cena je subjektivny dojem. nic objektivne v nej nieje. cena je vyjadrenie toho aku hodnotu ma subjektivne vec pre predavajuceho a kupujuceho - teda kompromis medzi tym lebo samozrejme predavajuci ma potrebu mat cenu co najvyssiu a kupujuci co najnizsiu... pre mna macbook pro ktory mam realne ma hodnotu 2400E. nelutujem jediny cent. "premrtstena cena" je v skutocnosti nezmysel, premrstena cena je v tedy ked sa nenajde ziadny kupec ochotny kupit danu vec za danu cenu.Kermitak píše:dendy: jsou prehnane.
Je MAC drahy ?
Je MAC drahy ?
Re: Jaky notebook na skladani a live hrani?
dendy: Ja povazuju za predrazeny vsechno, co muzu se stejnou kvalitou a uzitnou hodnotou poridit jinde levneji. Stejne tak povazuju za premrsteny ceny, zpusobeny nenazranosti distributora. Ale ok, vec pohledu, nepatri to sem.
Btw vsichni, kdo tazateli doporucujete macbook, zkuste si znova precist, co pise ;]
Btw vsichni, kdo tazateli doporucujete macbook, zkuste si znova precist, co pise ;]
Re: Ja MAC drahy ?
Kermitak : Tak daj typ .. Kde mozem kupit rovnaku kvalitu ako MAC book lacnejsie ..
Podobna otazka .. Je Mercedes a BMW predrazene auto ?
Podobna otazka .. Je Mercedes a BMW predrazene auto ?
MACBOOK PRO
+ i7 2.66
+ 4GB 1GHZ DD3 RAM
+ 500 GB 7400ot disk
+ LED podsvieteny IPS!! display 17" (1920x1200) .. zdoraznujem este raz IPS display .. nie tie TN sr*cky
+ 2 graficke karty - jedna na 2D jedna na 3D, 3D sa zapina len ked je potrebna
+ podsvietana klavesnica (intenzita podsvietenia regulovatelna, podsvietene jednotlive pismena na klavesach - treba povedat genialna vec pri praci v tmavej miestnosti)
+ Firewire 800
+ vstavany acceleromemer ktory pri rychlom pohybe alebo pade zaparkuje disk !
+ realna vydrz baterky cca 5 a pol hodiny (pri beznej praci samozrejme, nie pri zrutoch resources ako su narocne 3D hry, rendering a podobne)
+ rozmery 393 x 267 x 25 mm (male rozmery nie su zanedbatelny fakt pri macbookoch! v provnani s PC notebookmi su fakt vyrazne mensie)
+ to vsetko pri hmotnosti 2.99 kG
+ jo a nie uplne nezanedbatelny fakt ale ok, ten nebudem pocitat - bezi na tom absolutne spolahlivo najnovsi OSX
vo westech.sk cena 2400 EUR (vratane DPH)
a teraz prosim tip na hardwarovo porovnatelny PC notebook (plz aj s OS kedze OS je v cene a pri windows7 to nieje mala polozka) ktory bude stat polovicu (alebo trebars nech nezerem len 2 tretiny z ceny toho macbooka) ... som fakt zvedavy
Jo a argumenty ako "vec XY naco mi to je v notebooku" neberem, existuju lacnejsie modely ktore napriuklda "vec XY" nemaju... proste najdite mi HOCIKTORY sucasny model macu (ci uz book alebo imac alebo minimac) a najdite mi potom medzi PC (windows) hardwarovo viac-menej IDENTICKU zostavu (zo vsetkym co ktomu patri) ktora bude stat povedzme tu polovicu (alebo 2/3) ceny ...
+ i7 2.66
+ 4GB 1GHZ DD3 RAM
+ 500 GB 7400ot disk
+ LED podsvieteny IPS!! display 17" (1920x1200) .. zdoraznujem este raz IPS display .. nie tie TN sr*cky
+ 2 graficke karty - jedna na 2D jedna na 3D, 3D sa zapina len ked je potrebna
+ podsvietana klavesnica (intenzita podsvietenia regulovatelna, podsvietene jednotlive pismena na klavesach - treba povedat genialna vec pri praci v tmavej miestnosti)
+ Firewire 800
+ vstavany acceleromemer ktory pri rychlom pohybe alebo pade zaparkuje disk !
+ realna vydrz baterky cca 5 a pol hodiny (pri beznej praci samozrejme, nie pri zrutoch resources ako su narocne 3D hry, rendering a podobne)
+ rozmery 393 x 267 x 25 mm (male rozmery nie su zanedbatelny fakt pri macbookoch! v provnani s PC notebookmi su fakt vyrazne mensie)
+ to vsetko pri hmotnosti 2.99 kG
+ jo a nie uplne nezanedbatelny fakt ale ok, ten nebudem pocitat - bezi na tom absolutne spolahlivo najnovsi OSX

