Monitory na rock a techno = utopie?

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
jigssaw
Příspěvky: 12
Registrován: 22 led 2015 13:41

Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od jigssaw »

Dobré ráno!

Vybírám monitory, které budou sloužit na poslech rocku a DJing techna. U rocku potřebuji agresivní středy a výšky, které budou dostatečně slyšet přes basy. U techna potřebuji především detailní basy.

Zkusil jsem doma troje monitory:
- Eve Audio SC 205
- Adam Audio A5X
- Genelec 8030B


U Eve jsem zacpal bassreflex a basy nastavil skoro na minimum. U Adamů jsem nastavil basy skoro na minimum a tweeter skoro na maximum (při technu jsem basy ale dával basy zpět na střed). U Geneleců jsem zacpal bassreflex a basy nastavil na minimum. To jsou korekce, které mi zněly nejlépe.

Nejdříve jsem vyškrtl monitory Eve, mají vynikajíci basy a prostorové podání, na techno jsou rozhodně nejlepší, ale středy a výšky jsou strašně měkké a upozaděné = nepoužitelné na rock. Adamy jsou úplný opak, krásné agresivní středy a výšky, ale zahuhňané basy a nulové prostorové podání. Zatím jsem skončil u Geneleců, které jsou něco mezi, mají skvělé prostorové podání, ale basy na techno nejsou žádná sláva a při nižších hlasitostech jsou středy a výšky upozaděny basy (není to tak strašný jako u Eve, ale proti Adamům je to znát).

Mám místnost 5x3,5 m, přičemž monitory míří na kratší stranu. Monitory mám na stole, který je v rohu, takže jeden monitor míří skoro přímo do rohu. V místnosti nemám téměř žádný nábytek. Nijak jsem místnost akusticky neupravoval, takže to je asi tragédie a možný zdroj problémů. Ale když mohly hrát basy dobře Eve, proč by se nemohly najít monitory se stejně dobrými basy, ale zároveň agresivními výšky a středy ve stylu Adamů? To je přesně to, co hledám.

Ví někdo o monitorech, co by mi mohly vyhovovat? Jsem z toho docela zoufalej, těšil jsem se, že se monitory za takovou cenu budou lišit jen v detailech a všechny budou tak vynikající, že si nebudu moct vybrat, ale je to spíš tak, že jsem vybral ty, který mi připadaly nejmíň špatný.
Naposledy upravil(a) jigssaw dne 22 led 2015 14:31, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22401
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od Pytkin »

mozno treba zamierit do vyssej cenovej kategorie ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

jestli u monitoru velikosti 5" vadi moc basy, bude problem jinde (byly na stojanech? na stole? rezonance desky?)

ze se pri nizky hlasitosti zvyrazni basa je fyzika vs ucho (fletcher munson), za to nemuzou monitory.

jigssaw
Příspěvky: 12
Registrován: 22 led 2015 13:41

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od jigssaw »

Pytkin: Výš už rozhodně mířit nechci, mám právě výčitky z toho, kolik Genelec 8030 stály, vzhledem k tomu, jak moc mi (ne)vyhovují.

Brooklyn: Monitory jsou na stole, u Geneleců mi vadí především to, že ty basy nejsou tak čisté jako u Eve, takže to není na techno ideální. Jinak mi obecně u rocku vadí basy, proto je všude ztlumuju, to je moje osobní preference. Ale i když jsem měl u Eve basy ztlumené, techno hrálo výborně. Když jedny monitory hrály techno dobře se stejnými podmínkami, jako měly ostatní monitory, tak nevím, jestli bych měl hledat příčinu někde jinde než v monitorech...

Uživatelský avatar
Jirka Štolfa
Příspěvky: 814
Registrován: 11 kvě 2013 09:16

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Tomáš Marný by ti mohl poradit.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22401
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od Pytkin »

jigsaw : no tak ked vyssie nechces ist , tak je to o kompromisoch , ako sam pises ..

8030 , to je radovo 1000 eur za par ? mozno toto by mohlo vyhovovat http://www.velvetsound.net/cz/sonodyne- ... e-srp-600/ .. skus si precitat tuto temu monitory-sluchatka/velka-seslost-monito ... 21037.html

jigssaw
Příspěvky: 12
Registrován: 22 led 2015 13:41

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od jigssaw »

Strop je 26 000 Kč za pár, raději bych se ale pohyboval v kategorii do 20 000 Kč. Děkuju za tip, ale to je cenově úplně jiná kategorie. Co Sonodyne SM100AK?

