore najde nieco prinosne :D

gari
Vybavení

Příspěvek od gari »

Je tak strasne frustrujuce dozvediet sa, ze namiesto 6000 eciek v stage piane a workstatione mi mohla stacit xp 30ka. Zvukari na festakoch a koncertoch zapasia s frekvenciami v mixoch a v pohode to jeden stary roland moze vyriesit. Do riti to je deal :-)))

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

Pred casem jsem si pořídil Korg SV1 a důkladně si vybral nejlepsí zvuky ze vsech 3 dosud vydaných knihoven a prakticky všechny jestě výrazně upravil na ideální zvuk na podiu s kapelou. TJ aby to znělo co nejvíc přirozeně, akusticky nebo analogově v live mixu s kapelou.

Vytáhl jsem z SV1 úplně famózní FM piana, a naprosto přirozený, inspirující a skoro akusticky zvuk A200 a Fender Rhodes i Hohner D6 (na ten jsem hrával živě kdysi tak mohu říct že i pocit ze hry je na SV1 no skoro stejný jako na originále). Zvuky varhan po úpravách jako nebe a dudy např proti imitaci varhan v hračce Hammond SK řady. V čem? Hlavně v přirozenosti podání zvuku, žádný "digitalni" nádech, ani náznakem.

Proč sem tahám SV1? Doufám, že žádny aktivní muzikant (dovolím si vypustit z této diskuze odborníky na výhradné studiové a elektronické záležitosti, což je jablka a hrušky s live stage produkcí s kapelou s živymi a akustickými nástroji) nepochybuje o tom, že Korg SV1 je jeden z nejlepších současných stage keyboardů vůbec. No z praxe - live zní nadále o něco lépe akustické klavíry co mam v XP30 a u e-piana je to cca jedno, SV1 zní víc akusticky a věrněji, na XP30 nejsou tak věrné jako originály, ale ten zvuk je stejně nebo ještě více průrazný, čitelný v celkovém mixu. Zejména co se týče jeho posazení - vždy je hodně tzv vpředu,nikdy není utopený vzadu zvukově, tj prosazuje se jak říkám i automaticky bez zvukaře a "je to tam". Opakuji, že Kurzweil PC3K, M3 a Fantom G se mi takto neprosazovaly v mixu, vždy zněly trochu více vzadu posazené, i s vypnutymi efekty, aby si někdo nemyslel, že ubraním reverbů dostaneme zvuk více dopředu, e-piana jak na SV1 tak i na staré XP30 znějí i s více vytočenými reverby o 100% více vpředu a konkrétněji než obdobně udělané zvuky na PC3K, M3, Fantomu G. Zřejmě i kvalita FX jednotek bude hodně odlišná nebo prostě ty vzorky na SV1 a XP30 obsahují výrazné a bohaté ty zásadní, středové a zvukově nosné vyšší harmonické od každého základního tónu, zatímco jiné i modernější nastroje mají vzorky až příliš high-end kvality co pak v reálném live mixu znějí divně, více jakoby zdáli, neprosazují se tolik. Naopak á capella znějí plně, bohatě, široce v prostoru - zkrátka jako dokonale zmasterovaný komplexní zvuk. Ale kdy a kolikrát za event potřebujeme á capella? Obvykle kdo hraje v kapele, tak hraje celá kapela a potřeba je zapadnout co nejlépe k ostatním v jeden celek a ne už svým "master" zvukem nahradit spektrálně celou kapelu, to je potom pěknej bordel a dobrej zvukař s tím udělá akorát jedno - klávesy stáhne aby se zvuk pročistil..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

CMM nam asi starne. Uz pripustil, ze high-end nastroje su OK, ale na iny ucel, nez ten jeho... :palec+:

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Aď prominou všichni zastánci nové techniky, že tahám na světlo boží tenhle příspěvek, ale velmi jsem se u něj pobavil. Předně asi kvůli věku chápu ZFarkas a jeho okouzlení XP-30. Osobně jsem si taky vždy myslel, že XP-30 spolu s XV-5080 jsou poslední pro mě použitelné syňťáky od Rolanda. Ono totiž vůbec nejde o techniku, početní výkon ale spíš o pocity a emoce. A nemohu si pomoci, ale mnoho modelů u mě prohrálo právě kvůli příliš technokratickému pojetí tvorby hudby. Vymodelujeme dokonalé symulace něčeho a lidi nám utrhnou ruce si kdysi řekli u Rolandu. Jenže se z toho ztratili emoce, zvuk se změnil ale pro živou hudbu k horšímu. Jasně klavír od Rolanda je takový jaký je, ale to je Rolandovský klavír. Na ten zvuk bylo nahráno tisíce songů a pokud ho použijete znovu, tak někde v koutku duše si lidi vzpomenou na vše krásné co to pro ně znamená. Jenže to platí pro starší generaci, mladí to mají jinak... mezi námi, dnes jsou od Rolanda použitelný jen digitální klavíry, všechno ostatní tak očesali, že bych si to už nekoupil... sranda je, že ve svém Kurzweilu nejvíc přehrávám zvuky ze samplů Rolanda z dob XP... a pár od Korga M1

chose

Příspěvek od chose »

Nevite, kde sehnat nejake pekne zvuky varhan hammond pro xp 30? Klidne placene. Organteq ma jen klasicke kostelni varhany. Jinak zvuky piana v Pianoteq mam koupene a jsem nadsen. Moje stage piano go88 s nimi dostalo uplne jiny rozmer :)

chose

Příspěvek od chose »

Bohuzel jsem podcenil rychlost cipu v tabletu jen 1,1ghz , tak se obcas, kdyz hraju moc rychle a moc tonu naraz, kousne. Pri klidne hre ale v pohode. Stejne to budu muset vyresit, asi jinym ntb, ono to nastve.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Skusal si v Pianoteq trosku zvacsit buffer (a latenciu) ?

Hammonda by som riesil rovnako ... software.

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Zkus rozšiřující karty , když jsem měl srx07 ultimativní keybords, tak tam byli dobrý hamoundy. Takže na jedny kartě jsou, podle mě SR-JV80-08 Keyboards of the ‘60s & ‘70s, nejsou samozřejmě plnohodnotný, ale je tam dost velký výběr

chose

Příspěvek od chose »

Nejlip to hraje (Roland go 88) na 44100Hz a 64samplu, kdy to ma nejmensi latenci a skoro nejde pri stisku klaves poznat, ze zvuky jdou externe z tabletu. Nahore mam xp 30 odkud jdou zvuky obsazene primo z nastroje tedy z jeho karty a nepozoruji nejake zpozdeni nesoulad pri hrani obou nastroju soucasne.
Myslis tuhle kartu? Asi ji vezmu.
https://www.ebay.com/itm/Roland-Expansi ... SwYWReLf~P

chose

Příspěvek od chose »

Tady nahled
Tady nahled

chose

Příspěvek od chose »

a dalsi
a dalsi