Yes 90125

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
vasek

Re: Yes 90125

Příspěvek od vasek »

Chtěl jsem napsat: výborný, přezpívat a vydat :-) Ale aspoň někde půlce jsem čekal nějakou malou hudební změnu, která bohužel nepřišla.
Ale zpět k technické stránce věci, kromě vokálu to zní úplně dobře.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mně se líbí jakej má ten vokál androšskej feel :-) zpěv to moc není, ale má to něco do sebe imho.

vasek

Příspěvek od vasek »

Feel je v pořádku, ale něco je tam špatně, zní to divně. Asi to chce lepší mikrofon nebo možná zkusit zřetelnější podání.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hm, mně to nejvíc zalejzá u toho "slavíka", kde se to potkává s kytarou. tam si myslím, že by tomu prospělo to přearanžovat.
na zřetelnosti jsem imho zapracoval hodně a vydatně mi pomohl plugin, kterej na oživování považuju za úplnej zadarmovej poklad - steven slate fresh air. jen se to nesmí přesrat, aby z toho nelezly nějaký vysoký jedy - to je hned :-)

Greyhound90

Příspěvek od Greyhound90 »

vasek: podle mě ne. Jen toho zpěvu je třeba víc přidat. Jinak biscuit udělal výbornou práci za což mu děkuji. Unavená dikce je v této věci záměr.

vasek

Příspěvek od vasek »

Však nepíšu, že mám konkrétní recept, ale upozorňuju, že něco tam nefunguje a mělo se udělat jinak.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tohle jsou většinou i problémy v aranži, kdy se tam toho proti hlasu potká hodně najednou. já v týhle písničce na konci dokonce hlasem triggeruju jemnou sidechain kompresi dvou nástrojů v grupě, který tam vyloženě ten vokál užírají.
ale hlavně, obojí jsou jen takový mixy první pomoci. kdyby se šlo do hloubky, nezbylo by než si dát na všem záležet hned od začátku. účelem bylo hlavně ukázat, že i ne úplně dobrej vstup se smíchat dá, aby nějak držel a dal se poslechnout.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tak třetí věc, na který jsem si dal trochu víc záležet:

https://soundcloud.com/biscuit/zahrady/ ... al_sharing

omlouvám se autorům, ale bicí jsem v zájmu výsledku musel předělat, s tím už nešlo nic dělat :-)

vasek

Příspěvek od vasek »

Dobrý, akorát ten vokál z toho zbytečně trčí (bez ohledu na jeho kvalitu). Víc bych ho zapustil. Jinak je zvukově v pořádku, jen to provedení je samozřejmě zcela mimo normy :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to jsem trochu tušil, že bude asi nejvíc vadit :-) pro mě je tohle docela dobrá škola, protože až teď opravdu zjišťuju, jak je důležitý, aby zpěvák uměl bezchybně vyřezávat slova a nevytvářel parazitní zvuky - samozřejmě kromě toho, aby uměl intonovat, frázovat a jeho hlas měl barvu (což už tak nějak chápu dlouho) :-) původně jsem myslel, že vokál dám víc do reverbu, ale nechtěl jsem jít za hranici snižování srozumitelnosti, se kterou jsem měl pořád trochu problém, díky asi trochu odfláklé výslovnosti. i když jsem vokál trochu intonačně "srovnal", jeho barva i celkovej feel mě od začátku bavily. na začátku jsem ani neslyšel tolik ty problémy ve výslovnosti - to až po nějaké době, kdy jsem s tím pracoval jsem najednou měl v uších zpěvákovy sliny a přemýšlel jak asi vypadá karta u jeho stomatologa :-D a tak, protože ten vokál považuju za nosnej, nechal jsem ho asi takhle trochu nahej víc vystrčenej do popředí, jako kdyby to byl hlas marie callas - opravuji - soni cervene :-)

Greyhound90

Jak říká vasek, zpěv bych maličko ubral, jinak paráda. Ty bicí v závěru ale nejsou moje nebo jo? Mají výborný zvuk, tak proto se ptám :-) Jinak mám pocit, že někdy jdeš příliš po tom, "aby to bylo vše správně". Podobnou situaci jsem zažíval častokrát ve studiu, kdy jsme nahrávali 10x místo kde to podle zvukaře nebylo přesné. Výsledek byl, že to sice bylo vše jak má být, ale vytratil se z toho celkový feeling celé skladby a bylo to sterilní. Proto mám raději hudbu nahranou poněkud "umazanou", ale s duší. Další syndrom českého zvukaření, který sahá daleko do 60.tých let je vytáhnout zpěv nad kapelu a to i rockovou - viz naše 70. léta. Pozůstatky gramohitů Pilarové a spol., kdy zpěv vysoko čněl nad orchestrem. Točit takto rock se prostě nedá. Některé UK kapely v 70. letech (Sabbath, Purple) došli až tak daleko, že zpěv versus kapela byli 50:50 aby ta hudba měla koule. Tato připomínka kterou zde zmiňuji se však netýká této skladby. Přes všechny mé amatérské limity vyborná práce a moc děkuji :-)
Jinak originál je zde:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

psal jsem ti zprávu a zmiňoval tam ty bicí. ty živý jsem musel udělat kompletně nový. snažil jsem se podržet podobnej feel. tu druhou bicí stopu jsem taky víceméně kompletně převrtal. odpáral jsem z toho ten verb co to šlo, ale jelikož kick byl stejně pořád jak ze sudu, nahradil jsem ho trochu zkresleným 808 kickem a smyčku jsem hi-passoval, aby tam dole ten bordel neinterferoval - no a samozřejmě jsem ji masivně zprocesoval, aby zněla víc podle mýho gusta - masitěji (použil jsem na to mimo jinýho i výbornej tape mello-fi od arturie).

udělám ti určitě i verzi se zastrčenějším vokálem, možná zkusím ještě jednou ho trochu ušpinit... ale musím si nechat nějakej den odstup, abych v tom zase něco slyšel.

jinak jak píšeš o těch nešvarech mixování - ono to máš těžký. když se dělá hudba mainstreamovýho zaměření, jde stranou spousta věcí a i šikovní lidé pak produkují prefabrikované neosobité sračky :-)

Greyhound90

Dík za odpověď. Ty bicí v závěru jsou opravdu skvělý.

vasek

Příspěvek od vasek »

Já myslím, že na tom vokálu určitě má být nějaký efekt, který ho od posluchače vzdálí. V tom "starým" mixu toto funguje mnohem líp.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Mě fascinuje jak se tady každý zaměřuje na zpěv, který je zvukově úplně v pořádku (technika je druhá věc, ale je to individuální), resp. dalo by se s ním pracovat bez známek opotřebení.

Co je ale úplně mimo je zvuk hudby, to prostě nebude fungovat, dokud se to celé nepřemíchá i s tím zpěvem.

Otázka zní, je to vůbec možné? Existuje ten materiál po stopách? Bavím se o skladbě Strážní Věž, strašně se mi líbí.

Odpovědět