Poraďte kondenzátorový mikrofon na zpěv a housle
Re: Poraďte kondenzátorový mikrofon na zpěv a housle
MK012 stredy urcite maju a su na husle v stereo pare urcene na aplikacie ako husle, akusticke nastroje, zbory, overheads...
Nielen tieto modely od Oktavy poznam dobre, nahraval som na neho mnohokrat, aj hlasy, aj husle, aj violu, cello, kontrabass, aj staru mamu s jej kocurom... cize este raz a naposledy:
319 na hlas, 012 (matched stereo pair) na husle.
Na Studio projecty sa vyprdni.
Nielen tieto modely od Oktavy poznam dobre, nahraval som na neho mnohokrat, aj hlasy, aj husle, aj violu, cello, kontrabass, aj staru mamu s jej kocurom... cize este raz a naposledy:
319 na hlas, 012 (matched stereo pair) na husle.
Na Studio projecty sa vyprdni.
Ja mam pro nahravani housli vynikajici zkusenosti se stereoparem SE Electronics 3. Jinak samozrejme take hlasuji pro stereopar Oktav MK012.
Na zpev bud mirne temnejsi Oktavku MK319 nebo jasnejsi SE Electronics 2200a ci MXL V67i. Zpev se nahrava na jeden mikrofon.
Studio Projects - EEE
Na zpev bud mirne temnejsi Oktavku MK319 nebo jasnejsi SE Electronics 2200a ci MXL V67i. Zpev se nahrava na jeden mikrofon.
Studio Projects - EEE
Takže si mám pořídit 2x 012. Vždycky zmiňujete Oktava 319 na zpěv a 2x MK012 na housle. Jak počítám, tak počítám. Tak jsou to 3 mikrofony. Já chci jen 2.( budu mít zvukovku jen se 2 vstupy) Víc do toho zatím nechci investovat ( nevím, jestli v budocnu vůbec budu). Takže na zpěv i na housle je tedy lepší 2x012 než 2x319, chápu to dobře
. Nebo je ještě jedna varianta 1x319 a 1xMK012. Ta se mně ale nějak nezdá. Je v tom nějaký rozdíl, jestli 2xMK012 nebo stereopár od SE Electronics 3? Díky za rady 

Ale ten zpěv se bude nahrávat současně s houslemi ? Malomembránový pár je na nástroje lepší než velká membrána. 2 různé mikrofony jako stereo pár nedává smysl. Co se týče výběru (SE/Oktáva atd), v této cenové kategorii a s přihlédnutím k preampu/AD na kartě je to myslím upřímně řečeno docela jedno ... Mnohem více rozdílů nadělá poloha mikrofonů, akustika a samozřejmě hraní ...
Já to chci využívat na doma i do kostela. Doma budu nahrávat, buď sólo housle nebo sólo zpěv ( zvlášť). V kostele pak budu nahrávat cca 8 zpěváků, housle, kytaru a klávesy ( všechno dohromady)
.

V tom případě to chce opravdu malomembránový stereo pár, který se dá pak dá využívat i doma na zpěv
Jo a ještě něco. Kdybych měl volit, co chci kvalitněj nahrát. Tak se podvolím variantě, která více vyhovuje kostelu. Že chci radši kvalitněj nahrát ten zpěv,kytaru, klávesy a housle. Než doma čistě housle a zpěv samostatně.
To vyjde nastejno, doma nebo kostel ... jde o sejmutí zvuku v určité kvalitě ... Ten stereo malomembránový pár bude pro zmíněné účely ideální ... Oktavy asi budou méně ostré ...
Já mám trochu obavu, jestli mně to ty 2 malomembránové mikrofony v tom kostele všechno sejmou. Nejsou to víc směrové mikrofony?
Oktava 012 je stereo set se 3 výměnnými kapsulemi , čili směrovost od kardioidy po omni dle výběru. Představa že na velký kostel je třeba pořádnou membránu samozřejmě neplatí 

Mám obavu, abych se tam finančně vešel. Můj limit je max 6000 Kč na 1 mikrofon. Nepřesáhnu tu cenu? Kde se dají ty Oktavy sehnat tady v ČR?
V Čr asi nikde ? Jinak http://www.oktava-shop.com/ S financemi ti bohužel nepomůžeme.
Kterou směrovou charakteristiku mám zvolit? Kardioidu, osmičku nebo kulovou? Ta cena všech těch směrových charakteristik je poměrně velká na můj rozpočet
. Kdybych pořizoval, tak rozhodně jednu, ne všechny 3. Pokud je to možné. Jinak je to mimo můj finanční rámec a veškeré další diskuze o tomto mikrofonu jsou zbytečné
.

