Zhudebněné příběhy z hraní DnD

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
MDudas

Re: Zhudebněné příběhy z hraní DnD

Příspěvek od MDudas »

biscuit píše:
02 čer 2024 00:18
On si dneska kdekdo myslí, že když něco trvá dlouho, že je možný to nazývat prací :-) ...
Myslis, ze jako hodinka-dve-tri na skladbu aj s textom a videom su dlho?

Ja vidim jeden z hlavnych problemov AI v tom, ze si aj najvacsia prostota a luza zacne mysliet, jak je chytra. V podstate to zmaze rozdiel medzi hlupakmi a vzdelancami. Staci sa spytat GPT a 5 minut nato vyrukovat naramne "sveta-skuseny" do kazdej diskusie.
To, co dnes inteligenti povazuju za nastroj na odhlalenie prostoty (= citanie medzi riadkami) - to do znacnej miery prestane fungovat.

Dendy, az to za 10 rokov zacne programovat a prides o robotu - mozno potom budes uvazovat inac. :wink:

HemikCZ

Příspěvek od HemikCZ »

6. píseň z tažení na Albion. Marry jde ke dnu.

HemikCZ

Příspěvek od HemikCZ »

MDudas píše:
09 čer 2024 00:53
biscuit píše:
02 čer 2024 00:18
On si dneska kdekdo myslí, že když něco trvá dlouho, že je možný to nazývat prací :-) ...
Myslis, ze jako hodinka-dve-tri na skladbu aj s textom a videom su dlho?

Ja vidim jeden z hlavnych problemov AI v tom, ze si aj najvacsia prostota a luza zacne mysliet, jak je chytra. V podstate to zmaze rozdiel medzi hlupakmi a vzdelancami. Staci sa spytat GPT a 5 minut nato vyrukovat naramne "sveta-skuseny" do kazdej diskusie.
To, co dnes inteligenti povazuju za nastroj na odhlalenie prostoty (= citanie medzi riadkami) - to do znacnej miery prestane fungovat.

Dendy, az to za 10 rokov zacne programovat a prides o robotu - mozno potom budes uvazovat inac. :wink:
Je super, jak hned všichni "ví", když napíšu, že to dělám přes AI, jak dlouho mě to trvá, jak to dělám a co do toho dávám. Jestli tady nezní spíš i nějaká domýšlivost. Každopádně AI tady je a někdo ho bude používat více, někdo méně. Jediný, co proti tomu zmůžete je brblat.
Každopádně děkuji za všechny komentáře, alespoň to vlákno udržuje živé. :twisted: :palec+:

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Pockat, pockat… ja som uplne mimo… To akoze hodis online nejaky text a AI ti vypluje hotovy track?

HemikCZ

Příspěvek od HemikCZ »

V základu ano. Je možnost mu v jednoduchosti napsat, co po ní chceš a ono to něco vyplivne.
Případně mu hodíš text + požadovaný styl a opět, něco to vyplivne.
Pokud ale chceš něco víc, tak přímo v textu mu dáváš instrukce, kde a jak má co hrát, kde má být důraz, kde má zpomalit, .... A pokud chceš mít větší kontrolu nad konečným výsledkem, pak je dobré to generovat po malých částech a pak to celé pospojovat.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

IvanB píše:
09 čer 2024 13:27
Pockat, pockat… ja som uplne mimo… To akoze hodis online nejaky text a AI ti vypluje hotovy track?
Ano Ivo, presne toto sa stalo za posledny rok - das jednemu AI nastroju hrube pokyny, a on ti napise text.
Das inemu AI nastroju ten text a pokyny, a on ti vypluje hudbu.
Zoberies treti AI nastroj, daj mu hudbu a pokyny a on ti vyprodukuje obraz.

Judgement day sa blizi... :roll:

MDudas

Příspěvek od MDudas »

HemikCZ píše:
09 čer 2024 08:19
Je super, jak hned všichni "ví", když napíšu, že to dělám přes AI, jak dlouho mě to trvá, jak to dělám a co do toho dávám.
No vsak sa kludne pochval (pochlub).... Hlavne teda, co do toho davas... to by ma zaujimalo. Mozno skutocne trpime domyslavostou, a milo nas prekvapis.

HemikCZ

Příspěvek od HemikCZ »

A nebo... nebudu ztrácet čas přesvědčováním. To nemám za potřebí.
Baví mě to a budu pokračovat. Kdo si to chce poslechnout, ten si to poslechne, kdo ne, tak ne.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Tady nejde o přesvědčování, ale o informování.

P.

HemikCZ

Příspěvek od HemikCZ »

Co se týče textu, vycházím z přepisu našeho skutečného hraní DnD. Zde mi AI pomáhá vytvořit kostru textu. Text pak sám píšu, přepisuju a ladím. Hodinovou náročnost těžko odhaduji, Průběžně na tom dělám cca 2 - 3 dny. Hádám cca 3 - 8 hodin čistého času.
Úplně první písně byly stylem, jak píšeš. AI napsalo a bez větších úprav jsem to použil. Podle toho to ale také tak zní a každou další písní to ladím víc a víc. Aktuálně opravdu říkám, že AI dělá jen kostru, protože z jejího textu už tam nezůstává nic kromě té kostry.
Zde už mám v textu poznámky, co kde kdy a jak má znít a hrát.

