Zadejte specifikace idealni DAW

Ostatní audio software, obecná diskuse
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 srp 2005 18:01

nigol píše:kexik: Nevim proc se ted ohanis tim, ze na Linuxu neni zadny sw, a pritom jsi predtim doporucoval, aby nekdo preportoval nativni linuxove aplikace ardour + Rosegarden.
pretoze nedufam ze niekto na to napise kompletny DAW... pritom niekde v prdeli u steinbergov sa vala beosacke nuendo... okrem toho co su nativne linuxacke aplikacie? su predsa k dostaniu aj ako zdrojaky a beos je unix ako kazdy iny... okrem toho nehovorme alibisticky o linuxe ako o jednom systeme, priznajte poctivo ze je STO linuxov a kompatibilne su len do istej miery, aspon pre uboheho uzivatela, ktory nerad prepisuje instalacne skripty alebo to dokonca nevie... ale na tuto temu som s vami dvoma marne skriepil tolko krat ze si nemyslim ze tentokrat sa niekam posunieme.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 14 srp 2005 19:48

kexik píše:okrem toho co su nativne linuxacke aplikacie? su predsa k dostaniu aj ako zdrojaky a beos je unix ako kazdy iny...
BeOS není unix. BeOS má pouze vrstvu, která se na venek tváří jako POSIX. Tudíž dají se bez úprav přeložit malé věci co běhají v konzoli. U větších věcí už je to problém a vyžaduje značné zásahy do zdrojáků.
okrem toho nehovorme alibisticky o linuxe ako o jednom systeme, priznajte poctivo ze je STO linuxov a kompatibilne su len do istej miery
Ale to přece není pravda. Linux je jeden jediný. Akorát existují různé instalátory a různé defaultní konfigurace.

nigol
Příspěvky: 37
Registrován: 17 zář 2002 09:25

Příspěvek od nigol » 14 srp 2005 20:46

kexik píše: okrem toho co su nativne linuxacke aplikacie? su predsa k dostaniu aj ako zdrojaky a beos je unix ako kazdy iny...
Jako nativni linuxovou aplikaci beru takovou, ktera je primarne vyvijena pro linux. Takze mezi ne rozhodne ardour i Rosegarden radim. To ze se daji po upravach prelozit i pro jine platformy je plus open source programu. A to ze je casto treba kompilace a doladeni programu je pravda, ale na druhou stranu kazdy ma moznost se to naucit, protoze je k dispozici jak dokumentace tak zdrojove texty. Narozdil od closed source projektu. Ten kdo o to nema zajem, prip. na to nema cas, si muze zaplatit - at uz treba za komercni distribuci nebo treba primo za nastaveni systemu odbornikem.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 srp 2005 23:48

kexik : a preco hovoris len o linuxoch ??? Mame tu predsa kopu dalsich unixov ..

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 14 srp 2005 23:50

nigol píše:zdrojove texty. Narozdil od closed source projektu. Ten kdo o to nema zajem, prip. na to nema cas, si muze zaplatit - at uz treba za komercni distribuci nebo treba primo za nastaveni systemu odbornikem.
... mmno a to je prave problem. Sila Windows a kamen urazu Linuxu je v tom, ze ve Widlich si ceek muze jakykoliv program nastavit a nakonfigurovat sam bez hlubsi znalosti funkce systemu a uz vubec programovani (kompilace, zdrojaky a blahblahblah). Zadny dodatecny hledani instalacnich balicku a ostatnich veci, zadjen problem s nekompatibilitou jednotlivych verzi techto balicku ... proste je to vec kterou muze udelat uzivatel na uziv. urovni znalosti. A to je prave vec, kterou mel a ma BeOS uplne stejne poresenou. Musim souhlasit s KEXIKem ze z meho laickeho pohledu neni jeden Linux ale deset (vic) linuxu.

Vem si me jako uzivatele. Rad bych zkusil Ardoura ... ale ejhle. K dispozici jsou jen zdrojaky takze hochu kompiluj - coz neumim. Nasel jsem tedy zkompilovane binarky ... ale ejhle jen pro RedHata ... a ja mam SUSE nebo Mandrivu. Nevadi, nezalekl jsem se na nainstalil RH ... (nebudu popisovat obrovske problemy a kousani instalace) ... slava povedlo se. A ted konecne Ardoura ... instalace probiha ... nojo jenze ted to po me chce ALSA ... mmno dobre dame ... spatna verze ALSA ... jinou ... hmmm jakou ? Kde najit ? No zkusime ... ... no a takhle to bylo s hromadou dalsich veci ktery to po me chtelo. Byl jsem fakt rozhodnutej vytrvat ale proste prehrabovat se ve verzich definovanyho balicku a zjistovat ktera ano a ktera ne ... a v jedom pripade kdyz jsem tomu dal presne tu verzi co to po me chtelo i proc to stejne odmita pokracovat v instalaci s tim ze spatna verze ... na to fakt nemam. Proto ne Linux ... proto [highlight=blue]Be[/highlight][highlight=red]OS[/highlight].