Koule byvaji vetsinou nejprirozenejsi, ale kardiody nejpraktictejsi. Vetsinou totiz potrebujes mit trochu zaostreno na urcitej nastroj nebo skupinu nastroju a ne snimat vsechno bez akcentu. Lidi sice slysej +/- s dvema kulovejma charakteristikama, ale diky tomu, jak vnimame zvuk prostorove si mozek hodne vybira, co chce slyset a proto kardiody pridou vhod. Je to trochu jako na fotkach, kdy mit moznost rozmaznout pozadi a vypichnout fotografovanej objekt je vyhodou. Stejne tak pri slozitejsi akustice je fajn mit snimanej objekt (at uz je to jeden nastroj nebo orchestr) zaostrenej a zbytek trochu (nebo vic) rozostrenej.
Kondenzatorovy mikrofony (at uz velko nebo malo membranovy) ti budou snimat z prostoru vic informaci nez bys chtel, uslysis uplne vsechno. Takze neboj. Par O12 s kardiod kapslema jsou dobry mikrofony, za ty penize co mas lepsi sezenes jenom stezi. Je to taky naprosto zakladni technika na snimani nastroju, takze ziskas neco, co te technicky nebude omezovat od ziskani dobrych vysledku (jak dobry budou bude zalezet jen na tobe). Kapsle s kulovou charakteristikou ti muzou pomoct v nekterejch situacich, kdy budes nahravat zvlast mistnost nebo nejaky velky celek. Muzes si je vzdycky dokoupit, kdyby ti schazely. V nahravani neni zadny vetsi tajemstvi nez to co v O12kach budes mit. Jo muze to byt lepsi (detailnejsi atd.) ale za to platis hodne desitek tisic, o kterych se tu nebavime. Bavime se tu o zakladu zakladu a popravde je to velmi titerna investice na to jak to resis, to te nechci nijak shazovat, spis jen uvest do meritka.
Hodne stesti.
Kondenzatorovy mikrofony (at uz velko nebo malo membranovy) ti budou snimat z prostoru vic informaci nez bys chtel, uslysis uplne vsechno. Takze neboj. Par O12 s kardiod kapslema jsou dobry mikrofony, za ty penize co mas lepsi sezenes jenom stezi. Je to taky naprosto zakladni technika na snimani nastroju, takze ziskas neco, co te technicky nebude omezovat od ziskani dobrych vysledku (jak dobry budou bude zalezet jen na tobe). Kapsle s kulovou charakteristikou ti muzou pomoct v nekterejch situacich, kdy budes nahravat zvlast mistnost nebo nejaky velky celek. Muzes si je vzdycky dokoupit, kdyby ti schazely. V nahravani neni zadny vetsi tajemstvi nez to co v O12kach budes mit. Jo muze to byt lepsi (detailnejsi atd.) ale za to platis hodne desitek tisic, o kterych se tu nebavime. Bavime se tu o zakladu zakladu a popravde je to velmi titerna investice na to jak to resis, to te nechci nijak shazovat, spis jen uvest do meritka.
Hodne stesti.
Dík. Pořídím pro začátek tu kardioidu
. Tak teď už budu muset jenom hledat, kde vychází nejlevněj
. Chtěl bych se ještě jenom zeptat, jestli ty MK012 můžu pořídit jako nepár a pak je spárovat ( kupovat je po kusu). Je to vůbec možné? Nebude v tom rozdíl, jak když je koupím zrovna v páru? Můj plán byl totiž teď pořídit zvukovku a 1 mikrofon. Pak až naškudlím nějaké peníze pořídit do sterea ještě 1.