kvalitní voice preamp/compressor - natáčení hlasu

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
Mňága

kvalitní voice preamp/compressor - natáčení hlasu

Příspěvek od Mňága »

Chystáme se obměnit ve studiu preamp/compressor. Studio je postprodukční, z 90% natacime hlas do TV a radio spotů.
Současná cesta do PC je Mic: Neumann U87 :arrow: Preamp/comp: TLAudio VP1 :arrow: Zvukovka: Motu 828 mkII

TL Audio chceme nahradit novym, lepsim. Na zvuku TLA mi trochu vadí jakoby mírné nakřápnutí (když to přeženu). Novy processor by mel mit samozřejmě kvalitní preamp, compressor a deessor, nemusi mit equalizer. Mám rád lampy ale chtěl bych méně toho "nakřápnutí", přesto ale kulatý, hutný a hlavně pevný zvuk.

Po pročítání různých diskuzí mě zaujal Pendulum Quartet II, bohužel jsem ho neslyšel zatím v akci, má ho někdo v ČR?. Než něco koupím, rád bych vyslechl názory.

Díky!
Naposledy upravil(a) Mňága dne 14 zář 2008 00:04, celkem upraveno 1 x.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Vyzera to dost brutalne :) pouzivas aj kompresor ? u nas pouzivame Eureku od Presonusu a nakoniec z nej pouzivame len preamp .. EQ aj KOMPRESOR je vypnuty pri nahravani .. Tiez by som chcel daku lampu .. Nieco som skusal .. Ked lampa moc nelampovala , tak to hralo uplne rovnako ako eureka . Ked som nastavil lampu , aby ju bolo pocut , tak som zistil , ze mi to tam vadi .. Pri hlase sa mi to oteplovanie nezda uplne ziaduce .. Trosku tapem v tom , ci ma zmysel kupovat daky drahy preamp , ci to bude mat daky prinos ... Aj tak sa ten hlas tak brutalne potom komprimuje , ze sa vsetky detaily stratia ..

Inak v tvojom setupe mi pride , ze by bolo dobre vymenit aj prevodniky ..

Mňága

Příspěvek od Mňága »

ano compressor vyuzivam dost 1:5 je nastaveno s rychlym nabehem i dobehem. Nasledne compresujeme dost brutalne i v PC. O jine zvukovce uvazuji take v dalsim upgrade- mozna RME fireface 800

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mnaga : skorej by som to videl na daky externy prevodnik .. Typu Rosetta , alebo od Lavryho daco .. Ked uz zainvestujes do draheho preampu .. i ked je to otazne .. ci pri naberani je podstatne mat kvalitny vstup , ked sa to cele sprzni kompresprmi ..

matucha

Příspěvek od matucha »

Pendulum preamp (nebo Quartet) nebo Thermionic Earlybird urcite za fungujou.

Prevodnik taky doporucuju zmenit. Staci AD, ale lepsi mit i dobrej poslech (DA). Rozhodne mi to pride dulezitejsi nez ted utracet za kompresor. Zachyti to vic detailu a ten zvuk pak vic drzi.

nunu

Příspěvek od nunu »

Z motu nic rozumneho nevymacknes. Pokud chces kulatý, hutný a hlavně pevný zvuk tak porid poradne AD a DA. Podle mne alfa omega vseho, jestli to kvalitne nedostanes dovnitr pocitace a ven, muze se lehce stat ze budes hledat do nekonecna. Nemaly vliv ma i generator hodin. Otazkou je do jake miry se vyplati investovat na radio a TV spoty, rekl bych ze tam je to uplne jedno.

fova

Příspěvek od fova »

Testoval jsem rozdil mezi AD prevodnikem v PCI zvukovce M-Audio Audiophile 192 (ta je +/- na stejne urovni jako ta MOTU) a high end externim prevodnikem Lavry AD10 a sokovalo me, jak velky rozdil tam byl.
Nahravka pres Audiophile mela malo detailu a plochy zvuk. Pritom byl ale pri nahravani pouzity spickovy vokalni mikrofon a slusny preamp.
Na druhou stranu zvuk Lavry mel mnoho detailu, plny a vzdusny zvuk. Zase byl pouzity ten samy mikrofon a preamp.

Nez jsem udelal ten test, neveril jsem, ze prevodnik muze tak markantne ovlivnovat zvuk.

