Co koupit na domácí "mastering" za VST
Re: Co koupit na domácí "mastering" za VST
No tak zase když člověk projede track nějakým opravdu špičkovým HW kompresorem nebo EQ , tak výsledek bude jednoznačný ať ho proces těší nebo nebo ne a neporovnatelný s výsledkem lopotné práce se všemi možnými pluginy Mám tady všelijaké emulační pluginy přístrojů které tu mám nebo které jsem tu měl. Rozdíl ve výsledku je většnou asi jako obrázek jablka a opravdové jablko (případně je možné za jablko dosadit slečnu ...)
ivo : ale ty robis profesionalny mastering .. ne domaci ..
Ale tady šla řeč o emulaci HW přístrojů ...
Ja toto tema bral jako shrnuti toho, co je na trhu.
Vyslo mi z toho toto:
komplexni reseni: iZotope Ozone nebo T-Racks
vice plug inu do chainu: Fabfilter, waves, UAD
Po podrobnejsim zkoumani zkusim demo Fabfilter multiband kompresoru a eq, ktery ma mid-side.
Vyslo mi z toho toto:
komplexni reseni: iZotope Ozone nebo T-Racks
vice plug inu do chainu: Fabfilter, waves, UAD
Po podrobnejsim zkoumani zkusim demo Fabfilter multiband kompresoru a eq, ktery ma mid-side.
Já bych spíš viděl rozdíl jako dvě naprosto stejné sklenice koly. V jedné je coca-kola a v druhé pepsi-kola. Ty jenom čumíš a přemýšlíš která asi bude chutnější. O jedné ti řeknu že stojí 20 korun a o druhé, že stojí 200 korun. 50% lidí řekne, že ta drahší je lepší, 30% nepozná rozdíl a 20% ti řekne, že ta co jim více chutná je lepší. Fakt vždycky seru do plinek když se vedou tyhle debaty o pluginech a HW a zastánci HW pějí o těch propastných rozdílech. Myslím že mám hodně dobré cvičené uši a přístup k různým poslechovým zařízením v různých studiích, ale nemůžu při blindtestech mluvit o patrných rozdílech ani v procentních jednotkách. Možná promile je ještě jakžtakž dobrá míra rozdílu. V případě Nebuly ani to ne.
Jinak pokud nemáte přístup k dobrému hardware, net je těch blindtestů ve wavech plný. Zkuste si to na sobě. Je pro mě lepší koupit si plugin za 80euro, který zní jako hardware a nebo se vyplatí investovat 4000euro do opravdového kusu nábytku? Asi si každý sám odpoví za sebe, individuálně...
Jinak pokud nemáte přístup k dobrému hardware, net je těch blindtestů ve wavech plný. Zkuste si to na sobě. Je pro mě lepší koupit si plugin za 80euro, který zní jako hardware a nebo se vyplatí investovat 4000euro do opravdového kusu nábytku? Asi si každý sám odpoví za sebe, individuálně...
Vacsina z nas tu ma radsej ten nabytok ..
Me bavi Fabfilter taky, je to páteř mojeho digi procesovani. Dokazu si skoro predstavit nemit vubec nic jinyho a stejne odvest praci, za kterou mi lidi radi zaplatej. HW se chova jinak, nekdy je to ku prospechu veci, jindy si clovek muze hodit korunou a nekdy je lepsi zustat v digi. Prijemny je, kdyz HW prekvapi a neco si samo pekne sedne jakmile to projde tema obvodama. Emulace HW v pluginech z 99% na procesovani celku nepouzivam, malokdy se mi to libi. Pri michani je to jiny, tam az na vyjimky neni cas slozite zapojovat HW a jak ty pluginy delaj jen na castech celku, tak je to vpoho.
Mimochodem prace s HW je strasna pruda. Je potreba si neustale zaznamenavat nastaveni a kdyz se chces k necemu vratit s malou zmenou tak znovu nastavit to samy trva. Nekdy to je i 2-3 nastaveni na jednu pisnicku (sloka, bridge, refren). No a pak musis vsechno nahrat v realnym case. To ma takovou nechtenou pozitivni vlastnost, ze vzdycky slysis vsechno a odhalis tak pripadny chyby. S pluginama je totiz jednoduchy brat veci jako bloky a na konci das render aniz bys slysel danou vec v kuse od zacatku do konce.
Mimochodem prace s HW je strasna pruda. Je potreba si neustale zaznamenavat nastaveni a kdyz se chces k necemu vratit s malou zmenou tak znovu nastavit to samy trva. Nekdy to je i 2-3 nastaveni na jednu pisnicku (sloka, bridge, refren). No a pak musis vsechno nahrat v realnym case. To ma takovou nechtenou pozitivni vlastnost, ze vzdycky slysis vsechno a odhalis tak pripadny chyby. S pluginama je totiz jednoduchy brat veci jako bloky a na konci das render aniz bys slysel danou vec v kuse od zacatku do konce.
