Poraďte kondenzátorový mikrofon na zpěv a housle

Mikrofony a předzesilovače
Ivo
Moderátor

Re: Poraďte kondenzátorový mikrofon na zpěv a housle

Příspěvek od Ivo »

Ono tahle tendence "co nejlevněji" (typická neštastná modla dnešní doby) se může nakonec i docela prodražit ... Člověk to nakonec možná kdesi sežene o pár korun levněji, ale pokud to bude u nějakých "podavačů krabic", následná případná podpora, řešení v případě potíží atd. mohou být problematičtější. Jak říká Matucha, je to v každém případě to opravdu nejzákladnější řešení (a ani nějaké lepší mikrofony by asi moc nepomohly vzhledem k vestavěným preampům a AD na zvukovce). A kromě toho, mít nějaké vybavení samo o sobě moc neznamená, je třeba ho umět i používat. Podle tvých dotazů si nejsem jistý jestli s tím máš nějakou zkušenost. Nahrát něco aspoň trochu slušně (v reálném akustickém prostoru a s hudebníky naživo) znamená jednak vycházet už z nějakých teoretických znalostí (akustika, metody a způsoby stereo nahrávání apod.) a jednak vědět jak s tím zacházet a manipulovat "v terénu". Mít též nějaký aspoň trochu slušný poslech, na kterém člověk uslyší co vlastně dělá a jak se ty různé nastavení projevují ve výsledku apod. Není to žádná sranda a má-li to aspoň trochu za něco stát, vyžaduje to dost zkoušení a pokud možno ne celkové "objevování Ameriky".

Kromě toho ty mikrofony vyžadují i nějaké stojany, kabely atd. atd a to vzhledem k tvým přísným finančním limitům nejsou uplně zanedbatelné investice.

Ne že bych tě chtěl od něčeho odrazovat, ale pozvat si k nahrávce někoho, kdo to umí, má s tím zkušenosti a má na to i nějaké slušnější vybavení, by možná stálo za uvážení a ve výsledku mohlo být více potěšující a v provedení méně frustrující ... :wink:

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Učený z nebe nespadl, někdy s tím člověk začít musí :wink:. Nahrát si to sám je přeci něco jiného, než si někoho pozvat a vůbec se nic nenaučit :wink:. Neočekávám žádné profesionální výsledky, aby bylo jasno :wink:. Aspoň prozatím, s mými znalostmi a vybavením se toho snad ani dosáhnout nedá. Ale to mi nevadí :wink:.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Vrzalík píše: Nahrát si to sám je přeci něco jiného, než si někoho pozvat a vůbec se nic nenaučit :wink:.
Tohle právě většinou funguje přesně opačně :wink:

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Těžko říct. Myslím, že je to individuální.

matucha

Příspěvek od matucha »

Jeden mikrofon je ok na jeden vokal a do hustejsich aranzi na jednotlive nastroje. Ale jakmile nahravas veci, kde hraje roli i prostor a aranze jsou sporejsi, tak stereo znamena hodne. Nezeby se nedalo se stereem lecos pokazit, ale kdyz proste vezmes par kardiod, vyberes nejakou stereo techniku (resp. vyzkousis jich par) tak dostanes mnohem min problematickou nahravku nez s jen jednim mikrofonem. Jeden (mono) mikrak ma tendenci znit na hromadu veci hodne neuplne a vyraznejc vnimas nedostatky akustiky (resp vic vnimas mistnost jako zabarveni). Ta stejna informace ve stereu uz se chova vic jako nastroj v prostoru, protoze najednou mistnostova informace neni zabarveni a mlha, ale uz je to prostorova informace a hlava ji tak taky bere. Proto stereo. Jsou veci, na ktery vic mikraku nepotrebujes (hlas, popova akusticka kytara, el. kytara... vetsina toho co se snima hodne zblizka).

Nejsou to tak velky penize abys nemoh chvili pockat a nekoupit si naraz 2 mikraky.

