You must choose ( 3 skladba )

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Odpovědět
micanek

Příspěvek od micanek »

2fova : ale o tom trunu se mi libilo- mozna si mel pridat jeste neco o pocitu intelektualni prevahy atd....:) vubec nechci zabredavat do odbornych aspektu, ale faktem je, ze jste shodne chvalili vykon, ktery neni v nicem profi... proto jsem reagoval-petr je mladej kluk , kterej se za nejakou dobu muze vypracovat a dnesni tvorbe smat, ale pratelske poplacavani po zadech neni impulsem k sebereflexi a pripadne zmene....

2 petr: pujc si jakoukoli lepsi knizku o harmonii a zacni vstrebavat neco jineho.tva momentalni tvorba je az prilis odvisla od toho nejproflaklejsiho modelu klasicko-romantickych postupu-zacni cimkoliv-treba pouzivanim kvartovych akordu nebo modu z jazzu apod, proste si rozsir obzory... pak budes mit i bohatsi vyrazivo pro jakoukoliv naladu-nejen dualitu dur-moll, ktera uz dnes neumi prekvapit

adam_kurutz

Příspěvek od adam_kurutz »

micanek píše:na konzerve sedi banda elitaru a snobu..

opatrnejsie,a uctivejsie.

reba pouzivanim kvartovych akordu nebo modu z jazzu apod, proste si rozsir obzory... pak budes mit i bohatsi vyrazivo pro jakoukoliv naladu-nejen dualitu dur-moll, ktera uz dnes neumi prekvapit

teba intervalova harmonia alebo jazzova harmonia prekvapuje ?

dendy

Příspěvek od dendy »

akonahla sa do huby zacne trepat moc teorie zacne byt totalne nudna ... hudba nieje matematika pani...

adam_kurutz

dendy píše:akonahla sa do huby zacne trepat moc teorie zacne byt totalne nudna ... hudba nieje matematika pani...
ale teoria kompozicie nie je o "vymyslani" pouciek,je o dodatocnej analyze toho ,ako hudba na cloveka posobi,a ciastocnym pokusom tieto zakonitosti vedome usmernovat pri tvorbe hudby.

micanek

Příspěvek od micanek »

2adam: napsal jsem ze tim ma zacit:) nebo by si mu hned doporucil nejakou prima systematickou praci od allena forteho??:) jinak ja osobne dam na kontext vyskytu jednotlivych prvku... treba v josquinovi by me jazzova harmonie hodne prekvapila:) jinak co se tyce tonoveho terenu,vzrusujici je pro mne momentalne gamelan, ale ne javansky... p.s. s tou konzervou to mysli vazne-zrovna dnes jsem se tam sel po letech podivat a ty kecy tech kantoru me fakt odrovnaly:)

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

micanek píše:ale pratele:) ja osobne si hudbu uzivam ohromne, ale kdyz jsem si precetl "komponistovi" uvahy o tom, ze pujde na konzervator, bylo rozhodnuto...:) tato skola neni pro "amatery" o kterych je ve vasich prispevcich rec.potupa jakou by zazil pred komisi pri snaze se prezentovat s necim takovym je proti mym mirnym a omluvou doprovazenym poznamkam nic:) na konzerve sedi banda elitaru a snobu... takze to nebyla zdrcujici kritika, ale snaha mu trochu otevrit oci. navic nevim proc zacinate byt osobni-jsem otevreny jakekoliv diskusi:) btw. v hudbe nehledam z 99procent vubec nic, protoze posloucham hudbu v ktere ono NIC ma byt, ale kdyz tam nekdo chce dat NECO a pritom je to totalni NIC, tak je to smutne:)
Chces-li mu otevrit oci vem ho primo tam at vidi o cem mu to mluvis :)

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

adam_kurutz píše:
dendy píše:akonahla sa do huby zacne trepat moc teorie zacne byt totalne nudna ... hudba nieje matematika pani...
ale teoria kompozicie nie je o "vymyslani" pouciek,je o dodatocnej analyze toho ,ako hudba na cloveka posobi,a ciastocnym pokusom tieto zakonitosti vedome usmernovat pri tvorbe hudby.
Jde o vedome ovladnuti nastroju slouzici k tvorbe hudby, vse je rizeno autorovym rozmyslem ne nahodou atd...
tehle poucek mam plne zuby, nelze pak udelat nic spontaniho... vse pak ztuhne zasekne se na urcitem okamziku vyvoje a postupne odumira oduhniva.. vsak o tom taky rozhoduji lidi prave v takovem stavu :))

dendy

Příspěvek od dendy »

ja to poviem takto.. su ludia co hudbe hovoria, mudruju a teoretizuju o tom ako sa v nej vyznaju, a potom su ludia co ju tvoria, a dalej ludia co ju pocuvaju ;-)

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

dendy píše:ja to poviem takto.. su ludia co hudbe hovoria, mudruju a teoretizuju o tom ako sa v nej vyznaju, a potom su ludia co ju tvoria, a dalej ludia co ju pocuvaju ;-)
Aby ti kdo o hudbe hovori a maji moc, ji mohli popsat, utvorit pravidla, zalozit skoly a zdeptat miliony nadejnych "dost malo ve skatulce" umelcu.

adam_kurutz

Acid Punk píše:
adam_kurutz píše:
Jde o vedome ovladnuti nastroju slouzici k tvorbe hudby, vse je rizeno autorovym rozmyslem ne nahodou atd...
tehle poucek mam plne zuby, nelze pak udelat nic spontaniho... vse pak ztuhne zasekne se na urcitem okamziku vyvoje a postupne odumira oduhniva.. vsak o tom taky rozhoduji lidi prave v takovem stavu :))
1.nehnevaj sa,ale zjednodusujes viac ako je prinosom..ked si pozorne precitas co som napisal tak nic take ako si napisal ty tam nenajdes.