No s tím HW to je do jisté míry pravda ... že technicky jsou pluginy mnohem jednodušší na práci. Já tady mám třeba Bricasti a to mi zapadá prachem, protože používat Lexicon PCM pluginy je 100x jednodušší a přímočařejší
ivo ja som presvedceny ze keby clovek s tvojimi vedomostami a skusenostami spravil master cisto na pluginoch, tak 99% tvojich zakaznikov by nepoznalo rozdielIvo píše:Ale tady šla řeč o emulaci HW přístrojů ...
a naopak keby si u seba v studiu za to pustil niekoho kto to proste nevie tak aj keby pouzil vsetok hw co mas tak by vysledok stal za hovno
samozrejme, ako tu uz spomenul tom je to aj o pocitu z prace, ktoy je velmi dolezity - teba to proste musi bavit, a tiez je jasne ze iste jemne nuansy vo vysledku lahsie dosiahnes tym HW nez pluginom, ktory da viac zabrat nastavit tak aby to znelo "dobre" a potlacili sa negativa a slabe stranky SW
ale na domaci provizorny mastering podla mna vobec nema zmysel pozerat sa po akomkolvek hw ... to su vyhodene peniaze, za cenu to hw ma vacsi vyznam zaplatit si mastering u profika
Naposledy upravil(a) dendy dne 06 dub 2014 13:30, celkem upraveno 1 x.
inak ivo nechcelo by sa ti obetovat par eur a potestovat detailnejsie tie 2 masteringove aplikacie na ipad ? pripadne este dalsi miestni masteringovy odbornici.. dost by ma zaujimal vas nazor na ne.. daval som sem link v jednom z prvych prispevkov v tomto vlakne
Dendy, není to úplně tak ... to je jako kdybys řekl, že dobrý řidič by udělal podobně skvělou jízdu i ve favoritovi a nepotřebuje k tomu svoje nejnovější BMW
Samozřejmě člověk, který neumí moc řídit by jel blbě i v BMW. Ani nejlepšímu zvukaři na světě ale není platné že je dobrý když dostane na nahrávání filharmonie Behringer bundle ... Slušný amatér se Schoepsy atd. udělá za stejných podmínek nesrovnatelně lepší výsledek ...
Podobně existují i HW přístroje, které samy o sobě (bez nějakých super mistrovských nastavení) dají hudbě velice pěkný zvukový charakter (nedosažitelný žádnými pluginy). A to jsou skvělé výchozí body pro další proces. Jediná drobnost je že tyto přístroje jsou nesmírně drahé ...
Já jsem třeba nedávno zkoušel plugin "Vertigo", který by měl emulovat stejnomenný kompresor (který je jedním za základních přístrojů v mém studiu). Stejná nastavení u obou dají diametrálně odlišné výsledky (v úplně jiné kvalitě). Apod.
K těm iPad aplikacím - já stojím principiálně na HW a ze SW používám jen limiter, případně korekční EQ. Kromě toho jak bych asi připojil iPad ke studiovému poslechu ?
Samozřejmě člověk, který neumí moc řídit by jel blbě i v BMW. Ani nejlepšímu zvukaři na světě ale není platné že je dobrý když dostane na nahrávání filharmonie Behringer bundle ... Slušný amatér se Schoepsy atd. udělá za stejných podmínek nesrovnatelně lepší výsledek ...
Podobně existují i HW přístroje, které samy o sobě (bez nějakých super mistrovských nastavení) dají hudbě velice pěkný zvukový charakter (nedosažitelný žádnými pluginy). A to jsou skvělé výchozí body pro další proces. Jediná drobnost je že tyto přístroje jsou nesmírně drahé ...
Já jsem třeba nedávno zkoušel plugin "Vertigo", který by měl emulovat stejnomenný kompresor (který je jedním za základních přístrojů v mém studiu). Stejná nastavení u obou dají diametrálně odlišné výsledky (v úplně jiné kvalitě). Apod.
K těm iPad aplikacím - já stojím principiálně na HW a ze SW používám jen limiter, případně korekční EQ. Kromě toho jak bych asi připojil iPad ke studiovému poslechu ?
tsk zase top sw pluginy vs to hw tam asi nebude rozdiel az ako medzi favoritom a bmw.. skorej ako medzi bmw a aston martin alebo porse 911 vs bugatti veyron
ipad pripojis lahko, predsa cez usb zvukovku.. samozrejme ze to nebude hiend, tak k tomu aj treba pristupovat.. ale zaujimalo by ma porovnanie trebars s rieseniami izotope ozone ci t-racks.. alebo s riesenim postsvenom na uad pluginoch, a tak..
ja si to porovnavat proste netrufam, nemam na to patricne skusenosti..
ipad pripojis lahko, predsa cez usb zvukovku.. samozrejme ze to nebude hiend, tak k tomu aj treba pristupovat.. ale zaujimalo by ma porovnanie trebars s rieseniami izotope ozone ci t-racks.. alebo s riesenim postsvenom na uad pluginoch, a tak..
ja si to porovnavat proste netrufam, nemam na to patricne skusenosti..
Ivo, to cos napsal je omyl. Neznám Behringer bundle, ale průměrný mikrofón v rukou profíka je, alespoň podle mě, teda lepší zbraň než Schoeps v rukou opraváře dulních strojů. Od "slušného amatéra" není k "nejlepšímu zvukaři na světě" zas tak daleko, ale tys to napsal tak, že to skoro vypadá jakoby používání Schoepsů, Neumannů a Telefunkenů toho zvukaře nejlepším dělalo...
wawes one knob )Oxyygen píše:Abych nezakladal uplne novy tema, trochu se prizivim..
Mam rad "rychly" pluginy ala treba Korg Gadget - radsi min parametru, ale rychlej a dobre znejici vysledek...
Existuje nejaka pekna sadicka, kde jsou pekne pohromade efekty reverb, delay, kompresor, limiter, modulacni efekty? - chci to hlavne reklamy, abych to treba posunul zase jinam... diky
PS: mozna povrchni, ale mam radsi vetsi ovladaci prvky