Takze urcite bych se zameril na preamp i prevodnik. Mikrak je OK.
Fireface mi neprijde jako zas tak velky skok proti MOTU. To spis ta Rosetta nebo neco od Lavry, Mytek, Benchmark, ad.
Naposledy upravil(a) fova dne 14 zář 2008 23:10, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jak už jsem ti na tvůj dotaz napsal v mailu. Pokud z daného setupu upgraduješ preamp i převodník, může být změna ve výsledné kvalitě zvuku dost dramatická.

Základem pro nahrávání je kromě preampu a mikrofonu AD převodník. Asi nejlepší poměr cena/výkon má Lavry Black AD - u Velvet za 27 500 (dobrým doplňkem je Lavry Black DA - 19500)

Za drobný příplatek je tu CraneSong HEDD 192 (AD DA + processing) - cca 60k

Pokud bys chtěl asi vůbec nejlepší dostupný samostatný AD převodník, je k dispozici custom made Fred Forssell AD ve verzi IC (levnější) nebo dicreet (43/51 k)

Asi vůbec nejlepší lampový preamp (speciálně na vokály a hlas), který jsem kdy zkusil je Thermionic Culture Earlybird (bud 1.2 holý nebo 2.2 s EQ).

Pendulum MDP-1 není špatný, Earlybird mi ale připadá po všech stránkách lepší.

Pendulum Quartet II je HODNĚ drahý špás ... a je tam toho možná více než člověk využije ...

Vzhledem k tomu že hlasy jsou většinou nahrávány mono, mohla by být pro tebe zajímavá myšlenka Lunchbox (6 nebo 10 modulový), kam si můžeš dle vlastního výběru umístit pestrou paletu preampů/EQ/kompresorů.

Ale kdybych byl na tvém místě, asi bych šel spíš do osvědčené kvality než kvantity (těch pár korun navíc člověk časem velmi ocení). Tj. např. Earlybird + Lavry Black AD (nebo Forssell AD když už jo kvalita) a případně Lavry Black DA. Kvalitní kompresor není levný. Snad s vyjímkou DAV BG-6 ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ilustrace k předchozím myšlenkám:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Fakt je otazne do akeho levelu ist .. U nas sa hlas tak zprzni , ze sa obavam ze sa stratia uplne rozdiely ..

inak to by bolo mozno fajn porovnat ..
Nema dakto nahravky nahrate spliterom cez rozne preampy/prevodniky ?

mozno po postprodukcii , vyde v oboch pripadoch uplne totozny zvuk :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ale no tak ... tohle není průmyslová výroba šroubů a tahle zvuková alchymie je z velké části zdrojem hlubokého potěšení alchymisty ...

Určitě by to bylo s odřenýma ušima OK i made in Behringer ... ale koho by to těšilo a inspirovalo ?

S velmi kvalitním zařízením bude radost z výsledků, ta se rozšíří kolem a pak nemusí chodit jen zájemci o voiceovery, ale třeba i sóloví zpěváci kapel nahrávat vokální tracky na nové desky :))

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : Neni problem aby chodili spievat solovy spevaci .. Obavam sa ale , ze ty nebudu ochotny platit tolke peniaze , ako ty s voiceovermi .. Takze radsej ostaneme pri tych voiceoveroch :) Studio musi z niecoho zit ..

BTW : U nas sa na 90% skutocne priemyselne vyrabaju sroby .. Sem tam sa nieco vymyka z beznej produkcie , ako napriklad zmiesanie dakeho koncertu , alebo film ..

matucha

Příspěvek od matucha »

Ja vim Ivo, ze to myslis dobre... ale nemyslis si, ze si tu z toho uz delas trochu moc verejnej internetovej obchod? Doporucuju pouzivat PM a tyhle posty promazat o "u Velvetu jen za...". Obrazky pekny, nazory fajn ;-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Naopak .. Ja kvitujem , ze sem ivo dava ceny .. Tieto ceny casto krat clovek len tak lahko nenajde na WEBe .. a je dobre mat obraz o zariadeniach v akych cenach sa bavime ..

JA DAVAM HLAS "ceny mozu byt" ..

Mňága

Příspěvek od Mňága »

moc diky vsem a hlavne Ivovi, uz s nim resim i pres e-mail. Soucasti upgrade bude tedy urcite kvalitni AD prevodnik. Ted to skloubit se zbytkem. Asi Earlybird 1.2 + zatim s DBX 160A, ktery mame v racku. Pak se uvidí dále. Uvazuju take jeste o Lunchboxu...

Odpovědět