defragmentace mi zpomalila hdd

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
nathanael

defragmentace mi zpomalila hdd

Příspěvek od nathanael »

Včera jsem dodělal defragmentaci všech mých harddisků, protože jsem měl pocit, že je to nutné a proto, že nástroj pro defragmentaci mi to doporučil.
Když to dojelo, restartoval jsem PC a když nabíhal windows, tak jsem zjistil, že to jde 3-5x pomaleji, resp. trvá to déle, než před defragmentací. Defragmentace mi tedy způsobila pravý opak toho, co dělat má, nebo co se říká, že má dělat - zrychlit načítání. Nejvíc to poznám na programech co se po startu načítají v tray vpravo dole, tam se opravdu doba potřebná do konečného načtení nehorázně znásobila.

Navíc mi neustále, podivně každou sekundu blikne hlavní harddisk, jako by pořád pracoval, ale na pozadí žádná služba neběží - před defragmentací to neblikalo, pokud to nepracovalo, ale teď to bliká prostě pořád.

Zkoušel jsem si nejdříve pomoct sám, zkusil jsem program Diskeeper, jestli mi to nadefragmentuje lépe než ten vestavěný co je ve Windows XP. Ale výsledek je úplně stejný.

Stejné zpomalení registruji také při načítání velkých zvukových bank ve Fruity (Ivory, EWQL Symphonic Orchestra Gold Edition & XP, atd.) - trvá to zkrátka mnohem déle než předtím.

Poradí mi prosím někdo, čím to může být způsobeno?

(HDD mám na rozhraní SATA, 7200 RPM, NTFS, WinXP SP2 - ale to asi není podstatné, protože před defragmentací to běželo dobře a teď to neběží dobře)

delay

Příspěvek od delay »

Zkus defragmentaci od OaO, udělej čistku a defragmentaci registru.
Možná by pomohlo rozdělení partition pro systém a zbytek disku. Já sám mám ale systém na 320GB+automatickou defragmentaci a tak nějak OK.

kexik

Příspěvek od kexik »

mrkni si ci ti to nevyplo dma, koli diskovej chybe. pred par dnami sme to tu riesili...

kexik

Příspěvek od kexik »

a mimoto, ntfs disky uz nie su tak citlive na fragmentaciu, ako fat. cital som kdesi nejake testy a 20% fragmentacia znamenala znizenie vykonu disku o nejake 3%... mozno bol test zle zorganizovany, ale aj moja subjektivna skusenost je podobna. defragmentoval som a nic sa nijak pozorovatelne nezrychlilo. to pri fatkach to bolo uplne brutalne zlepsenie

delay

Příspěvek od delay »

Jinak ty nový disky (nebo většina) má vzadu takovej ten plastovej hjzlík, kterej omezuje rychlost, tak si ho sundej... (ale tím to není, to píše jen tak BTW).

nathanael

Příspěvek od nathanael »

díky za bleskurychlé reakce :)

delay: jakej plastovej hajzlík? to myslíš jako jumper? a to od OaO, jak se to jmenuje přesně ten soft?
registry jsem čistil předevčírem...

kexik: když kouknu přes Nero info tool, tak u obou disků je napsáno DMA On, takže je nejspíš zapnuté...jsem udělal chybu, příště už to vůbec defragmentovat nebudu...samozřejmě že by se mi to vyřešilo znovureinstalací úplně všeho včetně woken, ale teď mám systém (snad) parádně odladěnej a moc se mi do toho nechce, tak hledám jiné řešení téhle debility...

já mám pocit, že to je tou samotnou defragmentací, protože pokud vím, tak když jsem kdysi dávno dělal defragmentaci na mém starém pc, tak to tuším dělalo to samé, tedy se to zpomalilo, nechápu to...to poblikávání ale vůbec netuším čím může být, ten disk prostě nepracuje, nemá k tomu důvod, ale přesto něco dělá...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

To je blbost, neexistuje jedinej rozumnej duvod, aby ti defragmentace zpomalila disk, spis za to muze neco uplne jinyho, co se nahodou behem ty defragmentace stalo. Kasli na Nero info tool a podivej se do device managera.
Naposledy upravil(a) Kimi dne 26 dub 2007 11:51, celkem upraveno 1 x.

delay

Příspěvek od delay »

*Jo myslím ten jumper vzadu, já ho dal pryč, psali to v nějakejch recenzích na HDD v Computeru nebo kde, 90% disků SATAII to má, asi kvůli nějaký debilní kompatibilitě se SATAI.
*OaO je společnost - firma co vydává různý nástroje a utility. AKorát tady máš na výběr asi z pěti modů defragmentace STEALTH, SPACE atd. Je to vychytaný, určitě to najdeš...

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: no, problém je, že když se kouknu do device managera a přímo na ten disk, tak u něj žádné info o dma není...musím se na to podívat přes řadiče IDE/ATAPI...a tam mám 2x Primární kanál IDE z čehož ten první jede na Ultra DMA 2 a všechny další jedou na Ultra DMA 5...já ale nevim, na jakém kanálu je zrovna ten můj primární disk, možná že na tom s Ultra DMA 2 a pokud by tomu tak bylo, tak stejně nevím, jak to přepnout do Ultra DMA 5 a jestli to vůbec předtím tak bylo...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Hmm, to je jedno, jestli je tam DMA, tak to neni ten problem, protoze at uz 2 nebo 5, nemelo by to delat to co popisujes.
Hele jen tak mimochodem, mel jsi pred tou defragmentaci na tom disku nejaky volny misto ?

styx_oarsman

Příspěvek od styx_oarsman »

delay: a to odstranenie jumperu fakt pomoze? Ja som si vzdy myslel, ze sluzi len na nastavenie disku na master/slave...

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: ano, ten program na defragmentaci mě sám upozornil, abych si udělal 20% volného místa na disku...což jsem udělal, takže to by mělo být ok...nevím jestli to je normální, ale při té defragmentaci to tam psalo nápisy jako přesouvám (což je normální) a komprimuji, což se mi moc nelíbí, ale asi je to také ok...
Naposledy upravil(a) nathanael dne 26 dub 2007 12:08, celkem upraveno 1 x.

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

styx: u sata je jumper na prepinani SATA/SATAII
nathanael: co je to za disk ? Zkus na nej postvat nejakej testovaci tool od vyrobce disku...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Zkus jeste odpojit nesystemovy disky, jestli to pomuze, zkus projet system antivirem (jestli jsi neco nechyt a po rebootu se to nenahralo), zkontroluj teplotu disku, podivej se do spravce procesu, jestli tam nejakej neznamej proces nezere moc prostredku. Pak bych zkusil zalohu disku (treba ghostem, abys to rychle mohl obnovit) a cistou instalaci, jestli to pomuze, tim aspon eliminujes moznost HW chyby.
Naposledy upravil(a) Kimi dne 26 dub 2007 12:15, celkem upraveno 1 x.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Kermitak: si myslim ze je uplne v pohode ten disk, zkousel jsem treba pres speedfan na s.m.a.r.t. a dat in-dept online analysis a fitness ma 90% a overal performance 98%, coz si myslim ze je na to, ze ho mam v non-stop provozu uz asi 4 roky fajn vysledek...je to western digital 160 GB sata I, to je ten hlavni...ale jestli s tim diskem neco je (coz je nepravdepodobne, protoze ten druhej co mam, je starej dva tejdny a chova se uplne stejne spatne), tak pochybuju ze by to nejakej soft spravil...

Odpovědět