2.pokial pouzivas vlastny intelekt a vlastny instinkt,tak nahoda skutocne v hudbe neexsituje.
3.ludia trpia romantickou predstavou ze existuje "muzika" ,nieco od "srdca",a potom existuju teoreticke poucky,snobizmus v oblekoch,sedivi pani so skriptami a pretvarka.
neexistuje nic co by ma viac privadzalo do besnoty ako taketo myslienkove pochody

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

adam_kurutz píše:
Acid Punk píše:
adam_kurutz píše:
1.nehnevaj sa,ale zjednodusujes viac ako je prinosom..ked si pozorne precitas co som napisal tak nic take ako si napisal ty tam nenajdes.

2.pokial pouzivas vlastny intelekt a vlastny instinkt,tak nahoda skutocne v hudbe neexsituje.
3.ludia trpia romantickou predstavou ze existuje "muzika" ,nieco od "srdca",a potom existuju teoreticke poucky,snobizmus v oblekoch,sedivi pani so skriptami a pretvarka.
neexistuje nic co by ma viac privadzalo do besnoty ako taketo myslienkove pochody
Sorry ja v institucionizovanem umeni ziju, tady neni misto pro teorie o tom jak to je nebo neni, je to bohuzel realny zivot a realny dopad na obycejneho lidskeho jedince :)

Edit: ad tri kdyz tedy neni ani muzika od srdce ani teoreticke poucky a snobizmus v oblecich tak jak pak to teda je?

dendy

Příspěvek od dendy »

existuju poucky a teorie ktore sa daju aplikova na istu cast hudby. vsetka ostatna hudba, ktora danym pouckam a teoriam nevyhovuje, je automaticky danumi "panmi so skriptami" odsunuta na vedlajsiu kolaj ako "brak" ..

na tom nieje nic zvlasne, vedci vzdy odsuvali na vedlajsiu kolaj to co zrovna nevedeli pochopit/popisat pouckami :-))

aby sme nekrivdili hudobej teorii - do istej miery samozrejme cloveku moze pomoct, nemusi objavovat niektore veci co uz davno objavene su, pripadne moze pomoct kompenzovat neodstatok talentu a tvorivosti...

adam_kurutz

micanek píše:2adam: napsal jsem ze tim ma zacit:) nebo by si mu hned doporucil nejakou prima systematickou praci od allena forteho??:) jinak ja osobne dam na kontext vyskytu jednotlivych prvku... treba v josquinovi by me jazzova harmonie hodne prekvapila:) jinak co se tyce tonoveho terenu,vzrusujici je pro mne momentalne gamelan, ale ne javansky... p.s. s tou konzervou to mysli vazne-zrovna dnes jsem se tam sel po letech podivat a ty kecy tech kantoru me fakt odrovnaly:)
iba som reagoval na to ze ma zaujalo ako si hovoril ze dnes tonalna hudba nikoho neprekvapi - to dnes nikoho neprekvapi ani polytonalita,ani atonalita ,vlastne nic z oblasti harmonie ani intervalov...ako sa hovori...vyvoj harmonie mal oslnivu,ale kratku historiu...dnes je to uz znova iba o kvalite a nie o "vynalezoch" /chvalabohu,hehe/

adam_kurutz

aby som svoj postoj vyjadril co najzrozumitelnejsie...ked som zacinal ako skladatel,pisal som skladby s tym,ze mam iste teoreticke znalosti a inspiracia mnou prejde ako sklenenou tabulou,prileti z vesmiru a ja sa stanem mediom ktore prenesie ku nam myslienky z inych svetov.
ano,to sa stava.ale ked mas 70 rokov a ovladas "remeselnu" stranku veci tak ako nikto iny -vtedy sa uvolnuju brany a prilietaju anjeli.
pani so skriptami poznaju vyvoj hudby tisicrocia dozadu,maju prestudovanych milion hodin a stranok hudby ,tej najlepsej,a najblizsie k univerzu ktora kedy vznikla.to co je smutna pravda je to,ze medzi nimi su taki ktori su upnuti,a taki ktori su dynamicki.
no a co sa tyka "skripta" vs "srdce" - skripta vznikaju ako dodatocna analyza..teda nachadzanie vyrazov pre nieco co z pozname,aby sme vedeli dalej s vecou manipulovat.skripta analyzuju uz vzniknutu hudbu - existuje vecne platny a nemenny zakon,ktory hovori ze to najlepsie cas zachova a balast zapadne prachom..je to nejaky samoregulacny proces ktory pomocu roznych mechanizmov zabezpecuje to najlepsie pre buducnost,akasi,"prirodzena selekcia" v kulture.to ,co pretrvalo storocia je neznicitelne - preto sa o tom pisu skripta aby sme lepsie pochopili a porozumeli tomu,co je v tej hudbe vecne,a ako sa vyvarovat toho aby sme upadli do zabudnutia.

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

A jo dobry nazor, vychazejici s predstavy o jejiz pravdivosti je autor presvedcen :)

Odpovědět