vo westech.sk cena 2400 EUR (vratane DPH)
a teraz prosim tip na hardwarovo porovnatelny PC notebook (plz aj s OS kedze OS je v cene a pri windows7 to nieje mala polozka) ktory bude stat polovicu (alebo trebars nech nezerem len 2 tretiny z ceny toho macbooka) ... som fakt zvedavy

myslim si, ze sa treba zamysliet nad dobou,
kedy si ludia kupovali pocitace za 60tisic napr,
boli su uplne sunky (386 atd), ale naskriabali,
(velakrat - nech susedia vidia), trt sa s tym dalo
spravit, bola to otrasna krabica biela, s ogrcanym
mini monitorom...
a to uz nehovorim o tom, aku cenu mali v tej dobe
peniaze.
preto je velakrat az usmevne pozorovat to presvedcovanie
preco je v dnesnej dobe to, alebo ono drahe...
nie, nie je to drahe ani nahodou.teraz je cena v porovnani
so spominanou dobou, alebo aj s dobou spred 10 rokov,
kedy stal 17" powerbook G4 150tisic, uplne genialna.
kedy si ludia kupovali pocitace za 60tisic napr,
boli su uplne sunky (386 atd), ale naskriabali,
(velakrat - nech susedia vidia), trt sa s tym dalo
spravit, bola to otrasna krabica biela, s ogrcanym
mini monitorom...
a to uz nehovorim o tom, aku cenu mali v tej dobe
peniaze.
preto je velakrat az usmevne pozorovat to presvedcovanie
preco je v dnesnej dobe to, alebo ono drahe...
nie, nie je to drahe ani nahodou.teraz je cena v porovnani
so spominanou dobou, alebo aj s dobou spred 10 rokov,
kedy stal 17" powerbook G4 150tisic, uplne genialna.
nejde o dobu.. proste nech mi niekto povie PC aletrantivu k lubovolenmu MACu ktora bude naozaj HW v ramci moznosti IDENTICKA aj zo vsetkymi detailami ale bude stat povedzme tu polovicu ceny...
ono mne to cele pride ako ked si nasinec za par supov kupi staru skodovku a potom vykrikuje aha to najnovsie BMW je predrazene, pozrite ja som kupil auto za zlomok ceny a tiez jazdi ... ...no jazdi, ano... ale.. bavme sa proste v tej istej triede, porovnatelne konfiguracie, zostavy ... a bavme sa o konkretnych modeloch.. dal som jeden priklad.. cakam az mi niekto z tych vasnivych zastancov predrazenosti apple uvedie priklad porovnatelneho PC notebooku s vyrazne nizsou cenou
ono mne to cele pride ako ked si nasinec za par supov kupi staru skodovku a potom vykrikuje aha to najnovsie BMW je predrazene, pozrite ja som kupil auto za zlomok ceny a tiez jazdi ... ...no jazdi, ano... ale.. bavme sa proste v tej istej triede, porovnatelne konfiguracie, zostavy ... a bavme sa o konkretnych modeloch.. dal som jeden priklad.. cakam az mi niekto z tych vasnivych zastancov predrazenosti apple uvedie priklad porovnatelneho PC notebooku s vyrazne nizsou cenou