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Asi jo. Počkám a koupím zrovna to stereo. Dám na rady zkušenějších :wink:.

kexik

Příspěvek od kexik »

ja mam ale inak pocit ze oktava ponuka moznost doobjednat druhy kus do paru, ak sa im posle frekvencna charakteristika toho co uz zakaznik ma... ale mozno som si to vyhalucinoval, treba overt na ich webe

fova

Příspěvek od fova »

Jeste k tem SE Electronics 3: Myslim, ze nedavno tu Safa z Audiopro nabizel jeden zkusebni stereopar, ktery jim zbyl na prodejne, za snizenou cenu. Zkus se na nej pripadne obratit.
Nevyhodou je, ze jsou to pouze kardioidy, ale i tak jsem s nimi v kostele poridil vynikajici nahravku housli. Vymenne hlavicky ma az novejsi model SE 4

http://www.audiopro.cz/prodejni-katalog ... y/se3.html

syncro

Příspěvek od syncro »

Ne, že bych chtěl ty 012 nějak víc tlačit, ale tohle vlákno není úplně nezajímavé: http://www.gearslutz.com/board/so-much- ... ebird.html

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

matucha

Příspěvek od matucha »

taky sem na to dneska narazil ;)

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Trošku s křížkem po funuse, ale taky přispěju něco málo k Oktávám MK012.
Jinde, než na Oktava-online bych je rozhodně nekupoval a zde je vysvětlení:
http://recordinghacks.com/fake-oktava-mk-012-photos/

Zrovna dnes mi přišla domů má první MK012 se všemi kapslemi :)
První pokusy s akustickou kytarou se mi moc líbí. Časem určitě přikoupím druhý preamp a pár "ledvin" (pro jistotu v černé bravě, aby se mi to nepopletlo).
Hlavní důvod ke koupi byl plánovaný projekt s violončelem, tak jsem zvědav, jestli to bude vhodnější, než velkomembrána MK105.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

fova

Příspěvek od fova »

Tudy píše:Jinde, než na Oktava-online bych je rozhodně nekupoval a zde je vysvětlení:
Tak cernobile bych to nepodaval. Thomann take prodava originaly.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

fova píše:
Tudy píše:Jinde, než na Oktava-online bych je rozhodně nekupoval a zde je vysvětlení:
Tak cernobile bych to nepodaval. Thomann take prodava originaly.
Máš pravdu.
A na Slovensku jsou k dostání v Onboard: http://www.on-board.sk/studiove-mikrofo ... 76-23.aspx
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Tak už je mám. Celkem spokojenost. Využívám zatím pouze 1. Nahrával jsem scholu v kostele, housle a kytara se mi zdají vpohodě. Klávesy a hlasy ( zpěv) se mi zdají horší. Příjde mi, že zpěv je málo detailní.( zdá se mi, že je v pozadí oproti kytaře a houslím, je málo hlasitý ) No musím si ještě pohrát asi s polohou mikrofonu. Měl jsem ho zřejmě dost vysoko. Jinak nahrávka sólo houslí se mi líbí. Na sólo zpěv je ten mikrák už o něco horší. Zdá se mi že moc bere takové to b a p. Spíš když zpívám tak tady tyto hlásky víc prskám a je to slyšet. Popfilter samozřejmě používám, ale moc nepomáhá. No jo, zkrátka na zpěv je velkomembrána! Na co se využívá ten pad -10 dB. Může mi někdo vysvětlit, kdy jej mám použít?

kexik

Příspěvek od kexik »

pad -10dB sa pouziva ked mas moc hlasne zdroje signalu, ktore prebudzuju elektroniku mikrofonu, napriklad ked ich pouzivas ako overheady na bicie.
co sa tyka b a p, ony maju celkom hrb na vyssich basoch, takze treba troska ekvalizovat. na husliach sa ten hrb naopak podpise kladne tucnejsim zvukom

Odpovědět