Kvalitní 8-oktávový masterkeyboard?

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Pavol

Příspěvek od Pavol »

to MaJJ, UF 80 mám od ledna, podrobnější recenze je zde: http://www.electrozone.cz/viewtopic.php?t=7212&start=0
ale raději napíšu aktuální stav.
Klapání černých klapek a různé jiné zvuky byl zřejmě starší problém, protože u nás jsem se s tím ještě nesetkal, ale určitě bych si je vyzkoušel, než bych je kupoval.
Manuál je stále ubohý, ačkoliv vydali verzi 1.1, ale největší a pro mě jediný problém spočívá v jiné Velocity bílých a černých klapek. Softwarově se to dá sice trochu srovnat, ale nejedná se o perfektní odstranění problému. Na druhou stranu už tohle asi CME pochopil, protože stáhli poslední firmware 1.07 ze svých stránek a čeká se na vydání kompletně přepsaného 1.08, kde by měl být problém odstraněn. Ovšem kdyby ses na to spoléhal, kupoval bys zajíce v pytli.

Ovšem co bylo a je pro mě stále nejdůležitější je klaviatura. Klávesy jsem nikdy neměl, vždy jsem hrál jen na klavír, ale v tomto ohledu mi UF 80 naprosto sedí. Klaviatura není těžká, ale zároveň ani příliš lehká. Ovšem opět je potřeba si vyzkoušet jestli sedí i tobě.
Jediné klávesy, které bych alternativně pořizoval (v této cenové kategorii) jsou: http://www.musiccenter.cz/Studiologic-V ... ardy:23389
ale ty stále nejsou dostupné, ačkoliv v cenících už je nabízejí aspoň půl roku.

MaJJ

Příspěvek od MaJJ »

hmm, ty studiologicy vypadají hodně podobně (výbavou) ...
a nejspíš na ně není tolik stížností ...

v pondělí jsem v UH, takže si zajdu do musiccenter a vyzkouším si ty UF80 (spolu s dalšími, co tam budou, samozřejmě). Kupovat to TEĎ stejně nebudu, takže se jen ujistím, co vlastně chcu (jestli je pro mě kladívková moc těžká na úhoz a tímpádem koupit jen vyváženou, atd.) a tak.

jinak já jsem taky klávesy (pokud nepočítám ten junk Casio, což je samohrajka :) ) nikdy neměl, jen jsem si u známého sem tam zabrnkal na Yamahu Motif 6 ... taky vždy jen klavír, takže je docela šance že mi UF80 taky sedne :)

velocity klapek - uvidím (uslyším) jaký problém to je pro mě, a kdyžtak to zkusím srovnat třeba i na tu 116-hodnotu, dokud nebude ten firmware, no...

Pavel Vantuch

Příspěvek od Pavel Vantuch »

Mně by tam chyběla kolečka - pitch band a modulation wheel.
Ikdyž to asi mají řešeno tím joystickem, ale zvyk je železná košile. Bez koleček ani ránu :wink:

MaJJ

Příspěvek od MaJJ »

Wow!

Tak jsem si ty UF80 teda vyzkoušel a musím říct, že se mi na tom hraje lépe než na klavíře ... čili to je nejlepší klaviatura na které jsem kdy hrál :)

Neklape (C ani žádná jiná), rozdíl mezi černými a bílými klapkami jsem nepoznal (ikdyž tam možná bude), úhoz je příjemný, na tom knobu co je místo "kdovíjaksetojmenuje-kolečka" (tohodle) se mi pracuje o hodně lépe (je to dost přesné), ... co ještě říct :) Prostě pro mě je to must-buy ...

Teď jen na to vydělat ... nechcete někdo udělat / předělat web? :D

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

MaJJ: "tohodle" sa vola normalne data kolecko s ktorym menis programy a rozne funkcie.

Minule som cital debatu medzi profesionalnymi klaviristami a co sa tyka najlepsej mechaniky, t.j. najblizsie ku realnemu klaviru, tak velmi vynasali do nebies mechaniku aku ma Yamaha P-250, respektive CP300. Sam po niecom takom pokukavam, mozno stoji za to aj checknut Roland RD700SX.

fova

Příspěvek od fova »

Ale kazdy by si mel polozit otazku, zda, chce tuzsi mechaniku podobnou klasickemu pianu, ktera je vhodna pro trenink uhozu (pak by se mel poohlednout po nejakem digi pianu) nebo lehci kladivkovou mechanikou pro mnohahodinovou praci na muzice (pak by se mel poohlednout po kladivkovem masterkeyboardu). Pouzivat tezsi kladivka dlouhou dobu u PC dokaze podle me jen trenovany pianista.

Mam doma oboji - digi piano i kladivkovy masterkeyboard, tak mohu srovnavat.

pateson

Příspěvek od pateson »

fova píše:Ale kazdy by si mel polozit otazku, zda, chce tuzsi mechaniku podobnou klasickemu pianu...
Tak s tím již nyní naprosto souhlasím. Hraji na kytaru a na klavír se teprve učím. Vzhledem k mému zaměstnání a dalším faktorům jsem po měsíci používání Privie zjistil, že je pro mě klaviatura příliš těžká a nyní se spokojeně učím na lehlé klaviatuře od Yamahy. Možná si nenacvičím kvalitní klavírní úhoz, ale pro mě je důležitější pocit a zábava ze hry. Když mi tohle Fova psal dříve, tak jsem si to neuvědomoval.
Ale jináč su Moravák

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja nie som klavirista ale privia sa mi zda celkom v pohode ..

fova

Příspěvek od fova »

Zkus si nekdy na to zahrat neco hodne rychleho a vydrz par minut. Bude ti pripadat, ze ti musi upadnout ruce. To se ti u kladivkoveho masteru nestane.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

fova : neviem to posudit ..

MaJJ

Příspěvek od MaJJ »

no ... ten CME mi fakt přijde úplně super - klavír je ještě o něco tužší, ... na tom masteru mi připadalo že bych mohl hrát snad hodiny ... u klavíru to je po tak čtvrt hodině už problém (ikdyž záleží co hraju) ... každopádně se těším až na to budu mít vyděláno :)

jinak data kolečko - díky :)
ten knob mi ale přece jen přijde lepší řešení - třeba u toho známého s Motifem - když jsem se chtěl s data kolečkem dostat třeba z hodnoty 1 na 100, tak to nejdřív jelo pomalu a pak to zase přehnalo ... a musel jsem točit zpátky. knob a vůbec všechno na tom UF80 - neuvěřitelně mi to sedlo :)

Odpovědět