Dál zhudebnění (Suno.ai) - Ano, zde dělá nejvíc AI. Abych to měl více pod kontrolou, tak generuju postupně po verších. Jak píšeš, snažím se AI instruovat, aby to znělo tak, jak chci já. Časová náročnost tipuji podobně jako text.

Video - tomu dávám nejméně času a je jen pro to, aby bylo i co sledovat. Náročnost 1 - 2 hodiny.

Pak to dávám dohromady v Davinci Resolve.

Každou další písní se to snažím mít čím dál více po kontrolou a jsem náročnější na výsledek. Takže oproti prvním kouskům je i časová náročnost mnohem větší.
Každopádně forma splňuje záměr. Zhudebnit DnD příběhy ze skutečného hraní. Muzikantem se nenazývám. A abych tvořil jednu píseň měsíce, to také není záměr. Je potřeba stíhat to, jak plyne samotný příběh.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Hele tohle poslední se zombíkama z moře mě docela baví poslouchat :) Not bad!

(stejně nechápu, jak to tu hudbu generuje – dokážete to někdo stručně popsat? Jedna věc je psaní textu, ale zvuk, to je fakt jinej level... tam je to strašně přece citlivý na sebemenší odchylku... vzniká to po stopách a pak se to mixuje, nebo nějak jakoby "najednou" - jako si představuju, že ChatGPT píše? Dendy nevíš?)

p.s. mě by se hodil nějakej ai tool, kterýmu dam zárodek skladby, nápady, kousky, a on mi vygeneruje návrhy aranže celý skladby... a já to použiju jako kostru

HemikCZ

Příspěvek od HemikCZ »

Díky. :palec+:
Jak píšu, dělám to v suno.ai
Aktuálně tvoří stopy až 4 minuty dlouhý, takže klidně i celou písničku... Ale dá se navazovat od jakékoliv sekundy.
Tzn.:
1. vytvoříš stopu až 4 minuty dlouhou.
2. chci využít prvních 10 sekund - dám "prodloužit" první stopu, zapíšu, že chci pokračovat od 10 sekundy a pak to vytvoří další až 4 minuty dlouhou stopu. A tak pokračuješ, jak uznáš za vhodné.
3. Nakonec dáš u poslední stopy "vytvořit celou stopu" a všechny tyto díly to spojí. Já mívám aktuálně 10+ částí.

To co píšeš půjde od verze, která je v přípravě. Nahraješ jakýkoliv zvuk, rytmus, melodii, zpěv a z toho ti to vygeneruje nějaké stopy.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

MDudas píše:
09 čer 2024 22:56
Ano Ivo, presne toto sa stalo za posledny rok - das jednemu AI nastroju hrube pokyny, a on ti napise text.
Das inemu AI nastroju ten text a pokyny, a on ti vypluje hudbu.
Zoberies treti AI nastroj, daj mu hudbu a pokyny a on ti vyprodukuje obraz.
Tak ja len dufam, ze svet sa zhodne aspon na tom, ze umelecke diela vytvorene tymto sposobom budu musiet byt z legislativy jasne oznacene nejak v zmysle, ze "made by AI". Aj ked asi to sa bude tazko "umelcom" dokazovat.

To sme teda dopracovali dopc... Myslim, ze nie je daleko doba, kedy bude aj moznost vytvorit si avatara na to, aby mi aj zenu pretiahol, lebo mne sa uz nebude chciet alebo nebudem vladat... :roll: Wait?! Good startup!

Greyhound90

Příspěvek od Greyhound90 »

Pokud tohle dělat někoho baví, proč ne. Jeho volba. Ale je to spíše takový nový typ počítačových her a za umění se to nedá považovat a "autor" není žádný skladatel, ale ten, kterému v jednom českém filmu řekl herec Homola: "Jáchyme, hoď ho do stroje." Mimochodem nabízí se tu jedna věc, když dva takový "umělci" vydají své CD a AI vygeneruje v jedné skladbě oboum několik taktů naprosto stejných a jeden zažaluje druhého z plagiátorství, nabízí se tu zcela nový typ soudního sporu, který dosud nemá obdoby a je jen otázkou času, kdy se toho dočkáme. V tu chvíli bych nechtěl být ani právníkem, ani autorem žádného z nich :D
Naposledy upravil(a) Greyhound90 dne 10 čer 2024 18:34, celkem upraveno 2 x.

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Clovek, co zacne generovat hudbu cez ai, a nema s tym problem v ramci empatie voci umelcom, co maju realne hudobne vzdelanie, musi byt cisty iteckar, nechapem ako to moze niekoho bavit, a to som clovek co ma aj technologicke vzdelanie, pride mi to asi ako take zjednodusovanie okolnosti, ako napriklad bicyklovane, ja som napriklad poctivy bajker, ktory kruti 3000 km rocne od roku 1987, a obcas ma obehne pomerne velmi obezna slecna s obrovskymi tukovymi vankusmi smerom do kopca pri rychlosti 30 km/h ako nic, a to este cumi do mobilu :-))) to su tie elektrobajky, kupim si jeden v 60ke ked mi odidu kolena.

Odpovědět