samozrejme, ze ide aj o dobu a o moznosti, co si mozesdendy píše:nejde o dobu..
teraz kupit za take peniaze, o akych sa ti kedysi ani
nesnivalo...
dendy: jednak nemam chut ani cas na detinsky flamovani a jednak nevim, proc po me chces "stejnou sestavu", kdyz jsem mluvil o kvalite a uzitny hodnote, unika mi souvislost.
Ale pro predstavu, lonsky podzim jsem provozoval cerstve koupeny MBP 15" a Lenovo X300. Lenovo vyhralo v kvalite provedeni, lcd, vydrzi baterky (o fous), hmotnosti (mac byl tezkej!) i cene (a to jsem mbp kupoval v usa, takze za vyrazne lepsi cenu nez tady), tudiz MBP sel z domu. Kdybych povazoval za lepsi MBP, nechal bych si ten. Ten hlinikovej case se mi hodne libil, i lepsi podsviceni klavesnice, ale nemelo to pro me hodnotu 15k Kc. Takova je skutecnost, vic nemam co dodat.
Jo btw akcelerometr u disku ma kazdej druhej laptop ;]
Pytkin: nechapu tvou otazku. Spis bych se zeptal - koupil by si nekdo bmw, kdyby najednou zvedlo ceny o 30%? Nekdo asi jo, fandove znacky. Ostatni by sli asi k mercedesu, audi, nebo treba lexusu.
Ze vas to bavi, uzijte si dalsi diskusi o nicem ;]
Ale pro predstavu, lonsky podzim jsem provozoval cerstve koupeny MBP 15" a Lenovo X300. Lenovo vyhralo v kvalite provedeni, lcd, vydrzi baterky (o fous), hmotnosti (mac byl tezkej!) i cene (a to jsem mbp kupoval v usa, takze za vyrazne lepsi cenu nez tady), tudiz MBP sel z domu. Kdybych povazoval za lepsi MBP, nechal bych si ten. Ten hlinikovej case se mi hodne libil, i lepsi podsviceni klavesnice, ale nemelo to pro me hodnotu 15k Kc. Takova je skutecnost, vic nemam co dodat.
Jo btw akcelerometr u disku ma kazdej druhej laptop ;]
Pytkin: nechapu tvou otazku. Spis bych se zeptal - koupil by si nekdo bmw, kdyby najednou zvedlo ceny o 30%? Nekdo asi jo, fandove znacky. Ostatni by sli asi k mercedesu, audi, nebo treba lexusu.
Ze vas to bavi, uzijte si dalsi diskusi o nicem ;]
Kermitak : otazka je jasna .. ak patris medzi tych , co jazdia na embecke a tvrdia ze mercedes a BMW je predrazne , tak je potom tato debata skutocne zbytocna ..
Dendy : pre mna je macbook cislo jedna jednak kvoli HW , ale hlavne kvoli SW .. iste vo windowse sa da spravit to iste .. pisat texty , programovat , citat maily a internetovat .. Ale je to rozdiel jak ked sa vezies v embecke alebo baworaku ..
je zbytocne hladat porovnatelny notebook .. taky neexistuje ..
je zbytocne hladat porovnatelny notebook .. taky neexistuje ..
Mac neni predrazeny len ked vyjde ako novinka a aj to len u top modelov a aj to len chvilu. Napriklad ked vysiel iMac i7 tak tam bol vtedy rozdiel nejake dve stovky oproti porovnatelnemu PC. Inak to je predrazene hlavne u tych nizsich modelov a to tak ze fest.
.
A tie prirovnania akoze Mac je BMW a PC skodovka, tak to uz je uplne mimo - Mac je tak akurat vytunena oktavka za cenu BMW.
.
A tie prirovnania akoze Mac je BMW a PC skodovka, tak to uz je uplne mimo - Mac je tak akurat vytunena oktavka za cenu BMW.
Je otázka, z jakýho úhlu se na to dívate. Pokud berete Mac jako kompletní systém s vybraným hardware a funkčním a sofistikovaným OS, možná předraženej není. Mám MacBooka Pro už třetí rok a jsem spokojenej, ale : zatoužil jsem po 64 bitech a pořádné ramce kvůli samplům a rozhodnutí padlo na zakázkově stavěný PC, takže mám přetaktovanej AMD Phenom s šesti jádrama, 2 x 1 TB HDD v odhlučňovacích boxech, 12 GB RAM, pasivně chlazenej zdroj, pasivně chlazenou grafiku, drahou odhlučněnou skříň a větrák na procesoru, kterej zabírá skoro celou tu skříň. Chodí to v Win7 jako víno a kdyby nesvítila na skříni ta modrá LEDka, nevěděl bych podle zvuku, jestli je to zapnutý nebo ne. To uvádím jen proto, že srovnatelně výkonnou mašinu od Apple bych prostě za 30 tisíc CZK nepořídil, to je holej fakt ...
Ale Mercedesy a BMW prostě předražený jsou, aspoň v Čechách, koukněte na ceny dílů v servisech ...

Ale Mercedesy a BMW prostě předražený jsou, aspoň v Čechách, koukněte na ceny dílů v servisech ...
Re: Je MAC drahy ?
markuc : to je fakt .. take slabe komputre apple nerobi ..
Jak rikasmatucha píše:achjo

Pytkin: s tebou je jakakoliv diskuse marna, kdyz si ani neprectes, co ti lidi pisou, na to fakt nemam. BTW mira tve zaslepenosti me nuti premyslet o tom, jestli si z nas nedelas srandu, jinak to snad neni mozny. Jsem zvedavej, na kolik stran to dotahnete