Když mi u Adam A5X nevyhovovaly zahuhňané basy a absence prostorového podání, tak nepomohl bych si s Adam A7X?


jigssaw
Příspěvky: 12
Registrován: 22 led 2015 13:41

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od jigssaw »

Pokud to půjde, tak zkusím zkusit ty Sonodyne, ale moc šancí tomu nedávám, když se píše, že nemají agresivní středy a výšky...

--

Vysvětlí mi prosím někdo odborně, proč Genelecy zahrajou výborně track 1 a na track 2 vůbec nestačej, ačkoliv je to rámcově stejný žánr? Bohužel track 1 je u mě spíš takovou výjimkou, můj "repertoár" se nese v duchu tracku 2, kde jsou takový typický tech-house/techno basy, který Genelecy prostě nedávaj - splývají dohromady a jsou obaleny šumem, prostě jen takový huhňání v pozadí, zatímco u tracku 1 slyším všechno krásně čistý. Nemám to ve špatný kvalitě, tohle je jen příklad a mohl bych dát x dalších porovnání, kde je to stejně znát. Pokud je někdo hrdým vlastníkem Geneleců 8030, tak by mě zajímalo, jestli to slyší stejně jako já.

Mimochodem s Eve SC 205 zněl ten druhý track výborně, s Adamy A5X hrozně. Už ani jedny nemám a nezkoušel jsem nic ve stylu tracku 1, ale myslím, že u Adamů by to taky bylo hrozný a u Eve s přehledem v pořádku.

Track 1 Track 2

dusanmsk
Příspěvky: 575
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od dusanmsk »

Vplyv miestnosti by som ocakaval primarne na basoch, pokial Ti blbo hraju stredy, nemyslim, ze by na to mala miestnost tak zasadny vplyv.

Mimochodom, skusal si sa na tie tracky pozret nejakym analyzerom, aby si pripadne videl rozdiely v zdroji zvuku?
Ja som sa na to pozrel len zbezne a konstatujem nasledovne:
- prvy track je relativne lavor bez nejak vyraznejsich stredov, kopak velmi hlboky, basa detto. Monitory musia vediet zahrat basy a vysky, na ostatnom nezalezi.
- druhy track stoji a pada primarne na stredoch (a este ktomu priserne prekomprimovanych), basy nie su az tak hlboko, takze na nich tolko nezalezi.

Osobne si myslim, ze to, ze track 2 znie na kvalitnych monitoroch otrasne, je len dokaz, ze su tie monitory kvalitne. Pretoze ten track je po zvukovej stranke podla mna fakt tragedia :oops: .

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od TOM-Thak »

Urcite doporucuju vyzkouset KRK VXT6, bavime-li se o nizsi cenove a mensim repraku do 6,5".
Mistnost mas vetsi nez ja a ja v ni v pohode zivim 8". Zalezi na budgetu. Ty VXT6 maji samozrejme vyhypovany spodek, aby se to tvarilo, jak to basuje.. takze necekej supr citelnej lowemd - hlavne fyzika proste.. tak mala bedna to nezahraje. Nicmene musim rict, ze ta bedna podle me neni uplne totalne v haji v basech narozdil treba od zahuhlanych Krk Rockit 8" nebo treba novych Mackie HR8. Jako je tam rozdil oproti Dynaudio BM6A MK1 a APS Aeon Titandome ani nemluve, ale delat se na tom da a zvlast, kdyz to techno nechces na tom produkovat, ale delaj Djing. Co se mi libi jsou jedovatejsi stredy a vysky, coz by ti mohlo vyhovovat na ten rock. Jinak prostor maj taky slusnej. Opet - neni to tak smooth a detailni jako dynaudia za dvojnasobnou cenu, ale ten prostor mi prisel kupodivu docela srovnatelnej. Nejlepsi rada zni - puc si je domu. Dalsi vec - akustika - uz se to tu opakuje po nekolikaty, ale proste stul v rohu a v mistnosti bez jakychkoli akustickyc uprav = problem. Necekej zazraky.. nemuzes si to nejak prestavet?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22401
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od Pytkin »

