defragmentace mi zpomalila hdd

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
kexik

Příspěvek od kexik »

to sa zapinalo jumperom? hmm... na mojich diskoch sa to zapina dosovou utilitou... ale to je asi jedno

nathanael

Příspěvek od nathanael »

kexik: jj, jumperem (byl tam na teto pozici defaultne dany, je to asi norma ze to tam vyrobce radsi musi davat, nevim)...cetl jsem, ze u nekterych disku a u nekterych komponentu se to zapina jinak, treba v biosu, takze na tom asi nesejde...

nathanael

Příspěvek od nathanael »

heleďte, zjistil jsem přes Sandru, že ten můj druhý, nový disk, podporuje UDMA 6 a jede jen na UDMA 5...Sandra doporučuje to zkontrolovat v biosu, případně nainstalovat nějaké RAID drivery (nebo zkouknout jestli to umí i deska), což jsem nedávno udělal a nemělo to žádný efekt jak je vidět...v biosu pokud vím to asi nastavit nejde, nebo to bude schované pod nějakým jiným názvem...nevíte kde by to mohlo jít zapnout?

delay

Příspěvek od delay »

Zkoušel jsi HD Tach? Program na otestování disků? Měl by jsi znát parametry svých HDD a porovnat je s výsledky testu... Já se na to chystám.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: to odzkoušim no, neznám to...ale teď po čase je to víceméně už snad stejně rychlé jako to bylo předtím...já si hlavně musím koupit ještě další 1GB ram modul, protože ve fruity mi můj klasický track obsadí tak 1500 MB ram, takže minimálně 500 mb se už netahá z ramky (mám 1gb) ale z hdd a to to zpomaluje a dost podstatně...

delay

Příspěvek od delay »

nat: To jo, 2GB RAM je potřeba.

mám podobný problém:
Celý to začalo asi jako tobě, že se mi dost zpomalily disky. Zrovna jsem makal na zakázce, kdy jsem doma musel na HDD postupně natáhnout více jak 20 ks zdrojových DVD...

Pamatuju, jak ze začátku to trvalo asi 6 min., teď jsem ca. na 12 - 15 min. Nechápu. Od začátku instalace Win jsem používal AutoDefragmentační program, takže chybu sem začal hledat jinde...

Po hledání problému jsem zkončil jsem takhle:
http://www.electrozone.cz/viewtopic.php?p=95403#95403
:-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

delay : nezabudaj ze disk je na zaciatku rychlejsi , na konci pomalsi .. v piatok sme naberali dake HD video .. na zaciatku mi dva disky ukazovali 140MB/s .. v cca 60% zaplnenia to zacalo dropovat .. a pozeram test .. cca 90MB/s .. na konci to bude este menej . neni to tvoj problem ?

delay

Příspěvek od delay »

Pytkin: Možná jo. Já dával na 80GB disk hromadu videa a první měsíc jsem všechno poctivě mazal TuneUp Shredderem - takže nešlo nic přes koš ale příslušné oddíly se zrovna formátovaly. Jenže to trvá hrozně dlouho, tak jsem se na to vykašlal :-)

Potřebuju právě udělat nějaké měření (čím jsi tu rychlost měřil?), dneska dokončuju ten kšeft, tak pak HDD zformátuju a budu vědět víc...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

delay : mam taky dobry softik na to .. od AJA .. Ale je to na MAC OS X .. Problem som mal taky .. mam 2 250 disky v stripe .. cize cca 500G .. Nahraval som HD video 8bit .. cize cca 100MB/s .. nahral som prvu kazetu (~300G) .. vsetko zbehlo v pohode .. prekopiroval som to inde .. sformatoval .. nahral druhu kazetu .. pohoda .. cast veci prekopiroval aby som uvolnil disk .. ostalo tam asi 150G .. zacal som nahravat tretiu kazetu .. a zacalo dropovat .. postupne som vsetko presuval prec .. stale dropovalo .. problem je ten , ze to kde system nahrava nevies nijak ovladat .. a primarne system zrejme nahrava dalej a dalej .. aj ked zmazes na zaciatku subory .. on nahrava stale dalej , zrejme az ked pride na koniec , tak ide zase od zaciatku a zaplna volne miesta .. pomohlo mi , az ked som vsetko presunul, opat sformatoval disk (quick) .. a donahraval tretiu kazetu ..
Naposledy upravil(a) Pytkin dne 03 kvě 2007 12:35, celkem upraveno 1 x.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Pytkin: ale na začátku myslíš asi jako když disk není plný...v mém případě jsem tedy nezaznamenal zpomalení když byl disk skoro prázdný a když byl plný - bylo to pořád více méně stejně rychlé (ale neměřil jsem to)...až po té defragmentaci se to radikálně zpomalilo...teď už je to zase docela ok, tak na to kašlu a hlavně kašlu na defragmentaci - never more...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanael : hej .. ked disk sformatujes .. zacne sa nahravat od zaciatku .. Inak .. neviem cim defragmentujes .. ale mozno je to logicke co sa tebe stalo .. ak sa pri defragmentacii presunu vsetky fajly na zaciatok , tak volne miesto bude na konci , tym padom disk je pomalsi .. neviem ci rozdiel na zaciatku a na konci neni 2x .. I ked ty si pisal ze tebe to slo 3-5x pomalsie .. to je zasadnejsie spomalenie ..

delay

Příspěvek od delay »

Pytkin: díky, zní to logicky, pokud stačí quick formát, tak je to těžká pohoda :-)
nat: Já nevim... k tý defragmentaci. Takhle vznikaj mýty. Nepoměrně víc lidí si různé defragmentační programy spíš chválí, takže bych chybu hledal jinde a v širších souvislostech. Defragmentace implementovaná v XP je účinností naprd.

Já už jsem na 100% rozhodnutej si vytvořit vlastní WinXP pomocí nLite a vyházet 50% zbytečnejch kravin, který XP obsahujou - služby na pozadí, messengery atd... Reakce a zkušenosti uživatelů jsou velmi pozitivní.

Chci konečně mít klid pro práci a né furt obskakovat systém jak mimino, který se věčně posírá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Pytkin: no vidiš, to je možné že tak se to stalo...já nevim jestli to bylo 2x nebo 3x-5x, to jsem asi přehnal...ikdyž já teda mám za to, že když zformátuju harddisk a potom na něj začnu nahrávat, tak že se tam data zapisují různě, náhodně, jak se disku zrovna hodí - takže něco může být na začátku, něco na konci a defragmentace by to měla hezky seřadit za sebe...defragmentoval jsem to tim toolem ve winxp, ale jiné programy neměli nějak výrazně jinou účinnost...já na tu defragmentaci prostě už kašlu, šlo mi to bez ní léta dobře a tak k tomu nemám důvod to dělat...

delay: no mýty, ono jak koukám tak ta defragmentace zpomalila některé věci více lidem, třeba BS to tady psal...a já kdykoliv jsem tu defragmentaci dělal, už na 486, tak to potom vždy jestli si dobře pamatuji, vypadalo stejně - tedy z počátku zpomalení a po nějakém čase návrat k víceméně stejné rychlosti a proto jsem to už dál neřešil...

delay

Příspěvek od delay »

OK, já to určitě brzy otestuju a dám sem konkrétní měření, ať to není jen o pocitech a odhadech.

Odpovědět