Ja vim, muzu si zaplatit profika kterej mi to nainstali a nakonfiguruje ... ale sakrys ja ten SW neznam, nikdy jsem ho nevidel a tedy ani nezkousel a rozhodne nechci platit kvuli necemu co mi dost mozna ani nebude vyhovovat a stejne to smazu ! Ja jsem si to sakra chtel jen ZKUSIT jestli tohle muze bejt cesta ... a ne za to hned vystrelit prachy.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 15 srp 2005 00:31

safa píše:Sila Windows a kamen urazu Linuxu je v tom, ze ve Widlich si ceek muze jakykoliv program nastavit a nakonfigurovat sam bez hlubsi znalosti funkce systemu a uz vubec programovani (kompilace, zdrojaky a blahblahblah).
Tohle naštěstí neplatí, jinak bych byl dneska na dlažbě ;) Většina lidí si ve widlích neumí nastavit ani ty nejzákladnější věci, natož to vyladit na provoz nějakého DAW. A ti co to umí, by to po bližším seznámení stejně dobře zvládli v jakémkoliv jiném systému.
Vem si me jako uzivatele. Rad bych zkusil Ardoura ... ale ejhle. K dispozici jsou jen zdrojaky takze hochu kompiluj - coz neumim.
Ale to přece není pravda. Ardour, jack a všechny tyhle věci okolo jsou dneska snad v každé běžné distribuci a nainstalovat je, je otázka jednoho dvou kliků. Kromě toho existují i distribuce specielně určené pro A/V účely, kde se naisntaluje všechno z jednoho ISO image. Zrovna před pár dny jsem jednomu člověkovi instaloval Demudi. Práce všehovšudy na pár desítek minut a všechny "killer apps" okamžitě k dispozici.

A vůbec ta debata je k ničemu, opakují se v ní stále ty stejné refrény a sloky dokola, tudíž v ní nemá smysl pokračovat.

Pokud by snad někdo chtěl debatovat o konkrétních zkušenostech z konkrétními programy a postupy nebo chtěl poradit s rozchozením čehokoliv, tak se mi může ozvat soukromě.

nigol
Příspěvky: 37
Registrován: 17 zář 2002 09:25

Příspěvek od nigol » 15 srp 2005 08:16

safa píše: ... mmno a to je prave problem. Sila Windows a kamen urazu Linuxu je v tom, ze ve Widlich si ceek muze jakykoliv program nastavit a nakonfigurovat sam bez hlubsi znalosti funkce systemu a uz vubec programovani (kompilace, zdrojaky a blahblahblah). Zadny dodatecny hledani instalacnich balicku a ostatnich veci, zadjen problem s nekompatibilitou jednotlivych verzi techto balicku ... proste je to vec kterou muze udelat uzivatel na uziv. urovni znalosti. A to je prave vec, kterou mel a ma BeOS uplne stejne poresenou. Musim souhlasit s KEXIKem ze z meho laickeho pohledu neni jeden Linux ale deset (vic) linuxu.
Ja si nemyslim, ze je to kamen urazu. Pokud to priprovname trebak autu. Na to, abych ho mohl pouzivat a jezdit v nem, nepotrebuju vedet, jak presne funguje motor, vstrikovaci jednotka, posilovac rizeni..., ale na to, abych ho mohl opravit uz to vedet potrebuju. A kazdemu prijde naprosto normalni, ze pri oprave zaveze auto do servisu.
Stejne tak i s pocitecem a operacnim systemem. Na to abych ho jako uzivatel pouzival opravdu nepotrebuju vedet jak to vlastne uvnitr pracuje, ale na to, abych ho upravoval prip. instaloval bych asi ty znalosti mel mit... Proc u auta to lide berou jako samozrejmeost a proc u pocitace je vetsina lidi presvedcena, ze si vsechno zbastli doma na kolene bez nejakych znalosti? Copak je pocitac jednodussi nez auto?

Ale na druhe strane ma kazdy moznost vyberu a muze pouzivat to co mu vyhovuje. Nastesti...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 15 srp 2005 08:38

Klasickym problemom standartnych DAW je to, ze sa prilis krcovito drzi klasickej filozofie realneho mixpultu, ktora je bohuzial limitovana tym ze v reale sa tazko prepaja vsetko so vsetkym.. uz roky cakam (a neverim ze sa dockam) koncne softu na urovni Cubase s jednou vinimkou - system zapajania VSTi a routovania efektov - aby bola moznost ich lubovolne routovat nie len obmedzenie par inserov a sendov.. myslim nieco ako ma Buzz alebo Psycle (pre tych neznalych - napr. Reaktor) - proste vystup z VSTi mozem naroutovat do lubovolne pozapajaneho pavuka efektov, ktorykolvek subefekt mozem naroutovat zase do siete efektov vedlajsieho kanala.. atd.. mix by potom stacil jednoduchy bez insertov len so sendami ...
http://web.hibo.no/~mva/images/screensh ... neview.jpg
(modre skatulky su generatory a kazdy by mal svoju midi stopu, je mozne zapojit x generatorov do jednejho efektu /pravym klikom vyskoci submixer/, je mozne z efektu potiahnut lubovolne vela kablov to ktoryuchkolvek inych efektov. life is easy.)
nieco taketo ale v profi prostredi ala Cubase ...
a hlavne - aby bol ten soft stabilny, minimalne tak ako reason alebo ableton.
snivam dalej.... :)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 15 srp 2005 15:01