jigsaw : ked nad tym tak premyslam .. chces super bedne , aby zahrali vsetko , ale chces dat za ne malo penazi .. toto sa vacsinou neda sklbit do hromady .. a ako ti tu uz napisal dusan .. to ze bedne hraju nejaku pesnicku zle oproti inym , moze aj znamenat to , ze hraju dobre .. a ta vec je zle zmiesana .. a tie druhe bedne to zakryju , lebo hraju zle .. a teda sa zda ze to hra dobre .. hmm .. snad sa tomu da rozumiet :)

jigssaw
Příspěvky: 12
Registrován: 22 led 2015 13:41

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od jigssaw »

dusanmsk: V produkci se vůbec nevyznám, takže bych analýzou nic nezjistil, nicméně nerozumím tomu, proč mi ten druhý - podle tebe zvukově tragický - track zněl na Evech dobře (když píšeš, že to souvisí se středy, tak leda, že by se projevily nedostatečné středy u Eve, které by chyby toho tracku zakryly?). Pochybuju, že by autor měl nekvalitní monitory nebo byl trouba, ale možný to je. :) Když už jsme se do té diskuze pustili, zkusíš prosím i tyhle dva další tracky, který u mě hrajou hrozně? Nejsem si teda ale jistej, jestli je vhodný cokoliv testovat z youtube.

http://bit.ly/1CW6sKb
http://bit.ly/186NlDP

TOM-Thak: VXT6 nejspíš příští týden zkusím. Neslyšel jsi některý monitory z těch, o kterých píšu? Když zmiňuješ Dynaudia, tak to mě přivádí na myšlenku BM5 mkIII - ví někdo, jaký v nich bude rozdíl proti Genelecům 8030?

Přemístit to bohužel nijak nemůžu. Rád bych podniknul nějaký akustický úpravy, jenže to pro mě jako úplnýho amatéra bude ještě těžší než vybrat monitory. Já už bych se tím nejradši hlavně vůbec nezabýval a začal hrát a znova si užívat hudby. Vím, že jakmile začnu řešit akustický úpravy, tak minimálně dva tejdny nebudu dělat nic jinýho než řešit akustický úpravy. Každopádně na argument akustiky místnosti můžu pořád odpovědět tím, že jsem i se stávající akustikou dosáhnul u obou žánrů pro mě přijatelnýho zvuku (ačkoliv s dvouma typama monitorů, haha).

Pytkin: Je možný, že se s mými požadavky do rozpočtu nevejdu. :) Ale očekával jsem, že 26 000 Kč je na nearfield listening dostatečná částka i s mými požadavky. Jasně, rozumím, ale moc se mi nechce věřit, že by se moje sbírka skládala výhradně z nějakých pochybně nahraných tracků + že by monitory Eve byly až tak špatné, že by to zakrývaly.

Jinak moc děkuju za rady, možná to nevypadá, ale myslím, že se to někam posouvá... :wink:

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od TOM-Thak »

Slysel jsem jen Adam A7x a VXT teda podle me hrajou na techno lip.. a jsou pro me i prijemnejsi na usi.. takovy prirozenejsi a taky se mi zda, ze maji vic vyhypovany basy. Ostatni jsem bohuzel neslysel :( Ale zkusil bych i nejaky mensi monitory u Iva ve Velvetu jako moznou alternativu. Ad Dynaudio - kdysi se tu resilo Adam A7 vs. BM5A MK2 a Dynaudia podle testu a nazoru zde ezonaku hrala lip.. Ale tisic lidi, tisic chuti.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Monitory na rock a techno = utopie?

Příspěvek od delay »

jigssaw: Trochu se bojím jedný věci... nevím, kolik máš zkušeností s mícháním, a kolik času dáváš práci na jednotlivých monitorech, ale z vlastní nicotné zkušenosti vím, že než si bedny naposloucháš a správně odhadneš, co ti přinesou - bude to asi trvat déle než jedno odpoledne... (myšlen i poslech v obchodě, kam si stávající monitory přivezeš na porovnání, ale budeš třeba zmatenej, protože v důsledku jiné akustiky budou hrát uplně jinak než seš zvyklej). Stejně jako Brooklyn zmínil, že když máš u 5" pocit přílišnýho boomu na basech, hledal bych chybu jinde. opět ze zkušenosti vím, že když jsi v rámci rovnorameného trojúhledníku představující ideální sweet spot příliš utopenej, tak jsou basy "jakoby" míň a pokud sedíš příliš daleko (možná tvůj problém), basuje to daleko více, nežli je skutečnost... Pracuju v malý místnosti na Focal CMS 50, který mi jako vůbec první bedny sedly, ale taky ne uplně hned.

Odpovědět