Ctirad píše:
safa píše:Sila Windows a kamen urazu Linuxu je v tom, ze ve Widlich si ceek muze jakykoliv program nastavit a nakonfigurovat sam bez hlubsi znalosti funkce systemu a uz vubec programovani (kompilace, zdrojaky a blahblahblah).
Tohle naštěstí neplatí, jinak bych byl dneska na dlažbě ;) Většina lidí si ve widlích neumí nastavit ani ty nejzákladnější věci, natož to vyladit na provoz nějakého DAW. A ti co to umí, by to po bližším seznámení stejně dobře zvládli v jakémkoliv jiném systému. .
... nemluvim o nejaky pokrocily konfiguraci ale udelat pocitac tak aby se na nem dalo natacet (nuendo, nakonfigurovat kartu) zvladne kde kdo, vcetne me. Na Linuxu jsem nezvlad ani nainstalovat jednu priblblou aplikaci. Takze promin, vim ze syty hladovemu neveri ale na Linux coby radovy lehce pokrocily uzivatel Widli proste nemam. Jestli me chces vyskolit budu moc rad ...
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 15 srp 2005 15:22

Dendy: tenhle system by me pekne sral. Uplne staci sendy (fx tracky), inserty, groupy a navic se da v Cubase ampikovat FX na pouhy region nebo jeho cast......taky existuje par pluginu, ktere se hodi do vice stop a navzajem se ovlivnuji.......je to tak akorat

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 15 srp 2005 15:26

peteness píše:Dendy: tenhle system by me pekne sral. Uplne staci sendy (fx tracky), inserty, groupy a navic se da v Cubase ampikovat FX na pouhy region nebo jeho cast......taky existuje par pluginu, ktere se hodi do vice stop a navzajem se ovlivnuji.......je to tak akorat
no ako prekoho ;) pre mna je ten klasicky system "n insertov do serie a hotovo" strasne obmedzujuci a nepohodlny - system prepajania aky je v Buzz-e je pre mna osobne to najgenialnejsie a riesenie ktore najviac otvara moznosti experimentovat, vecna skoda ze buzz je uplne mimo co sa tyka zvuku a hlavne stability...
nuz ale "jeden rad holky, jiny vdolky" :)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 15 srp 2005 16:56

Dendy, možná by se ti líbil koncept "objektů" a "Object editor" v Samplitude, který je dost unikátní. Na každý "objekt" (= libovolná část wavu) můžeš separátně aplikovat naprosto cokoliv (pluginy, dynamiku, sendy atd. atd. prostě jako na celý track). Můžeš taky vybrat libovolné objekty a aplikovat na ně cokoliv naráz ... Prostě pohodička, která jinde není. Když v jiném DAW chci aplikovat nějaký plugin jen na kousek audia, bud musím vytvořit nový track anebo ten kus audia natvrdo přepočítat.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 15 srp 2005 17:08

Ivo píše:Dendy, možná by se ti líbil koncept "objektů" a "Object editor" v Samplitude, který je dost unikátní. Na každý "objekt" (= libovolná část wavu) můžeš separátně aplikovat naprosto cokoliv (pluginy, dynamiku, sendy atd. atd. prostě jako na celý track). Můžeš taky vybrat libovolné objekty a aplikovat na ně cokoliv naráz ... Prostě pohodička, která jinde není. Když v jiném DAW chci aplikovat nějaký plugin jen na kousek audia, bud musím vytvořit nový track anebo ten kus audia natvrdo přepočítat.
to znie tiez zaujimavo

ten "pavukovy" system som si zamiloval ked som robil v buzze.. bolo to genialne.. strasne dobre sa pri tom vytvrali nove zvuky a zaujimave efekty, mal som aj take projeky kde som mal za synthom 5 - 6 efektov do serie, dalse 4 vetvy paralelne a v niektorej este subvetvy a vnich zase do serie nejake efekty :) a sranda zacinala ked som vytvoril novy synth ale nezapojil ho do mixu ale do niektorej subvetvy toho predchadzajuceho :)) super sa tym robili vseliake morfofacky medzi dvomi zvukmi, prelinanie, no proste nadhera :)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 15 srp 2005 17:12

Jo, a samozřejmě ty objekty můžeš navzájem libovolně prolínat (např. s pluginem a bez pluginu = plynulý přechod v libovolné délce atd.)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 15 srp 2005 17:26

Ivo: V Cubase jde víc věcí naráz efektovat pres Pool a vratit se muzes pres Offline Proces History, ale je to krkolomne, to jo.

Odpovědět